× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αλλάζει ο νόμος για τις εκλογές στις κοινότητες;

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Στέλιος Πέτσας ενημέρωσε τους προέδρους ότι επίκειται τροποποίηση του νόμου που θα ισχύσει σε αυτές τις εκλογές. Οι αλλαγές θα αφορούν τις κοινότητες άνω των 300 κατοίκων.

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 13/10/2022

Αλλάζει ο νόμος για τις εκλογές στις κοινότητες;

Με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα συναντήθηκαν στο δημαρχείο της Καλλονής εκπρόσωποι του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, προκειμένου να θέσουν στον Υπουργό για άλλη μια φορά το ζήτημα της εκλογής των κοινοτικών συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Κίμων Χρυσίδης, Βασίλης Μαμώλης, Θέμης Καμένος και Δέσποινα Μαϊάκη, συζήτησαν με τον Στέλιο Πέτσα τα ζητήματα των κοινοτήτων παρουσία του δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου.

Σε δηλωσεις τους μετά το τέλος της συνάντησης οι πρόεδροι των χωριών ανέφεραν ότι ο Υπουργός τους είπε πως επίκειται τροποποιήση του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ειδικά για τις κοινότητες χωρίς όμως να διευκρινήσει τι θα περιλαμβάνουν οι αλλαγές αυτές.

«Πολύ φοβάμαι, υπογράμμισε ο κ. Μαμώλης, ότι οι αλλαγές αυτές δεν θα είναι ουσιαστικές και δεν θα ικανοποιούν φυσικά το βασικό μας αίτημα που είναι η ανεξάρτητη κάλπη για τις κοινότητες. Αν θα γίνει κάποια αλλαγή πιθανόν θα αφορά τις κοινότητες άνω των 300 κατοίκων. Ωστόσο όταν είπαμε στον Υπουργό ότι είναι άδικο να εκλέγεται στις κοινότητες πρόεδρος ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου που θα πρόσκειται στο συνδυασμό του εκάστοτε δημάρχου, μας είπε ότι αυτό δεν θα αλλάξει γιατί θα υπάρχουν προβλήματα στις συνεργασίες. Αυτό φυσικά δεν ισχύει και όλοι γνωρίζουμε ότι στον τόπο μας πάντα οι πρόεδροι συνεργάζονται στα έργα και σε ό,τι χρειαστεί με τους δημάρχους για το καλό του χωριού τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δεύτερο ζήτημα το οποίο έθεσαν στον Υπουργό οι εκπρόσωποι του Δικτύου Κοινοτήτων είναι η αλλαγή της νομοθεσίας που αφορά την πάγια προκαταβολή.

Όπως τόνισε ο κος Χρυσίδης αυτή τη στιγμή ισχύει νόμος του 1950 για τις πάγιες προκαταβολές ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις μίας κοινότητας. 

«Εμείς είμαστε από τους τυχερούς εδώ στη Λέσβο διότι οι δύο δήμοι είναι εξαιρετικά συνεργάσιμοι σε ό,τι αφορά στη χορήγηση των παγίων, ωστόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα τα οποία πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσουν με ένα νόμο που θα καλύπτει αυτές τις δυσλειτουργίες». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε το βίντεο που ακλουθεί με τις δηλώσεις των κοινοταρχών:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προχωράει έως την Περιφέρεια το έργο της προκυμαίας Μυτιλήνης

Μετά το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής θα γίνει προσπάθεια να απομακρυνθούν οι λαμαρίνες ως το ύψος της Τράπεζας της Ελλάδος, για την ανεμπόδιστη περιφορά των επιταφίων. Τα σενάρια για τις εργασίες το καλοκαίρι
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστό το Τσαρσί Χαμάμ τη Μεγάλη Παρασκευη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Προσβάλλετε την υπόληψή μου, θα προσφύγω στη δικαιοσύνη»

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης περνά στην αντεπίθεση με ανακοίνωσή του και απαντά στην παράταξη «Νέα δράση - νέος Δήμος» και στα όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο για το ακίνητο στη Θερμή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δωρεά ρουχισμού στον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Β. Αιγαίου Μιχαήλ Σεβδυνίδη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αυτοανακηρύχθηκε ανεπιθύμητος…»

Σχόλιο της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για τον Άδωνι Γεωργιάδη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συστάσεις από την Πυροσβεστική για την αντιπυρική περίοδο

Δείτε αναλυτικά τα όσα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες για την αποφυγή πυρκαγιάς
ΧΩΡΙΑ

Παρέμβαση για την επαναχάραξη γραμμών αιγιαλού και παραλίας

«Όχι άλλες καθυστερήσεις» αναφέρει η Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός και Κοινωνικός Σύλλογος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tίμησαν τους Μυτιληνιούς εκτελεσμένους της Καισαριανής

Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ
ΧΩΡΙΑ

Μια όμορφη πράξη στην Παναγιούδα

Τοποθετήθηκαν κάδοι ανακυκλωσης καπακιών για φιλανθρωπικό σκοπό
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο

Δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και μιας νέας περιβαλλοντικής φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθούν στην Πέτρα - Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αρχίζει η κατασκευή των δικτύων του βιολογικού της νότιας Μυτιλήνης

Το Ελεγκτικό Συνέδριο πάγωσε την δεύτερη φάση του έργου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτή της Kούνιας στο Ακράσι Λέσβου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου διοργανώνει και φέτος μια ξεχωριστή γιορτή στην πλατεία του χωριού την Λαμπροδευτέρα 6 Μαΐου, στις 11 το πρωί.