× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στον αέρα η ΑΔΕΛ!

Η καταφανής προσπάθεια του Δημάρχου Μυτιλήνης να χωρέσει όλη του την εκλογική πελατεία στα διαδημοτικά νομικά πρόσωπα, τινάζει στον αέρα τη λειτουργία τους!

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 27/10/2019

Στον αέρα η ΑΔΕΛ!
' χρόνος ανάγνωσης

Θα ήταν επικίνδυνο να επιχειρήσει κανείς να «δείξει» τις προβληματικές πτυχές της –αναγκαστικής- συνεργασίας των δύο νεοσύστατων Δήμων της Λέσβου, μέχρι να καταφέρουν να… ξεχωρίσουν τη λειτουργία τους και να επιδιώξουν στη συνέχεια να βρουν τον σταθερό τους ξεχωριστό βηματισμό.

Γιατί τούτο θα ενίσχυε τους προσωπικούς ανταγωνισμούς μεταξύ της δημοτικής αρχής των «Μυτιληνιών» και εκείνης των «Δυτικών της Λέσβου» και αργά ή γρήγορα, αλλά σε κάθε περίπτωση με μαθηματική ακρίβεια, θα οδηγούσε σε πολιτικές εις βάρος των δημοτών όλης της Λέσβου. Τη στιγμή που γράφονται όμως αυτές οι γραμμές, καταγράφεται ήδη το πρώτο μεγάλο… διαδημοτικό αδιέξοδο και τινάζει κατά πως φαίνεται στον αέρα τη λειτουργία της ΑΔΕΛ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η οποία από λανθασμένους χειρισμούς ξεκάθαρα της «πρωτεύουσας», δεν μπορεί από τούδε να εξυπηρετήσει τις συμβάσεις της (σ.σ. στα Θέρμα), δεν έχει κατοχυρωμένη την περιουσία της και δεν μπορεί ούτε να πληρώσει από το Νοέμβρη τις υποχρεώσεις της. Αφού από το καλοκαίρι ως σήμερα, όσοι χειρίστηκαν τη νέα εποχή της Αναπτυξιακής Εταιρίας, δεν κατάφεραν να αλλάξουν εγκαίρως το καταστατικό της για να αποκτήσει ανώδυνα έναν διαδημοτικό χαρακτήρα και να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της.

Το ιστορικό της αδράνειας
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για να φανεί η επικίνδυνη αδράνεια. Σύμφωνα με ένα υποτυπώδες σχέδιο που πατούσε σε απλές αρχές λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, η ΑΔΕΛ έπρεπε από τους τελευταίους μήνες της δημοτικής αρχής Γαληνού, να προχωρήσει στην αλλαγή καταστατικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να προετοιμάσει τον διαχωρισμό των περιουσιακών στοιχείων της, μεταξύ των δύο νέων Δήμων. Όταν παρήλθε η 31η Αυγούστου που σήμανε και το τέλος του Δήμου Λέσβου, η ΑΔΕΛ ξέμεινε να «λειτουργεί» με μέλη της Γενικής της Συνέλευσης που απαρτίζονταν από απερχόμενα αυτοδιοικητικά στελέχη που είτε μεταπήδησαν σε άλλους βαθμούς της αυτοδιοίκησης, είτε έμειναν εκτός νυμφώνος και με Δ.Σ. της επιλογής της απερχόμενης δημοτικής αρχής.

Ένα Δ.Σ. που επιχείρησε να φέρει σε συνεννόηση τους δύο νέους Δημάρχους Στρατή Κύτελη και Ταξιάρχη Βέρρο, πήρε αμφιλεγόμενες πρωτοβουλίες προκειμένου να προλάβει η ΑΔΕΛ να αλλάξει το καταστατικό της χωρίς σοβαρές παρενέργειες, αλλά εκ του αποτελέσματος δεν τα κατάφερε.
Αφού παρά τις κατοπινές σχετικές αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων της Μυτιλήνης και της Δυτικής Λέσβου, οι απαιτούμενες διαδικασίες δεν έγιναν εγκαίρως.

Η πολύτιμη δε σε τέτοιες περιπτώσεις νομική υπηρεσία που διαθέτει μόνον ο Δήμος Μυτιλήνης, δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ. Με αποτέλεσμα σήμερα η ΑΔΕΛ να βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, μαζί με όλες τις συμβάσεις της, όπως εκείνης για την εκμετάλλευση των λουτρών στα Θέρμα, που εμπίπτει ξεκάθαρα στο Δήμο Μυτιλήνης. Αλλά και να μην είναι σε θέση να πληρώσει από το Νοέμβρη τις υποχρεώσεις της. Κινδυνεύοντας, αφού σαφέστατα βαδίζει χωρίς δημοκρατικά νομιμοποιημένη διοίκηση και κυρίως χωρίς πολιτική κηδεμονία, να πάει ακόμα και προς εκκαθάριση, εξέλιξη που πρακτικά θα σημαίνει την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας μη αιρετός πρόεδρος, ένας ολόκληρος δήμαρχος απλό μέλος!
Ποιος φταίει περισσότερο ή λιγότερο για αυτήν την εξέλιξη; Για την εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων, δεν μπορεί να μη σημειωθεί η καταγεγραμμένη τάση του Δήμου Μυτιλήνης να λειτουργεί ως «Μητροπολιτικός» δήμος έναντι εκείνου της Δυτικής Λέσβου.

Η οποία αυτή τάση, έχει φανεί και στην περίπτωση της ΔΕΥΑΛ, με τη δημοτική αρχή Κύτελη, να προσπαθεί πάντως στην πράξη, περισσότερο να… «χωρέσει» όλη την εκλογική της πελατεία στους διαδημοτικούς οργανισμούς και νομικά πρόσωπα, παρά να εξασφαλίσει ως δημοτική αρχή της έδρας του Νομού, την απρόσκοπτη διαδημοτική τους λειτουργία.

Δεν είναι εξάλλου μυστικό πως η απόφαση του Δήμου Μυτιλήνης για την στελέχωση του νέου Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ, έγινε αποκλειστικά επάνω στην «Μυτιληνιά» ερμηνεία του νόμου, με το Δήμο Δυτικής Λέσβου να αντιδρά σιωπηρά, με τη μη σχετική απόφασή της σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, η «Μυτιληνιά» ερμηνεία του νόμου που παρεμπιπτόντως πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο της Μυτιλήνης για πρώτη φορά στα χρονικά και θέση Αναπληρωτή Προέδρου(!) στη ΔΕΥΑΛ (και αναμένεται με ενδιαφέρον να φανεί η τύχη της στην ΑΔΑ).

Εντύπωση προκαλεί και η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο –διαδημοτικό πάλι- Λιμενικό Ταμείο, να οριστεί στη θέση του Αντιπροέδρου (σ.σ. ουσιαστικά Πρόεδρος) ένας μη αιρετός, ο αποτυχών να εκλεγεί υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του κ. Κύτελη, Κώστας Παπαδόπουλος! Με τον εκλεγμένο Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου να τοποθετείται απλό μέλος στο Λιμενικό Ταμείο για να εκπροσωπήσει έναν ολόκληρο Δήμο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανεπαρκείς οι αποζημιώσεις για τον αφθώδη δηλώνει ο Δουδωνής

Επίσκεψη στο Λεπέτυμνο και την Φάρμα Καριοφύλλη πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ
Ανεπαρκείς οι αποζημιώσεις για τον αφθώδη δηλώνει ο Δουδωνής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή η αρχιτέκτονας Βίκυ Κουτσκουδή

Συλλυπητήρια ανακοίνωση από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Λέσβου – Την Κυριακή 3 Μαΐου η εξόδιος ακολουθία στη Μυτιλήνη
Έφυγε από τη ζωή η αρχιτέκτονας Βίκυ Κουτσκουδή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισχυροί βοριάδες έως και 9 μποφόρ την Κυριακή στη Λέσβο

Συστάσεις από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης προς ναυτιλομένους, αλιείς και ιδιοκτήτες σκαφών για ασφαλή πρόσδεση και αποφυγή άσκοπης παραμονής στα λιμάνια
Ισχυροί βοριάδες έως και 9 μποφόρ την Κυριακή στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Σε τροχιά υλοποίησης ο ηλεκτροφωτισμός σε Μεσαγρό και δρόμο προς Παπάδο

Υπογράφηκε και δημοσιεύτηκε η διακήρυξη του έργου από τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα – Οι προσφορές κατατίθενται έως τις 19 Μαΐου
Σε τροχιά υλοποίησης ο ηλεκτροφωτισμός σε Μεσαγρό και δρόμο προς Παπάδο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τριήμερη επίσκεψη Μουτζούρη στη Χίο

Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου έως και την Τετάρτη 6 Μαΐου ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου θα βρεθεί στη Χίο για υπηρεσιακές συναντήσεις
Τριήμερη επίσκεψη Μουτζούρη στη Χίο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος από την 1η Μαΐου με αυστηρές οδηγίες προς τους πολίτες

Το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί σε αυξημένη επαγρύπνηση για πρόληψη πυρκαγιών, καθαρισμό οικοπέδων και άμεση ενημέρωση των αρχών σε περίπτωση καπνού ή φωτιάς
Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος από την 1η Μαΐου με αυστηρές οδηγίες προς τους πολίτες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας ανοίγει συζήτηση για την Κυβερνώσα Αριστερά της Νέας Εποχής

Με ανάρτησή του ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας παρουσίασε το κείμενο του ΙΝΑΤ και μίλησε για νέα αξιακή αφετηρία με προοπτική διάρκειας
Ο Τσίπρας ανοίγει συζήτηση για την Κυβερνώσα Αριστερά της Νέας Εποχής
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρωτομαγιά με τον άνεμο κόντρα και το κεφάλι ψηλά στη Μυτιλήνη

Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, εργαζόμενοι και φοιτητές συμμετείχαν στη συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς αλλά και στην πορεία στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης
Πρωτομαγιά με τον άνεμο κόντρα και το κεφάλι ψηλά στη Μυτιλήνη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Επιδεινώνεται ο καιρός το Σάββατο στη Λέσβο

Αυξημένες νεφώσεις και πιθανότητες βροχής
Επιδεινώνεται ο καιρός το Σάββατο στη Λέσβο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

2.454 απορρίμματα καταγράφηκαν στη Χαραμίδα

Η τεχνητή νοημοσύνη και τα drones δείχνουν πού χρειάζεται καθαρισμός
2.454 απορρίμματα καταγράφηκαν στη Χαραμίδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜέΡΑ25 και Νέα Αριστερά σε κοινή εκλογική κάθοδο;

Σενάρια σύμπλευσης με φόντο τις εξελίξεις στον πολιτικό χώρο του Αλέξη Τσίπρα
ΜέΡΑ25 και Νέα Αριστερά σε κοινή εκλογική κάθοδο;
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Θανατώνουν κοπάδια για να μη ζημιωθούν οι βιομήχανοι της φέτας»

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος κατήγγειλε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τις κυβερνητικές και ευρωπαϊκές πολιτικές για τη διαχείριση του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο, ζητώντας πλήρεις αποζημιώσεις και ουσιαστικά μέτρα στήριξης
«Θανατώνουν κοπάδια για να μη ζημιωθούν οι βιομήχανοι της φέτας»