× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τελευταίες και ιδιαίτερες βιβλιοπροτάσεις για το 2022

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 31/12/2022

Τελευταίες και ιδιαίτερες βιβλιοπροτάσεις για το 2022

Φτάσαμε λοιπόν και φέτος στις τελευταίες βιβλιοπροτάσεις από μένα για φέτος! Μακάρι οι χαρές την χρονιά που κλείνει τον κύκλο της να ήταν πολύ περισσότερες από τις δύσκολες στιγμές της για σας, που με διαβάζετε και αυτή τη στιγμή, εύχομαι η επόμενη να είναι ακόμα καλύτερη, με υγεία, αγάπη, ευτυχία και πολλά καλά βιβλία! Φέτος σας παρουσίασα τουλάχιστον 365 βιβλία, διαλεγμένα ένα –ένα για σας!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για όλες τις ηλικίες, δίνοντας προτεραιότητα στο παιδικό βιβλίο, που τόσο αγαπώ, σαν μεγάλο παιδί, μαμά, γιαγιά, συγγραφέας, θεατρολόγος και ξέρετε ‘’μια φορά εκπαιδευτικός, για πάντα εκπαιδευτικός’’! Αναζητήστε τα βιβλία που σας προτείνω και σήμερα, αξίζουν σίγουρα να διαβαστούν!

Η Μικρή Μουντζούρα, της Φωτεινής Τίκκου, κείμενο και εικονογράφηση, από τις εκδόσεις Ίκαρος. Θέλησα να διαβάσω αυτό το βιβλίο, ώστε αν μου αρέσει να σας το προτείνω, γιατί με τράβηξε ο τίτλος και το εξώφυλλο του, και διαπίστωσα ότι, το ένστικτο μου με οδήγησε σωστά! Μου αρέσει πολύ, από κάθε άποψη!

Η γραφή, η πολύχρωμη εικονογράφηση, το θέμα, ο τρόπος που μιλά για την διαφορετικότητα, για το πόσο πρέπει να αγαπάμε, να σεβόμαστε και να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας, να είμαστε ο μοναδικός και πολύτιμος εαυτός μας! Κάθε ένας μας έχει έναν προορισμό και ένα ταλέντο, ας κάνουμε την μεγάλη χάρη σε μας τους ίδιους, να τα ανακαλύψουμε αυτά! Με τα μάτια τα δικά μου έτσι το είδα το βιβλίο! Και αν έχω κάτι να πω στην υπέροχη μαύρη μουτζούρα είναι τούτο, ότι το μαύρο όπως και το άσπρο είναι όλα τα χρώματα μαζί… (Για παιδιά από 5 ετών).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγραφή από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Τι θα συμβεί αν κάποτε σε μια ιστορία συναντηθούν μια λαμπερή πόλη, ένα ουράνιο τόξο και μια μικρή μουντζούρα;
Ένα ξεχωριστό, πολύχρωμο παραμύθι.


Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ Η ΚΛΕΦΤΡΑ ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ! Του πολύ αγαπημένου συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Ντειβιντ Ουάλιαμς, σε εικονογράφηση του Τόνι Ρος, σε μετάφραση της Πετρούλας Γαβριηλίδου, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, για παιδιά από 9 ετών. Αφού ξαναχτυπά καταλαβαίνουμε ότι, υπάρχει και προηγούμενο βιβλίο, το οποίο πήγε πολύ καλά και έχουμε εδώ την αυτοτελή και ανεξάρτητη συνέχεια του, (Η γιαγιά μου η κλέφτρα). Πρόκειται για μια ευφάνταστη ιστορία, μια περιπέτεια που τα έχει όλα, αγωνία, αστεία, συγκίνηση και προβληματισμό!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το οπισθόφυλλο: Στις ειδήσεις λένε συνέχεια για κάποιους παράτολμους ληστές ανεκτίμητων θησαυρών.Τα εγκλήματα αυτά έχουν τη σφραγίδα της ΜΑΥΡΗΣ ΓΑΤΑΣ, της διεθνούς φήμης κλέφτρας κοσμημάτων και γιαγιάς του Μπεν.
Όμως, αφού η γιαγιά του Μπεν δε ζει ποια, ποιος στο καλό καταφέρνει να κάνει τέτοιες ριψοκίνδυνες ληστείες; Θα μπορέσει ο Μπεν να λύσει το μυστήριο;

Γιαγιά, Σοφία Η γιαγιά της καρδιάς, της Σύλβια Α. Λουκά, η τρυφερή αυτή ιστορία για τους μικρούς βιβλιόφιλους μας έρχεται από Κύπρο, με μια συγκινητικά ξεχωριστή και ιδιαίτερη εικονογράφηση της Βιβής Μαρκάτου. Μια τρυφερή ιστορία που μας μιλά για τα παιδιά χωρίς γιαγιάδες και τις γιαγιάδες χωρίς εγγόνια, για την απώλεια, την μοναξιά! Μπορούμε να ‘’υιοθετήσουμε’’ μια γιαγιά και μια εγγονή, όχι μόνο τώρα τις γιορτές , αλλά ολόχρονα, έτσι ώστε να μην είναι καμία γιαγιά μόνη! Καμία αγκαλιά άδεια! Ας μοιραστούμε την αγάπη, το έχουμε ανάγκη μικροί και μεγάλοι! Αυτά μας λέει με δικά μου λόγια τούτο το βιβλίο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγραφή: Μια γιαγιά κάθεται σε μια καρέκλα και κοιτάζει τον κόσμο μέσα από το παράθυρο. Ο χρόνος περνά. Ένα κορίτσι, η Σοφία, ζούσε την καθημερινότητά της. Όμως, δεν ήταν ευτυχισμένη. Δυο καρδιές που χτυπούν δυνατά γίνονται μία και η γιαγιά και η Σοφία ανακαλύπτουν ‘’ξανά’’ η μία την άλλη.

Ο Χορός της Ηλιαχτίδας της Χριστίνας Κρητικού, με την αξιοπρόσεκτη εικονογράφηση της Βιβής Μαρκάτου, από τις εκδόσεις ΔΙΑΝΟΙΑ. Ένα τρυφερό βιβλίο για την αυτοεκτίμηση, τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας, για αυτά που δεν χρειάζεται και κάποιες φορές δεν πρέπει να κρατάμε μέσα μας! Για το πόσο σημαντική είναι η φωνή της καρδιάς μας, ας την ακούμε! Κι αν έρθουν μαύρες σκιές μέσα στις λιακάδες της ζωή μας, θα βρίσκουμε τρόπους να τις απομακρύνουμε, εμείς και οι δικοί μας άνθρωποι που μπορούμε να τους εμπιστευόμαστε!
Περιγραφή από το οπισθόφυλλο: Όταν ο Ήλιος συναντήθηκε με την Αμυγδαλιά, συνέβη κάτι μοναδικό: Ήρθε στον κόσμο η μικρή Ηλιαχτίδα, ένα κορίτσι γεμάτο φως και ανεμελιά.

To κοριτσάκι μεγάλωνε λάμποντας από ευτυχία στο ολάνθιστο λιβάδι όπου ζούσε.
Σύντομα, όμως, ένα μαύρο σύννεφο θα επισκιάσει τον κόσμο της και το χαμόγελό της.Το μαύρο σύννεφο θα πρέπει να φύγει και να ξαναλάμψει η μικρή Ηλιαχτίδα όπως παλιά!Πώς θα γίνει όμως αυτό;
Θα το ανακαλύψεις διαβάζοντας αυτό το βιβλίο!

Ο χορός της Ηλιαχτίδας δίνει ένα μήνυμα επαγρύπνησης, αυτοπεποίθησης και δύναμης. Στόχος είναι να ακούμε την εσωτερική μας φωνή, αυτή που ποτέ δεν κάνει λάθος και μας βοηθά να εντοπίζουμε και να διώχνουμε τα μαύρα σύννεφα απ’ τη ζωή μας!Το μήνυμα είναι ένα:Πίστεψε, Μίλα, Εμπιστέψου, Αξίζεις.

Μαμά, πόσο πολύ σε αγαπώ! Της Αναστασίας Γιωτοπούλου, ένα πολύ τρυφερό βιβλίο για μικρά παιδιά, σε μια εξ ίσου τρυφερή εικονογράφηση της Έφης Κοκκινάκη, από τις εκδόσεις Συμμετρία, το οποίο μόλις κυκλοφόρησε! Περιγράφει την μοναδική και λατρεμένη σχέση της μαμάς και της μικρούλας κόρης, στιγμές ανεκτίμητης αξίας που ζει κάθε τέτοιο ‘’ντουέτο’’ στην καθημερινή του ζωή! Σε μια ιδανική τους μέρα θα έλεγα, όπου όλα κυλάνε ρολόι και αγαπησιάρικα! Μιας και είναι μέρες ευχών, εύχομαι την νέα χρονιά να βιώνετε όσες μανούλες έχετε μικρά παιδιά, όσο γίνεται περισσότερες τέτοιες μέρες, με ζεστές αγκαλιές και πολλά «Μαμά, πόσο πολύ σε αγαπώ»!

Μην ξεχνάτε ότι, μια ευτυχισμένη και γεμάτη αγάπη παιδική ηλικία, μεγαλώνει ανθρώπους τρυφερούς, ισορροπημένους, με αυτοπεποίθηση και το πιο πιθανό αυριανούς καλούς γονείς!

Περιγραφή από το οπισθόφυλλο: H φράση «Μαμά, πόσο πολύ σε αγαπώ» είναι μια φράση που στολίζει με χαμόγελο τα πρόσωπα μικρών και μεγάλων, όταν βγαίνει από τα παιδικά χείλη. Μια τόση δα φράση που όμως μπορεί να κάνει τη διαφορά στις στιγμές μας.

Μέσα από αυτό το τρυφερό βιβλίο η συγγραφέας Αναστασία Γιωτοπούλου μιλάει για τη δύναμη των λέξεων, αλλά και για τον μοναδικό δεσμό μεταξύ μητέρας και παιδιού, με τρόπο απλό, σαν μια αγκαλιά που κρύβει μέσα της τον κόσμο όλο.

ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΤΑΞΙΔΙ του ΚΑΡΑΒΑΤΖΟ Περιπέτεια στη Θράκη, του Κώστα Στοφόρου, από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, για παιδιά από 11 ετών, κατά την γνώμη μου, είναι από τα βιβλία που διαβάζονται ευχάριστα και από πολύ μεγαλύτερα παιδιά, όλων των ηλικιών! Αφού πρόκειται για την γραφή του Στοφόρου και ένα περιπετειώδες ταξίδι στον χρόνο και σε αγαπημένους και όμορφους τόπους! Στους τόσους που μας έχει ταξιδέψει μέσα από τα βιβλία του τα περιπετειώδη!

Περιγραφή από το οπισθόφυλλο: Διακοπές στην Αλεξανδρούπολη. Μια ευκαιρία για τους φίλους να γνωρίσουν την εκπληκτική φύση του Έβρου αλλά και την ιστορία της Θράκης. Εξερευνήσεις, συναυλίες, κολύμπι, γεύσεις, χρώματα και αρώματα…
Γρήγορα όμως το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στην αναζήτηση ενός πίνακα του κορυφαίου Ιταλού ζωγράφου Καραβάτζο. Είναι ένα έργο υπαρκτό ή ένας ακόμη θρύλος που συνδέεται με τη σκοτεινή ζωή και τον βίαιο θάνατο του καλλιτέχνη; Ποιο ρόλο παίζει σ’ αυτή την ιστορία η μεγάλη ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Δόμνα Βισβίζη; Τι συνδέει άραγε τον έναν από τους δύο πολιούχους της Κατάνια, τον Άγιο Εύπλου, με την Αίνο της Ανατολικής Θράκης;

Μετά τις δραματικές στιγμές που πέρασε στην Κεφαλονιά, η παρέα των παιδιών θα ζήσει μία ακόμη συναρπαστική περιπέτεια με αναπάντεχη εξέλιξη. Θα μάθουμε και άλλα πολλά, όπως, ας πούμε, πώς ο έρωτας μπορεί να σε κάνει… φανατικό οπαδό του βόλεϊ!

*H Δρ. Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

O ΦΟΜ ανεβάζει τις «Στιγμές»

Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης 20, 21 και 22 Απριλίου