× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σχετίζονται οι ομάδες «κρούσης» με τις επαναπροωθήσεις;

Η διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Χριστίνα Ψαρρά μιλά στο «Ν», με αφορμή την καταγγελία και το ντοκουμέντο με χειροπέδες σε νεοαφιχθέντες πρόσφυγες σε ακτή της Λέσβου

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 29/10/2022

Σχετίζονται οι ομάδες «κρούσης» με τις επαναπροωθήσεις;
' χρόνος ανάγνωσης

Σχετίζονται οι ομάδες «κρούσης» που έπεσαν με αγριότητα σε πρόσφυγες που έφτασαν στη Λέσβο στις 20 Οκτωβρίου με τις επαναπροωθήσεις; Η αστυνομία που έλαβε άμεσα την καταγγελία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διερευνά το περιστατικό και σύμφωνα με πηγές του «Ν» δεν υπάρχει ακόμα κάτι ανακοινώσιμο.

Θυμίζουμε ότι παραλίγο επ' αυτοφόρω έπιασαν μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε βουνό της Λέσβου 8 γεροδεμένους άνδρες να περνούν πλαστικές χειροπέδες και να χτυπούν με αγριότητα 22 νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και προσφύγισσες, ανάμεσά τους και 6 παιδιά κάτω των 10 ετών. «Ακούγαμε τις φωνές τους και τα κλάματά τους. Μόλις μας άκουσαν να πλησιάζουμε τράπηκαν σε φυγή και οι πρόσφυγες μας έδειχναν προς τα πού ξέφυγαν. Έχουμε ακούσει και στο παρελθόν μαρτυρίες προσφύγων για το πώς γίνεται η πρακτική του pushback. Πρώτη φορά το συναντάμε να συμβαίνει σχεδόν μπροστά μας», μετέφερε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm η διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, Χριστίνα Ψαρρά, μιλώντας στην εκπομπή «Ανθέων 99».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κ. Ψαρρά διαπιστώνει ότι το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι νεοαφιχθέντες πρόσφυγες που κρύβονται με την άφιξή τους φοβούμενοι και φαίνεται πως υπάρχει κάποια σχέση με τις επαναπροωθήσεις. Ο κόσμος είθισται να θεωρεί ότι οι επαναπροωθήσεις είναι ένα περιστατικό που συμβαίνει στη θάλασσα με το λιμενικό να σπρώχνει στα τουρκικά ύδατα βάρκες. Όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι και με την άφιξη των προσφύγων, σύμφωνα με μαρτυρίες τους στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα οι ομάδες κρούσης που χτυπούν σχετίζονται οι επαναπροωθήσεις. Δεν έχει γίνει όμως γνωστό ακόμα για λογαριασμό ποιων δρουν αυτές οι ομάδες κρούσης.

O Teo di Piazza, συντονιστής του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο και άλλα πέντε μέλη της οργάνωσης ήταν σχεδόν αυτόπτες μάρτυρες. «Λάβαμε mail στις 20/10/2022 από τη UNCHR, όπως συνήθως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Στέλνουν mail σε όλες τις Αρχές. Στον Εισαγγελέα, στην Ελληνική Ακτοφυλακή, στην Αστυνομία, σε εμάς και σε άλλες οργανώσεις για την ύπαρξη προσφύγων σε μία συγκεκριμένη τοποθεσία. Εμείς ανταποκριθήκαμε, στέλνοντας πίσω mail για να ενημερώσουμε ότι μεταβαίνουμε στο σημείο για παροχή βοήθειας», διηγείται. Στο σημείο ενδιαφέροντος, συνήθως μεταβαίνουν όλοι οι δέκτες του e-mail. Ουσιαστικά, η αποστολή της ακριβούς τοποθεσίας των προσφύγων στις Αρχές και στις Μ.Κ.Ο. σηματοδοτεί την έναρξη ενός κυνηγητού, με στόχο ποιος θα φτάσει ταχύτερα στο σημείο ενδιαφέροντος. Το μέλλον των προσφύγων, εξαρτάται άμεσα από το ποιος θα είναι πιο γρήγορος τη δεδομένη στιγμή, αναφέρει ρεπορτάζ του The Pressproject.

Μετά την περίθαλψή τους, οι πρόσφυγες πήραν εξιτήριο από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Μένουν ωστόσο αναπάντητα ερωτήματα για τη συχνότητα του φαινομένου και για την… ηθική αυτουργία τους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η «HELP» Λέσβου παρουσιάζει τον ετήσιο απολογισμό

Εκδήλωση το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Elysion με παρουσίαση του κοινωνικού έργου της Οργάνωσης
Η «HELP» Λέσβου παρουσιάζει τον ετήσιο απολογισμό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Όταν η πράσινη επιχειρηματικότητα γίνεται πράξη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Φοιτήτριες και φοιτητές παρουσίασαν καινοτόμες προτάσεις για βιώσιμα νησιά-Νέες ιδέες για το μέλλον των νησιών από το Τμήμα Περιβάλλοντος
Όταν η πράσινη επιχειρηματικότητα γίνεται πράξη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό ‑ Συνταξιοδοτικό από το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών

Μέσω της μέσω της πλατφόρμας Zoom την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα
Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό ‑ Συνταξιοδοτικό από το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συλληψη 17χρονου με πλαστό διαβατήριο

Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου το βράδυ στο αεροδρόμιο του νησιού
Συλληψη 17χρονου με πλαστό διαβατήριο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Συνολικά βεβαιώθηκαν 10 παραβάσεις
Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συλλυπητήριο μήνυμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού

Για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
Συλλυπητήριο μήνυμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Όταν η γνώση γίνεται ασπίδα για την ψυχική ανθεκτικότητα της κοινωνίας

Θετική ανταπόκριση στην εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών Ψυχικής Υγείας από τον Ερυθρό Σταυρό
Όταν η γνώση γίνεται ασπίδα για την ψυχική ανθεκτικότητα της κοινωνίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη