× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παρατυπίες και αποκλεισμοί στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης

Επιστολή διαμαρτυρίας από μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες προς τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/11/2022

Παρατυπίες και  αποκλεισμοί στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου απέστειλαν  μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες, υποψήφιοι διδάκτορες και διδακτόρισσες  του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων. 
Η διαμαρτυρία αφορά τον πρόωρο παράτυπο αποκλεισμό, όπως αναφέρουν,  της εκλεγμένη εκπροσώπου τους από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος, και την παρανομία της μη προκήρυξης/διεξαγωγής νέων εκλογών για εκπροσώπους φοιτητών εντόςτης προβλεπόμενης από το νόμο προθεσμίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει: 

«Σας στέλνουμε αυτή την ανοιχτή επιστολή, διαμαρτυρόμενοι εντόνως για τη διπλή παρανομία και αδικία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εις βάρος των μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων.

Η συμμετοχή της εκλεγμένης εκπροσώπου των φοιτητών στη Γενική Συνέλευση του τμήματος έχει διακοπεί παρατύπως από τις 31 Αυγούστου. Ταυτόχρονα, παρανόμως δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμα εκλογές για τους νέους εκπροσώπους φοιτητών. Παρόμοιες καταστάσεις αντιμετωπίζουν συνάδελφοι και στα άλλα τμήματα του πανεπιστημίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιστορική αναδρομή

Η τρέχουσα εκπρόσωπος στη Γενική Συνέλευση του τμήματος εκλέχθηκε μετά από μια πολύ δύσκολη διαδικασία, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον νόμο 4485/2017. Οι εκλογές έληξαν στις 3 Φεβρουαρίου 2022, και η εκλεγμένη εκπρόσωπος συμπεριλήφθηκε επισήμως στο σώμα της Γενικής Συνέλευσης, με την 2389 Πράξη Προέδρου του ΤΜΣΠΣ, στις 8 Φεβρουαρίου, οπότε και ξεκίνησε η ετήσια θητεία της.

Στις 31 Αυγούστου 2022, η εκπρόσωπος ενημερώθηκε ότι αφαιρείται από τη Γενική Συνέλευση εξ’ αιτίας, σύμφωνα με τη διοίκηση του πανεπιστημίου, της λήξης της θητείας της (μόλις 7 μήνες από την εκλογή της).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μέχρι τώρα εξηγήσεις, ότι δήθεν η θητεία των εκπροσώπων αναφέρεται σε ακαδημαϊκό έτος δεν είναι ούτε αποδεκτές ούτε σύννομες. Ο νόμος 4485/2017, άλλωστε, στο άρθρο 21, είναι ξεκάθαρος: “Οι ανωτέρω εκπρόσωποι των φοιτητών εκλέγονται, μαζί με τους αναπληρωτές τους, για ετήσια θητεία [...]” (ενώ ταυτόχρονα, σε άλλα σημεία που εννοεί όντως ακαδημαϊκό έτος και όχι ημερολογιακό έτος, ο νόμος αναφέρεται ρητά σε “ακαδημαϊκό έτος”).

Παρ’ όλα αυτά, τα διοικητικά έγγραφα του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την προκήρυξη των εκλογών για την εκλογή της εκπροσώπου αναφέρονται αυθαιρέτως σε “εκλογή εκπροσώπου για το ακαδημαϊκό έτος 21-22”, κατα παρέκκλιση της πρόβλεψης του νόμου για ετήσια θητεία.

Η τρέχουσα κατάσταση με την εκπρόσωπο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τον Σεπτέμβριο, οι φοιτητές βρισκόμαστε χωρίς εκπροσώπηση στη Γενική Συνέλευση του τμήματος. Μετά από επαναλαμβανόμενες οχλήσεις προς τον Πρόεδρο και τη Γραμματεία του τμήματος, ενημερωνόμαστε πως η απόφαση αποκλεισμού της εκπροσώπου από τη Γενική Συνέλευση έρχεται από τη Κεντρική Διεύθυνση Διοικητικών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου.

Η κεντρική διοίκηση του πανεπιστημίου, λοιπόν, είναι ο υπαίτιος της κακής εφαρμογής του νόμου, και της θέσπισης του αυθαίρετου ορίου θητείας “για το ακαδημαϊκό έτος” στα εσωτερικά έγγραφα του πανεπιστημίου, ενώ από τον νόμο προβλέπεται κάτι διαφορετικό.

Θεωρούμε πως το συγκεκριμένο συμβάν είναι αποτέλεσμα κακής ανάγνωσης και παρωπιδικής εφαρμογής του νόμου. Η συνεχιζόμενη άρνηση διόρθωσης δείχνει πως η διοίκηση του πανεπιστημίου αρνείται να αποδεχτεί το λάθος της, εμμένοντας στη παράτυπη θέση της (για προστασία της υπερηφάνειας και υπόληψής της; είναι άλλωστε δυνατόν να παραδέχεται η διοίκηση το λάθος της και να έχουν δίκιο οι φοιτητές;).

Ο αποκλεισμός της εκπροσώπου, συν τοις άλλοις, δημιουργεί και τυπικό πρόβλημα στη συγκρότηση σε σώμα της Γενικής Συνέλευσης. Εφόσον αποκλείεται η συμμετοχή νόμιμα εκλεγμένου εκπροσώπου και μέλους της Γενικής Συνέλευσης, προκύπτει σοβαρό ζήτημα νομιμοποίησης της διαδικασίας, με νομικό κίνδυνο να θεωρηθούν άκυρες οι συνελεύσεις και οι αποφάσεις που έχουν παρθεί από 1η Σεπτεμβρίου 2022.

Τι γίνεται με τις εκλογές

Ο νέος νόμος 4957/2022 προβλέπει πως οι εκλογές για εκπροσώπους φοιτητών προκηρύσσονται από τον Πρόεδρο του εκάστοτε τμήματος μέχρι 30 Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Ελλείψει διευκρινιστικής ΚΥΑ, ο Πρόεδρος του ΤΜΣΠΣ αρνήθηκε (κατανοητά) να προβεί στη προκήρυξη των εκλογών. Η σχετική διευκρινιστική ΚΥΑ 123024/Ζ1 εκδόθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2022 (!). Μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, εφόσον ο Πρόεδρος δεν προκήρυξε εκλογές, η ευθύνη για την προκήρυξή τους είναι της Πρυτάνισσας.

Ενώ όμως εκδόθηκε η παραπάνω ΚΥΑ, η Πρυτανεία και οι διοικητικές υπηρεσίες του πανεπιστημίου δεν έχουν κάνει καμία σχετική ενέργεια μέχρι σήμερα. Η ΚΥΑ μάλιστα προβλέπει πως οι εκλογικές διαδικασίες θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Οι εκλογές όχι μόνο δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, αλλά δεν έχουν καν προκηρυχθεί, με τη διοίκηση του πανεπιστημίου να παρανομεί ξανά. Αυτό επηρεάζει όλους τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς παρεμποδίζεται η εκπροσώπησή τους σε όλα τα θεσμικά όργανα.

Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας για τον αποκλεισμό της εκπροσώπου από τη Γενική Συνέλευση, απαιτούμε άμεσα:

- Την άρση του αποκλεισμού της εκπροσώπου από τη Γενική Συνέλευση, και την απρόσκοπτη συμμετοχή της μέχρι τη λήξη της θητείας της ή μέχρι την εκλογή νέου εκπροσώπου,

- Την προκήρυξη και διεξαγωγή εκλογών για εκπροσώπους φοιτητών,

- Τον σεβασμό των ελάχιστων εναπομείναντων δικαιωμάτων των φοιτητών, που προβλέπονται από τον αντιακαδημαϊκό νόμο Κεραμέως.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα στην απεργία από το συνδικάτο Επισιτισμού‑Τουρισμού

Συγκεντρώσεις στη Μυτιλήνη στις 11 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς και στην Καλλονή στις 11 το πρωί
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών

Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών από επιτήδειους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς από την «Πνοή»

«Ο Κήπος με τις 11 γάτες»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Αναφορά Κομνηνάκα για το Ειρηνοδικείο Πλωμαρίου

Η βουλεύτρια του ΚΚΕ κατέθεσε μαζί με δύο ακόμη συναδέλφους της αναφορά στη βουλή την απόφαση της Κοινότητας για τη διατίρηση του Ειρηνοδικείου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ημερίδα για την Ενδοοικογενειακή Βία

Συνεργασία Δήμου Μυτιλήνης, Αστυνομίας, Εισαγγελίας και «Πνοής»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αναζητούνται νέοι εθελοντές στον Ερυθρό Σταυρό Μυτιλήνης

Δείτε πως μπορείτε να ενταχθείτε στη μεγάλη εθελοντική ομάδα που επιτελεί σύνθετο ανθρωπιστικό έργο κινητοποιώντας το αίσθημα της αλληλέγγυας συλλογικής προσπάθειας
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

53 άτομα συνέλεξε το Λιμενικό από τα Τοκμάκια

Μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΥΓΕΙΑ

«Πάγιο αίτημα η δημιουργία μονάδας για άτομα με Αλτζχάιμερ στη Λέσβο»

Ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αστυρακάκης σε συνέντευξή του στο «Ν» αναφέρθηκε στη νέα συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αλτσχάιμερ που φέρνει στη Μυτιλήνη σύγχρονο χώρο φιλοξενίας των ασθενών
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Δεν θα γίνει Χάρβαρντ στη Γέρα, θα υποβαθμιστεί το βόρειο Αιγαίο»

Για τη λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων και τις επιπτώσεις της τοπικής ανάπτυξης συζητήσαμε με τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στράτο Γεωργούλα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

Απεργούν οι γιατροί του ΕΣΥ στις 22 Φεβρουαρίου

Γενική συνέλευση της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 του μήνα
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συνάντηση συνταξιουχικών οργανώσεων της Λέσβου

Θα αναπτύξουν κοινή δράση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα σχολικά κτίρια σε Βρίσα, Δάφια και Ειδικό Σχολείο για τη Δυτική Λέσβο

Σε συνάντησή του Δημάρχου Ταξιάρχη Βέρρου με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευση Καίτη Στρατάκη συζητήθηκε ο σχεδιασμός για την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων