× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τα σοβαρά οφέλη από την ιατρική χρήση κάνναβης

Ψήφισμα στήριξης από το ευρωκοινοβούλιο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/2/2019

Τα σοβαρά οφέλη από την ιατρική χρήση κάνναβης

Με ψήφισμα στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου, το οποίο υιοθετήθηκε σήμερα Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές αρχές να διαχωρίσουν ξεκάθαρα τη χρήση της κάνναβης για φαρμακευτικούς σκοπούς από τις υπόλοιπες χρήσεις. Το ψήφισμα προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν νομοθετικά, οικονομικά και πολιτισμικά εμπόδια, τα οποία επιβαρύνουν την επιστημονική έρευνα στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς επίσης και να τη χρηματοδοτήσουν κατάλληλα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν καλύτερη πληροφόρηση στους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου σχετικά με τη φαρμακευτική χρήση της κάνναβης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ΕΕ επίσης, καλείται να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες για την έρευνα και να ενθαρρύνει την καινοτομία όσον αφορά επιστημονικά προγράμματα για την φαρμακευτική κάνναβη.

Συνταγογράφηση με βάση την κάνναβη

Τα μέλη του ΕΚ καλούν τα κράτη μέλη να αφήσουν στην επαγγελματική κρίση των γιατρών τη συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση την κάνναβη. Από τη στιγμή που είναι αποτελεσματικά, αυτά τα φάρμακα θα πρέπει να καλύπτονται από τα συστήματα ασφάλειας υγείας με τον ίδιο τρόπο που καλύπτονται και τα υπόλοιπα φάρμακα, αναφέρουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την ολομέλεια, η νομοθετική ρύθμιση για τα φάρμακα με βάση την κάνναβη θα μεταφραστεί σε πρόσθετα έσοδα για τις δημόσιες αρχές, θα περιορίσει τη μαύρη αγορά και θα διασφαλίσει την ποιότητα και τη δημιουργία επώνυμων ετικετών. Θα περιορίσει επίσης την πρόσβαση των ανηλίκων στη συγκεκριμένη ουσία.

Συμπληρωματικές πληροφορίες

Τα μέλη του ΕΚ αναφέρουν ότι υπάρχουν στοιχεία πως η κάνναβη ή τα κανναβινοειδή μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της όρεξης και στη μείωση της απώλειας βάρους που συνδέεται με τον ιό HIV/AIDS. Η φαρμακευτική κάνναβη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ψυχικών διαταραχών, όπως η ψύχωση και το σύνδρομο Tourette και να περιορίσει τα συμπτώματα της επιληψίας όπως επίσης και του Αλτσχάιμερ, της αρθρίτιδας, του άσθματος, του καρκίνου, της νόσου του Crohn και του γλαυκώματος. Βοηθούν επίσης στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της παχυσαρκίας και του διαβήτη ενώ διευκολύνουν και την αντιμετώπιση του πόνου που σχετίζεται με τον έμμηνο κύκλο.

Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προτείνει επισήμως η ένωση κανναβιδιόλη (CBD) να μην ταξινομείται ως ελεγχόμενη ουσία, η νομοθεσία στο ζήτημα της φαρμακευτικής κάνναβης διαφέρει ευρέως μεταξύ των κρατών μελών.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Αντέχουν οι Ισπανικές εξαγωγές ελαιολάδου

Μέτρια αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας την ελαιοκομική περίοδο 2024 - 2025
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Προσχηματική προσαγωγή και αστυνομικοί τσαμπουκάδες στην Χίο

Καταγγελία του Κοινωνικού Χώρου Αντίβαρο για τα όσα έγιναν στην Χίο κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικεία υπόθεση οι δουλειές του σπιτιού

Το βάρος των οικιακών εργασιών εξακολουθεί να πέφτει κατά κύριο λόγο στις γυναίκες στα κράτη-μέλη της Ευρώπης
ΕΛΛΑΔΑ

Ανεύθυνη οδήγηση αλλά φταίνε οι άλλοι...

Τι δείχνει ετήσια έρευνα του ιδρύματος VINCI Autoroutes, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ipsos σε δείγμα 12.413 ατόμων σε 11 ευρωπαϊκές χώρες
ΚΟΣΜΟΣ

Τριετία λιτότητας στην Τουρκία

Περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και πάγωμα του κατώτατου μισθού ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας
ΕΛΛΑΔΑ

Η αλλαγή για ετεροδημότες σε σχέση με τις εθνικές εκλογές

Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες στις ευρωεκλογές 2024
ΕΛΛΑΔΑ

Αρχισε η αποστολή των φακέλων στους εκλογείς της επιστολικής ψήφου

Τι περιλαμβάνει ο φάκελος που λαμβάνουν οι 202.556 ψηφοφόροι για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές
ΕΛΛΑΔΑ

Εργαζόμενους από τρίτες χώρες αναζητά η ελληνική βιομηχανία

Η έλλειψη προσωπικού μετά τον τουρισμό επεκτείνεται και στην ελληνική βιομηχανία
ΘΕΑΤΡΟ

Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Μαλούχος

Σε ηλικία 91 ετών
ΜΟΥΣΙΚΗ

Εντυπωσίασε η Μαρίνα Σάττι, 11η στη Eurovision

To Νέμο από την Ελβετία έσπασε τα κοντέρ του διαγωνισμού καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση με 591 βαθμούς
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βγήκε το Νήσος Ρόδος μπήκε το Πρέβελης

Αλλαγή της τελευταίας στιγμής στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ