× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δημήτρης Κουφοντίνας: Νέα δίκη για την απόφαση μεταγωγής του στον Δομοκό

Τον λόγο έχει το Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών του Πρωτοδικείου της Λαμίας, το οποίο θα ερευνήσει τη νομιμότητα των πράξεων της Σοφίας Νικολάου

Δημοσίευση 7/12/2022

Δημήτρης Κουφοντίνας: Νέα δίκη για την απόφαση μεταγωγής του στον Δομοκό

Δεκτή έκανε το Ειδικό Δικαστήριο την προσφυγή του Δημήτρη Κουφοντίνα ενάντια στη δικαστική δήλωση αναρμοδιότητας για τη μεταγωγή του στις φυλακές Δομοκού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή τους οι συνήγοροι του Δημήτρη Κουφοντίνα Ιωάννα Κούρτοβικ και Δημήτρης Σαραφιάνος αναφέρουν πως έγινε δεκτή από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο η αίτηση του Δημήτρη  Κουφοντίνα,  καθώς κρίθηκε πως η απόρριψη της προσφυγής του  κατά της μεταγωγής του στο Δομοκό,  με επίκληση αναρμοδιότητας, δεν ήταν σύννομη. 

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του, τον λόγο έχει τώρα το Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών του Πρωτοδικείου της Λαμίας, το οποίο –ως καθ' ύλην αρμόδιο– καλείται να ερευνήσει τη νομιμότητα των πράξεων της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου

Ειδικότερα, το Δικαστήριο θα κρίνει τη νομιμότητα: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • της ίδιας της υλικής πράξης της μεταγωγής
  • της απόρριψης της αίτησης του κρατούμενου για τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως η απόφαση του ΑΕΔ «αποτελεί δικαίωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά και της μακράς δικαστικής μάχης που δόθηκε για την υπεράσπιση της υπόθεσης, προκαλώντας ανοίκειες επιθέσεις, τόσο από μερίδα των ΜΜΕ, όσο και από τους εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας που ενέχονταν στην κατάλυση του Κράτους δικαίου,  με μόνο σκοπό την επιδείνωση των όρων ζωής του συγκεκριμένου κρατούμενου».

Η ανακοίνωση των συνηγόρων του Δημ. Κουφοντίνα

Με την υπ'αριθμ.  4/2022 απόφασή του  το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, αποτελούμενο από τους Προέδρους  των 3 ανωτάτων δικαστηρίων (Αρείου Πάγου, Συμβουλίου   της Επικρατείας  και  Ελεγκτικού  Συνεδρίου), καθώς και από μέλη των δικαστηρίων αυτών και καθηγητές των Νομικών Σχολών της χώρας,  έκανε  δεκτή την από 19/7/2021 αίτηση του Δημήτρη  Κουφοντίνα,  κρίνοντας ότι η απόρριψη της προσφυγής του  κατά  της παράνομης μεταγωγής του στο Δομοκό,  με επίκληση αναρμοδιότητας, δεν ήταν σύννομη. Και κατόπιν αυτού, ανέπεμψε την υπόθεση  στο  Δικαστήριο Εκτέλεσης ποινών του Πρωτοδικείου της Λαμίας,  το οποίο καλείται ξανά να  ερευνήσει την νομιμότητα  των πράξεων της  Γενικής Γραμματέως  Αντεγκληματικής πολιτικής, ως καθ'υλην  αρμόδιο, σύμφωνα με την απόφαση του ΑΕΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα  η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέχεια  της υπόθεσης που απασχόλησε  το δημόσιο χώρο και τα δικαστικά χρονικά  στις αρχές του 2021, οπότε ο Δημήτρης Κουφοντίνας προχώρησε σε μία μακρά απεργία πείνας,  όταν  μεταφέρθηκε εκτάκτως  από τις  αγροτικές φυλακές,  όπου έκτιε την ποινή του από το 2018, στις φυλακές Δομοκού, φυλακές   (υψίστης) ασφαλείας, με υπερσυνωστισμό και με συνθήκες διαβίωσης τιμωρητικά  δυσμενέστερες για τον κρατούμενο, που  συμπλήρωνε 20 χρόνια εγκλεισμού, χωρίς ποτέ να δημιουργήσει  οποιοδήποτε πρόβλημα που να δικαιολογεί την  μετακίνηση του.

Η μεταγωγή έγινε σε συνέχεια φωτογραφικών διατάξεων νόμου της παρούσας κυβέρνησης με τον οποίο καθίσταντο απαγορευτικοί οι όροι παραμονής  του στις αγροτικές φυλακές, ο οποίος νόμος, κατά γενική πεποίθηση, στόχευε ειδικά σε αυτόν τον κρατούμενο, εξ ου και  στις φυλακές  επονομάστηκε «νόμος Κουφοντίνα». Σύμφωνα με τις διατάξεις  του, κρατούμενοι στις αγροτικές  φυλακές  που δεν πληρούν τις  αυστηρές προϋποθέσεις των νέων ρυθμίσεων,  έπρεπε να μεταφερθούν πίσω στις φυλακές από τις οποίες προέρχονταν.

Σε  εφαρμογή  των διατάξεων αυτών ο Δημήτρης  Κουφοντίνας   έπρεπε να επιστρέψει  στην  υπόγεια πτέρυγα των  φυλακών  Κορυδαλλού, όπου είχε  εκτίσει την ποινή του από το 2002 έως το 2018 (χωρίς  ποτέ να δημιουργήσει οποιοδήποτε  πρόβλημα σε συγκρατούμενους, εργαζόμενους ή την διεύθυνση).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κρατούμενος, όμως,  παρά τις διατάξεις  αυτές, μεταφέρθηκε στο Δομοκό, με εντολή της Γεν. Γραμματέως  Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας  Νικολάου, η οποία  μάλιστα   με προφορικές της  δηλώσεις και με  επίσημα έγγραφα, ισχυρίστηκε  ψευδώς   ότι  ο κρατούμενος είχε μεταχθεί προηγουμένως στον Κορυδαλλό .

Κατόπιν αυτού ο  Δημ. Κουφοντίνας ξεκίνησε απεργία πείνας, η οποία διήρκεσε πλέον των 60 ημερών και τον κατέστησε ανάπηρο, πλήττοντας ανεπανόρθωτα την υγεία του, προκαλώντας μόνιμες βλάβες  και  καταδικάζοντάς τον σε μυϊκή ατροφία  και  κινητική ανικανότητα.

Κατά της απόφασης αυτής οι συνήγοροι του   προσέφυγαν στο Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών, που ήταν το Τριμελές Πλημ/κείο Λαμίας,   το οποίο αρνήθηκε να ελέγξει την νομιμότητα της μεταγωγής, κηρύσσοντας  εαυτό  αναρμόδιο.

Απορρίφθηκε, έξαλλου,  και η αίτησή που κατέθεσαν σχετικά οι συνήγοροι στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για  άσκηση αναίρεσης κατά της άνω απόφασης,  με το ίδιο αιτιολογικό.

Οι συνήγοροι  προσέφυγαν,  κατόπιν των ανωτέρω, στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτηση ακύρωσης των παράνομων πράξεων και αποφάσεων της Γενικής Γραμματέως, η οποία επίσης απορρίφθηκε, καθώς και αυτό το Δικαστήριο έκρινε εαυτό αναρμόδιο, θεωρώντας  ότι η υπόθεση  υπάγεται στην αρμοδιότητα του ποινικού Δικαστηρίου Εκτέλεσης Ποινών.

Κατόπιν τούτου  η υπόθεση ήχθη  ενώπιον του Ανώτατου  Ειδικού Δικαστηρίου  με αίτηση των συνηγόρων για την άρση της αποφατικής σύγκρουσης  αρμοδιοτήτων.

Ήδη με την άνω  απόφαση του, το ΑΕΔ έκανε  δεκτή την αίτηση.

Ειδικότερα, με την απόφαση  του  αυτή, κρίθηκε επί των νομικών ζητημάτων που τίθεντο, ότι α) το ΑΕΔ είναι αρμόδιο να άρει την αποφατική σύγκρουση αρμοδιοτήτων,  σε κάθε περίπτωση που προκύπτει τελεσίδικη κρίση, ανεξάρτητα από το αν η κρίση αυτή προέρχεται από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις ή  από βουλεύματα, καθώς  μία  διαφορετική ερμηνεία θα ερχόταν σε αντίθεση με το δικαίωμα δικαστικής προστασίας που καθιερώνουν τα άρθρα 20 του Συντάγματος και 6 της ΕΣΔΑ, και  β) ότι αποφάσεις οργάνων της εκτελεστικής εξουσίας που σχετίζονται με την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων ελέγχονται από τα δικαστήρια του οικείου δικαιοδοτικού κλάδου, εν προκειμένω δε από τα ποινικά δικαστήρια και δη του  Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ως Δικαστηρίου Εκτέλεσης Ποινών.

Και με τις κρίσεις αυτές παρέπεμψε την υπόθεση στο Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών της Λάμιας, ως  τοπικά  αρμόδιο για τις φυλακές Δομοκού, υποχρεωμένο να κρίνει  την νομιμότητα   α)  της απόφασης της Γεν.Γραμματέως Αντ/κης Πολιτικής  με την οποία διατάχθηκε η μεταγωγή του Δημ.Κουφοντίνα στο Δομοκό,  β)  της ίδιας της υλικής πράξης της μεταγωγής, γ) της απόρριψης της αίτησης του κρατούμενου για την μεταγωγή του στις φυλακές  Κορυδαλλού.

Η απόφαση αυτή αποτελεί δικαίωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά και της  μακράς  δικαστικής μάχης  που δόθηκε  για την υπεράσπιση  της υπόθεσης, προκαλώντας ανοίκειες  επιθέσεις, τόσο από μερίδα των ΜΜΕ, όσο και από τους εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας που ενέχονταν στην κατάλυση του Κράτους δικαίου, με μόνο σκοπό την επιδείνωση των όρων ζωής του συγκεκριμένου κρατούμενου.

Εκ των συνηγόρων της υπόθεσης
Ιωάννα Κούρτοβικ
Δημήτρης Σαραφιανός

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Μάγεψε η «πανσέληνος του χιονιού»

Εντυπωσιακές εικόνες από τη χθεσινή πανσέληνο και ποια η ιδιαιτερότητά της
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συζήτηση για το φράγμα του Κάσπακα στο Δημοτικό Συμβούλιο Λήμνου

Κυριάρχησε το πρόβλημα της υδροδότησης της Λήμνου στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας που έγινε την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου
ΕΛΛΑΔΑ

Υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ η Όλγα Γεροβασίλη

Στην ομιλία της στο συνέδριο του κόμματος η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε στην πρόσκληση – πρόκληση του Στέφανου Κασσελάκη με την φράση «Δηλώνω παρούσα»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μένει μέχρι να φύγει το «Ανεμος»

Το πλοίο θα συνεχίσει να εξυπηρετεί την γραμμή Λαύριο – Άγιος Ευστράτιος – Λήμνος – Καβάλα τουλάχιστον μέχρι τις 19 Μαρτίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μία ώρα καθυστέρηση για το Blue Star Myconos

Ενημέρωση της Blue Star Ferries προς τους επιβάτες του πλοίου
ΕΛΛΑΔΑ

Τα επιδόματα και οι συντάξεις που θα πληρωθούν έως την 1η Μαρτίου

Θα καταβληθούν 2,34 δις ευρώ σε 4.194.373 δικαιούχους
ΕΛΛΑΔΑ

Λ. Αυγενάκης: Τα προβλήματα των αγροτών δεν αντιμετωπίζονται με πυροσβεστικά μέτρα

Ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προσβλέπει στην συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ για τον μετασχηματισμό και την ανάπτυξης Ελληνικής αγροτικής παραγωγής
ΕΛΛΑΔΑ

Αυξάνονται τα κρούσματα ιλαράς

Έξι κρούσματα στην Ελλάδα το 2024
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οριακή αύξηση τζίρου για το λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Στις επιχειρήσεις της Αττικής το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης του τζίρου για τις λιανεμπορικής επιχειρήσεις το 2023
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

28 πρόσφυγες – μετανάστες στη Λήμνο

Θα μεταφερθούν στην Μυτιλήνη. Ένας 25χρονος συνελήφθη και κατηγορείται ως διακινητής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Χρηματοδότηση για αποκατάσταση ζημιών περιμένει η Λήμνος

Με την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως συναντήθηκε η Δήμαρχος Λήμνου Ελεονώρα Γεώργα. Μεγάλο το πρόβλημα υδροδότησης του νησιού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγή της ώρας αναχώρησης λόγω απεργίας

Δείτε πως διαμορφώνεται το δρομολόγιο του Νήσος Σάμος στις 28 Φεβρουαρίου