× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σταθερή η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος στο δεκάμηνο του 2022

Οι μικροί κτηνοτρόφοι οδηγούνται σε καταστροφή από το αυξημένο κόστος παραγωγής

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 27/12/2022

Σταθερή η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος στο δεκάμηνο του 2022

Σχεδόν αμετάβλητη είναι η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2022, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΛΓΟ Δήμητρα. Μέχρι τώρα, από τα διαθέσιμα στοιχεία του οργανισμού δεν προκύπτει ξεκάθαρη εικόνα για την εξέλιξη του αριθμού των κτηνοτρόφων, ωστόσο αναμένεται να καταγραφή μεγάλη μείωση τους για το τρέχον έτος.

Στο δεκάμηνο του 2022 (Ιανουάριος – Οκτώβριος) η παραγωγή πρόβειου γάλακτος στο σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στους 632.239 τόνους, την ίδια περίοδο του 2021 η παραγωγή γάλακτος είχε διαμορφωθεί στα 629.158 τόνους. Δηλαδή σημειώθηκε αύξηση κατά 3.081 τόνους ή ποσοστό 0,5%. Παρότι το 2022 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τους κτηνοτρόφους λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους των ζωοτροφών, του ηλεκτρικού ρεύματος και των υγρών καυσίμων.

Οριακή κάμψη 2,5% σημειώθηκε στην παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Συγκεκριμένα στο δεκάμηνο του 2022 η παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος διαμορφώθηκε στους 153.293 τόνους όταν την ίδια περίοδο του 2021 είχαν παραχθεί 157.144 τόνοι. Η μείωση του όγκου παραγωγής ανήλθε στους 3.851 τόνους.

Τα παραπάνω στοιχεία διαψεύδουν τις εκτιμήσεις που κυκλοφορούσαν επί μήνες ότι μειώνεται η παραγωγή γάλακτος και κατά συνέπεια θα μειωθεί και η παραγωγή τυροκομικών προϊόντων στην χώρα. Επιπρόσθετα η εξέλιξη της παραγωγής γάλακτος δεν δικαιολογεί την αύξηση των τιμών των τυροκομικών προϊόντων, καθώς μικρής κλίμακας αυξομειώσεις στην παραγωγή γάλακτος παρουσιάζονται κάθε χρόνο.

Η μειωμένη παραγωγή φέτας και των άλλων τυροκομικών προϊόντων που παράγονται στην χώρα, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, μπορεί να αποδοθεί στην μείωση των εισαγωγών γάλακτος στην χώρας. Η οφείλεται τόσο τους καλύτερους ελέγχους που γίνονται όσο και στην αύξηση των τιμών του γάλακτος στις γειτονικές χώρες αλλά και στην αύξηση του κόστους μεταφοράς του.

Η αύξηση της μέσης τιμής παραγωγού του πρόβειου γάλακτος στα 1,60 ευρώ ανά κιλό στα τέλη του 2022, δείχνει πως θα έχουμε νέα αύξηση των τιμών των τυροκομικών προϊόντων στους επόμενους μήνες. Εξέλιξη που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε παραπέρα μείωση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά, άλλωστε ήδη όλες οι αναφορές δείχνουν μείωση του όγκου των πωλήσεων των τυροκομικών προϊόντων.

Η εξέλιξη της παραγωγής γάλακτος στη Λέσβο

Το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022 παράχθηκαν στα νησιά του νομού Λέσβου 41.878 τόνοι πρόβειο γάλα. Την ίδια περίοδο του 2021 είχαν παραχθεί 41.938 τόνοι. Η παραγωγή μειώθηκε κατά 60 τόνους ή ποσοστό 0,14%.Το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2022, η παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος στο νομό Λέσβου, ήταν 3.492 τόνοι. Την ίδια περιοδο του 2021 είχαν παραχθεί 3.375 τόνοι. Δηλαδή η παραγωγή αυξήθηκε κατά 117 τόνους ή ποσοστο 3,47%.

Η ανεπαίσθητη κάμψη της παραγωγή πρόβειου γάλακτος και η μικρή ανάκαμψη της παραγωγής κατσικίσιου γάλακτος, στα νησιά του νομού Λέσβου δείχνουν πως η αύξηση του κόστους των ζωοτροφών δεν οδήγησε σε μείωση την παραγωγή γάλακτος. Ωστόσο αναμένεται να καταγραφεί μείωση του αριθμού των κτηνοτρόφων. Οι μικρότεροι κτηνοτρόφοι, αυτοί που διαθέτουν εκμεταλλεύσεις με υψηλό κόστος παραγωγής κι αυτοί που είναι κοντά στην συνταξιοδότηση αναμένεται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα αν δεν το έχουν κάνει ήδη.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Θέλουν να «παγώσουν» την αγορά του ελαιολάδου

Προσπάθειες εμπόρων και τυποποιητών να καμφθεί η ανοδική πορεία των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Όχι στο Πρέβελης» λέει ο Δήμαρχος Λήμνου

Ζητά να αντικατασταθεί το Blue Star Myconos με πλοίο ανάλογης κατηγορίας, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

H Λέσβος στους ιδανικούς τουριστικούς προορισμούς για την New York Post

Σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου «η Λέσβος είναι η αγαπημένη τοποθεσία για καλλιτέχνες, συγγραφείς και ρομαντικούς». Αναδημοσίευση από το in.gr
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση του τζίρου για το λιανεμπόριο του βορείου Αιγαίου

Στα 131 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ο τζίρος των λιανεμπορικών επιχειρήσεων του βορείου Αιγαίου το πρώτο τρίμηνο του 2023
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ως τις 6 Ιουνίου οι αιτήσεις ενοικίαση παραλιών από όμορες επιχειρήσεις

Οι ενοικιαζόμενες εκτάσεις παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα της ΕΤΑΔ
ΑΓΟΡΑ

Η Lidl Ελλάς μειώνει τις τιμές σε πάνω από 160 προϊόντα έως 35%

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο καταναλωτικό κοινό, η εταιρεία θέτει σε προτεραιότητα να παρέχει μόνιμα χαμηλές τιμές
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αυξήθηκε ο τζίρος μειώθηκαν τα ξενοδοχεία στη Λέσβο

Οι επιχειρήσεις καταλυμάτων που λειτούργησαν στην Λέσβο το 2022 ήταν μειωμένες 14,7% σε σχέση με το 2021
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΧΩΡΙΑ

Εγκρίθηκε η πρόταση αξιοποίησης του Σάρλιτζα

Η προθεσμία κατάθεσης των μη δεσμευτικών προτάσεων λήγει στις 30 Ιουνίου 2023
ΕΡΓΑΣΙΑ

Κάλεσμα στους εργαζόμενους του κοινωφελούς προγράμματος

Για ανανέωση των συμβάσεων στους Δήμους Μυτιλήνης, Δυτικής Λέσβου και Λήμνου
ΓΕΥΣΗ

Αυξήθηκε ο τζίρος της εστίασης στη Λέσβο

Μειώθηκαν οι επιχειρήσεις του κλάδο της εστίασης το 2022 σε σχέση με το 2021. Δείτε αναλυτικά τα στατιστικά στοιχεία για την εξέλιξη του κλάδου σε Λέσβο και Λήμνο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα παράταση για τα σχέδια βελτίωσης ως τις 30 Ιουνίου

Αναμένεται από μέρα σε μέρα η επίσημη ανακοίνωση της
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πόσο θα κοστίσουν οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις με ταχύπλοα

«Άγονες» θερινές γραμμές για ακτοπλοϊκές συνδέσεις της εκλογικής περιφέρειας του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ