× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση κινδύνων Σεισμών και Τσουνάμι

Από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου 13 με 19 Οκτωβρίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/10/2022

Βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση κινδύνων Σεισμών και Τσουνάμι
' χρόνος ανάγνωσης

Εκπαιδευτική δραστηριότητα ευαισθητοποίησης για το σεισμικό κίνδυνο και τον κίνδυνο από τσουνάμι οργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για μαθητές και ενήλικες όλων των ηλικιών από τη Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022 και για μια εβδομάδα συμμετέχοντας στις δράσεις για την Διεθνή Ημέρα Μείωσης Επιπτώσεων από Φυσικές Καταστροφές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στόχος της δράσης είναι οι συμμετέχοντες να λάβουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις σε θέματα που αφορούν στο σεισμικό κίνδυνο και κυρίως να βιώσουν μεγάλους και καταστροφικούς σεισμούς από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην περίπτωση ενός σεισμού και να ανακουφίσουν το συναισθηματικό τους βάρος. Η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερα σεισμογενής χώρα στην οποία έχουν καταγραφεί μεγάλοι και καταστροφικοί σεισμοί. Έτσι, η εξοικείωση με το φαινόμενο του σεισμού, η ανάγκη προετοιμασίας και η γνωριμία με τους τρόπους προστασίας και προετοιμασίας είναι εξαιρετικά σημαντικές.
Κατά την διάρκεια της δράσης θα πραγματοποιηθούν:
 Παρουσίαση με θέμα «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας: Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς» - Συζήτηση για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τους σεισμούς.
 Παρακολούθηση λειτουργίας του σεισμολογικού σταθμού Σιγρίου - Ενημέρωση για το διαδραστικό χάρτη ενεργού σεισμικότητας της Ελλάδας.
 Βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοίωσης μεγάλων καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τους σεισμούς για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με στόχο να αμβλύνει το συναισθηματικό φορτίο των παιδιών και να τα βοηθήσει να ανταπεξέλθουν σε περίπτωση σοβαρού σεισμικού κινδύνου.
 Ειδικά για τα τσουνάμι τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο νέο βιωματικό εκπαιδευτικό πείραμα προσομοίωσης τσουνάμι. Ειδικά για το πείραμα σχεδιάστηκε ειδική κατασκευή δημιουργίας τσουνάμι όπου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη γέννηση των τσουνάμι, τη σχέση τους με τους σεισμούς ενώ παράλληλα θα γνωρίσουν τα μέτρα προστασίας.
 Ενημέρωση για το σεισμικό κίνδυνο και γνωριμία με τους χάρτες σεισμικής επικινδυνότητας της Λέσβου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που έχει εκδόσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
 Διανομή εκπαιδευτικού υλικού που έχει εκδόσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Βιωματική εκπαιδευτική προσομοίωσης σεισμού στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σεισμική τράπεζα του Μουσείου έχει διαστάσεις 12 τετραγωνικών μέτρων και στην επιφάνεια της δημιουργήθηκε ένα ειδικό περιβάλλον. Η προσομοίωση της σεισμικής κίνησης, αφορά δονήσεις που έχουν το μέγεθος και τη διάρκεια των πραγματικών σεισμών. Μεταξύ των σεισμών που θα βιώσουν οι μαθητές αλλά και οι επισκέπτες του Μουσείου είναι ο μεγάλος καταστροφικός σεισμός των 9,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη βορειανατολική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου 2011, της Κοζάνης, του San Francisco Καλιφόρνια, του Κόμπε, της Ταιβάν κ.ά.

Σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή όπως η ελληνική, στην οποία έχουν καταγραφεί μεγάλοι και καταστροφικοί σεισμοί, η εξοικείωση με το φαινόμενο του σεισμού και η γνωριμία με τους τρόπους προστασίας είναι εξαιρετικά σημαντική. Στόχος του Μουσείου με την προσομοίωση σεισμών στη σεισμική του τράπεζα είναι να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές αλλά και τους πολίτες όλων των ηλικιών για την ανάγκη προετοιμασίας και προστασίας από τους σεισμούς ενώ με την πρωτοβουλία του αυτή το Μουσείο έρχεται να υπενθυμίσει σε όλους μας την ανάγκη γνωριμίας των μαθητών με τα μέτρα προστασίας στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.


Η Παγκόσμια Ημέρα Μείωσης Επιπτώσεων από Φυσικές Καταστροφές έχει ανακηρυχθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου οργανώνονται παγκοσμίως δράσεις με σκοπό την συνειδητοποίηση από όλους μας για το τι μπορούμε να κάνουμε για τη μείωση των επιπτώσεων από τις φυσικές καταστροφές όπως οι σεισμοί, οι πλημμύρες, οι καταιγίδες, οι κατολισθήσεις, οι πυρκαγιές, οι εκρήξεις ηφαιστείων, τα μεγάλα παλιρροϊκά κύματα - τσουνάμι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάθε χρόνο στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας κατά των Φυσικών Καταστροφών πραγματοποιούνται παγκοσμίως ποικίλες και πρωτότυπες δράσεις για παιδιά, νέους και πολίτες από όλο τον κόσμο, από Γεωπάρκα, σχολεία και δίκτυα νέων, εκπαιδευτικούς, εθνικούς φορείς, επιστημονικές οργανώσεις, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Δήμους, Περιφέρειες και Κοινότητες, εταιρείες και ιδιωτικούς φορείς.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα τηλέφωνα 2251047033, 2253054434, e-mail: [email protected], www.lesvosmuseum.gr.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Παρέμβαση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη στο Φεστιβάλ Ερεσού

Μέλη της Πρωτοβουλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της March to Gaza Greece ανέβηκαν στη σκηνή με παλαιστινιακή σημαία και καταγγελίες για τη γενοκτονία στη Γάζα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Καλοκαιρινή περιήγηση στο Μουσείο του Σιγρίου και τα απολιθωμένα

Ξεχωριστή εμπειρία για όσους και όσες βρεθούν στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας της Λέσβου με περιηγήσεις και παρουσιάσεις για όλες τις ηλικίες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι κολυμπούν στη μνήμη της Μικρασίας

Η αφετηρία δόθηκε την Κυριακή 27 Ιουλίου από τη γραφική Κουντουρουδιά όπου 89 κολυμβητές κάθε ηλικίας διέσχισαν τη θαλάσσια διαδρομή έως το Πέραμα της Γέρας
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια βραδιά με μνήμες Μικρασίας, για την Αγιά Παρασκευή από απέναντι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Μικρασιατικού Συλλόγου Αγιοπαρασκευούσηδων – Τσεσμελήδων Μυτιλήνης «το Κιόστε» το Σάββατο 26 Ιουλίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στα 45 της, φοιτήτρια Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Η ενήλικη μαθήτρια του ΕΠΑΛ Καλλονής μοιράστηκε την εμπειρία της ανώνυμα, διότι θεωρεί ότι μπορεί να εμπνεύσει και άλλους ανθρώπους που θέλουν να κυνηγήσουν στόχους και όνειρα σε μεγαλύτερη ηλικία
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πανιά γεμάτα Αιγαίο στην Aegean Regatta 2025

Η καρδιά της ελληνικής ιστιοπλοΐας χτυπά από τη Μύρινα μέχρι τη Μυτιλήνη με 5 αγώνες και ξεχωριστές εκδηλώσεις
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τιμή στην Αγία Παρασκευή από τους απογόνους του Κιοστέ

Ο Μικρασιατικός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων Μυτιλήνης τίμησε την πολιούχο του χωριού των προγόνων με εικόνες-κειμήλια από τη Μικρασία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ασφυκτική η κατάσταση στο νοσοκομείο Λήμνου

Μόνο 25 από τις 40 θέσεις γιατρών είναι καλυμμένες -Δριμεία παρέμβαση της βουλεύτριας Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στη Βουλή – Ζήτησε άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και ουσιαστικά κίνητρα για τους γιατρούς
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη στη Λήμνο δύο γυναικών για παράνομο εμπόριο

Δεν διέθεταν την απαιτούμενη άδεια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη 39χρονος στην Αγιάσο για κλοπή και οπλοκατοχή

Εκκρεμούσαν καταδίκες εις βάρος του
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μεθυσμένος οδηγός στη Μυτιλήνη

Χτύπησε «κόκκινο» στο αλκοτέστ -Σύλληψη 65χρονου για επικίνδυνη οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Όχι της ΔΗΠΑΚ στο νέο πειθαρχικό δίκαιο για το Δημόσιο

Το νέο νομοσχέδιο καταργεί στην ουσία το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των υπαλλήλων για μονιμότητα