× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δομικές αλλαγές στην αγορά του γάλακτος

Πως θα πληρώνονται οι κτηνοτρόφοι το γάλα που παραδίδουν στους τυροκόμους

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 11/10/2022

Δομικές αλλαγές στην αγορά του γάλακτος
' χρόνος ανάγνωσης

Τούτες τις μέρες προχωρούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κτηνοτρόφων και των συνεταιρισμών τους από την μια πλευρά και των τυροκομικών επιχειρήσεων από την άλλη πλευρά. Ωστόσο οι τιμές δεν θα είναι ίδιες για όλους και επίσης οι τιμές που θα συμφωνηθούν τώρα δύσκολα θα παραμείνουν σταθερές μέχρι το κλείσιμο της γαλακτοπαραγωγικής περιόδου 2022/2023.

 

Η τιμή παραγωγού του γάλακτος (πρόβειου και κατσικίσιου), σε λίγες περιοχές της χώρας, το 2022 παρέμεινε σταθερή, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΛΓΟ Δήμητρα. Η τιμή παραγωγού για το πρόβειο γάλα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2022 από τα 1,17 ευρώ ανά κιλό και τον Ιούλιο ανέβηκε στα 1,24 ευρώ ανά κιλό. Δηλαδή μέσα σε επτά μήνες καταγράφηκε μια αύξηση της μέσης τιμής κατά 7 λεπτά του ευρώ. Μικρότερη ήταν η μεταβολή στην τιμή του κατσικίσιου γάλακτος. Η μέση τιμή του τον Ιανουάριο του 2022 ξεκίνησε από τα 0,73 ευρώ ανά κιλό και ανέβηκε ως τα 0,77 ευρώ ανά κιλό τον Ιούλιο. Αύξηση κατά 4 λεπτά του ευρώ.

 

Οι τιμές παραγωγού του πρόβειου και του κατσικίσιου γάλακτος αυξήθηκαν για δύο βασικούς λόγους: α) η αύξηση του κόστους παραγωγής και του πληθωρισμού οδήγησαν τους κτηνοτρόφους και τους συνεταιρισμούς τους να επιδιώξουν αναμόρφωση των τιμών προς τα πάνω, β) οι ανεπαρκείς διαθέσιμες ποσότητες γάλακτος οδήγησαν πολλές τυροκομικές επιχειρήσεις να δώσουν οριακά βελτιωμένες τιμές για να πάρουν τις ποσότητες γάλακτος που είχαν ανάγκη.

 

 

Με τον πληθωρισμό να τρέχει με ρυθμό 12% στην Ελλάδα (ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τον Σεπτέμβριο του 2022), δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς πως το κόστος παραγωγής του γάλακτος θα παραμείνει σταθερό. Γι’ αυτό και σε αρκετές περιπτώσεις οι συνεταιρισμοί θέλουν να βάλουν στις συμφωνίες με τις τυροκομικές επιχειρήσεις ρήτρα αναπροσαρμογής των τιμών με βάση την εξέλιξη του πληθωρισμού.

 

Κλιμακούμενη τιμή παραγωγού

 

Το 2022 είδαμε να διευρύνεται πολύ η διαφοροποίηση των τιμών από κτηνοτρόφο σε κτηνοτρόφο. Οι μεγάλοι κτηνοτρόφοι πήραν καλύτερες τιμές επειδή εξασφάλιζαν παράδοση μεγάλων ποσοτήτων γάλακτος στις τυροκομικές επιχειρήσεις. Οι μικροί κτηνοτρόφοι πούλησαν το γάλα τους σε αισθητά χαμηλότερες τιμές.

 

Η συνεργατική πώληση του πρόβειου και του κατσικίσιου γάλακτος στην Λέσβο εξασφαλίζει στους κτηνοτρόφους τις ίδιες τιμές παραγωγού για μικρούς και μεγάλους κτηνοτρόφους.

 

Ωστόσο είναι πολύ πιθανό, αν όχι φέτος, τα επόμενα χρόνια να δούμε ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στις τιμές του γάλακτος από συνεταιρισμό σε συνεταιρισμό. Έτσι ώστε οι συνεταιρισμοί που παραδίδουν μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος, καλύτερης ποιότητας προϊόν και με περισσότερα λιπαρά να λαμβάνουν καλύτερες τιμές για τα μέλη τους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αστυνομικό μπλόκο στους αγρότες

Απαγόρευσαν στους διαδηλωτές αγρότες να μπουν στην Agrotica
Αστυνομικό μπλόκο στους αγρότες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τέλος Ιουνίου οι επιδοτήσεις των μικρών νησιών του Αιγαίου

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα πληρωμών για το Β τρίμηνο 2026, με τις νησιωτικές ενισχύσεις να μετατίθενται στην τελευταία δυνατή ημερομηνία
Τέλος Ιουνίου οι επιδοτήσεις των μικρών νησιών του Αιγαίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έγγραφο με πρωτόκολλο διαψεύδει τους ισχυρισμούς Βορίδη

Τι απαντά ο Κώστας Τσιάρας στις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη περί μη γνώσης του εγγράφου που είχε σταλεί στο ΥΠΑΑΤ
Έγγραφο με πρωτόκολλο διαψεύδει τους ισχυρισμούς Βορίδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΤΖΕΝΤΑ

Η ανοιξιάτικη «Πλατεία» στρέφει το βλέμμα στις γυναίκες της Λέσβου

Το free press περιοδικό της ΚΟΙΝΣΕΠ «Ενημέρωση» κυκλοφορεί σε όλη τη Λέσβο και ανεβαίνει στο «Ν»
Η ανοιξιάτικη «Πλατεία» στρέφει το βλέμμα στις γυναίκες της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μετρούν ζημιές και φραγκοδίφραγκα οι αγρότες

Το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επικαλείται στοιχεία της Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ζημιές στο 20% των εκμεταλλεύσεων και συρρίκνωση της αγροτικής απασχόλησης ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
Μετρούν ζημιές και φραγκοδίφραγκα οι αγρότες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μικρή ανάκαμψη της Ελληνικής παραγωγής κρασιού

Τα στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ δείχνουν παραγωγή κάτω από τον μέσο όρο 5ετίας και 40% χαμηλότερη σε σχέση με το 1990 ενώ συνεχίζεται η άνοδος των εισαγωγών και η πίεση στα οινοποιεία
Μικρή ανάκαμψη της Ελληνικής παραγωγής κρασιού
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους

Ο πρόεδρος Τάσος Γιάγκογλου προειδοποιεί για ασφυξία στις επιχειρήσεις καφέ και ζητά επανεξέταση του μέτρου από την κυβέρνηση
Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μένει μέχρι να φύγει το Super Star

Μικρή παράταση της δρομολόγησης του στην γραμμή
Μένει μέχρι να φύγει το Super Star
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σχέδια Βελτίωσης: Χρηματοδότηση ως 70% για τους αγρότες του Αιγαίου

Σε δημόσια διαβούλευση το νέο πλαίσιο με συνολική δημόσια δαπάνη 262,6 εκατ. ευρώ και στόχο επενδύσεις σε ανταγωνιστικότητα, νερό, ενέργεια και κυκλική οικονομία.
Σχέδια Βελτίωσης: Χρηματοδότηση ως 70% για τους αγρότες του Αιγαίου