× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Σαρδέλες σε ποσότητα ρεκόρ στον Κόλπο Καλλονής

Οι ποσότητες του συγκεκριμένου ψαριού, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο φέτος το καλοκαίρι αναφέρει ο πρόεδρος των αλιέων Δυτικής Λέσβου Παναγιώτης Νανίδης. Από 1η Νοεμβρίου ξεκινά η οστρακαλιεία

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 16/10/2022

Σαρδέλες σε ποσότητα ρεκόρ στον Κόλπο Καλλονής

Η φετινή χρονιά ξεπέρασε κάθε προηγούμενο στον όγκο του πληθυσμού της σαρδέλας στον κόλπο Καλλονής, δήλωσε μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο πρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας Δυτικής Λέσβου Παναγιώτης Νανίδης, ο πρόσθεσε ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα νερά στον κόλπο ήταν και εξακολουθούν να είναι πολύ ζεστά ευνοώντας την ανάπτυξη των ψαριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ενδεικτικό του τεράστιου πληθυσμού, σημείωσε ο Παναγιώτης Νανίδης, είναι το γεγονός ότι το φυτοπλαγκτόν που αναπτύσσεται στον κόλπο και αυτή την περίοδο θα έπρεπε να είναι σε μεγάλο μέγεθος και να μπλέκεται στα αλιευτικά εργαλείας μας, φέτος καταναλώθηκε όλο από τις σαρδέλες, αφού αποτελεί την κύρια τροφή τους, και υπάρχει ελάχιστο μέσα στον κόλπο.

Αναφερόμενος στην τιμή του συγκεκριμένου είδους ψαριού το καλοκαίρι, ο πρόεδρος της παράκτιας αλιείας Δυτικής Λέσβου, σημείωσε ότι η τιμή ξεκίνησε κοντά στα 5 ευρώ, ωστόσο στη διάρκεια της περιόδου έπεσε στα 2 ευρώ σχεδόν λόγω της τεράστιας προσφοράς. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ουσιαστικά σημείωσε ο Παναγιώτης Νανίδης, καλύπτουμε αποκλειστικά τις ανάγκες της ντόπιας αγοράς. Δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια ως τόπος να αποκτήσουμε μία μονάδα επεξεργασίας της σαρδέλας ώστε να μπορούμε να στέλνουμε εκτός νησιού τα προϊόντα μας».

Την 1η Νοεμβρίου, εξάλλου, στον Κόλπο Καλλονής, ξεκινά η αλίευση των οστράκων η οποία προσαναταλίζεται τα τελευταία χρόνια κυρίως στο χάβαρο και λιγότερα σε άλλα είδη, με σοβαρή εξαγωγική δραστηριότητα στο εξωτερικό και κυρίως στην Ιταλία.

«Τα χάβαρα, σημείωσε ο κ. Νανίδης, έχουν κατακλύσει τον κόλπο της Καλλονής, πνίγοντας στην ουσία όλα τα υπόλοιπα όστρακα. Μπορεί να υπάρχει σημαντικό οικονομικό ενδιαφέρον ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την διατάραξη του οικοσυστήματος στην περιοχή μας. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ενδιαφέρον και γίνεται εξαγωγή από 300 έως 500 τόνους το χρόνο στην Ιταλία η οποία εκτιμά ιδιαίτερα τη γεύση του συγκεκριμένου οστράκου σε αντίθεση με την ντόπια αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κος Νανίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εκλογές του Συλλόγου οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή στη Λέσχη της Καλλονής, καλώντας όλους τους αλιείες που ασχολούνται με την παράκτια αλιεία στην περιοχή να συμμετέχουν.

Ο ίδιος όπως είπε θα είναι υποψήφιος και πάλι στο Διοικητικό Συμβούλιο για την ολοκλήρωση και διεκδίκηση σημαντικών θεμάτων που αφορούν την επιβίωση του κλάδου.

«Το πιο καίριο για εμάς ζήτημα, είναι να εξαιρεθεί ο κόλπος Καλλονής απο οποιοδήποτε σχέδιο οστρακοκαλλιέργειας. Οι ποσότητες των οστράκων και των χαβάρων είναι τόσο μεγάλες, που στην ουσία όποιοι ιδιώτες μπούνε στον κόλπο για δήθεν οστρακοκαλλιέργεια θα παίρνουν τα έτοιμα αποθέματα κάνοντας εμπόριο όλο το χρόνο και εκτοπίζοντας τους ντόπιους αλιείς και τους 2.000 ανθρώπους που ζούνε από αυτή τη σημαντική δραστηριότητα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πιο ελπιδοφόρο πάντως είναι, σημείωσε ο πρόεδρος της παράκτιας αλιείας Δυτικής Λέσβου, ότι μπαίνουν στο επάγγελμα και νέοι άνθρωποι, όχι απαραίτητα λόγω οικογενειακής παράδοσης. 

«Τα παιδιά αυτά αγαπούν τη θάλασσα και θέλουν να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους μέσα από αυτή. Σε κάθε περίπτωση είμαστε ικανοποιημένοι από αυτή την εξέλιξη όμως πάγιο αίτημά μας είναι η δημιουργία μίας σχολής για την κατάρτιση των παιδιών αυτών ώστε να αποκτήσουν πλήρη γνώση και σχετικό πτυχίο». 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βάνδαλοι έβαλαν στόχο τα νέα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου

Μελανό σημείο της μεγάλης απήχησης των νέων εγκαταστάσεων από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας τους είναι οι ζημιές που προκάλεσαν άγνωστα άτομα πέντε φορές στον εξοπλισμό των λουτρών
ΕΡΓΑΣΙΑ

Υποχρεωτική η δήλωση απασχόλησης για κάθε συνταξιούχο με αγροτικό εισόδημα

Στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 80.000 συνταξιούχοι που εργάζονται
ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγγελίες εργασίας για το κέντρο «The Beauty House»

Αναζητούνται έμπιστοι συνεργάτες με όρεξη στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πλέκοντας ξερολιθιές – κεντώντας λιθόστρωτα»

Βιωματικό εργαστήριο με Δωρεάν Συμμετοχή στις 25 &26 Μαΐου , στην Ανεμώτια Λέσβου από την ΚΟΙΝ.ΣΕΠ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανοιξε ανανεωμένο το Hola στα Βατερά

Με αφορμή την επένδυσή του, στον τόπο καταγωγής του ο υποψήφιος Διδάκτορας, Στέφανος Καραβίδας μιλά στο «Ν» για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Εργαζόμενους από τρίτες χώρες αναζητά η ελληνική βιομηχανία

Η έλλειψη προσωπικού μετά τον τουρισμό επεκτείνεται και στην ελληνική βιομηχανία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι περιπέτειες του γέρο ‑ Πρέβελης στο Βόρειο Αιγαίο

Με αρκετή καθυστέρηση έφτασε το πλοίο που αντικατέστησε προσωρινά το «Νήσος Ρόδος», στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βγήκε το Νήσος Ρόδος μπήκε το Πρέβελης

Αλλαγή της τελευταίας στιγμής στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ελπιδοφόρα ανθοφορία στους ελαιώνες της Λέσβου

Ποιές είναι οι αναγκαίες καλλιεργητικές φροντίδες μετά την καρπόδεση που πρέπει να γίνουν στους ελαιώνες. Συνέντευξη του γεωπόνου Βασίλη Γάλλου στο ρ/σ του «Ν» 99 fm ΣΤΟΝΗΣΙ και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρίωρη καθυστέρηση για το Blue Star Myconos

Θα αναχωρήσει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 11 Μαΐου από τη Θεσσαλονίκη
ΕΛΛΑΔΑ

Επιδόματα άνω των 75 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν ΔΥΠΑ και ΕΦΚΑ

Δείτε τις πληρωμές που θα γίνουν από 13 έως τις 17 Μαΐου.