× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η Βάστρια θα εγκαινιαστεί πριν το Πάσχα του 2023»

Ο Υπουργός μετανάστευσης και ασύλου Νότης Μηταράκης μιλά στο «Ν» για τη νέα δομή στη Βάστρια, το κλείσιμο του Καρά Τεπέ, «τις δύσκολες μέρες» του Ιανουαρίου του 2020, για «τη θετική ανάγνωση» του μεταναστευτικού ζητήματος

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 19/11/2022

«Η Βάστρια θα εγκαινιαστεί πριν το Πάσχα του 2023»

«Ο καταυλισμός της Βάστριας θα έχει όταν εγκαινιαστεί πριν από το Πάσχα του 2023 ονομαστική δύναμη 3.000 ατόμων. Με προοπτική οι υποδομές να αυξηθούν σε επίπεδο δυνατότητας φιλοξενίας 5.000 ατόμων» αποκάλυψε μιλώντας στο «Ν» ο Υπουργός μετανάστευσης και ασύλου Νότης Μηταράκης. Όπως σημείωσε πάντως «το όριο της πραγματικής χρήσης τέτοιων δομών όπως συμβαίνει και στη Σάμο δεν μπορεί να υπερβαίνει σε φυσιολογικές συνθήκες τα 1.000 με 1.500 άτομα. Κάτι που συμβαίνει και στην περίπτωση του Καρά Τεπέ».

Στη συνέντευξη του ο κ. Μηταράκης διέψευσε κατηγορηματικά την προοπτική η δομή της Βάστριας να φιλοξενεί αιτούντες άσυλο από όλα τα νησιά του Αιγαίου. «Δεν μεταφέραμε ποτέ αλλοδαπούς από νησί σε νησί. Ούτε εμείς ούτε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει καν λόγος μεταφοράς. Ακόμα και η Χίος έχει σήμερα δομή, όχι όπως εμείς θα τη θέλαμε, δυναμικότητας φιλοξενίας 1.000 ατόμων που σήμερα φιλοξενεί 300 – 350 άτομα. Βέβαια η δομή της Χίου δεν είναι αυτή που θέλουμε. Αλλά δομή στη Χίο υπάρχει. Η νέα δεν προχωρά λόγω νομικών κωλυμάτων που έχει προκαλέσει ο Δήμος Χίου» είπε ο κ. Υπουργός.

Ένας εργαζόμενος προς ένα φιλοξενούμενο

Στη δομή της Βάστριας θα απασχολούνται περίπου 500 άτομα. Με τους Αστυνομικούς και όλο το άλλο προσωπικό θα υπάρχει περίπου μια σχέση ένας εργαζόμενος προς ένα φιλοξενούμενο. «Το μεταναστευτικό έχει και μια θετική ανάγνωση» σημείωσε ο κ. Μηταράκης. Και συνέχισε: «Δημιουργείται ένας ικανός αριθμός θέσεων εργασίας. Δεν ονειρευόμαστε βέβαια αυτήν την ανάπτυξη αλλά η πραγματικότητα είναι ότι τα νησιά είναι πύλη εισόδου. Δεν είναι κακό να αναγνωρίσουμε σε αυτή την πραγματικότητα και ένα θετικό πρόσημο και να μην κυριαρχούν μόνο οι αρνητικές επιπτώσεις».

Σχετικά με το αν τα εγκαίνια της Βάστριας θα σημάνουν και το κλείσιμο της δομής του Καρά Τεπέ ο Υπουργός μετανάστευσης και ασύλου σημείωσε ότι αυτό είναι αυτονόητο. Όσον αφορά το μέλλον του σημερινού πολυσυζητημένου καταυλισμού ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης θα χρηματοδοτήσει όποια πρόδρομα έργα του ζητηθούν και εφόσον του ζητηθούν. Προς το παρόν πάντως δεν του έχει ζητηθεί τίποτα.

Για το μέλλον της Μόριας

Για το θέμα της αξιοποίησης του στρατοπέδου όπου βρισκόταν ο καταυλισμός της Μόριας ο κ. Μηταράκης τόνισε πως περιμένει το πράσινο φως για να προχωρήσει στη χρηματοδότηση του Δήμου Μυτιλήνης για την αγορά του στρατοπέδου από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας στο οποίο ανήκει.

Για τη δομή της Βάστριας ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι υπάρχει πλήρης σχεδιασμός βιολογικού καθαρισμού και διάθεσης των όποιων υπολειπόμενων λυμάτων, ύδρευσης και φυσικά τίποτα δεν θα καταλήγει στον κόλπο της Καλλονής. «Η δομή κατασκευάζεται με την Ευρωπάική Επιτροπή και υπάρχει η μέγιστη ευαισθησία σε θέματα περιβάλλοντος».

Στο ερώτημα περί της δημιουργίας της δομής μέσα σε χώροι πρασίνου ο Υπουργός είπε ότι για κάθε προτεινόμενη περιοχή υπάρχει από κάποιον επιχείρημα γιατί δεν πρέπει να γίνει. Προτάσεις όμως για τη δημιουργία της δομής δεν υπήρξαν. Οπότε και επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος».

Οι «δύσκολες» μέρες του 2020

Για τα γεγονότα στη Λέσβο και στη Χίο το Φεβρουάριο του 2020 ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι οφείλονται σε επιλογή της Αστυνομίας. «Επέλεξαν, είπε, να φέρουν ισχυρές Αστυνομικές δυνάμεις, θεωρώντας πως αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα να μην έχουμε επεισόδια. Αποδείχτηκε αυτό μια λάθος εκτίμηση».

Πάντως είπε «ήταν δυσάρεστες καταστάσεις. Δεν ήταν εύκολο να έχεις απέναντι σου προσωπικούς σου φίλους». Αλλά κατάληξε «αυτές οι δύσκολες στιγμές για τα νησιά με μετανάστες ξανά στα λιμάνια της Μυτιλήνης και της Χίου το Μάρτιο του ίδιου χρόνου ήταν περισσότερο ανησυχητικά απ’ ότι τα επεισόδια».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και σε θέματα κεντρικής πολιτικής σκηνής.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Καθησυχαστικός ο ΕΟΔΥ για τις λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α

Ο οργανισμός βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ECDC, και σε περίπτωση έκδοσης οδηγιών ή συστάσεων προς τις αρχές δημόσιας υγείας θα ενημερώσει άμεσα το κοινό και την ιατρική κοινότητα
ΥΓΕΙΑ

Μαθητές που σώζουν ζωές

Διακρίθηκαν στον μοναδικό και παγκόσμιο διαγωνισμό Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου στο Athens Bike Festival 2023

Από την Παρασκευή 31 Μαρτίου ως και την Κυριακή 2 Απριλίου 2023
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αλληλεγγύη στον αγώνα των διανομέων στη WOLT

Μήνυμα του Εργατικού Κέντρου Λέσβου για την συνέχιση του απεργιακού αγώνα
ΧΩΡΙΑ

Η Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» για τον Ξενοφώντα Μαυραγάνη

Ο εκλιπών διατέλεσε πρόεδρος της Λέσχης Πλωμαρίου από το 2007 ως το 2019
ΕΡΓΑΣΙΑ

Και στη Λέσβο τα «επαναστατικά» προϊόντα της ΒΙΟΜΕ

Μιλήσαμε με τον Μάκη Αναγνώστου, πρόεδρο της ΚΟΙΝΣΕΠ του μοναδικού αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου στην Ευρώπη και τον Γιώργο Καϊρη από την ΚΟΙΝΣΕΠ «Κανένας Μόνος», οικοδεσπότη της ΒΙΟΜΕ στο νησί μας
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Αθηνάς στη Μυτιλήνη

Την 1η Απριλίου, από τις 9.00 το πρωί ως τις 2.00 μετά το μεσημέρι θα ισχύουν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της πόλης λόγω εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ολοκληρώνεται ο κύκλος των επιμορφωτικών σεμιναρίων του ΣΥΝLESVOS

Τα τελευταία μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στις 5 και 6 Απριλίου από τις 9.30 το πρωί έως τις 3.30 το μεσημέρι στο Open- Space στην οδό Βουρνάζων 25
ΔΡΑΣΕΙΣ

Νέο προεδρείο για την Παλλεσβιακή Λέσχη Μοτοσικλέτας

Συγκροτήθηκε σε σώμα στις 29 Μαρτίου το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Λέσχης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Και να που το δυστύχημα ήρθε…

Κινητοποίηση την Τρίτη 4 Απριλίου, στη Μυτιλήνη έξω από το Κέντρο Υγείας (πρώην ΙΚΑ), στις 9.00 το πρωί
ΥΓΕΙΑ

Ταλαιπωρία στοπ. Σε εφαρμογή η λιθοτριψία

Αναβαθμίστηκε η ουρολογική κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Τέρμα στα ταξίδια, τα έξοδα και την ταλαιπωρία σε νοσοκομεία της Αθήνας για 100 περίπου ασθενείς κάθε χρόνο
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Να εγκριθεί ξανά το πρόγραμμα Visa Schengen στα νησιά»

Επιστολή της Κίνησης Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» προς τα Υπουργεία Εξωτερικών, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη