× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Υπέροχα παιδικά βιβλία στο πνεύμα των Χριστουγέννων

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 10/12/2022

Υπέροχα παιδικά βιβλία στο πνεύμα των Χριστουγέννων

Δεν ξέρω για σας, μα έμενα μου αρέσουν πολύ τα Χριστουγεννιάτικα βιβλία για παιδιά όλων των ηλικιών! Τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και πιο ιδιαίτερα, πιο ευφάνταστα! Έχω και μια συνήθεια δεκαετιών, κάθε μου δώρο και κάθε μου δέμα να το συνοδεύω με ένα τουλάχιστον βιβλίο! Διότι αυτό είναι που μένει τελικά, τουλάχιστον αυτό συνέβαινε με μένα! Έτσι αυτή την περίοδο διαλέγω για σας και σας προτείνω βιβλία, για λίγο πριν, κατά την διάρκεια, αλλά και για μετά τις γιορτές!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα ξωτικά και ο παπουτσής, με αναδιπλούμενες εικόνες, πρόκειται για το γνωστό παραμύθι έτσι όπως δεν το έχετε ξαναδεί! Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν κι άλλα κλασσικά παραμύθια, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, για παιδιά από 3 ετών! Δανείζομαι από το οπισθόφυλλό του: Ο χειμώνας είναι βαρύς, όπως και η καρδιά του παπουτσή και της γυναίκας του, αφού οι δουλειές τους δεν πάνε καλά. Ξάφνου, ένα υπέροχο ζευγάρι μπότες εμφανίζεται στον πάγκο τους απ’ το πουθενά…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δώδεκα μέρες των ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, (Σειρά: Το δάσος της καφέ αρκούδας),
είναι ένα ξεχωριστώ βιβλίο για μικρά χεράκια, με υπέροχες σκληρές σελίδες και πολλά παιχνιδάκια, αφού τα παιδάκια από 2-3 ετών καλούνται σε κάθε εικόνα να ανακαλύψουν τα κρυμμένα-φανερά εικονίδια! Η αγαπημένη μου μέρα είναι η δωδέκατη, όπου ο Αι-Βασίλης χαρίζει δώδεκα βιβλία για διάβασμα… Η ιδέα και το κείμενο είναι της Ρέιτσελ Πίρσυ, και η εκπληκτική εικονογράφηση της Φρέια Χάρτας. Διαβάζω στο οπισθόφυλλο του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκης: Την πρώτη μέρα των Χριστουγέννων ο Αϊ-Βασίλης μού χάρισε έναν κοκκινολαίμη πάνω σε μια βελανιδιά. Ελάτε κι εσείς στην παρέα του Αρκούδου και ψάξτε να βρείτε και να μετρήσετε τα δώδεκα δώρα που του χάρισε ο Αϊ-Βασίλης. Ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο βιβλίο για τους μικρούς φυσιοδίφες.

Τα μικρά μεγάλα δώρα, της Τζένιφερ Κόουλμαν, για παιδιά από 3 ετών. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Πολλές φόρες λέμε ότι η κίνηση μετράει, και εδώ ταιριάζει γάντι, ένα μικρό δώρο, μια χειρονομία που έκανε όλους πολύ χαρούμενους, και τις γιορτές τους μαγικές, ξεχωριστές και αλλιώτικες! Η ιστορία διαδραματίζεται στο δάσος με πρωταγωνιστές τον αρκούδο που αποφάσισε να μην πέσει σε χειμέρια νάρκη για να ανταλλάξει δώρα με τον φίλο του τον ποντικό! Διαβάζω στο οπισθόφυλλο: Μια γλυκιά ιστορία για μικρούς και μεγάλους, ένα παραμύθι που μιλάει για την πραγματική μαγεία των Χριστουγέννων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λαμπερά Χριστούγεννα, ένα ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης, με 24 παραθυράκια γεμάτα γιορτινές εκπλήξεις! Πίσω από κάθε παράθυρο που ανοίγεις ανακαλύπτεις παιχνίδια, συνταγές, τραγούδια και άλλες εκπλήξεις! Παρέα με το ζωτικό του Αι-Βασίλη, τον Νοελ! Το βιβλίο είναι από χαρτόνι και το μέγεθος του μεγαλούτσικο και εντυπωσιακό! Κείμενο Giada Francia, την εικονογράφηση υπογράφει η Κλόντια Μπόρτιν, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας. Διαβάζω στο οπισθόφυλλο του: Απομένουν 24 μέρες για την πιο όμορφη γιορτή του χρόνου! Αυτές οι μέρες μπορούν να γίνουν εξίσου μαγικές, παρέα με τα ξωτικά του Αϊ-Βασίλη. Ξεκίνησε από την 1η Δεκεμβρίου και κάθε μέρα που περνά άνοιγε και ένα από τα αριθμημένα παραθυράκια αυτού του γιορτινού ημερολογίου, για να γνωρίσεις τα ξωτικά των Χριστουγέννων και να ανακαλύψεις πώς μπορείς κι εσύ να φέρεις το πνεύμα των γιορτών στο σπίτι και στην καρδιά σου. Τα ξωτικά θα σε βοηθήσουν να φτιάξεις μικρά παιχνίδια και απλά στολίδια, θα σου πουν αστείες ιστορίες και θα σου μάθουν τα έθιμα του Βόρειου Πόλου. Επίσης, θα σου δείξουν πεντανόστιμες συνταγές και θα χορέψουν μαζί σου τα αγαπημένα τραγούδια του Αϊ-Βασίλη, τα οποία θα βρεις σε μία απίθανη λίστα του Spotify. Ας αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, λοιπόν, και…

Ο μικρός δράκος Καρύδας- Χριστούγεννα στο Νησί των δράκων, από την σειρά ο μικρός δράκος Καρύδας, άλλη μια περιπετειώδης ιστορία! Σε κείμενο και εικονογράφηση Ίνγκο Ζίγκνερ, μετάφραση Μαρία Αγγελίδου – ΆγγελοςΑγγελίδης, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Για παιδιά από 5 ετών. Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, οι δουλειές πολλές και η αποστολή εύρεσης του ιδανικού Χριστουγεννιάτικου δέντρου, δεν είναι και η ευκολότερη! Όμως η παρέα βρίσκει την ιδανική λύση την πιο πρωτότυπη! Με σεβασμό στη φύση και στην πλάση! Υιοθετεί την ιδέα του Καρύδα και έτσι ζουν την ωραιότερη τους Χριστουγεννιάτικη γιορτή!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δανείζομαι από το εξώφυλλο: Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ο μικρός δράκος Καρύδας, ο φαγανόδρακος Όσκαρ, η σκαντζοχοιρίνα Ματίλντα κι ο Γιουβαρλάς ο ελεφαντόδρακος ανεβαίνουν στο βουνό για να βρούνε το ωραιότερο έλατο για να το στολίσουν στην πλατεία μπροστά στις δρακοσπηλιές. Ψάχνουν, ψάχνουν, ώσπου στο τέλος βρίσκουν το τέλειο έλατο: ούτε πολύ ψηλό ούτε πολύ κοντό, ούτε πολύ χοντρό ούτε πολύ λεπτό, ούτε πολύ ίσιο ούτε πολύ στραβό. Μα τη στιγμή που ο Γιουβαρλάς ετοιμάζεται να το κόψει, περίεργες φωνές ακούγονται μέσα από τα κλαδιά του…

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΤΑΣΤΕΡ; Της Βασιλικής Μουργελά, σε εικονογράφηση της Βιβής Σκαμπαρδώνη, είναι η Χριστουγεννίατικη πρόταση από τις εκδόσεις Συμμετρία. Το παραμύθι έχει διακριθεί με Βραβείο στον λογοτεχνικό διαγωνισμό με τον ΕΠΟΚ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ - Ε.Π.Ο.Κ ΤΟ 2020.

Η περιπέτεια αρχίζει για τον Άγιο Βασίλη όταν στο παρά πέντε ανακαλύπτει ότι ο ένας του τάρανδος, ο γλυκατζής και υπναράς της παρέας, έχει εξαφανιστεί! Η μία ατυχία διαδέχεται την άλλη, όμως εκεί που όλα πήγαιναν στραβά, από το κακό στο χειρότερο και η αγωνία του αγαπημένου Άγιου των παιδιών είχε φτάσει στο αποκορύφωμα, τι λέτε ανακάλυψε; Α! Δεν μου επιτρέπεται να σας το αποκαλύψω το τέλος! Η συνέχεια στο βιβλίο! Δανείζομαι από το εξώφυλλο του βιβλίου: Παραμονή της Πρωτοχρονιάς και όλα είναι έτοιμα για το μεγάλο ταξίδι του Άγιου Βασίλη. Ή μήπως όχι;

Ο Ντάνσερ, ένας από τους οχτώ ταράνδους που οδηγούν το έλκηθρό του, εξαφανίζεται και όλοι τον αναζητούν. Η Πρωτοχρονιά είναι σε κίνδυνο.
Θα καταφέρουν ο Άγιος Βασίλης και τα ξωτικά του να τον ανακαλύψουν;
Θα λάβουν τα δώρα τους τα παιδιά όλου του κόσμου από τον αγαπημένο τους Άγιο;

*H Δρ. Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος, Θεατρολόγος-Ηθοποιός

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

O ΦΟΜ ανεβάζει τις «Στιγμές»

Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης 20, 21 και 22 Απριλίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Εντυπωσίασαν για ακόμα μια φορά τα σαντούρια της Αγιάσου

Συμμετοχή σε επετειακές εκδηλώσεις για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου