× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η «μεγάλη κυρία» της γαλλικής Αντίστασης πέθανε στα 103

Η Ιβέτ Λαντί επέζησε των ναζιστικών στρατοπέδων, είχε ζήσει τις φρικαλεότητες στο Ράβενσμπρικ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/11/2019

Η «μεγάλη κυρία» της γαλλικής Αντίστασης πέθανε στα 103

Η Ιβέτ Λαντί, μορφή της Αντίστασης στη Γαλλία εναντίον των ναζιστικών δυνάμεων κατοχής, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 103 ετών στην πόλη Επερνέ, οπως ανακοίνωσαν χθες οι τοπικές αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ιβέτ, η μικρότερη σε ηλικία κόρη μιας οικογένειας με επτά παιδιά, ήταν δασκάλα στο μικρό χωριό Ζιόνζ. Εντάχθηκε στο δίκτυο της Αντίστασης κατά τη διάρκεια της κατοχής στη χώρα της και έφτιαχνε πλαστά έγγραφα για εβραίους και αιχμαλώτους πολέμου που είχαν αποδράσει.

Συνελήφθη από τη Γκεστάπο στις 19 Ιουνίου του 1944, όταν ήταν 28 ετών, την ώρα που παρέδιδε μάθημα. Έπειτα από το την κράτησή της σε μια γαλλική φυλακή και το στρατόπεδο Νόιε Μπρεμ, κοντά στο Σάρμπρικ, εξορίστηκε στο Ράβενσμπρικ.


Περνώντας την πύλη του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης αισθάνθηκε να πέφτει στους ώμους της τεράστιο βάρος, πριν βρεθεί αντιμέτωπη με τη συστηματική προσπάθεια των Ες-Ες να αφαιρέσουν την ανθρώπινη υπόσταση των κρατουμένων με την άφιξή τους — ανάγκαζαν τους νεοεισερχόμενους να γδύνονται μπροστά τους.
Όπως αφηγούνταν, ο δυνατός χαρακτήρας της τη βοήθησε να επιβιώσει σε αυτή την «τρύπα», σε αυτή την «κόλαση», να αντέξει τα καταναγκαστικά έργα, «τα σκυλιά και τα ρόπαλα, που ήταν μέρος της καθημερινότητας», την εξάντληση, την πείνα, τον θάνατο για τους πιο αδύναμους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφού μετήχθη κοντά στη Βαϊμάρη, εντέλει απελευθερώθηκε από τον ρωσικό στρατό την 21η Απριλίου 1945 και επέστρεψε στη Γαλλία με αεροπλάνο.

«Κάθε μέρα θα σκεφτώ το στρατόπεδο»
Για 15 χρονιά δεν μιλούσε για τις εμπειρίες της. Όμως από το 1959 μέχρι το 2017 έδινε ομιλίες σε γαλλικά και γερμανικά σχολεία, για να μεταφέρει τις φρικαλεότητες των ναζί και να προωθήσει ένα μήνυμα συμφιλίωσης. Αλλά, ακόμα και τελευταία δύο χρόνια νέοι πήγαιναν να την επισκεφθούν στον οίκο ευγηρίας όπου ζούσε.

«Ακόμα σήμερα, κάποια στιγμή της ημέρας θα σκεφτώ το στρατόπεδο (...). Συχνά το βράδυ, πριν να με πάρει ο ύπνος», είχε πει η ίδια το 2017 στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Λαντί είχε μια πολύ ιδιαίτερη ματιά, τόσο «για τον πόλεμο», όσο και «για τη γαλλογερμανική συμφιλίωση, που θεωρούσε εξαιρετικά σημαντική», δήλωσε ο δήμαρχος του Επερνέ, ο Φρανκ Λερουά, ο οποίος απέτισε φόρο τιμής σε μια «προσωπικότητα πέρα από τις συνηθισμένες, αλλά με μεγάλη ταπεινότητα».

«Αντιπροσωπεύει την τιμή της Γαλλίας κατά τη διάρκεια των πιο σκοτεινών ωρών της ιστορίας μας », τόνισε στο μήνυμα που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
LIVE ΕΛΛΑΔΑ

Από τον ρεπόρτερ του 19ου αιώνα στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Παρακολουθήστε διαδικτυακά την ημερίδα που συνδιοργανώνουν η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου, Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αποκρυπτογραφήσαμε τον σχεδιασμό του νέου ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου

Δείτε εδώ πως θα χρηματοδοτηθούν η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία και άλλες δράσεις -Συνέντευξη του προϊσταμένου της Διαχειριστικής Αρχής Γιώργου Πλακωτάρη
ΕΛΛΑΔΑ

Ενωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη των ευρωεκλογών

Αποθεωτικό χειροκρότημα στον Αλέξη Τσίπρα μετά την αναφορά του ονόματος του από Κασσελάκη -Ανακοινώθηκαν τα 5 τελευταία ονόματα των υποψηφίων της ευρωλίστας,ανάμεσα τους και η αγωνίστρια του Πολυτεχνείου Μέλπω Λακατσά
ΕΛΛΑΔΑ

Από τον ρεπόρτερ του 19ου αιώνα στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ημερίδα από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων, το Μουσείο Τύπου και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σεισμός στη Σάμο

Μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΛΛΑΔΑ

Όχι στον φασισμό και τον πόλεμο

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 – 1974 για την συμπλήρωση 57 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν για πλαστογραφία

Ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ταξίδευε με πλοίο από Μυτιλήνη προς Χίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Περιφερειακή Αρχή σε ρόλο πλασιέ των νησιών»

Αρνητική η Λαϊκή Συσπείρωση στη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση Real Estate Expo