× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Λαβωμένη γη» από την Ένωση Θεατρικών Ομάδων Λέσβου «ΘΕΣΙΣ»

Γράφει ο ΑΝΤΡΕΑΣ ΣΕΦΤΕΛΗΣ

Δημοσίευση 4/12/2022

«Λαβωμένη γη» από την Ένωση Θεατρικών Ομάδων Λέσβου «ΘΕΣΙΣ»

Μία σπάνιας καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας παράσταση ευτύχησαν να παρακολουθήσουν χτες βράδυ οι θεατές από την Ένωση Θεατρικών Ομάδων Λέσβου «ΘΕΣΙΣ», στην οικία της οικογένειας Κουρτζή στη Μυτιλήνη η οποία ευγενώς την φιλοξένησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το θεατρικό έργο που έγραψε η Αλεξάνδρα Ψαραδέλλη, το οποίο μας μεταφέρει στη Σμύρνη του 2022, βρήκε τον φυσικό του χώρο για να παιχτεί στο σπίτι των Κουρτζήδων,  που θαρρείς και ανασύρθηκε από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα για να υπάρξει ως τόπος συνάντησης  της Ιστορίας με την Θεατρική πράξη του σήμερα.

Η «ΘΕΣΙΣ» κατάφερε να συνενώσει σε μια κοινή παραγωγή τις περισσότερες  θεατρικές ομάδες του νησιού : Θ.Ο «Μακαρέας» Άγρας, Θ.Ο. Περί Έργων Μήθυμνας, Αναγνωστήριο Αγιάσου « Η Ανάπτυξη», ΘΟΜ «οι Άστεγοι», Θεατρική Ομάδα ΠασπARTού,  Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Μυτιλήνης και Θεατρική Ομάδα του ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος»,  οι οποίες επέτυχαν να παρουσιάσουν μια διαδραστική παράσταση οδηγώντας τους θεατές από δωμάτιο σε δωμάτιο στα τεκταινόμενα του έργου και της Ιστορίας.

Ένα μεγάλο μπράβο στους ηθοποιούς οι οποίοι κατάφεραν να αποδώσουν με εξαιρετική φυσικότητα και ευαισθησία τους ρόλους τους  παίζοντας κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής από τους θεατές , οι οποίοι χειροκρότησαν στο τέλος την παράσταση με φανερή τη συγκίνηση στα πρόσωπά τους ….

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθοριστική συμβολή για την ποιότητα της  παράστασης είχε η ομάδα που επιμελήθηκε τα κοστούμια εποχής και τον σκηνικό χώρο  η οποία αποτελείτο από την Κλαίρη Φραγκουλάκη, τον Αργύρη Χατζημαλλή και την Ελεάνα Βούγια . Την  λεπτομερειακή δουλειά τους θα την ζήλευαν  ακόμη και επώνυμοι ενδυματολόγοι. 

Η ζωντανή μουσική  από το μουσικό σύνολο της Ουρανίας Πρασίνου – Δούκα του Εθνικού Ωδείου,  ήταν καίρια και δημιουργούσε την κατάλληλη ατμόσφαιρα  όποτε χρειαζόταν για την εξέλιξη της δράσης.

Ένα ακόμη ΣΥΝ στο όλον,   ήταν η λαμπρή ιδέα της σκηνοθέτιδας Φάνιας Βαλάση για τη συμμετοχή της Ομάδας Αργεντίνικου Τάνγκο, Lesvos Tango «Εν Χορώ» , η οποία με τους θαυμαστούς χορούς της συνέβαλε με τον πιο ευφάνταστο τρόπο στη διαμόρφωση του κλίματος εποχής της παράστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κομμώσεις του Στράτου Δούκα υποδειγματικές.  Με περισσή έγνοια,  μεράκι και ευαισθησία ο Σ. Δούκας απλώς μεγαλούργησε.

Εν κατακλείδι παρακολουθήσαμε από την «ΘΕΣΙΣ»  μιαν ΑΡΤΙΑ και σπάνια παράσταση  με θέατρο, μουσική, τραγούδι, χορό ….  Μια παράσταση ουσιαστική  η οποία κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να διασωθεί κινηματογραφικά ως τεκμήριο Ελληνικού Πολιτισμού 100 χρόνια μετά την καταστροφή.

 Μια παράσταση επίσης  η οποία θα πρέπει να αγκαλιαστεί από την Πολιτεία και από τις τοπικές Αρχές με στόχο να παρουσιαστεί σε αντίστοιχα Αρχοντόσπιτα που ακόμη υπάρχουν στην Ανατολική και στη Δυτική Λέσβο. Μια παράσταση που θα πρέπει να την παρακολουθήσουν  με τη μέριμνα της Πολιτείας, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, όλες οι σχολικές βαθμίδες για να γνωρίσουν με τον καλύτερο τρόπο οι μαθητές την Ιστορία μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα μεγάλο μπράβο και πάλι στο ακάματο Δ.Σ. της «ΘΕΣΙΣ» και σε όσους εργάστηκαν για την πραγματοποίηση αυτού του επιτυχούς εγχειρήματος στην οικία των Κουρτζήδων , το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη της Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής .

Η αρωγή των υποστηρικτών HOTEL LESVION και EOLIKI όπως και των χορηγών επικοινωνίας : AEOLOS TV, stonisi.gr, 99 fm στο ΝΗΣΙ, ράδιο ΑΙΟΛΟΣ 92,8 και SLAM 101,5 όπως πάντα ήταν πολύτιμη. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης