× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δομικές αλλαγές στην αγορά του γάλακτος

Πως θα πληρώνονται οι κτηνοτρόφοι το γάλα που παραδίδουν στους τυροκόμους

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 11/10/2022

Δομικές αλλαγές στην αγορά του γάλακτος

Τούτες τις μέρες προχωρούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κτηνοτρόφων και των συνεταιρισμών τους από την μια πλευρά και των τυροκομικών επιχειρήσεων από την άλλη πλευρά. Ωστόσο οι τιμές δεν θα είναι ίδιες για όλους και επίσης οι τιμές που θα συμφωνηθούν τώρα δύσκολα θα παραμείνουν σταθερές μέχρι το κλείσιμο της γαλακτοπαραγωγικής περιόδου 2022/2023.

 

Η τιμή παραγωγού του γάλακτος (πρόβειου και κατσικίσιου), σε λίγες περιοχές της χώρας, το 2022 παρέμεινε σταθερή, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΛΓΟ Δήμητρα. Η τιμή παραγωγού για το πρόβειο γάλα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2022 από τα 1,17 ευρώ ανά κιλό και τον Ιούλιο ανέβηκε στα 1,24 ευρώ ανά κιλό. Δηλαδή μέσα σε επτά μήνες καταγράφηκε μια αύξηση της μέσης τιμής κατά 7 λεπτά του ευρώ. Μικρότερη ήταν η μεταβολή στην τιμή του κατσικίσιου γάλακτος. Η μέση τιμή του τον Ιανουάριο του 2022 ξεκίνησε από τα 0,73 ευρώ ανά κιλό και ανέβηκε ως τα 0,77 ευρώ ανά κιλό τον Ιούλιο. Αύξηση κατά 4 λεπτά του ευρώ.

 

Οι τιμές παραγωγού του πρόβειου και του κατσικίσιου γάλακτος αυξήθηκαν για δύο βασικούς λόγους: α) η αύξηση του κόστους παραγωγής και του πληθωρισμού οδήγησαν τους κτηνοτρόφους και τους συνεταιρισμούς τους να επιδιώξουν αναμόρφωση των τιμών προς τα πάνω, β) οι ανεπαρκείς διαθέσιμες ποσότητες γάλακτος οδήγησαν πολλές τυροκομικές επιχειρήσεις να δώσουν οριακά βελτιωμένες τιμές για να πάρουν τις ποσότητες γάλακτος που είχαν ανάγκη.

 

 

Με τον πληθωρισμό να τρέχει με ρυθμό 12% στην Ελλάδα (ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τον Σεπτέμβριο του 2022), δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς πως το κόστος παραγωγής του γάλακτος θα παραμείνει σταθερό. Γι’ αυτό και σε αρκετές περιπτώσεις οι συνεταιρισμοί θέλουν να βάλουν στις συμφωνίες με τις τυροκομικές επιχειρήσεις ρήτρα αναπροσαρμογής των τιμών με βάση την εξέλιξη του πληθωρισμού.

 

Κλιμακούμενη τιμή παραγωγού

 

Το 2022 είδαμε να διευρύνεται πολύ η διαφοροποίηση των τιμών από κτηνοτρόφο σε κτηνοτρόφο. Οι μεγάλοι κτηνοτρόφοι πήραν καλύτερες τιμές επειδή εξασφάλιζαν παράδοση μεγάλων ποσοτήτων γάλακτος στις τυροκομικές επιχειρήσεις. Οι μικροί κτηνοτρόφοι πούλησαν το γάλα τους σε αισθητά χαμηλότερες τιμές.

 

Η συνεργατική πώληση του πρόβειου και του κατσικίσιου γάλακτος στην Λέσβο εξασφαλίζει στους κτηνοτρόφους τις ίδιες τιμές παραγωγού για μικρούς και μεγάλους κτηνοτρόφους.

 

Ωστόσο είναι πολύ πιθανό, αν όχι φέτος, τα επόμενα χρόνια να δούμε ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στις τιμές του γάλακτος από συνεταιρισμό σε συνεταιρισμό. Έτσι ώστε οι συνεταιρισμοί που παραδίδουν μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος, καλύτερης ποιότητας προϊόν και με περισσότερα λιπαρά να λαμβάνουν καλύτερες τιμές για τα μέλη τους.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά