× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Που θα πάνε οι τιμές του ελαιολάδου στη Λέσβο;

Στα 5,00 πουλήθηκαν οι λιγοστές ποσότητες αγουρελαίου του νησιού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/10/2022

Που θα πάνε οι τιμές του ελαιολάδου στη Λέσβο;
' χρόνος ανάγνωσης

Μέχρι τις 30 Οκτωβρίου θα μπουν σε λειτουργία τα περισσότερα ελαιοτριβεία της Λέσβου, ωστόσο μέχρι σήμερα (22 Οκτωβρίου) δεν έχουμε επίσημα ανακοινωμένες τιμές παραγωγού για τα ελαιόλαδα που θα παραχθούν στο νησί. Οι εξαιρετικά μικρές ποσότητες αγουρελαίων που παράχθηκαν τις τρεις προηγούμενες εβδομάδες πουλήθηκαν σε τιμές κοντά στα 5,00 ευρώ ανά κιλό. Πιθανότατα κάποιοι πέτυχαν ακόμη καλύτερες τιμές. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, κάποια παρθένα ελαιόλαδα πουλήθηκαν στα 3,00 ευρώ ανά κιλό. Όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στηρίζονται σε πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές και δεν είναι αποτέλεσμα επίσημων τιμοκαταλόγων που έχουν ανακοινώσει οι έμποροι και μεσίτες ελαιολάδου του νησιού.

 

Η απουσία της ΕΑΣ Λέσβου έχει οδηγήσει σε απορύθμιση την τοπική αγορά του ελαιολάδου. Το κενό αυτό θα μπορούσε να καλυφθεί από τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς του νησιού, αν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια σταθερή τιμολογιακή πολιτική ή έστω αν διαμόρφωναν τις τιμές τους με βάση τα αποτελέσματα δημοπρασιών πώλησης του ελαιολάδου.

 
Σε κάθε περίπτωση οι τιμές παραγωγού του ελαιολάδου και στην Ελλάδα εμφανίζουν ανοδική τάση. Παρότι ο ρυθμός ανόδου είναι πολύ χαμηλότερος από αυτόν που καταγράφεται στην Ιταλία και την Ισπανία.

 
Στην ηπειρωτική Ελλάδα καταγράφονται τα αγουρέλαια του Οκτωβρίου πουλήθηκαν στα 5,00 ευρώ ανά κιλό, με μικρές αποκλίσεις προς τα κάτω. Το Ιταλικό Ινστιτούτο Ismea αναφέρει πως η μέση τιμή χονδρικής για τα Ελληνικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα την δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου διαμορφώθηκε στα 4,35 ευρώ ανά κιλό, ενώ η τιμή για το βιομηχανικό πεντάρι στα 3,44 ευρώ ανά κιλό. Οι τιμές αυτές αφορούν τις ελάχιστες διαθέσιμες ποσότητες ελαιολάδου της περυσινής χρονιάς.


Με κριτήριο τις αξιόπιστες μέσες τιμές χονδρικής του Ελληνικού ελαιολάδου που δίνει το Ινστιτούτο Ismea είναι εφικτό να δούμε τιμές ελαιολάδου για τους παραγωγούς άμεσα στα 4,10 ευρώ για το έξτρα παρθένο και στα 3,40 ευρώ για το παρθένο ελαιόλαδο της Λέσβου εσοδείας 2021/2022. Φυσικά οι τιμές αυτές θα πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα πάνω τις επόμενες εβδομάδας (ίσως και ημέρες), ώστε να προσαρμοστούν στην εξέλιξη της αγοράς. Διότι η τάση θέλει τις τιμές παραγωγού για τα φρέσκα ελαιόλαδα θα ξεπερνούν τα 5,00 ευρώ ανά κιλό.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στην Αγιάσο

Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου από την Ομάδα Εθελοντών Αιμοδοτών Αγιάσου σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτινή κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης

Ανοιχτά τα καταστήματα με αυξημένη προσέλευση και εορταστικές δράσεις στο κέντρο της πόλης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κατεδάφιση ερειπωμένου σπιτιού στην οδό Στρατηγού Δαγκλή

Πιθανές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και περιορισμοί πρόσβασης τις ημέρες των εργασιών σε Κουλμπάρα και Βερναρδάκη
ΒΙΒΛΙΟ

Χριστουγεννιάτικη παρουσίαση βιβλίου στους Μυστεγνιώτες

Παιδιά και γονείς γνώρισαν το νέο βιβλίο της Νάσιας Δαφιώτη σε μια ζεστή εκδήλωση γεμάτη φαντασία και αγάπη για την ανάγνωση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Διασώθηκε αιωνόβιο πεύκο στη Μυτιλήνη

Εξειδικευμένα συνεργεία αραίωσαν την κόμη του χθες Σαββάτο 20 Δεκεμβρίου. Δικαιωμένος νοιώθει από την εξέλιξη αυτή ο Σύλλογος «το κιρκινέτσι»
ΧΩΡΙΑ

Αφιερωμένο στις γειτονιές της παλιάς Φίλιας το ημερολόγιο 2026

Σεργιάνι στο χωριό μέσα από το ημερολόγιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλιανών Αθήνας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η θέση της Κίνησης για Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο για τη διασύνδεση των νησιών

Επισημάνσεις και επιφυλάξεις μετά την θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
ΔΡΑΣΕΙΣ

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στο Ακράσι

Μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου αναβιώνουν το πατροπαράδοτο έθιμο την παραμονή των Χριστουγέννων
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Ίππειος

Η Κοινότητα Ιππείου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος πρόσφεραν μια βραδιά χαράς και ζεστασιάς
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Φωτιά στη Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνης

Μεγάλη κινητοποίηση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ύστατη έκκληση για το φοινικοδάσος της Παναγιούδας

Δημόσια τοποθέτηση του δικηγόρου Νίκου Χωριατέλλη για τον άμεσο κίνδυνο αφανισμού και την ανάγκη νέας μικροέγχυσης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σε φάση ολοκλήρωσης ο φωτισμός από τη Μαρίνα έως το πάρκο Καραπαναγιώτη

Παρέμβαση που βελτιώνει τη νυχτερινή εικόνα και τη λειτουργικότητα της Ελ Βενιζέλου για κατοίκους και επισκέπτες