× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Καινούργιος Ουρανός»‑Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας

Προβολή του ντοκιμαντέρ το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/12/2022

«Καινούργιος Ουρανός»‑Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας

Την προβολή του ντοκιμαντέρ της ομάδας «Συλλογική Μνήμη»,σε σκηνοθεσία Γιάννη Ξυδά και Τάσου Κωνσταντακόπουλου  «Καινούργιος ουρανός», με θέμα τις μαρτυρίες γυναικών στο Δημοκρατικό Στρατό της Ελλάδας, διοργανώνει το περιοδικό «Κλάξον and friends» το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στις 6 και 30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων των Κεντρικών Λυκείων Μυτιλήνης.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας

Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας τον Φλεβάρη του 1945 ξεκινάει η περίοδος της Λευκής Τρομοκρατίας. Χιλιάδες αγωνίστριες και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και οι οικογένειές τους κυνηγιούνται από κρατικούς και παρακρατικούς σχηματισμούς. Εμπρησμοί σπιτιών, βιασμοί, ξυλοδαρμοί, δολοφονίες, φυλακίσεις και εξορίες δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό εξωθώντας τους καταδιωκόμενους να ανέβουν στο βουνό συγκροτώντας εκεί ομάδες, οι οποίες θα αποτελέσουν τη μαγιά του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).

Πρόκειται για έναν επαναστατικό στρατό, όπου οι γυναίκες συμμετέχουν μαζικά και ουσιαστικά, από τις μάχες μέχρι την ισότιμη λήψη αποφάσεων. Νέες κοπέλες κυρίως από αγροτικές περιοχές, μεγαλωμένες στο περιβάλλον της ελληνικής επαρχίας και της υπαίθρου, έχοντας όμως την παρακαταθήκη των αγώνων της Κατοχής συμμετέχουν και χειραφετούνται μέσα από τον αγώνα του ΔΣΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ντοκιμαντέρ Καινούργιος Ουρανός οι μαχήτριες του ΔΣΕ αφηγούνται. Γυναίκες διωκόμενες, γυναίκες που συνειδητά επιλέγουν να πολεμήσουν, γυναίκες επιστρατευμένες, συνθέτουν το βιωματικό ψηφιδωτό ενός εμφυλίου πολέμου. Ενός πολέμου που εμπεριέχει την οδύνη, αλλά και την αυταπάρνηση και την ελπίδα της εφόδου προς τον ουρανό.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ