× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νέα δημοτική κίνηση στο Δήμο Μυτιλήνης

Και εγένετο...Ανυπόταχτη Μυτιλήνη!

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/11/2019

Νέα δημοτική κίνηση στο Δήμο Μυτιλήνης

Συγκροτήθηκε και ξεκίνησε τη λειτουργία της, η αριστερή ριζοσπαστική κίνηση κατοίκων και δημοτ(ισσ)ών του Δήμου Μυτιλήνης, τα μέλη της οποίας διοργάνωσαν την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου στον πολυχώρο Open Space, την επιτυχημένη εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Τα θέλουμε όλα και τα διεκδικούμε, για έναν ανθρώπινο τόπο». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το όνομα της κίνησης που συναποφασίστηκε είναι «Ανυπόταχτη Μυτιλήνη – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση Κατοίκων και Δημοτ(ισσ)ών Δήμου Μυτιλήνης» και οι κάτοικοι και δημότ(ισσ)ες του Δήμου μας μπορούν να επικοινωνούν μαζί της στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή να ενημερώνονται για τις δράσεις και παρεμβάσεις της μέσα από τη fb σελίδα «Ανυπόταχτη Μυτιλήνη».

Παράλληλα, όλες και όλοι μπορούν να συμμετάσχουν ελεύθερα στις Ανοιχτές Συνελεύσεις της, οι οποίες θα πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη Τετάρτη και ώρα 20.30, αρχής γενομένης από την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019, σε τόπο που θα ανακοινωθεί από τη σελίδα της Κίνησης στο fb.

Aναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Η περίοδος που διανύουμε είναι, για τους ανθρώπους του αγώνα, του μόχθου και της πάλης ενάντια στην κοινωνική αδικία, μια περίοδος, ίσως πιο κρίσιμη από οποιαδήποτε άλλη. Από τη μία γιατί μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία να φανεί, ότι η δυνατότητα στροφής του λαού προς τα αριστερά είναι ακόμα στο κοινωνικό προσκήνιο, κι από την άλλη γιατί οι δυνάμεις της κοινωνικής καταπίεσης –κυβέρνηση, σοσιαλδημοκρατία, ακροδεξιά, φασισμός, κεφάλαιο, εδαφικός και οικονομικός ιμπεριαλισμός– πασχίζουν, μεταξύ άλλων και μέσα από τις δομές της αυτοδιοίκησης, να επανακτήσουν τον κυρίαρχο ρόλο τους μετά από το πλήγμα που επέφερε στην κοινωνική συνοχή, η καπιταλιστική κρίση. Είναι επίσης μια ευκαιρία, ο λαός που πέτυχε τη μεγαλειώδη νίκη του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα το 2015 και επικροτήθηκε παγκοσμίως για την κοινωνική αλληλεγγύη του στο προσφυγικό–μεταναστευτικό ζήτημα, να πάρει το λόγο στο δημόσιο βήμα και να εκφραστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Στην Λέσβο η εργατική τάξη, η νεολαία, οι πρόσφυγες, οι μετανάστ(ρι)ες και συνολικά οι άνθρωποι του αγώνα, έδωσαν και δίνουν μάχες ενάντια στη φτώχεια, τη λιτότητα, την ανεργία, το φασισμό, το σεξισμό, την οικολογική καταστροφή, ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης και εκμετάλλευσης.
Γνωρίζοντας ότι ο «Κλεισθένης», είναι το μακρύ χέρι του κράτους που επιβάλλει την εφαρμογή των μνημονίων σε τοπικό επίπεδο μέσω των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, καθώς και μέσω πολιτικών δρομολογημένων απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη διεθνή και εγχώρια καπιταλιστική ολιγαρχία, καμιά εμπιστοσύνη δεν έχουμε στις παλιές και νέες δημοτικές αρχές του τόπου, οι οποίες δεν ενδιαφέρονται για τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων του.

Αυτό αποδεικνύει μέχρι τώρα η στάση τους απέναντι στις σκανδαλώδεις καταστροφές των καρπών της μαζικής λαϊκής εργασίας όπως η Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου–Λήμνου, η Ναυτιλιακή Εταιρία Λέσβου και το κατάστημα Lesvoshop. Δεν στάθηκαν αρωγοί του λαού στις καθημερινές του ανάγκες ούτε ενήργησαν για να λυθούν τα προβλήματα των αδύναμων και των αποκλεισμένων, με αποτέλεσμα τη στέρηση κρίσιμων δημοτικών παροχών. Ανάγκες που θυσιάστηκαν στο βωμό του επιχειρηματικού κέρδους στο παρελθόν αλλά όπως φαίνεται θα ξαναθυσιαστούν και στο άμεσο μέλλον κρίνοντας από τις αντιλήψεις, τους σχεδιασμούς και τις πολιτικές αναφορές της νέας δημοτικής αρχής.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, οι δυνάμεις αυτές φιλοξένησαν και έθρεψαν το καρκίνωμα της ακροδεξιάς, του ρατσισμού και του φασισμού στον τόπο μας. Ζήσαμε στιγμές ντροπιαστικές για το νησί μας όπως το πογκρόμ της 22ας Απριλίου 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι υπογράφουσες-οντες αυτήν εδώ την Ανοιχτή Πρόσκληση, διακηρύσσουμε ότι αποτελούμε μέλη του λαού της ανυπακοής, που θέλουμε να συσπειρωθεί και να φωνάξει, ότι οι ζωές μας είναι πάνω από τα ματωμένα πλεονάσματά τους και ότι οι εργαζόμενες-οι και οι άνεργες-οι, έχουμε την δική μας διέξοδο από την κρίση.

Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί μια ριζοσπαστική και κινηματική αριστερή κίνηση κατοίκων και δημοτ(ισσ)ών του Δήμου Μυτιλήνης, που θα είναι τοπικά παρούσα σε κάθε αγώνα και κίνημα υπέρ των καταπιεσμένων, και που από τη θέση αυτή θα συγκρούεται με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Οι συνειδήσεις και οι συνθήκες είναι και στον τόπο μας κατάλληλες για να συγκροτηθεί μια τέτοια κίνηση, που θα λειτουργεί με άμεσες δημοκρατικές διαδικασίες. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης συζητάμε, αγωνιζόμαστε και ενωνόμαστε σε θέσεις όπως οι παρακάτω*:
• Άμεση και μονομερής διαγραφή του χρέους του Δήμου προς το κράτος. Τα χρήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης εισπράχθηκαν για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων και δημοτ(ισσ)ών, των αναγκών μας, οι οποίες μάλιστα ουδέποτε ικανοποιήθηκαν αποτελεσματικά και δίκαια. Δεν οφείλονται και δεν επιστρέφονται. Ρητή εξαίρεση από τη διαγραφή αυτή, του χρέους του προς εργαζόμενους και μικροπρομηθευτές, συνεταιρικούς και αυταπασχολούμενους.
• Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες/ους τους εργαζομένες/ους του Δήμου, κατάργηση επισφαλών σχέσεων εργασίας (εργολαβιών, συμβάσεων ορισμένου χρόνου, κοινωφελούς εργασίας κοκ).
• Μέριμνα για την στέγαση συμπολιτών μας που βρίσκονται στο φάσμα της νεοπτώχευσης, την οποία επιβάλλει η αδυσώπητη καπιταλιστική κρίση.
• Δωρεάν μετακίνηση για άνεργες/ους, αμειβόμενες/ους με το βασικό εισόδημα και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, από αποκλειστικά δημόσιο φορέα για όλα τα μέσα μεταφοράς, με συμμετοχή του Δήμου και της κοινωνίας στη διαχείρισή του.
• Ουσιαστική και έμπρακτη ενίσχυση του πολιτισμού με όρους ενδυνάμωσης των αυτόνομων καλλιτεχνικών ομάδων και μακριά από κερδοσκοπικές δραστηριότητες
• Όχι στους πολεμικούς εξοπλισμούς, τον εθνικισμό, το ρατσισμό, το φασισμό και την ακροδεξιά
• Πόλη ανοιχτή στις/ους πρόσφυγες και μετανάστ(ρι)ες, πλήρη δικαιώματα για όλες/ους, άμεση αποχώρηση της Ελλάδας από την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, πολιτική ανυπακοή στις επιπτώσεις της Δήλωσης αυτής και πάλη ενάντια σε οποιαδήποτε άλλη παρόμοια μελλοντική συμφωνία.
• Διαρκής πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων χώρων.

Καλούμε όλες και όλους ανεξαιρέτως τις/ους κατοίκους και δημότ(ισσ)ες του Δήμου Μυτιλήνης που συμμερίζονται όσα διακηρύσσουμε εδώ, να συγκροτήσουμε μαζί μία μαζική και δυναμική ριζοσπαστική αριστερή κίνηση, και να συνδιαμορφώσουμε το πλαίσιο των θέσεών της, τη λειτουργία της και τις δράσεις της.
Πρωτοβουλία για τη Συγκρότηση
Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης
Κατοίκων και Δημοτ(ισσ)ών
του Δήμου Μυτιλήνης

*Οι θέσεις που παρατέθηκαν ενδεικτικά, είναι καίριες, δεν είναι όμως οι μόνες θέσεις μας».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες