× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία για να χαρίστε αυτά τα Χριστούγεννα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 24/12/2022

Βιβλία για να χαρίστε αυτά τα Χριστούγεννα
' χρόνος ανάγνωσης

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΩΝ της Αγγελικής Σταματακοπούλου σε εικονογράφηση της Ρένιας Μεταλληνού, από τις εκδόσεις susaeta, εξαιρετικό και πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, με ποικιλία θεματική στα περιεχόμενα, για τις γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Περιγραφή από το οπισθόφυλλο του: Μικροί και μεγάλοι, κοπιάστε! Χριστούγεννα σιμώνουν! Το ρολόι χτυπάει χαρμόσυνα και μας καλεί να μαζευτούμε για παραμύθια και τραγούδια! Τα Χριστούγεννα είναι η καλύτερη αφορμή για να γιορτάσουμε τη γέννηση, τη δημιουργία, τα νέα μας όνειρα. Μέσα από έθιμα, αινίγματα, παιχνίδια, θρησκευτικές ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παραμύθια, θα αναβιώσουμε τις παραδόσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, θα ψάλλουμε τα κάλαντα και θα δημιουργήσουμε τις πιο γλυκές οικογενειακές αναμνήσεις, που μοσχοβολούν μελομακάρονα, βουτυράτους κουραμπιέδες και μελωμένες δίπλες!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

7 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ (από την σειρά 7 Ιστορίες), για παιδιά από 3 ετών, είναι ένα βιβλίο όπως ακριβώς μας λέει ο τίτλος του με 7  Χριστουγεννιάτικες και Πρωτοχρονιάτικες θα έλεγα ιστορίες. Από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Περιγραφή από το οπισθόφυλλο: Εφτά πανέμορφες ιστορίες, μία για κάθε ημέρα της εβδομάδας, θα σας κρατήσουν συντροφιά καθώς θα περιμένετε τα Χριστούγεννα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΠΟΙΟΣ ΕΚΛΕΨΕ ΤΟΝ ΣΚΟΥΦΟ ΤΟΥ ΑΙ- ΒΑΣΙΛΗ, για παιδιά από 3 ετών, με σκληρό εξώφυλλο και σελίδες και πολλές εκπλήξεις μέσα στα κλειστά παραθυράκια του που καλούνται να ανοίξουν τα μικρά χεράκια! Η ιστορία χαριτωμένη και απλή, όπως και η εικονογράφηση στο βιβλίο, των Εμμανουέλ Ρε και Φαμπιάν Οκτό Λαμπέρ, από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ. Περιγραφή από το εξώφυλλο του: Ο Αϊ-Βασίλης ετοιμάζεται για το ταξίδι του, αλλά… πού μπορεί να πήγε ο σκούφος του; Μήπως τον πήρε ο αέρας; Μήπως τον έκρυψε κάποιο ξωτικό; Πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί, γρήγορα… Χριστούγεννα χωρίς σκούφο δεν έχουν ξαναγίνει!
Ένα όμορφο βιβλίο με παραθυράκια που σε περιμένουν να τα ανοίξεις, για να ανακαλύψεις όλες τις εκπλήξεις που κρύβει το σπίτι του Αϊ-Βασίλη!

 

Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΙ του Κώστα Σπυρόπουλου, γιου του γνωστού σε όλους μας τεχνίτη του θεάτρου σκιών, Θανάση Σπυρόπουλου, που συνεχίζει την παράδοση του καραγκιοζοπαίχτη. Σε μορφή κόμικς, σε σκίτσα και διασκευή του Άκη Μελάχρη κυκλοφορεί το βιβλίο από τις εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ και με φιγούρες δώρο, (για παιδιά από 5 ετών). Υπάρχουν και άλλα βιβλία σε αυτή τη σειρά για όσους αγαπάτε τον λαϊκό αυτόν ήρωα, τον Καραγκιόζη, που συγκινεί και σήμερα μικρούς και μεγάλους. Ας δούμε την περιγραφή του συγκεκριμένου από το οπισθόφυλλό του: Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και ο Καραγκιόζης κάνει τα θελήματα του κύριου Σκορδαλιά, προκειμένου να κερδίσει λίγα χρήματα για την οικογένειά του. Ο πολύ πλούσιος και πολύ τσιγκούνης Σκορδαλιάς νοιάζεται για ένα μόνο πράγμα στη ζωή του: πώς ν’ αυγαταίνει τα χρήματά του. Δεν δείχνει να τον ενδιαφέρει τόσο πολύ ούτε η ευτυχία της ίδιας του της κόρης. Και φθάνει η παραμονή των Χριστουγέννων! Ο κύριος Σκορδαλιάς τρέμει από τον φόβο του, επειδή γνωρίζει ότι, όπου να ’ναι, θα έρθουν οι καλικάντζαροι και ανησυχεί πως θα του αρπάξουν τα χρήματά του. Ενώ ο Καραγκιόζης για το μόνο που ανησυχεί, είναι μήπως αρπάξουν τον ίδιο. Άραγε τι πρόκειται να συμβεί; Θα έρθουν οι καλικάντζαροι στο σπίτι του κύριου Σκορδαλιά, και αν ναι, πώς θ’ αντιδράσουν ο ίδιος μα και ο Καραγκιόζης; Τελικά, θα καταφέρουν αυτοί και η οικογένειά τους να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και πώς;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Ο ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ είναι ένα αγαπημένο και κλασσικό έργο, που κάθε χρόνο είναι μέσα στις επιλογές μας! Στην έκδοση τούτη από τις εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ έχουμε την ματιά της Τζαν Μπρετ, πάνω στο έργο, σε μια πραγματικά παραμυθένια εικονογράφηση, σε μετάφραση της Χριστίνας Λεβέντη. Περιγραφή από το οπισθόφυλλο του: Όταν η Κλάρα και ο αδερφός της ο Φριτς έλαβαν έναν χριστουγεννιάτικο Καρυοθραύστη ως δώρο από τον θείο τους, η Κλάρα αισθάνθηκε αμέσως κάτι μαγικό. «Μοιάζει με αληθινό αγόρι», είπε μαγεμένη, «μοιάζει να έχει ταξιδέψει από ένα μέρος μακρινό και μαγικό».
Αυτό που αισθάνθηκε η Κλάρα είναι η απαρχή μιας επικής περιπέτειας για την Κλάρα και τον Καρυοθραύστη. Μπαίνουν στο ερμάριο, μαζί στη μάχη με τους ποντικούς (μία γενναία κίνηση θα κρίνει την έκβασή της) και τελικά φτάνουν στη μαγική γη της Πριγκίπισσας του Χιονιού.
Η Τζαν Μπρετ, με έναν ξεχωριστό δικό της τρόπο, αγκαλιάζει την ιστορία, την τοποθετεί στη χιονισμένη Ρωσία και προσθέτει μαγικές πινελιές στα πολυαγαπημένα στοιχεία της διάσημης παράστασης μπαλέτου.
Μακάρι αυτό το βιβλίο να γίνει η χριστουγεννιάτικη παράδοση στις οικογένειες που αγαπάνε το μπαλέτο, αλλά και όσες θέλουν να γνωρίσουν την κλασική αυτή ιστορία.

 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ του John Hirst, μετάφραση Ελένη Λούση, από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Για όσους θέλουν ένα βιβλίο διαφωτιστικό, συμπυκνωμένο και εύπεπτο για την μελέτη της ευρωπαϊκής ιστορίας, από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. (Υπάρχει και σε audiobook). Περιγραφή από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Το πανόραμα της ευρωπαϊκής ιστορίας από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.
Στο βιβλίο αυτό ο διακεκριμένος Αυστραλός ιστορικός, John Hirst, αξιοποιώντας χάρτες, διαγράμματα και εικόνες, προσφέρει μια οξυδερκή αλλά και χιουμοριστική καταγραφή της εξέλιξης ενός από τους σημαντικότερους ανθρώπινους πολιτισμούς.
Οργανωμένο σε κεφάλαια, το βιβλίο καλύπτει ποικίλες πτυχές της ευρωπαϊκής ιστορίας, από τις μορφές διακυβέρνησης, την προέλευση και τον πλούτο των γλωσσών, τα παιχνίδια εξουσίας μεταξύ παπών και αυτοκρατόρων ως τις επιδρομές και τις κατακτήσεις που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία της ηπείρου.
Το βιβλίο που θα διαβάσετε σε ένα απόγευμα, αλλά θα το θυμάστε μια ζωή.

 

*Η  Δρ. Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου συνεχίζεται με αισιοδοξία και διεθνείς ερμηνείες

Οι συναυλίες θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ και είναι ήδη διαθέσιμες στην πλατφόρμα ErtEcho, φέρνοντας τον Μόλυβο σε κάθε σπίτι
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Simplicity»: Η απλότητα του πηλού, η μνήμη της Λέσβου

Ένα ντοκιμαντέρ που συνδέει παρελθόν και παρόν μέσα από την αγγειοπλαστική του Δημήτρη Κουβδή, στη μνήμη της Αγλαΐας Αρχοντίδου
ΘΕΑΤΡΟ

Ακυρώνεται η παράσταση «Ο Παππούς έχει Πίεση»

Ηταν προγραμματισμένη να ανέβει στις 26 Αυγούστου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Όταν το κύμα συναντά τη μουσική: η «Εξέγερση» στον Μόλυβο

Συγκλονιστική βραδιά με το κουαρτέτο του Θεοδωράκη, την πρεμιέρα του Έρρικου Βαΐου και την παρουσία κορυφαίων μουσικών στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Έκθεση έργων ζωγραφικής Φώτη Μανιού

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 20 Αυγούστου στις 7 μ.μ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Υφαίνοντας νήματα πολιτισμού και πέτρες μνήμης στην Ανεμώτια

Παιδικά εργαστήρια, μουσική από το Αναγνωστήριο Αγιάσου και μια απολαυστική βραδιά με τον Γιάννη Ζουγανέλη σφράγισαν τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Και άλλα πούλμαν για τη συναυλία στην Αρχαία Αντισσα

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου ανταποκρίνεται στο αυξημένο ενδιαφέρον του κοινού για τις 20 Αυγούστου
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η Πολιάνα αποχαιρετά τη Μυτιλήνη με ένα τελευταίο Bazaar

Ανοιχτά έως την 1η Σεπτεμβρίου για όσους θέλουν να αποχαιρετήσουν τον χώρο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Από τον Μπαχ στον Ξενάκη: ο ήχος του πόνου στο Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου

Στον αύλειο χώρο του Μουσείου Ρητίνης, η μουσική συνάντησε τη μνήμη της ρητινοκαλλιέργειας και τη συλλογική ιστορία
ΒΙΒΛΙΟ

Πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής στη Λήμνο

Παρουσίαση του βιβλίου του Αριστείδη Τσοτρούδη
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Βατούσα υποδέχεται το 3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής

Δάσκαλοι και μαθητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό συναντώνται σε ένα τριήμερο γεμάτο σεμινάρια και συναυλίες
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η φωτογραφία του Μιχάλη Μπάκα έγινε τατουάζ φλαμίνγκο

Μια Μυτιληνιά από την Πάτρα τίμησε με έναν ιδιαίτερο τρόπο τη δουλειά του περιβαλλοντολόγου φωτογράφου