× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παρατυπίες και αποκλεισμοί στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης

Επιστολή διαμαρτυρίας από μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες προς τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/11/2022

Παρατυπίες και  αποκλεισμοί στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου απέστειλαν  μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες, υποψήφιοι διδάκτορες και διδακτόρισσες  του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων. 
Η διαμαρτυρία αφορά τον πρόωρο παράτυπο αποκλεισμό, όπως αναφέρουν,  της εκλεγμένη εκπροσώπου τους από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος, και την παρανομία της μη προκήρυξης/διεξαγωγής νέων εκλογών για εκπροσώπους φοιτητών εντόςτης προβλεπόμενης από το νόμο προθεσμίας.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει: 

«Σας στέλνουμε αυτή την ανοιχτή επιστολή, διαμαρτυρόμενοι εντόνως για τη διπλή παρανομία και αδικία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εις βάρος των μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων.

Η συμμετοχή της εκλεγμένης εκπροσώπου των φοιτητών στη Γενική Συνέλευση του τμήματος έχει διακοπεί παρατύπως από τις 31 Αυγούστου. Ταυτόχρονα, παρανόμως δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμα εκλογές για τους νέους εκπροσώπους φοιτητών. Παρόμοιες καταστάσεις αντιμετωπίζουν συνάδελφοι και στα άλλα τμήματα του πανεπιστημίου.

Ιστορική αναδρομή

Η τρέχουσα εκπρόσωπος στη Γενική Συνέλευση του τμήματος εκλέχθηκε μετά από μια πολύ δύσκολη διαδικασία, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον νόμο 4485/2017. Οι εκλογές έληξαν στις 3 Φεβρουαρίου 2022, και η εκλεγμένη εκπρόσωπος συμπεριλήφθηκε επισήμως στο σώμα της Γενικής Συνέλευσης, με την 2389 Πράξη Προέδρου του ΤΜΣΠΣ, στις 8 Φεβρουαρίου, οπότε και ξεκίνησε η ετήσια θητεία της.

Στις 31 Αυγούστου 2022, η εκπρόσωπος ενημερώθηκε ότι αφαιρείται από τη Γενική Συνέλευση εξ’ αιτίας, σύμφωνα με τη διοίκηση του πανεπιστημίου, της λήξης της θητείας της (μόλις 7 μήνες από την εκλογή της).

Οι μέχρι τώρα εξηγήσεις, ότι δήθεν η θητεία των εκπροσώπων αναφέρεται σε ακαδημαϊκό έτος δεν είναι ούτε αποδεκτές ούτε σύννομες. Ο νόμος 4485/2017, άλλωστε, στο άρθρο 21, είναι ξεκάθαρος: “Οι ανωτέρω εκπρόσωποι των φοιτητών εκλέγονται, μαζί με τους αναπληρωτές τους, για ετήσια θητεία [...]” (ενώ ταυτόχρονα, σε άλλα σημεία που εννοεί όντως ακαδημαϊκό έτος και όχι ημερολογιακό έτος, ο νόμος αναφέρεται ρητά σε “ακαδημαϊκό έτος”).

Παρ’ όλα αυτά, τα διοικητικά έγγραφα του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την προκήρυξη των εκλογών για την εκλογή της εκπροσώπου αναφέρονται αυθαιρέτως σε “εκλογή εκπροσώπου για το ακαδημαϊκό έτος 21-22”, κατα παρέκκλιση της πρόβλεψης του νόμου για ετήσια θητεία.

Η τρέχουσα κατάσταση με την εκπρόσωπο

Από τον Σεπτέμβριο, οι φοιτητές βρισκόμαστε χωρίς εκπροσώπηση στη Γενική Συνέλευση του τμήματος. Μετά από επαναλαμβανόμενες οχλήσεις προς τον Πρόεδρο και τη Γραμματεία του τμήματος, ενημερωνόμαστε πως η απόφαση αποκλεισμού της εκπροσώπου από τη Γενική Συνέλευση έρχεται από τη Κεντρική Διεύθυνση Διοικητικών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου.

Η κεντρική διοίκηση του πανεπιστημίου, λοιπόν, είναι ο υπαίτιος της κακής εφαρμογής του νόμου, και της θέσπισης του αυθαίρετου ορίου θητείας “για το ακαδημαϊκό έτος” στα εσωτερικά έγγραφα του πανεπιστημίου, ενώ από τον νόμο προβλέπεται κάτι διαφορετικό.

Θεωρούμε πως το συγκεκριμένο συμβάν είναι αποτέλεσμα κακής ανάγνωσης και παρωπιδικής εφαρμογής του νόμου. Η συνεχιζόμενη άρνηση διόρθωσης δείχνει πως η διοίκηση του πανεπιστημίου αρνείται να αποδεχτεί το λάθος της, εμμένοντας στη παράτυπη θέση της (για προστασία της υπερηφάνειας και υπόληψής της; είναι άλλωστε δυνατόν να παραδέχεται η διοίκηση το λάθος της και να έχουν δίκιο οι φοιτητές;).

Ο αποκλεισμός της εκπροσώπου, συν τοις άλλοις, δημιουργεί και τυπικό πρόβλημα στη συγκρότηση σε σώμα της Γενικής Συνέλευσης. Εφόσον αποκλείεται η συμμετοχή νόμιμα εκλεγμένου εκπροσώπου και μέλους της Γενικής Συνέλευσης, προκύπτει σοβαρό ζήτημα νομιμοποίησης της διαδικασίας, με νομικό κίνδυνο να θεωρηθούν άκυρες οι συνελεύσεις και οι αποφάσεις που έχουν παρθεί από 1η Σεπτεμβρίου 2022.

Τι γίνεται με τις εκλογές

Ο νέος νόμος 4957/2022 προβλέπει πως οι εκλογές για εκπροσώπους φοιτητών προκηρύσσονται από τον Πρόεδρο του εκάστοτε τμήματος μέχρι 30 Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Ελλείψει διευκρινιστικής ΚΥΑ, ο Πρόεδρος του ΤΜΣΠΣ αρνήθηκε (κατανοητά) να προβεί στη προκήρυξη των εκλογών. Η σχετική διευκρινιστική ΚΥΑ 123024/Ζ1 εκδόθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2022 (!). Μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, εφόσον ο Πρόεδρος δεν προκήρυξε εκλογές, η ευθύνη για την προκήρυξή τους είναι της Πρυτάνισσας.

Ενώ όμως εκδόθηκε η παραπάνω ΚΥΑ, η Πρυτανεία και οι διοικητικές υπηρεσίες του πανεπιστημίου δεν έχουν κάνει καμία σχετική ενέργεια μέχρι σήμερα. Η ΚΥΑ μάλιστα προβλέπει πως οι εκλογικές διαδικασίες θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Οι εκλογές όχι μόνο δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, αλλά δεν έχουν καν προκηρυχθεί, με τη διοίκηση του πανεπιστημίου να παρανομεί ξανά. Αυτό επηρεάζει όλους τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς παρεμποδίζεται η εκπροσώπησή τους σε όλα τα θεσμικά όργανα.

Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας για τον αποκλεισμό της εκπροσώπου από τη Γενική Συνέλευση, απαιτούμε άμεσα:

- Την άρση του αποκλεισμού της εκπροσώπου από τη Γενική Συνέλευση, και την απρόσκοπτη συμμετοχή της μέχρι τη λήξη της θητείας της ή μέχρι την εκλογή νέου εκπροσώπου,

- Την προκήρυξη και διεξαγωγή εκλογών για εκπροσώπους φοιτητών,

- Τον σεβασμό των ελάχιστων εναπομείναντων δικαιωμάτων των φοιτητών, που προβλέπονται από τον αντιακαδημαϊκό νόμο Κεραμέως.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

«Ελπίζουμε ο ζήλος του κ. Πιπίνη για την Υγεία να συνεχιστεί και μετεκλογικά»

Ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Καλλονής για τις δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονα Πιπίνη για τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας
ΥΓΕΙΑ

Κριτική από το Σύλλογο Εργαζόμενων Νοσοκομείου Μυτιλήνης σε Καμπούρη

«Μικροκομματική φιέστα» χαρακτηρίζει το Σωματείο την εκδήλωση βράβευσης της ομάδας του αιμοδυναμικού
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Περάματος στο Λαογραφικό Μουσείο Παλαιοχωρίου

40 μαθητές και 7 δάσκαλοι ξεναγήθηκαν στο Μουσείο άλεσαν αλεύρι στο πέτρινο χειρόμυλο και ζύμωσαν κουλουράκια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

65 σχολικοί ποιητές και ποιήτριες στον διαγωνισμό του πρότυπου ΓΕΛ Μυτιλήνης

Συμμετείχαν από τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Δημοτικό Σχολείο Συκαμνιάς «κλείνει» και ουδείς ευθύνεται!

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Νικολέτα Βεμβέτσου εξηγεί στο «Ν» τα αδιάκοπα εμπόδια που συναντούν 12 μαθητές και μαθήτριες που μένουν κάθε λίγο χωρίς δάσκαλο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τρεις Τούρκοι... με περίστροφο ανοικτά της Θερμής

Συνελήφθησαν, δικάστηκαν καταδικάστηκαν και απελαύνονται
ΔΡΑΣΕΙΣ

Συνέλευση στο Πλωμάρι

Για την επαναλειτουργία του πυροσβεστικού κλιμακίου της περιοχής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κατάσχεση αλιευμάτων στη Μυτιλήνη

Κατασχέθηκαν 117 κιλά χταπόδια τα οποία εντοπίστηκαν χωρίς παραστατικά διακίνησης και χωρίς να πληρούν τους όρους περί ιχνηλασιμότητας
ΒΙΒΛΙΟ

Ιδρύθηκε Ένωση Λογοτεχνών Αιγαίου

Με έδρα την Καλλονή και έμβλημα τη Σαπφώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια ημέρα νερού...με ιδιωτικοποίηση προ των πυλών

Ανακοίνωση του Συλλόγου ΔΕΥΑ Λέσβου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νερού
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Η κοινωνία της μέλισσας» στο 4ο δημοτικό σχολείο Μυτιλήνης

Τα παιδιά φόρεσαν τη στολή του μελισσοκόμου, δοκίμασαν μέλι, μύρισαν το κερί και άγγιξαν την πρόπολη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Δεν συμμετέχουμε και δεν συναινούμε στη φάρσα της επανάληψης»

Ανακοίνωση του Κεντρικού Συμβουλίου Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου