× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ποια είναι η πιο οικονομική λύση για θέρμανση φέτος;

Ο επιχειρηματίας Τάσος Κόρακας ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο της θέρμανσης με βιοκαύσιμα αναφέρεται στις επιλογές θέρμανσης και τις αξιολογεί ανάλογα με την τιμή τους

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 20/10/2022

Ποια είναι η πιο οικονομική λύση για θέρμανση φέτος;

Ενδιαφέρουσες προτάσεις  για το πώς θα ζεσταθούμε φέτος το χειμώνα και πως θα εξοικονομήσουμε χρήματα και ενέργεια, έκανε στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο επιχειρηματίας Τάσος Κόρακας ο οποίος μαζί με τον αδελφό του Κώστα ειδικεύονται εδώ και πολλά χρόνια στο χώρο των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και στη θέρμανση με κουκούτσι ελιάς, πέλετ και ξύλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημείωσε ο κ. Κόρακας η πλέον οικονομική λύση αυτή τη στιγμή με τα δεδομένα της αγοράς όπως έχει διαμορφωθεί είναι η θέρμανση με κουκούτσι ελιάς η τιμή του οποίου όπως τόνισε έχει ανέβει μεν όπως και όλων των προϊόντων ωστόσο πρόσθεσε και πάλι έχει τη μισή αξία από το πετρέλαιο θέρμανσης.

«Η προσπάθεια που γίνεται αυτή την περίοδο από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τη δική μας είναι η στροφή των καταναλωτών από το ακριβό πλέον φυσικό αέριο στο επίσης ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης η αγορά του οποίοι άνοιξε για τη Λέσβο κοντά στο 1,44. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο καταναλωτής θέλει 1.440 ευρώ για να βάλει  έναν τόνο πετρέλαιο. Αν βάλει κανείς και την επιδότηση, ας πούμε ότι πέφτει, στα 1.200 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να καλύψει κανείς τη θερμαντική αξία του πετρελαίου χρειάζεται θεωρητικά 2 τόνους κουκούτσι ελιάς το οποίο κοστίζει συνολικά κοντά στα 700 ευρώ, δηλαδή 350 ευρώ ο τόνος. Η διαφορά αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι πολύ μεγάλη».

Αναφερόμενος ο κος Κόρακας στη συνέχει στην τιμή του πέλετ σημείωσε ότι δυστυχώς έχει αυξηθεί πάρα πολύ και πλέον αγγίζει τα 600 ευρώ για τον ένα τόνο και αν υπολογίσει κανείς ότι απαιτούνται 2 τόνοι για να φτάσει τη θερμαντική αξία του πετρελαίου τότε η διαφορά είναι απειροελάχιστη ίσως και μηδαμινή.

 Επίσης η επιλογή της θέρμανσης με καυσόξυλα είναι ιδιαίτερα οικονομική σημείωσε ο Τάσος Κόρακας και πρόσθεσε ότι οι σύγχρονοι καυστήρες κουκουτσιού ελιάς έχουν δυνατότητα να καίνε παράλληλα και ξύλα κι έτσι οι καταναλωτές επιλέγουν ανάλογα με τη διαθεσιμότητα που υπάρχει στο ένα ή στο άλλο είδος αυτό που επιθυμούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 «Τα ξύλα στη Λέσβο μπορεί να τα βρει κανείς και με 150 ευρώ τον τόνο. Καλό θα είναι πάντως οι αγοραστές να είναι πολύ προσεκτικοί στις ποσότητες που αγοράζουν να ανταποκρίνονται στα χρήματα που διαθέτουν. Στην Αθήνα ωστόσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις η τιμή των ξύλων έχει ανέβει αρκετά ακόμη και στα 300 ευρώ ο τόνος.

Σε ότι αφορά στη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για τη θέρμανση ο Τάσος Κόρακας σημείωσε πως θα ήταν καλύτερα οι καταναλωτές να μην επιλέξουν αυτή τη λύση διότι οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα σε συνδυασμό με μια αυξημένη κατανάλωση θα προκαλέσουν σοβαρή επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

«Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρόσθεσε, όποια επιλογή θέρμανσης και αν κάνουν οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι η καλύτερη επένδυση για την απόδοση των θερμαντικών μέσων που χρησιμοποιούν είναι η επισκευή του σπιτιού τους με βάση της νέες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας ώστε να μην υπάρχουν απώλειες θερμότητας από πόρτες, παράθυρα και τοίχους». 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων ‑ απολύσεων στο Βόρειο Αιγαίο

Τα στοιχεία της Εργάνη για το πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνουν την δημιουργία 388 θέσεων εργασίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται οι πενταετίες συμβάσεις στις άγονες γραμμές

Πρώτη εμφάνιση του λιμανιού της Πέτρας στις γραμμές αποκλειστικής εξυπηρέτησης που προτείνει το υπουργείο Ναυτιλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων λόγω καιρού

Δείτε εδώ πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια των πλοίων Group Attica για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΕΡΓΑΣΙΑ

Περιοδεία στην αγορά για την Εργατική Πρωτομαγιά

Και παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια του Hellenic Highspeed

Τετάρτη αντί Τρίτη θα αναχωρήσει το πλοίο από την Καβάλα
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου