× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ελληνική Εθνική Ταυτότητα στο Αιγαίο. Η περίπτωση της Λέσβου».

Παρουσίαση του δίτομου έργου σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο της Καλλονής.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/12/2022

«Ελληνική Εθνική Ταυτότητα στο Αιγαίο. Η περίπτωση της Λέσβου».
' χρόνος ανάγνωσης

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου και το Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού του Δήμου, διοργανώνουν μαζί  με την εκδοτική εταιρία «ΜΥΘΟΣ ΓΚΡΟΥΠ ΕΠΕ» και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο της 8ης Δεκεμβρίου 1912, ημέρας απελευθέρωσης της Λέσβου, την παρουσίαση του δίτομου έργου «Ελληνική Εθνική Ταυτότητα στο Αιγαίο (1821-1923). Η περίπτωση της Λέσβου».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 19:00 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο της Καλλονής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ομιλητές θα είναι: 

  •   Ο Δρ. Ιωάννης Σ. Παπαφλωράτος, νομικός, διεθνολόγος, καθηγητής των στρατιωτικών σχολών και ένας από τους πιο έγκριτους αναλυτές των ελληνοτουρκικών, αλλά και διεθνών σχέσεων.
  • Ο Δρ. Στρατής Αναγνώστου, ιστορικός, συγγραφέας του τόμου «Ελληνική Εθνική Ταυτότητα στο Αιγαίο (1821-1923). Η περίπτωση της Λέσβου»
  • Ο Υποστράτηγος ε.α. Χρήστος Μπολώσης
  •  Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο Άγγελος Φωτιάδης Μουζάλας των εκδόσεων «ΜΥΘΟΣ».

Η έκδοση η οποία θα παρουσιαστεί, αποτελεί έργο - σταθμό στη μελέτη και την ανάδειξη της νεότερης ιστορίας της Λέσβου, αλλά συνεκδοχικά και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου που εντάχθηκαν στην Μητέρα - Πατρίδα το 1923 με τη Συνθήκη της Λωζάννης, (όρισε τα σύνορα των κρατών που ισχύουν μέχρι σήμερα). Σήμερα, 200 χρόνια περίπου από την Ελληνική Επανάσταση και 100 περίπου χρόνια από τη Συνθήκη αναλύονται οι διεργασίες εκείνες χάρη στις οποίες παγιώθηκε η ελληνική εθνική ταυτότητα στη Λέσβο την περίοδο 1821-1923 και εδραιώθηκε η σύγχρονη ελληνική κρατική υπόσταση. Παρουσιάζεται η μορφή, οι τρόποι και οι φορείς της μεταλαμπάδευσης της ελληνικής εθνικής ιδεολογίας στον χριστιανικό πληθυσμό της Λέσβου και ο ιδιαίτερος ρόλος της Εκκλησίας, της Εκπαίδευσης, των σωματείων και του ελληνικού υποπροξενείου της Μυτιλήνης στην υλοποίηση του παραπάνω στόχου. Αναλύεται επίσης ο ρόλος και η συμμετοχή της Ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας και του εμπορικού κόσμου στον Αγώνα για ενσωμάτωση στον Εθνικό Κορμό. Παρουσιάζεται η άγνωστη πτυχή της δράσης των Φιλικών της Λέσβου και ο ρόλος τους στον Μεγάλο Αγώνα, το άγνωστο “Τζουλούσι” και οι άγνωστες πτυχές της συμμετοχής των Λεσβίων στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες της Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δεύτερος τόμος περιλαμβάνει σπάνιο αρχειακό υλικό πρακτικών συνεδριάσεων και ονόματα Λέσβιων χορηγών και δωρητών από όλα τα χωριά της Λέσβου που με σημαντικό κίνδυνο της ζωής τους, βοήθησαν οικονομικά στη μετατροπή της Προσωρινής Στρατιωτικής Προσάρτησης το 1912, σε οριστική ενσωμάτωση της Λέσβου στον εθνικό κορμό το 1923.

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Παιδείας και το Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου προγραμματίζει ακόμη μια σειρά από εκδηλώσεις και παρεμβάσεις που στόχο έχουν όχι μόνο την προβολή του πολιτισμού της Λέσβου, αλλά και την αξιοποίηση του προς όφελος της ανάπτυξης, του τουρισμού και της οικονομίας της Δυτικής Λέσβου και φυσικά των Δημοτών μας.                            

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στη Βουλή οι ενστάσεις του Δήμου Μυτιλήνης για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

Παρέμβαση του βουλευτή Λέσβου Παναγιώτη Παρασκευαΐδη με στόχο την προστασία ιδιοκτησιών και τοπικής ανάπτυξης
Στη Βουλή οι ενστάσεις του Δήμου Μυτιλήνης για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το πρόγραμμα της Μεγάλης Εβδομάδας από την Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης

Αναλυτικά οι ώρες των ιερών ακολουθιών από την Κυριακή των Βαΐων έως και την Κυριακή του Πάσχα
Το πρόγραμμα της Μεγάλης Εβδομάδας από την Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

21 χρόνια Διεθνών Μεταπτυχιακών Περιβαλλοντικών Σπουδών στη Λέσβο

Το πρόγραμμα έχει εκπαιδεύσει πάνω από 600 μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες από 70 χώρες και πέντε ηπείρους
21 χρόνια Διεθνών Μεταπτυχιακών Περιβαλλοντικών Σπουδών στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Νέα έργα σε Παναγιούδα και αγροτική οδοποιία από τον Δήμο Μυτιλήνης

Υπογραφές συμβάσεων από τον Παναγιώτη Χριστόφα με παρουσία των Αντιδημάρχων Σωκράτη Γιακουμή και Νίκου Καρασάββα
Νέα έργα σε Παναγιούδα και αγροτική οδοποιία από τον Δήμο Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Festos Palace στη γραμμή Πειραιάς ‑ Μυτιλήνη και τέλος στο μονοπώλιο

Οι Μινωικές Γραμμές ζητούν ελεύθερη δρομολόγηση του πλοίου από αυτο το καλοκαίρι. Το Υπουργείο Ναυτιλίας βλέπει θετικά το αίτημα του Ελληνικού βραχίονα του ομίλου Grimaldi
Το Festos Palace στη γραμμή Πειραιάς ‑ Μυτιλήνη και τέλος στο μονοπώλιο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μετά το Πάσχα η δημοπράτηση του πολύπαθου έργου της προκυμαίας Μυτιλήνης

Ο νέος προϋπολογισμός του έργου είναι 4.930.000 ευρώ και συνολικά οι εργασίες θα διαρκέσουν 18 μήνες, στους οποίους περιλαμβάνεται και τρίμηνη διακοπή το καλοκαίρι
Μετά το Πάσχα η δημοπράτηση του πολύπαθου έργου της προκυμαίας Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κόντρα για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και την αγορά επίπλων

Νέα επίθεση από Κουφέλο σε Χριστόφα με φόντο αφθώδη πυρετό που πλήττει την κτηνοτροφία της Λέσβου
Κόντρα για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και την αγορά επίπλων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο στόχαστρο της Κομνηνάκα η πολιτική για κτηνοτροφία και ενέργεια

Η βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε για το λεηλατημένο εισόδημα και καλεί σε άμεσα μέτρα στήριξης των παραγωγών της Λέσβου και ενίσχυση των ελέγχων
Στο στόχαστρο της Κομνηνάκα η πολιτική για κτηνοτροφία και ενέργεια
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αναβολή αγώνων Κ18 στη Μυτιλήνη λόγω αλλαγής δρομολογίου πλοίου

Μετατίθεται για 18 Απριλίου η διεξαγωγή των αγώνων της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Λέσβου
Αναβολή αγώνων Κ18 στη Μυτιλήνη λόγω αλλαγής δρομολογίου πλοίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δυναμική παρουσία της Μυτιλήνης στη διεθνή τουριστική έκθεση στο Όσλο

Επαφές με ΜΜΕ και τουριστικούς φορείς με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών και την επιμήκυνση της σεζόν
Δυναμική παρουσία της Μυτιλήνης στη διεθνή τουριστική έκθεση στο Όσλο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μελετώντας τη Γεωποικιλότητα και τη Βιοποικιλότητα στο Γεωπάρκο Λέσβου

Το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου σε άσκηση πεδίου στο Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου
Μελετώντας τη Γεωποικιλότητα και τη Βιοποικιλότητα στο Γεωπάρκο Λέσβου