× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νέα δικαστική δικαίωση Βαξεβάνη μετά από μήνυση του Αθανασίου

Απέτυχε η προσπάθεια φίμωσης του δημοσιογράφου και εκδότη της εφημερίδα Documento

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/12/2022

Νέα δικαστική δικαίωση Βαξεβάνη μετά από μήνυση του Αθανασίου

Αθώος -για μια ακόμη φορά και με τη σύμφωνη γνώμη και της εισαγγελέως της έδρας- κηρύχτηκε ο Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος κατηγορείτο για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και συκοφαντική δυσφήμηση, έπειτα από μήνυση που είχε καταθέσει σε βάρος του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής σήμερα της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου. Ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento παραπέμφθηκε σκανδαλωδώς στο ακροατήριο, επειδή το 2017, είχε δημοσιοποιήσει στοιχεία κατάθεσης του εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών Αλέξανδρου Αβατάγγελου, ο οποίος κατήγγειλε συνεργάτες του Χαράλαμπου Αθανασίου στο υπουργείο Δικαιοσύνης ότι είχαν χρηματιστεί προκειμένου να εξασφαλίσουν την αποφυλάκισή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά τις αποκαλύψεις, στις οποίες είχε αρνηθεί να απαντήσει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, παρότι αυτό όφειλε εκ της θέσεως του να πράξει, και παρά το γεγονός ότι το Documento είχε απευθυνθεί στον ίδιο, ο Χαράλαμπος Αθανασίου κατέθεσε μήνυση σε βάρος του Κώστα Βαξεβάνη, κατηγορώντας τον ότι  παρανόμως χρησιμοποίησε την κατάθεση του Αβατάγγελου και ότι τον συκοφάντησε. Αποδέχθηκε δηλαδή ότι η κατάθεση του εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών ήταν πραγματική, αλλά έκρινε ότι ο δημοσιογράφος που την έφερε στο φως είναι συκοφάντης. Με άλλα λόγια, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, παρότι προφανώς και ο ίδιος αντιλαμβανόταν τη σημασία της καταγγελίας για τους στενούς συνεργάτες του, αλλά και το γεγονός ότι αυτή είναι υπαρκτή και ότι ως υπουργός δεν μπορεί να μην απαντά, επιχείρησε δια της δικαστικής οδού, να φιμώσει τη δημοσιογραφική έρευνα. Όμως απέτυχε.

«Εκδικητική η μήνυση Αθανασίου»

Κατά την απολογία του, ο Κώστα Βαξεβάνης υπογράμμισε ότι μπορεί το επίδικο να αφορά την παραβίαση του υπηρεσιακού απορρήτου, αλλά στην πραγματικότητα το διακύβευμα είναι αν έχει το δικαίωμα ο δημοσιογράφος να δημοσιοποιεί στοιχεία για δημόσια πρόσωπα και δη για υπουργούς. Ο εκδότης του Documento, επεσήμανε επιπλέον ότι ο Χαράλαμπος Αθανασίου ήταν ο μοναδικός που δεν απάντησε στα ερωτήματα της εφημερίδας αναφορικά με τις αποκαλύψεις και υπογράμμισε ότι η μήνυση που κατέθεσε ο πρώην υπουργό Δικαιοσύνης είναι προφανώς εκδικητική, δεδομένου ότι ήδη από το 2014 τόσο το περιοδικό Hot Doc όσο και αργότερα το Documento, είχαν προχωρήσει σε σειρά αποκαλύψεων για το πρόσωπό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως μάρτυρας υπεράσπισης του Κώστα Βαξεβάνη, κατέθεσε ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Τριάντης, ο οποίος υπογράμμισε ότι τα στοιχεία του ρεπορτάζ ήταν απολύτως διασταυρωμένα, πράγμα ασφαλώς που διαπίστωσε και το δικαστήριο, δεδομένου ότι τα στοιχεία της κατάθεσης του εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών για τους στενούς συνεργάτες του πρώην υπουργού, τα οποία είχε φέρει στο φως το Documento, ανταποκρίνονταν πλήρως στην πραγματικότητα. Παράλληλα ο μάρτυρας σημείωσε ότι δεν αποκαλύφθηκε κανένα απολύτως έγγραφο, ώστε να υφίσταται το αδίκημα της παραβίασης του υπηρεσιακού απορρήτου, αλλά δημοσιοποιήθηκαν απολύτως ακριβείς και διασταυρωμένες πληροφορίες. Αυτά άλλωστε επεσήμανε και ο συνήγορος υπεράσπισης του εκδότη του Documento, Γιώργος Αθανασάκης.

Σκάνδαλο η παραπομπή Βαξεβάνη

Ο Κώστας Βαξεβάνης μπορεί βεβαίως να αθωώθηκε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η παραπομπή του στο ακροατήριο δεν αποτελεί από μόνη της ένα αυτοτελές σκάνδαλο που αφορά τη λειτουργία των εισαγγελικών αρχών. Προέκυψε συγκεκριμένα κατά την ακροαματική διαδικασία –πράγμα που επεσήμανε και ο δικηγόρος Παναγιώτης Χριστόπουλος ο οποίος εκπροσώπησε τον επίσης κατηγορούμενο Αλέξανδρο Αβατάγγελο- ότι ο εισαγγελέας που παρέπεμψε σε δίκη τον εκδότη του Documento, δεν είχε συμπεριλάβει στο κατηγορητήριο την κατάθεση του εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών για τους συνεργάτες του Χαράλαμπου Αθανασίου. Δηλαδή, παρέπεμψε τον Κώστα Βαξεβάνη να δικαστεί για συκοφαντική δυσφήμιση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, χωρίς έστω να έχει εξακριβώσει αν όσα γράφτηκαν στο Documento, ανταποκρίνονταν στην αλήθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, δεν προέκυπτε απολύτως καμία ένδειξη ενοχής του δημοσιογράφου για το αδίκημα της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, αφού για να έχει τελεστεί μια τέτοια πράξη, θα έπρεπε η εφημερίδα να είχε δημοσιεύσει έγγραφο της κατάθεσης του Αλέξανδρου Αβατάγγελου και να υπάρχει έστω ένδειξη ότι αυτό δόθηκε στον δημοσιογράφο από κάποιον δικαστικό υπάλληλο. Ο αρμόδιος εισαγγελέας που πραγματοποίησε την προανάκριση, απλώς πέταξε από πάνω του την υπόθεση, χωρίς να εξετάσει ως όφειλε, κανένα απολύτως στοιχείο και είναι υπεύθυνος για το γεγονός ότι ένας δημοσιογράφος βρέθηκε υπό πολυετή δικαστική ομηρία, χωρίς το παραμικρό σε βάρος του στοιχείο.

Η υπόθεση που αποκάλυψε το Documento

Για την ιστορία, το Documento είχε αποκαλύψει το 2017 ότι οι δύο πιο στενοί συνεργάτες του γραφείου του Χαράλαμπου Αθανασίου, μεταξύ των οποίων και ο διευθυντής του, δικαστικοί με εξέχουσα θέση στο δικαστικό σώμα, ερευνώνταν από την Εισαγγελία για πιθανό χρηματισμό, προκειμένου να αποφυλακίσουν τον κατηγορούμενο για το σκάνδαλο των υποβρυχίων Αλέξανδρο Αβατάγγελο. Την καταγγελία έχει κάνει ο ίδιος ο κατηγορούμενος με επίσημη κατάθεση, κατονομάζοντας ως ενδιάμεσο δικηγόρο, στου οποίου το γραφείο εργαζόταν ο γιός του διευθυντή του Χαράλαμπου Αθανασίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ο οποίος ήταν υπόδικος για την υπόθεση της αγοράς των γερμανικών υποβρυχίων από το ελληνικό ΥΕΘΑ, εμφανίστηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Αγίου Στεφάνου, όπως όριζαν οι περιοριστικοί όροι που του είχε επιβάλει ο Ανακριτής. Οι Αστυνομικοί του γνωστοποίησαν πως έπρεπε να τον συλλάβουν γιατί είχε εκδοθεί εναντίον του ένταλμα σύλληψης στης 20 Δεκεμβρίου του 2013. Ο Αβατάγγελος επέμενε πως έχει γίνει κάποιο λάθος, αλλά τελικώς συνελήφθη, οδηγήθηκε στην Εισαγγελία και από εκεί στη φυλακή , γιατί όπως του γνωστοποίησε ο Εισαγγελέας, δεν είχε καταβάλει την εγγύηση των 500.000 ευρώ που του είχε επιβληθεί, προκειμένου να μην προφυλακιστεί. Ο επιχειρηματίας επέμενε πως είχε στείλει τα χρήματα στο δικηγόρο του και έχουν κατατεθεί, αλλά ο Εισαγγελέας επέμενε πως δεν υπάρχει τέτοια καταβολή.

Ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος έμεινε 4,5 μήνες προφυλακισμένος επιμένοντας πως τα χρήματα της εγγύησης, τα είχε καταβάλει κανονικά στον δικηγόρο του Ασημάκη Ασημακόπουλο, ο οποίος φέρεται να τα καταχράστηκε. Ο Αβατάγγελος του έκανε μήνυσε για κατάχρηση 500.000 ευρώ και ο Ασημάκης Ασημακόπουλος, καταδικάστηκε από το Εφετείο Κακουργημάτων σε εννιά χρόνια φυλακή για την κατάχρηση των 500.000 ευρώ αλλά και το αδίκημα της απιστίας δικηγόρου.

Ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος, εμφανίστηκε δύο χρόνια αργότερα, ενώπιων των Εισαγγελέων Ελένης Τουλουπάκη, Χρήστου Ντζούρα και Γεωργίου Καλούδη και κατέθεσε ενόρκως για μια παράλληλη υπόθεση που αφορούσε τον ίδιο και τον δικηγόρο Ασημάκη Ασημακόπουλο. Σύμφωνα με την κατάθεσή του, ο δικηγόρος, κατά τη διάρκεια που ο ίδιος βρισκόταν στη φυλακή του πρότεινε να τον αποφυλακίσει με αντάλλαγμα 800.000 ευρώ. Η αποφυλάκιση θα γινόταν με την παρέμβαση των ανθρώπων του υπουργού Δικαιοσύνης.

 

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ η Όλγα Γεροβασίλη

Στην ομιλία της στο συνέδριο του κόμματος η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε στην πρόσκληση – πρόκληση του Στέφανου Κασσελάκη με την φράση «Δηλώνω παρούσα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Αγίου νεομάρτυρα Θεοδώρου του Βυζαντίου

Για τον πολιούχο Άγιο της Μυτιλήνης μίλησαν ο ο π. Ιάκωβος Καραμούζης Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Μυτιλήνης και ο Ιστορικός Στρατής Αναγνώστου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την ένταξη έργων αποκατάστασης εκκλησιαστικών μνημείων στο Τεχνικό Πρόγραμμα ζητά ο Βαλσαμίδης

Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Νέα Δυναμική» απέστειλε επιστολή σε Περιφερειάρχη και αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη
ΧΩΡΙΑ

Το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου, συνεχίζει τον αγώνα για τα χωριά μας

Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν εκλογές ανάδειξης νέου Διοικητικού Συμβουλίου και κοπή πίτας στο Δημοτικό Θέατρο της Καλλονής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πέντε θέσεις για Δημοτική Αστυνομία στην Μυτιλήνη

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη Δημοτική Αστυνομία αρχίζει στις 7 Μαρτίου και ολοκληρώνεται στις 27 του ίδιου μήνα.
ΕΛΛΑΔΑ

Απέναντι στον Κασσελάκη, ποιος;

Πληροφορίες ότι «κλειδώνει» η υποψηφιότητα της Ολγας Γεροβασίλη, καθώς και για συνάντησή της με τον Διονύση Τεμπονέρα και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο - Η ονοματολογία, οι ζυμώσεις και το αίνιγμα της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πρόεδρος Κλιματικής Κρίσης στην Ένωση Περιφερειών ο Μουτζούρης

Τέσσερις περιφερειακοί σύμβουλοι Βορείου Αιγαίου μπήκαν σε επιτροπές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην ΕΝ.ΠΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Και ο Παρασκευαϊδης έκανε αναφορά για τις ιχθυοκαλλιέργειες στο Σκαλοχώρι

Μετά την επιστολή φορέων και την αναφορά της βουλεύτριας του ΚΚΕ, Μαρίας Κομνηνάκα- Ερώτηση και για τους αγρότες
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μέχρι τέλους του έτους προκηρύξεις για το 50% του ΕΣΠΑ

Δέσμευση κατά την τεχνική συνάντηση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
ΧΩΡΙΑ

Διακοπή ρεύματος την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου

Δείτε αναλυτικά ποιες περιοχές του Δήμου Μυτιλήνης θα μείνουν χωρίς ηλεκτρισμό
ΧΩΡΙΑ

Ξεκινούν άμεσα τα δίκτυα αποχέτευσης της Αγιάσου

Το πρωί της Παρασκευής σε ευχάριστο κλίμα με την παρουσία του δημάρχου Παναγιώτη Χριστόφα και του προέδρου της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτη Βάλεση υπογράφτηκε η σύμβαση με τον εργολάβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ευτυχισμένος παππούς ο Παντελής Πατερέλλης

Αγοράκι το πρώτο εγγόνι του γνωστού παλιού αυτοδιοικητικού της Μυτιλήνης