× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τιμή στους «μικρούς ήρωες»

Οι Πρόσκοποι της Λέσβου τίμησαν σήμερα τους Προσκόπους του πολέμου, της Κατοχής και της Αντίστασης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/10/2019

Τιμή στους «μικρούς ήρωες»

Οι Πρόσκοποι της Λέσβου, η τοπική κοινωνία κι η Πολιτεία τίμησαν σήμερα Κυριακή 27 Οκτωβρίου τη μνήμη πέντε Προσκόπων που έπεσαν στα βουνά της Αλβανίας στη διάρκεια του πολέμου 1940-1941, εκτελέσθηκαν  ή και πέθαναν από τα βασανιστήρια στη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο του απέριττου μνημείου των Προσκόπων «που έπεσαν στη μάχη των λαών ενάντια στον Ιταλικό φασισμό και το γερμανικό Ναζισμό» και σαν βασικό σημείο αναφοράς έχει το δένδρο πάνω στο οποίο δέθηκε ο Πρόσκοπος Πέτρος Γκεργέτσος και εκτελέσθηκε από τα γερμανικά Ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής στις 4 Μαΐου 1942. Το μνημείο απέχει μόλις λίγα μέτρα από την Προσκοπική Εστία όπου η έδρα της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Λέσβου.

Παρόντες στην εκδήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης βορείου Αιγαίου Άρης Χατζηκομνηνός, ο Αντιδήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Δαγκλής, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μυτιλήνης Αλέκος Κουζινόγλου, ο Στρατιωτικός Διοικητής Λέσβου Υποστράτηγος Χρήστος Πουλιανίτης, εκπρόσωποι του Συλλόγου διατήρησης ιστορικής μνήμης Λέσβου, και φυσικά μέλη και φίλοι της Προσκοπικής Κίνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερα σημαντική η αναφορά με αφορμή το χτες, στα σήμερα. «Σήμερα σχεδόν 80 χρόνια μετά, είπε ο Περιφερειακός Έφορος Λέσβου Στρατής Μπαλάσκας, η πατρίδα περνά ξανά δύσκολες ώρες. Πρέπει να δουλέψουμε ξανά για την πατρίδα, να κάνουμε το καθήκον μας για αυτήν. Αυτό το καθήκον όμως περνά μέσα από έναν και μόνο δρόμο. Αυτόν του βαθέματος της Δημοκρατίας. Ξέρουμε λοιπόν, θυμόμαστε, είμαστε αντίθετοι στους σύγχρονους διαδόχους των Ναζί κατακτητών. Και σιγουρευόμαστε πως η παρέα μας, η παρέα των προσκόπων, έρχεται από πολύ μακριά και σκοπεύει να πάει ακόμα μακρύτερα…».

Σύμφωνα με τα αρχεία της Προσκοπικής Κίνησης εκτός του Προσκόπου της 2ης Ομάδας Προσκόπων Μυτιλήνης Πέτρου Γκεργκέτσου, μέλη Προσκοπικών Συστημάτων της Μυτιλήνης ήταν οι: Τσόλας Θεόδωρος της 3ης Ομάδας που έπεσε στα βουνά της Αλβανίας το Δεκέμβριο του 1940. Νικολαϊδης Δημήτριος της 1ης Ομάδας που πέθανε εξαιτίας τραυματισμού του στην Αλβανία το Νοέμβριο του 1941. Καραφύλας Μιχάλης υπαρχηγός της 2ης Ομάδας που πέθανε μέσα στο Διδασκαλείο της Μυτιλήνης από τα βασανιστήρια το Δεκέμβριο του 1942. Και τέλος Ζλατόγλου Γεώργιος της 2ης Ομάδας που εκτελέσθηκε και αυτός στα Τσαμάκια στις 14 Σεπτεμβρίου 1943.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κι από τη Λέσβο πέρασε ο αρχηγός της Θύρας 7

Ιωσήφ Αντιζάς ή «Κοντός»: Το όνομά του είναι το πρώτο που φιγουράρει στο κατηγορητήριο για τα επεισόδια στου Ρέντη και τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη
ΥΓΕΙΑ

Νέο μόνιμο προσωπικό στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Ορκίστηκαν το πρωί της Παρασκευής 26 Απριλίου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ανήλικος Γεραγώτης καλλιεργούσε χασίς

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του περιλαμβάνει και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Απεγκλωβισμός 33 ατόμων από βραχονησίδα ανοιχτά του Μανταμάδου

Επιχείρηση διάσωσης από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Με κινητοποίηση θα υποδεχθούν οι γιατροί τον υπουργό Υγείας

Ο Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου ανακοίνωσε στάση εργασίας για την Τρίτη 30 Απριλίου και καλεί σε κινητοποίηση
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκδήλωση για την ημέρα της Ευρώπης

Από το Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης, το 2ο ΓΕΛ Φλώρινας και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά Χανίων
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΥΓΕΙΑ

«Υποδοχή» στον Αδωνι ετοιμάζει το Εργατικό Κέντρο

Καλεί σωματεία και φορείς να θέσουν αιτήματα και διεκδικήσεις