Τρεις αναβολές μετά, η δίκη για την αμμοληψία στον Χρούσο
15 φορτηγά με άμμο είχαν μεταφερθεί το 2018, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Προστασίας και εξωραϊσμού της περιοχής
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/10/2022
Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου εκδικάζεται ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης έπειτα από τρεις αναβολές η υπόθεση της αμμοληψίας στη παραλία του Χρούσου Μεσοτόπου Λέσβου.
Στις Ιουλίου 2018, σύμφωνα με καταγγελία, έγινε μεταφορά 15 συνολικά φορτηγών άμμου από την παραλία του Χρούσου στην γειτονική παραλία Ταβαρίου. Η αμμοληψία έγινε με σκαπτικό μηχάνημα του Δήμου Λέσβου. Το περιστατικό ανέφεραν τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας & Εξωραϊσμού Περιβάλλοντος των Απανταχού Χρουσιανών «Ο Χρούσος» στον Συνήγορο του Πολίτη και τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Έπειτα από έκθεση ελέγχου του Κλιμάκιου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ στον Δήμο Λέσβου από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη και 3.000 ευρώ διοικητικό πρόστιμο με απόφαση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης.
«Σήμερα τέσσερα χρόνια μετά την παραβατική συμπεριφορά σε μια προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura2000 (κωδ. GR 4110010) σε ένα νησί που είναι ανακηρυγμένο ολόκληρο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO δεν έχουν απαντηθεί πολλά από τα ερωτήματα μας. Δεν λάβαμε τίποτα σαν απάντηση ή σχόλιο ούτε από τον Δήμο Λέσβου ούτε από το Τοπικό Συμβούλιο Μεσοτόπου, ούτε από άλλους θεσμικούς παράγοντες που γνωρίζουν την περιοχή και τα γεγονότα.
Τα τελευταία χρόνια ζούμε τη δίνη της κλιματικής αλλαγής. Η πανδημία έβαλε με έμφαση στη ζωή μας τον όρο ατομική ευθύνη. Πώς αποτυπώνεται άραγε αυτός ο όρος σε ότι αφορά την σχέση μας με το περιβάλλον; Ποιά είναι η στάση που κρατάει καθένας από εμάς, είτε είναι απλός πολίτης , είτε ασχολείται με τα κοινά είτε τυγχάνει αναγνωρισιμότητας; Το ενδιαφέρον και οι παραινέσεις για το περιβάλλον εξαντλούνται στις καμπάνιες των μεγάλων οργανισμών; Η ευθύνη περιορίζεται στις περιβαλλοντικές δράσεις που χαρίζουν δημοσιότητα και προβολή στα ΜΜΕ; Και το σπίτι μας; Θυσία στα συμφέροντα και τις "ισορροπίες"; Αυτό το σπίτι ανήκει σε όλους μας , είναι η κληρονομιά που παραλάβαμε και οφείλουμε να παραδώσουμε στους επόμενους δικαιούχους . Ενημέρωση , ξεκάθαρη θέση και ευαισθητοποίηση είναι ο μόνος δρόμος. Στο περιβάλλον δεν χωρούν συμβιβασμοί.» λέει ο Σύλλογος.