× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πτώση 25% της παραγωγής ελαιολάδου στην Ε.Ε.

Η βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ελαιόλαδο βλέπουν μείωση παραγωγής, κατανάλωσης και των εξαγωγών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/10/2022

Πτώση 25% της παραγωγής ελαιολάδου στην Ε.Ε.

Η παραγωγή ελαιολάδου στην Ε.Ε. (Ευρωπαϊκή Ένωση) αναμένεται να μειωθεί την περίοδο 2022/23 κατά 25%, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανάλυση της για τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις στην παραγωγή των αγροτικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κάμψη της παραγωγής αφορά όλες τις χώρες της Ε.Ε. εκτός από την Ελλάδα. Η χαμηλότερη διαθεσιμότητα είναι πιθανό να καλυφθεί από αυξημένες εισαγωγές, ενώ οι εξαγωγές της Ε.Ε. θα μπορούσαν να μειωθούν, ιδίως σε ορισμένες πιο ευαίσθητες στις τιμές αγορές. Επιπλέον, η χαμηλότερη διαθεσιμότητα στις κύριες χώρες παραγωγής της ΕΕ και οι συνεχιζόμενες πιέσεις (σ.σ. δηλαδή αυξήσεις) στις τιμές καταναλωτή ενδέχεται να οδηγήσουν την Ε.Ε. μείωση της κατανάλωσης (-9%).


Πτώση των εξαγωγών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Παρά τις αρχικές προσδοκίες ότι οι εξαγωγές ελαιολάδου της Ε.Ε. εκτιμά πως θα μειωθούν κατά 4% την περίοδο 2021/22, εκτιμά η Κομισιόν. Η αύξηση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ και την Κίνα (συμπεριλαμβανομένου του Ιουλίου) αντιστάθμισε τις απώλειες σε άλλους κύριους εξαγωγικούς προορισμούς (Βραζιλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Αυστραλία), μαζί με την αύξηση των αποστολών προς ορισμένους αναπτυσσόμενους προορισμούς.


Ως εκ τούτου, οι εξαγωγές της Ε.Ε. για το 2021/22 θα μπορούσαν να είναι παρόμοιες με πέρυσι, υποστηριζόμενες περαιτέρω από την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, και εξακολουθώντας να έχουν ανταγωνιστικές τιμές σε σύγκριση με άλλα φυτικά έλαια. Αντίθετα, οι εισαγωγές της Ε.Ε. συνεχίζουν να μειώνονται, καθώς η Τυνησία πιθανότατα διατηρεί ορισμένα αποθέματα στην εγχώρια αγορά της, και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να φθάσουν μόνο σε περίπου 145 000 τόνους.


Η τιμή καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ελαιόλαδο συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με άλλα φυτικά έλαια (+12% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο), γεγονός που στηρίζει την αυξανόμενη ζήτηση, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη του τουρισμού. Ως εκ τούτου, το 2021/22 η κατανάλωση στην Ε.Ε. θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 11%, όπως αναμενόταν στην προηγούμενη ανάλυση της Κομισιόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Οι εκτιμήσεις για την παραγωγή της νέας περιόδου


Η ζέστη κατά την περίοδο ανθοφορίας, σε συνδυασμό με την ξηρασία κατά τη φάση ανάπτυξης των ελιών επηρέασε αρνητικά την παραγωγή ελαιολάδου της ΕΕ για το 2022/23 τόσο σε όγκο όσο και σε ποιότητα. Στην Ισπανία και την Ιταλία, η μείωση της παραγωγής θα μπορούσε να φθάσει στο 30%. Στην περίπτωση της Πορτογαλίας, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν σε κάποιο βαθμό να αντισταθμιστούν από την παραγωγή σε πιο εντατικά συστήματα τα οποία επηρεάζονται λιγότερο από την ξηρασία. Παρόλα αυτά, η παραγωγή αναμένεται να παραμείνει σχεδόν 40% χαμηλότερη από πέρυσι. Από τις κύριες χώρες παραγωγής της Ε.Ε., μόνο η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει άνοδο. Ωστόσο, η παραγωγή ελαιολάδου της Ε.Ε. το 2022/23 μπορεί να φθάσει μόνο τους 1,7 εκατ. τόνους (25% κάτω από πέρυσι και 20% κάτω από το μέσο όρο της πενταετίας). Παρά τα υψηλά τελικά αποθέματα της προηγούμενης περιόδου (625.000 τόνοι), η αρχική διαθεσιμότητα το 2022/23 θα μπορούσε να είναι η χαμηλότερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες 5 περιόδους εμπορίας.


Μια αναμενόμενη καλή συγκομιδή στην Τυνησία (περίπου 250.000 τόνων), θα μπορούσε να επιτρέψει κάποια αποδέσμευση αποθεμάτων, και ως εκ τούτου αναμένονται υψηλότερες εισαγωγές στην Ε.Ε. (200.000 τόνους), ενώ οι εξαγωγές της Ε.Ε. θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 10%, υποθέτοντας επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών, άρα χαμηλότερη ζήτηση στις πιο ευαίσθητες στις τιμές αγορές. Επιπλέον, η χαμηλότερη διαθεσιμότητα στις κύριες χώρες παραγωγής της Ε.Ε. και οι συνεχιζόμενες πιέσεις στις τιμές καταναλωτή ενδέχεται να οδηγήσουν σε μείωση της κατανάλωσης στην Ε.Ε. (-9%). Συνολικά, τα τελικά αποθέματα αναμένεται να μειωθούν κατά 45% περίπου (σε σχεδόν 350 000 τόνους).

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ελαφρά μείωση της δηλωμένης ανεργίας το Μάρτιο στο Βόρειο Αιγαίο

Γυναίκες το 65% των ανέργων της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Καμπάνες» σε 11 επιχειρήσεις για «μαϊμού» εκπτώσεις

Aνάμεσα τους και η επιχείρηση αθλητικών ειδών Cosmos Sport που έχει υποκατάστημα στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανω κάτω οι πληρωμές των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Έκλεισε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν πληρωμές αλλά θα ανοίξει ξανά για την υποβολή κι άλλων δικαιολογητικών. Δεν πιάνει τον στόχο καταβολής 700 εκατ. ευρώ ως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία