× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δεν μπορεί να λύσει το προσφυγικό η τοπική αυτοδιοίκηση!

Ο τ. Αντιδήμαρχος Λέσβου και νυν περιφερειακός σύμβουλος, Νίκος Καρασάββας, χαρακτήρισε διαπραγματευτικά αδύναμες τις ελληνικές κυβερνήσεις

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 21/10/2019

Δεν μπορεί να λύσει το προσφυγικό η τοπική αυτοδιοίκηση!
' χρόνος ανάγνωσης

Στο Νησί 99FM φιλοξενήθηκε ο τ. Αντιδήμαρχος Λέσβου και νυν περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Καρασάββας, μιλώντας για το θέμα που έχει ανακύψει με το ιδιοκτησιακό του Κλειστού Γυμναστηρίου Νεάπολης και μια σειρά από άλλα ζητήματα για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του νησιού και όχι μόνο.

Κληθείς να τοποθετηθεί για το προσφυγικό, που κυριαρχεί στην επικαιρότητα, συγκρίνοντας την κατάσταση που διαχειρίστηκε η δημοτική αρχή Γαληνού και το πώς είναι τα πράγματα σήμερα, τόνισε: «Στο περιφερειακό συμβούλιο βγήκε ένα συμπέρασμα, πως όλοι θέλουμε να γίνει αποσυμφόρηση του νησιού. Είναι επιτακτικό. Χρειάζεται όμως να ξεδιαλύνουμε στο μυαλό μας, ποιος μπορεί να το κάνει πράξη αυτό. Το 2015 χιλιάδες κόσμου περνούσαν ο καθένας για 2-3 μέρες από το νησί, σήμερα εγκλωβίζονται εδώ. Αν νομίζει κάποιος ότι μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να διαχειριστεί το προσφυγικό – μεταναστευτικό, κάνει μεγάλο λάθος. Ούτε καν οι ίδιες οι ελληνικές κυβερνήσεις, που μοιάζουν διαπραγματευτικά πολύ αδύναμες», κατέληξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κανένα θέμα με το Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης

Η συζήτηση στην εκπομπή «99 Και Σήμερα» περιστράφηκε και στα των αθλητικών εγκαταστάσεων, με το Κλειστό Νεάπολης και το Κολυμβητήριο σε πρώτο πλάνο. «Για εμένα δεν υπήρξε ποτέ ιδιοκτησιακό θέμα με το Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης. Ίσως προέκυψε σύγχυση για τα γήπεδα τένις, αλλά σε καμία περίπτωση το Κλειστό δεν είχε τέτοιο ζήτημα. Ήταν ξεκάθαρο. Και μάλιστα από τα πρώτες αθλητικές εγκαταστάσεις που νομιμοποιήσαμε, μόλις ανέλαβε πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του Δήμου Λέσβου. Μια διαδικασία που δεν ήταν εύκολη, αλλά ολοκληρώθηκε με επιτυχία.», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στην προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας Β. Αιγαίου και Δήμου Λέσβου, ο κ. Καρασάββας επεσήμανε: «Το μεγάλο κομμάτι μιας τέτοιας σύμβασης το ‘τρέχει’ ο δήμος, ωστόσο η διαδικασία είναι χρονοβόρα και δύσκολη. Εκτιμώ ότι ο πρώτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι απαλλαγμένος από τέτοια βάρη. Ακόμα και η Κυβέρνηση, σε όσα δυσκολεύεται τα φορτώνει ως αρμοδιότητες στους δήμους, χωρίς όμως τους απαραίτητους πόρους ή έναν ικανό αριθμό υπαλληλικού προσωπικού για να ανταπεξέλθει. Δεν γίνεται να τα καταφέρει, με όλα τα έκτακτα που καλείται να αντιμετωπίσει μια δημοτική αρχή. Αποτέλεσμα να χάνονται χρήματα.»

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μη γίνει το κολυμβητήριο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερωτηθείς για το νέο κολυμβητήριο, απάντησε πως «από την πλευρά μας ευελπιστούσαμε ότι το έργο θα είχε βγει προς δημοπράτηση ως τον Αύγουστο. Με το ‘σπάσιμο’ του Δήμου Λέσβου, όμως, προέκυψαν καθυστερήσεις και δεν προλάβαμε, περνώντας έτσι στο Δήμο Μυτιλήνης. Νομίζω ότι πιο ώριμο έργο για δημοπράτηση δεν υπάρχει άλλο. Υπάρχουν 5 εκατ. ευρώ, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσε να τα διαθέσει ο Δήμος για την κατασκευή ενός τέτοιου κολυμβητηρίου. Ακούγονται διάφορα, αλλά ο χώρος για εμάς είναι ο πιο κατάλληλος, εκεί στα Θέρμα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε κι άλλες γενιές χωρίς μια σύγχρονη πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων.»

Σχολίασε μάλιστα και την τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Β. Αιγαίου και πρώην Δημάρχου Μυτιλήνης, Άρη Χατζηκομνηνού, που χαρακτήρισε «φωστήρες της προηγούμενης δημοτικής αρχής» τους ανθρώπους που χωροθέτησαν το νέο κολυμβητήριο στα Θέρμα. «Εμείς ξεκινήσαμε ένα έργο από το μηδέν. Στα Θέρμα, λοιπόν, που γίνεται μεγάλη συζήτηση, να θυμίσω πως όταν αναλάβαμε καθήκοντα τα ιαματικά ήταν διαλυμένα. Ας γίνει το κολυμβητήριο, να μπορέσουν τα παιδιά μας να το χαρούν κι από κει και πέρα έχουμε όλο το χρόνο να σχεδιάσουμε και κάτι μεγαλύτερο.»

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης