× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ακόμη πιο ψηλά οι τιμές του ελαιόλαδου

Μεγαλύτερη κάμψη του όγκου παραγωγής δείχνουν νέες εκτιμήσεις για την καρδιά του Ισπανικού ελαιώνα, την περιφέρεια της Χαέν

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 6/12/2022

Ακόμη πιο ψηλά οι τιμές του ελαιόλαδου
' χρόνος ανάγνωσης

Στα 4,80 ευρώ ανά κιλό διαμορφώνονταν η ανώτατη τιμή παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 0,3 βαθμών στην Κρήτη, την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Πανελλαδικά οι τιμές παραγωγού για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, την προηγούμενη εβδομάδα, κυμαίνονται από τα 4,20 ως τα 4,80 ευρώ ανά κιλό. Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις, στην περιοχή της Λακωνίας, καταγράφονταν τιμές παραγωγού πάνω από τα 5,00 ευρώ ανά κιλό.

Η ζήτηση από τις Ιταλικές και Ισπανικές τυποποιητικές επιχειρήσεις είναι πολύ μεγάλη. Οι τυποποιητικές επιχειρήσεις των δύο χωρών προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες ποσότητες ελαιόλαδου που χρειάζονται για να καλύψουν τους πελάτες τους. Τις προηγούμενες εβδομάδες, οι τυποποιητές, διαπίστωσαν πως η ζήτηση για ελαιόλαδο παραμένει ισχυρή παρά την αύξηση της τιμής. Έτσι βγήκαν στην αγορά και προσπαθούν να μαζέψουν όσο περισσότερο λάδι μπορούν.

 

Την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου ήρθαν στην δημοσιότητα νέες εκτιμήσεις, που υποστηρίζουν πως η παραγωγή ελαιόλαδου, στην καρδιά του Ισπανικού ελαιώνα την Χαέν,  θα είναι μικρότερη από αυτή που αναμένονταν με βάση την εκτίμηση του περασμένου Οκτωβρίου. Η ισπανική ηλεκτρονική εφημερίδα Mercacei (σ.σ. «Ελαιοαγορά» η μετάφραση του τίτλου της εφημερίδας στα Ελληνικά) επικαλείται το Συντονιστικό Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Οργανώσεων που αναφέρει πως στις ελαιοκομικές περιφέρειες της Χαέν που αναμένονταν κάμψη της παραγωγής στο 50% τώρα διαπιστώνεται κάμψη που ξεπερνά το 80%.

 

Παρότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για την εξέλιξη του όγκου της παραγωγής στον Ελλαδικό χώρο είναι βέβαιο πως καταγράφεται μεγάλη κάμψη. Ιδιαίτερα στις περιοχές που έχουν πληγεί από την παρατεταμένη ανομβρία των προηγούμενων μηνών (βλέπε Βόρειο Αιγαίο), αλλά και στις περιοχές που υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών.

 

Βέβαια η συνεχής αύξηση των τιμών κάνει ενδιαφέρουσα οικονομική την συγκομιδή του καρπού που έχει πέσει στο έδαφος, αφού κι αυτός μπορεί να δώσει αξιόλογο εισόδημα την φετινή χρονιά.


Οι τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία

 

Συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στην Ισπανία. Τα στοιχεία του Ιδρύματος Olivar το βράδυ της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου έδειχναν ότι η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου είχε φθάσει στα 5,2 ευρώ ανά κιλό και η ανώτατη στα 5,83 ευρώ. Η μέση χονδρική τιμή του παρθένου ελαιόλαδου βρίσκονταν στα 5,03 ευρώ ανά κιλό και η ανώτατη στα 5,09 ευρώ ανά κιλό. Η μέση χονδρική τιμή του βιομηχανικού άσσου στην Ισπανία ήταν στα 4,83 ευρώ ανά κιλό και η ανώτατη στα 5,09 ευρώ.

 

Σε εβδομαδιαία βάση η χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου παρουσίασε αύξηση κατά 3,90%, του παρθένου κατά 4,47% και του βιομηχανικού κατά 5,13%.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 21 Νοεμβρίου

Θα καταβληθούν 68,3 εκατ. ευρώ σε 77.451 δικαιούχους
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα δύο πρόσωπα του τουρισμού της Λέσβου

Η κρυφή αλήθεια των αριθμών για την τουριστική κίνηση του 2025
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη αύξηση στις πτωχεύσεις κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ

Πρωτιά στις πτωχεύσεις κερδίζουν οι κλάδοι του τουρισμού επισιτισμού
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται η επιστροφή ενοικίου

Οι διασταυρώσεις που πραγματοποιεί η ΑΑΔΕ βασίζονται στα στοιχεία των φετινών φορολογικών δηλώσεων και των δηλώσεων μίσθωσης ακινήτων.
ΑΓΟΡΑ

Η Lidl Ελλάς στηρίζει το έργο της Τράπεζας Τροφίμων

Kαι συμμετέχει στο 5ο Συνέδριο Τραπεζών Τροφίμων Ελλάδας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Σε οριακό σημείο η βιωσιμότητα των κτηνοτρόφων της Λήμνου»

Οι κτηνοτρόφοι της Λήμνου ζητούν άμεση στήριξη μέσα από αναφορά του ΚΚΕ στη Βουλή με πρωτοβουλία της Μαρίας Κομνηνάκα και άλλων βουλευτών του κόμματος
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ενισχύονται τα μέτρα προστασίας για τον καταρροϊκό πυρετό

Η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη προειδοποιεί για τη ραγδαία εξάπλωση και υπενθυμίζει τα μέτρα πρόληψης σε όλες τις εκμεταλλεύσεις
ΕΡΓΑΣΙΑ

20 νέες προσλήψεις στη ΔΕΥΑΛ

Διαβάστε αναλυτικά τις ειδικότητες που ζητούνται
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αβέβαιο το 2026 για τον τουρισμό της Λέσβου, με χαμένες πτήσεις και νέες αγορές

Μπορεί το νησί το 2025 να έσπασε ρεκόρ με 82.725 τουρίστες, όμως το κομμάτι της τουριστικής πίτας που πήρε πανελλαδικά είναι πολύ λιγότερο του 0,5%
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πιο κοντά η ακτοπλοϊκή σύνδεση Λέσβου και Χίου με τον Βόλο

Θετική ανταπόκριση από τον Κικίλια στην πρόταση των Περιφερειών Βορείου Αιγαίου και Θεσσαλίας. Δείτε εδώ το σχέδιο που εξετάζουν το υπουργείο και οι περιφέρειες
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκινούν οι δηλώσεις ζημίας από τους πλημμυροπαθείς αγρότες

Δείτε εδώ τις ημερομηνίες υποβολής για όλα τα χωριά της Δυτικής Λέσβου
ΑΓΟΡΑ

Η Lidl Ελλάς «HR Team of the Year» στα HR Awards 2025, γιατί αξίζει.

17 συνολικά βραβεύσεις για δράσεις σχεδιασμένες για τους ανθρώπους της.