× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σταθερή η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος στο δεκάμηνο του 2022

Οι μικροί κτηνοτρόφοι οδηγούνται σε καταστροφή από το αυξημένο κόστος παραγωγής

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 27/12/2022

Σταθερή η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος στο δεκάμηνο του 2022

Σχεδόν αμετάβλητη είναι η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2022, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΛΓΟ Δήμητρα. Μέχρι τώρα, από τα διαθέσιμα στοιχεία του οργανισμού δεν προκύπτει ξεκάθαρη εικόνα για την εξέλιξη του αριθμού των κτηνοτρόφων, ωστόσο αναμένεται να καταγραφή μεγάλη μείωση τους για το τρέχον έτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο δεκάμηνο του 2022 (Ιανουάριος – Οκτώβριος) η παραγωγή πρόβειου γάλακτος στο σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στους 632.239 τόνους, την ίδια περίοδο του 2021 η παραγωγή γάλακτος είχε διαμορφωθεί στα 629.158 τόνους. Δηλαδή σημειώθηκε αύξηση κατά 3.081 τόνους ή ποσοστό 0,5%. Παρότι το 2022 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τους κτηνοτρόφους λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους των ζωοτροφών, του ηλεκτρικού ρεύματος και των υγρών καυσίμων.

Οριακή κάμψη 2,5% σημειώθηκε στην παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Συγκεκριμένα στο δεκάμηνο του 2022 η παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος διαμορφώθηκε στους 153.293 τόνους όταν την ίδια περίοδο του 2021 είχαν παραχθεί 157.144 τόνοι. Η μείωση του όγκου παραγωγής ανήλθε στους 3.851 τόνους.

Τα παραπάνω στοιχεία διαψεύδουν τις εκτιμήσεις που κυκλοφορούσαν επί μήνες ότι μειώνεται η παραγωγή γάλακτος και κατά συνέπεια θα μειωθεί και η παραγωγή τυροκομικών προϊόντων στην χώρα. Επιπρόσθετα η εξέλιξη της παραγωγής γάλακτος δεν δικαιολογεί την αύξηση των τιμών των τυροκομικών προϊόντων, καθώς μικρής κλίμακας αυξομειώσεις στην παραγωγή γάλακτος παρουσιάζονται κάθε χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μειωμένη παραγωγή φέτας και των άλλων τυροκομικών προϊόντων που παράγονται στην χώρα, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, μπορεί να αποδοθεί στην μείωση των εισαγωγών γάλακτος στην χώρας. Η οφείλεται τόσο τους καλύτερους ελέγχους που γίνονται όσο και στην αύξηση των τιμών του γάλακτος στις γειτονικές χώρες αλλά και στην αύξηση του κόστους μεταφοράς του.

Η αύξηση της μέσης τιμής παραγωγού του πρόβειου γάλακτος στα 1,60 ευρώ ανά κιλό στα τέλη του 2022, δείχνει πως θα έχουμε νέα αύξηση των τιμών των τυροκομικών προϊόντων στους επόμενους μήνες. Εξέλιξη που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε παραπέρα μείωση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά, άλλωστε ήδη όλες οι αναφορές δείχνουν μείωση του όγκου των πωλήσεων των τυροκομικών προϊόντων.

Η εξέλιξη της παραγωγής γάλακτος στη Λέσβο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022 παράχθηκαν στα νησιά του νομού Λέσβου 41.878 τόνοι πρόβειο γάλα. Την ίδια περίοδο του 2021 είχαν παραχθεί 41.938 τόνοι. Η παραγωγή μειώθηκε κατά 60 τόνους ή ποσοστό 0,14%.Το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2022, η παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος στο νομό Λέσβου, ήταν 3.492 τόνοι. Την ίδια περιοδο του 2021 είχαν παραχθεί 3.375 τόνοι. Δηλαδή η παραγωγή αυξήθηκε κατά 117 τόνους ή ποσοστο 3,47%.

Η ανεπαίσθητη κάμψη της παραγωγή πρόβειου γάλακτος και η μικρή ανάκαμψη της παραγωγής κατσικίσιου γάλακτος, στα νησιά του νομού Λέσβου δείχνουν πως η αύξηση του κόστους των ζωοτροφών δεν οδήγησε σε μείωση την παραγωγή γάλακτος. Ωστόσο αναμένεται να καταγραφεί μείωση του αριθμού των κτηνοτρόφων. Οι μικρότεροι κτηνοτρόφοι, αυτοί που διαθέτουν εκμεταλλεύσεις με υψηλό κόστος παραγωγής κι αυτοί που είναι κοντά στην συνταξιοδότηση αναμένεται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα αν δεν το έχουν κάνει ήδη.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΟΡΑ

Τα entos κλείνουν τα 18 και το γιορτάζουν με «προκλητικές τιμές»

Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια, τα Entos συμπληρώνουν 18 χρόνια παρουσίας στον χώρο του επίπλου και της διακόσμησης και το γιορτάζουν με «προκλητικές τιμές» που δεν πρέπει να χάσετε!
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πονοκέφαλος η αναζήτηση προσωπικού στον τουριστικό κλάδο της Λέσβου

Το πανελλαδικό πρόβλημα έλλειψης εργαζομένων στον τουρισμό χτυπά την πόρτα και του νησιού μας. Οι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι κλείνουν από νωρίς το προσωπικό τους, όμως αν χρειαστεί πρόσθετη βοήθεια υπάρχει έλλειψη χεριών
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΟΡΑ

«Φυσάει άνεμος τουριστικής ανάπτυξης και εκλογών στο Επιμελητήριο Λέσβου»

Ο Βαγγέλης Μυρσινιάς αναφέρθηκε στα δεδομένα της επιχειρηματικότητας και την άνθηση του τουρισμού, επισήμανε όμως ότι υπάρχουν υπαρκτά προβλήματα και σημαντική μείωση της κατανάλωσης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η συναισθηματική ζωή των μικρών μας τόπων, Ο Αϊ Γιάννης ο Κλήδονας

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ , Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Το Φεστιβάλ για τη Σαπφώ είναι δράση επιθετικής εξωστρέφειας»

Η Περιφερειακή Αρχή μαζί με τις διοργανώτριες του φεστιβάλ, παρουσίασαν με υπερηφάνεια το πρόγραμμα, ενώ ο Κ. Μουτζούρης προανήγγειλε νέο φεστιβάλ για τον Αγιο Βαλεντίνο
ΑΓΟΡΑ

Το θερινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Τι θα ισχύει για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην πληρωμή ενισχύσεων στους νησιώτες κτηνοτρόφους»

Eρώτηση της Νέας Αριστεράς στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Νησιωτικής Πολιτικής και Ψηφιακής Διακυβέρνησης
ΑΓΟΡΑ

Έρχονται οι θερινές εκπτώσεις

Πότε ξεκινούν - Πόσο θα διαρκέσουν
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η διδακτική ιστορία της «μεγάλης καμάδας»

Διαβάστε τι συνέβη στη Λέσβο και κινδύνεψαν οι ελαιώνες με πλήρη αφανισμό
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με την ευλογία της Σαπφώς γιόρτασαν τον γάμο τους στην Ερεσό

Η Ελληνογαλλίδα, Ευγενία και η Σέρβα, Dragana έφεραν φίλες και συγγενείς τους από όλο τον κόσμο σε ένα τριήμερο ορατότητας της λεσβιακής κοινότητας μετά την ψήφιση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΓΕΥΣΗ

Ένας «ερωτικός μετανάστης» που ήξερε να φτιάχνει ούζο…

Σε έναν κεραυνοβόλο έρωτα στο μακρινό 1896 οφείλουμε σήμερα την ύπαρξη της γνωστής ποτοποιίας ΣΑΜΑΡΑ που δραστηριοποιείται στη Λέσβο παράγοντας ούζο με παραδοσιακά αρώματα και μοντέρνες εκδοχές