× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στον αέρα η ΑΔΕΛ!

Η καταφανής προσπάθεια του Δημάρχου Μυτιλήνης να χωρέσει όλη του την εκλογική πελατεία στα διαδημοτικά νομικά πρόσωπα, τινάζει στον αέρα τη λειτουργία τους!

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 27/10/2019

Στον αέρα η ΑΔΕΛ!
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Θα ήταν επικίνδυνο να επιχειρήσει κανείς να «δείξει» τις προβληματικές πτυχές της –αναγκαστικής- συνεργασίας των δύο νεοσύστατων Δήμων της Λέσβου, μέχρι να καταφέρουν να… ξεχωρίσουν τη λειτουργία τους και να επιδιώξουν στη συνέχεια να βρουν τον σταθερό τους ξεχωριστό βηματισμό.

Γιατί τούτο θα ενίσχυε τους προσωπικούς ανταγωνισμούς μεταξύ της δημοτικής αρχής των «Μυτιληνιών» και εκείνης των «Δυτικών της Λέσβου» και αργά ή γρήγορα, αλλά σε κάθε περίπτωση με μαθηματική ακρίβεια, θα οδηγούσε σε πολιτικές εις βάρος των δημοτών όλης της Λέσβου. Τη στιγμή που γράφονται όμως αυτές οι γραμμές, καταγράφεται ήδη το πρώτο μεγάλο… διαδημοτικό αδιέξοδο και τινάζει κατά πως φαίνεται στον αέρα τη λειτουργία της ΑΔΕΛ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η οποία από λανθασμένους χειρισμούς ξεκάθαρα της «πρωτεύουσας», δεν μπορεί από τούδε να εξυπηρετήσει τις συμβάσεις της (σ.σ. στα Θέρμα), δεν έχει κατοχυρωμένη την περιουσία της και δεν μπορεί ούτε να πληρώσει από το Νοέμβρη τις υποχρεώσεις της. Αφού από το καλοκαίρι ως σήμερα, όσοι χειρίστηκαν τη νέα εποχή της Αναπτυξιακής Εταιρίας, δεν κατάφεραν να αλλάξουν εγκαίρως το καταστατικό της για να αποκτήσει ανώδυνα έναν διαδημοτικό χαρακτήρα και να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της.

Το ιστορικό της αδράνειας
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για να φανεί η επικίνδυνη αδράνεια. Σύμφωνα με ένα υποτυπώδες σχέδιο που πατούσε σε απλές αρχές λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, η ΑΔΕΛ έπρεπε από τους τελευταίους μήνες της δημοτικής αρχής Γαληνού, να προχωρήσει στην αλλαγή καταστατικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να προετοιμάσει τον διαχωρισμό των περιουσιακών στοιχείων της, μεταξύ των δύο νέων Δήμων. Όταν παρήλθε η 31η Αυγούστου που σήμανε και το τέλος του Δήμου Λέσβου, η ΑΔΕΛ ξέμεινε να «λειτουργεί» με μέλη της Γενικής της Συνέλευσης που απαρτίζονταν από απερχόμενα αυτοδιοικητικά στελέχη που είτε μεταπήδησαν σε άλλους βαθμούς της αυτοδιοίκησης, είτε έμειναν εκτός νυμφώνος και με Δ.Σ. της επιλογής της απερχόμενης δημοτικής αρχής.

Ένα Δ.Σ. που επιχείρησε να φέρει σε συνεννόηση τους δύο νέους Δημάρχους Στρατή Κύτελη και Ταξιάρχη Βέρρο, πήρε αμφιλεγόμενες πρωτοβουλίες προκειμένου να προλάβει η ΑΔΕΛ να αλλάξει το καταστατικό της χωρίς σοβαρές παρενέργειες, αλλά εκ του αποτελέσματος δεν τα κατάφερε.
Αφού παρά τις κατοπινές σχετικές αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων της Μυτιλήνης και της Δυτικής Λέσβου, οι απαιτούμενες διαδικασίες δεν έγιναν εγκαίρως.

Η πολύτιμη δε σε τέτοιες περιπτώσεις νομική υπηρεσία που διαθέτει μόνον ο Δήμος Μυτιλήνης, δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ. Με αποτέλεσμα σήμερα η ΑΔΕΛ να βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, μαζί με όλες τις συμβάσεις της, όπως εκείνης για την εκμετάλλευση των λουτρών στα Θέρμα, που εμπίπτει ξεκάθαρα στο Δήμο Μυτιλήνης. Αλλά και να μην είναι σε θέση να πληρώσει από το Νοέμβρη τις υποχρεώσεις της. Κινδυνεύοντας, αφού σαφέστατα βαδίζει χωρίς δημοκρατικά νομιμοποιημένη διοίκηση και κυρίως χωρίς πολιτική κηδεμονία, να πάει ακόμα και προς εκκαθάριση, εξέλιξη που πρακτικά θα σημαίνει την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας μη αιρετός πρόεδρος, ένας ολόκληρος δήμαρχος απλό μέλος!
Ποιος φταίει περισσότερο ή λιγότερο για αυτήν την εξέλιξη; Για την εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων, δεν μπορεί να μη σημειωθεί η καταγεγραμμένη τάση του Δήμου Μυτιλήνης να λειτουργεί ως «Μητροπολιτικός» δήμος έναντι εκείνου της Δυτικής Λέσβου.

Η οποία αυτή τάση, έχει φανεί και στην περίπτωση της ΔΕΥΑΛ, με τη δημοτική αρχή Κύτελη, να προσπαθεί πάντως στην πράξη, περισσότερο να… «χωρέσει» όλη την εκλογική της πελατεία στους διαδημοτικούς οργανισμούς και νομικά πρόσωπα, παρά να εξασφαλίσει ως δημοτική αρχή της έδρας του Νομού, την απρόσκοπτη διαδημοτική τους λειτουργία.

Δεν είναι εξάλλου μυστικό πως η απόφαση του Δήμου Μυτιλήνης για την στελέχωση του νέου Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ, έγινε αποκλειστικά επάνω στην «Μυτιληνιά» ερμηνεία του νόμου, με το Δήμο Δυτικής Λέσβου να αντιδρά σιωπηρά, με τη μη σχετική απόφασή της σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, η «Μυτιληνιά» ερμηνεία του νόμου που παρεμπιπτόντως πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο της Μυτιλήνης για πρώτη φορά στα χρονικά και θέση Αναπληρωτή Προέδρου(!) στη ΔΕΥΑΛ (και αναμένεται με ενδιαφέρον να φανεί η τύχη της στην ΑΔΑ).

Εντύπωση προκαλεί και η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο –διαδημοτικό πάλι- Λιμενικό Ταμείο, να οριστεί στη θέση του Αντιπροέδρου (σ.σ. ουσιαστικά Πρόεδρος) ένας μη αιρετός, ο αποτυχών να εκλεγεί υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του κ. Κύτελη, Κώστας Παπαδόπουλος! Με τον εκλεγμένο Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου να τοποθετείται απλό μέλος στο Λιμενικό Ταμείο για να εκπροσωπήσει έναν ολόκληρο Δήμο.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Παράταση έως τις 27 Οκτωβρίου για τις αιτήσεις στο LEADER Λέσβου

Περισσότερος χρόνος για ΟΤΑ και συλλογικούς φορείς να υποβάλουν προτάσεις για έργα δημόσιου χαρακτήρα – Στις 15:00 λήγει η νέα προθεσμία
Παράταση έως τις 27 Οκτωβρίου για τις αιτήσεις στο LEADER Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Στήριξη για τους πυρόπληκτους του Πλωμαρίου ζητά ο Δημήτρης Μαλλιαρός

Ο αντιδήμαρχος προειδοποιεί ότι παραγωγοί με κατεστραμμένους ελαιώνες ενδέχεται να μείνουν εκτός ενίσχυσης μέσω ΚΟΕ
Στήριξη για τους  πυρόπληκτους  του Πλωμαρίου ζητά ο Δημήτρης Μαλλιαρός
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Online πλέον οι διορθώσεις στο Κτηματολόγιο για Μυτιλήνη και Γέρα

Σε λειτουργία η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα «metavoles» για διορθώσεις σε θέση, όρια, σχήμα και εμβαδόν
Online πλέον οι διορθώσεις στο Κτηματολόγιο για Μυτιλήνη και Γέρα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΛΑΔΑ

Μια νέα γενιά κάνει το βήμα στην πολιτική στη Λέσβο

Η Ειρήνη Βαρελτζή αναλαμβάνει συντονίστρια πλατφόρμας στην Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη της Λέσβου — Νέοι επιστήμονες και άνθρωποι της εργασίας συναντούν στελέχη με διαδρομή στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά
Μια νέα γενιά κάνει το βήμα στην πολιτική στη Λέσβο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανοιξε ο ασκός του Αιόλου στα Ιαματικά Πολιχνίτου

Η αντιπαράθεση Κούσκου–Βραχόπουλου, οι επιστημονικές απαντήσεις για το ραδόνιο και τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη μίσθωση των πηγών
Ανοιξε ο ασκός του Αιόλου στα Ιαματικά Πολιχνίτου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θετικό ξεκίνημα για την αεροπορική «γέφυρα» Μυτιλήνης ‑ Κρήτης

Περίπου 4.000 επιβάτες χρησιμοποίησαν τη νέα απευθείας γραμμή
Θετικό ξεκίνημα για την αεροπορική «γέφυρα» Μυτιλήνης ‑ Κρήτης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κομνηνάκα:«Ψίχουλα τα κυβερνητικά μέτρα για τον λαό»

Η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ άσκησε κριτική στην κυβερνητική πολιτική για την ακρίβεια, αντιπαραβάλλοντας τις παροχές προς τα νοικοκυριά με τα δισεκατομμύρια ευρώ που διατίθενται για στρατιωτικούς εξοπλισμούς
Μ. Κομνηνάκα:«Ψίχουλα τα κυβερνητικά μέτρα για τον λαό»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Αιγαίο στο aRtοποιώ

Δωρεάν καλλιτεχνική δράση για παιδιά και εφήβους στο πλαίσιο του πανελλήνιου προγράμματος «Αιγαίου Αγλαΐσματα»
Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Αιγαίο στο aRtοποιώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί ποδηλάτες ονειρεύονται μια Μυτιλήνη χωρίς κινδύνους

Η 1η Μαθητική Αστική Ποδηλατάδα γέμισε το κέντρο της πόλης με παιδικές φωνές και έστειλε ηχηρό μήνυμα για ασφαλείς δρόμους και ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων
Μικροί ποδηλάτες ονειρεύονται μια Μυτιλήνη χωρίς κινδύνους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η μνήμη της τραγωδίας παραμένει ζωντανή!

Η Μυτιλήνη τίμησε στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας τα θύματα και τις γενιές των προσφύγων που κράτησαν όρθια την ελπίδα
Η μνήμη της τραγωδίας παραμένει ζωντανή!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκλογές στους Συλλόγους Γονέων του Δήμου Μυτιλήνης

Η Ένωση Γονέων καλεί όλα τα Διοικητικά Συμβούλια να προγραμματίσουν έγκαιρα τις γενικές συνελεύσεις και τις αρχαιρεσίες τους
Εκλογές στους Συλλόγους Γονέων του Δήμου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αναστάτωση για καπνούς από σταθμευμένο όχημα στη Μυτιλήνη

Πιθανό βραχυκύκλωμα σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο κινητοποίησε την Πυροσβεστική
Αναστάτωση για καπνούς από σταθμευμένο όχημα στη Μυτιλήνη