× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κρήτη, Αττική, Ανατολική Μακεδονία ‑ Θράκη... δεν ξέρουν!

Την ώρα που, μία μετά την άλλη οι Περιφέρειες όλης της χώρας αυξάνουν τους πόρους τους για το «Εξοικονομώ κατ' οίκον», στο Βόρειο Αιγαίο είναι απλά... Σάββατο

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 26/10/2019

Κρήτη, Αττική, Ανατολική Μακεδονία ‑ Θράκη... δεν ξέρουν!

Την ώρα που 4 στους 10 αιτούντες του «Εξοικονομώ κατ' οίκον» έχουν μείνει εκτός προγράμματος, αφού οι πόροι χρηματοδότησης εξαντλήθηκαν εν ριπή οφαθλμού σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, μία μετά την άλλη οι κατά τόπους περιφερειακές αρχές προσπαθούν να βρουν έξτρα πόρους για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των πολιτών, που ναι μεν έχουν ολοκληρώσει το στάδιο της αίτησης, αλλά βρίσκονται ως επιλαχόντες εν αναμονή επιπρόσθετων κονδυλίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρότι, βέβαια, οι Περιφέρειες Κρήτης, Αττικής και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης δείχνουν με τις ενέργειές τους το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα η παραμικρή κίνηση προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Και όλα αυτά, ενώ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου οι πόροι του Β' Κύκλου του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' οίκον» εξαντλήθηκαν σε μόλις δύο ώρες, έπειτα από την υποβολή 450 αιτήσεων, δεσμεύοντας περίπου 5,3 εκατ. ευρώ. Με ακόμη 291 προτάσεις, που βρίσκονται καταχωρημένες στο σύστημα, να παραμένουν ακόμα και σήμερα σε εκκρεμότητα, αφού δεν έχει γίνει η παραμικρή προσπάθεια εξασφάλισης νέων πόρων.

Αρχικά, στην Περιφέρεια Κρήτης, μετά την απόφαση του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, εξασφαλίστηκε νέα χρηματοδότηση ύψους 10 εκατ. ευρώ για όσους δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στο Β' Κύκλο του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Τη σκυτάλη πήρε η Περιφέρεια Αττικής, με απόφαση του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, εξααφαλίζοντας ακόμα 10 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των επιπρόσθετων αναγκών της πρωτεύουσας. Και πριν δύο μέρες, ήταν η σειρά του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστου Μέτιου, να αυξήσει κατά 15 εκατ. ευρώ τους πόρους που διαθέτει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, προκειμένου να συμπεριληφθεί στο «Εξοικονομώ κατ' οίκον» το σύνολο των αιτήσεων.

Οι αποφάσεις των τριών Περιφερειών έρχονται σε ένα χρονικό σημείο, που υπάρχει σχετική απογοήτευση από όσους έχουν υποβάλλει τις προτάσεις τους στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, αλλά δεν έχουν επιλεγεί λόγω εξάντλησης των πόρων. Ωστόσο, αν και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου οι προτάσεις αυτές είναι λιγότερες από 300, κάτι που σημαίνει ότι το επιπρόσθετο κονδύλι δεν θα ξεπερνούσε τα 3,5 εκατ. ευρώ, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης και οι συνεργάτες του στην περιφερειακή αρχή Β. Αιγαίου φαίνεται πως δεν έχουν ασχοληθεί ούτε στο ελάχιστο, κωλλυσιεργώντας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα αυτά, μάλιστα, ενώ εδώ και έναν ολόκληρο μήνα έχει κάνει σχετική παρέμβαση, με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη, ο επικεφαλής της παράταξης «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο», Παναγιώτης Χριστόφας, σημειώνοντας την ανάγκη αύξησης των πόρων για τα νησιά μας, λόγω του έντονου ενδιαφέροντος των πολιτών για το «Εξοικονομών κατ' οίκον», ζητώντας από τον Κώστα Μουτζούρη να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Το ερώτημα που προκύπτει πλέον, είναι αν θέλει ή όχι, τελικά, η περιφερειακή αρχή Μουτζούρη να διεκδικήσει περισσότερα κονδύλια; Τα οφέλη πάντως, αποδεδειγμένα, για το περιβάλλον, αλλά και για τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων των νησιών μας είναι τεράστια.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες