× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δε πάει να λέει το Σύνταγμα…

Ο κ. Αθανασίου καμώνεται πως δεν ξέρει τη διάκριση των εξουσιών, επιμένει πως καλώς ως απλός βουλευτής εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στην παρέλαση και δημιουργεί κεντρικό πολιτικό θέμα λέγοντας ότι ορίσθηκε… από το Γραφείο του Πρωθυπουργού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/10/2019

Δε πάει να λέει το Σύνταγμα…

Μπορεί η διάκριση των εξουσιών μεταξύ εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας, να συνιστά μια θεμελιώδη έννοια της σύγχρονης δυτικής Δημοκρατίας, μπορεί το Ελληνικό Σύνταγμα να καθορίζει σαφώς αυτή τη διάκριση (άρθρο 26) ο συνταξιούχος Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου όμως και Β Αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου επιμένει πως καλώς ως βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος (μέτοχος δηλαδή της νομοθετικής εξουσίας) εκπροσώπησε την Κυβέρνηση (την εκτελεστική εξουσία) στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημιουργεί δε και κεντρικό πολιτικό θέμα εμπλέκοντας σε αυτό την Κυβέρνηση η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία εκπροσωπήθηκε δια τοπικού βουλευτή. Δίνει δε στη δημοσιότητα την επιστολή του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη προς τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη σύμφωνα με τον οποίο από τις 22 Οκτωβρίου είχε γνωστοποιηθεί ότι την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου.

Θεωρώντας δε ο κ. Αθανασίου ότι το ατόπημα μπορεί να ξεπεραστεί με μικροκομματικές πρακτικές ζητά από το «Νησί» να ενημερώνεται πριν γράφει οτιδήποτε «έτσι ώστε το μεν να μην αγνοείτε τις βασικές διαδικασίες εκπροσώπησης κατά τις εθνικές εορτές το δε να μην παραπληροφορεί το κοινό». Καταλήγει δε ο κ. Αθανασίου, σημειώνοντας πως «στοιχειώδη έρευνα αν πραγματοποιούσε (σ.σ. το «Νησί») θα απέφευγε να εκτεθεί»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημόσια τον ρωτάμε

Επειδή το λοιπόν Στο Νησί ενημερωνόμαστε και ως γνωστόν ερευνούμε και με το παραπάνω.

Επειδή ο τέως Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και προφανώς έγκριτος νομικός δεν μπορεί να μην ξέρει, ας τον ρωτήσουμε δημόσια:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως βουλευτής και πολίτης αυτού του τόπου γνωρίζει αν έχει εκπροσωπήσει άλλη φορά την Κυβέρνηση σε εθνικές επετείους στη Λέσβο, τοπικός ή άλλος απλός βουλευτής; Ας μας πει μια και μόνη φορά που συνέβη αυτό.

Σε ποιο άλλο μέρος της Ελλάδας κατά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2019 η Κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από απλό τοπικό βουλευτή; 

Είναι σαφής και ευδιάκριτη η εκπροσώπηση των τριών εξουσιών και ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η μια να εμπλέκεται σε αρμοδιότητες της άλλης ή μη μόνο όπου αυτό προβλέπεται;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κύριε Αθανασίου,

Η νομοθετική εξουσία έχει την αρμοδιότητα ψήφισης των νόμων του Κράτους, η εκτελεστική εξουσία έχει την ευθύνη να ασκεί τη διακυβέρνηση του κράτους και να εκτελεί τους νόμους, ενώ η δικαστική εξουσία έχει την ευθύνη να ερμηνεύει τους νόμους και να θέτει όρια στην αυθαίρετη άσκηση της εκτελεστικής λειτουργίας.

Είναι έτσι ή όχι;

Σε ένα σύνηθες σχήμα η εκτελεστική εξουσία αντιστοιχεί στην Κυβέρνηση (Πρόεδρος, Πρωθυπουργός, Υπουργικό Συμβούλιο, δημόσια διοίκηση), η νομοθετική εξουσία στη Βουλή και η δικαστική εξουσία στα δικαστήρια.

Αυτά λένε οι Συνταγματολόγοι. Εσείς τι λέτε; Ότι καλώς ως μέτοχος της νομοθετικής εξουσίας εκπροσωπήσατε την εκτελεστική; Φαντάζεσθε αύριο κάποιος μέτοχος άλλης εξουσίας, επικαλούμενος... απόφαση Γενικού Γραμματέα Πρωθυπουργού ο οποίος κατά την άποψη σας αποφασίζει και πρέπει να αποφασίζει παραβαίνοντας το Σύνταγμα, να παρεμβαίνει στο ρόλο μιας άλλης εξουσίας;

Ούτε θα θέλαμε να σας αναφέρουμε παραδείγματα μιας τέτοιας τακτικής. Θα μας θυμίσουν περιόδους που κάποιοι θέλουμε να ξεχάσουμε. Εκτός κι αν αυτό το λέτε… κανονικότητα.

Τώρα για το αν θα έπρεπε να μετέχετε της εκτελεστικής εξουσίας ως Υπουργός και να εκπροσωπείτε την Κυβέρνηση νομίμως σε εορτάς και πανηγύρεις τι να σας πούμε; Αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο και σας συμπαραστεκόμαστε, αλλά… τα παράπονα σας αλλού.

Το «Ν»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξηση των πόρων της ΚΑΠ ζητά η Νέα Αριστερά

Δείτε εδώ ολόκληρο το πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος για την αναθεώρηση της ΚΑΠ αλλά και του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας.
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πέθανε ο 27χρονος Γιώργος Βογιατζής

Στον ντόπιο, φοιτητή και μεταπτυχιακό του Τμήματος Ωκεανογραφίας εύχονται «καλό ταξίδι στους Ωκεανούς των Ουρανών»
ΧΩΡΙΑ

Πένθος στη Μόρια

Εφυγε από τη ζωή η 49χρονη Ολγα Τακτικού
ΧΩΡΙΑ

«Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Φράγματος Ερεσού»

Ανακοίνωση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Πρωτοβουλία Ερεσού»
ΧΩΡΙΑ

Με επιτυχία η εθελοντική αιμοδοσία στον Παλαιόκηπο της Γέρας

«Η Κοινότητα ενωμένη για τη Ζωή και την Αλληλεγγύη» δηλώνει ο πρόεδρος της Κοινότητας Ευστράτιος Καραβασίλης
ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρόγραμμα επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Λέσβο

Την Παρασκευή σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες προσγειώνεται στη Μυτιλήνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεία του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σταϊκούρα και του βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αντικατάσταση των φωτιστικών στην πλατεία Δημαρχείου της Αγιάσου

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Αθανασίου με Κολοκοτρώνη

Ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας συζήτησε με τον νέο Στρατηγό της 98 ΑΔΤΕ σημαντικά θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία και την ασφάλεια της περιοχής μας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση»

Σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Μυτιλήνης του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι