× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς για τους πνιγμούς

Από τον Σύλλογο Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης και την Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου (παράρτημα ΕΕΔΥΕ)

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/10/2022

Συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς για τους πνιγμούς
Φωτό Αρχείου

Στις 7 και 30 το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης και η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου (παράρτημα ΕΕΔΥΕ) θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους πνιγμούς προσφύγων και μεταναστών με αφορμή το σημερινό ναυάγιο με τους 17 νεκρούς.


Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης έχει ως εξής:

Άλλο ένα ναυάγιο σημειώθηκε σήμερα το πρωί ανοιχτά της Θερμής στη Λέσβο με 17 νεκρούς εκ των οποίων 16 γυναίκες αφρικανικής καταγωγής και 1 νεαρός άνδρας.Καλούμε όλες τις γυναίκες του μόχθου, άνεργες, εργαζόμενες, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, νέες και φοιτήτριες, όλο το λαό της Λέσβου, σήμερα στις 19.30 στην πλατεία Σαπφούς για να καταδικάσουμε όσους έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε υγρό «τάφο» κατατρεγμένων από τους πολέμους, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, αντί για θάλασσα Ειρήνης.

Πρόκειται για περιστατικό που έρχεται να προστεθεί στην μακριά λίστα των δολοφονικών σχεδιασμών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ που οι πόλεμοι τους και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους ανάγκασαν και αναγκάζουν χιλιάδες γυναίκες να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένεια και τα παιδιά τους και τελικά βρίσκονται εγκλωβισμένες και αβοήθητες μακριά από τις πατρίδες τους. Είναι τα θύματα της πιο άγριας βίας και εκμετάλλευσης που πολλές φορές το πληρώνουν και με την ίδια τους τη ζωή! Είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων της Ελλάδας διαχρονικά!

Δεν ανεχόμαστε την «κανονικότητα» των θανάτων προσφύγων και μεταναστών! Διαδηλώνουμε απέναντι στην απάνθρωπη πολιτική του εγκλωβισμού, του ξεσπιτώματος, που έχει την σφραγίδα της ΕΕ και υλοποιείται από την σημερινή κυβέρνηση αλλά και τις προηγούμενες.Όλες και όλοι στην πλατεία Σαπφούς σήμερα στις 19.30».

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου (παράρτημα ΕΕΔΥΕ) έχει ως εξής:

Ο θάνατος για άλλη μια φορά επισκέφτηκε τις ακτές μας. Δεκάδες πνιγμένοι άνθρωποι (στην πλειοψηφία τους νέες γυναίκες) ανασύρονται νεκροί από τη θάλασσα στο νησί μας.Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΑΙΤΙΑ, ΕΧΕΙ ΗΘΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΥΣ.
Όλοι τους θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της καταλήστευσης των χωρών τους.


Είναι ένοχοι:
Οι ιμπεριαλιστικές χώρες με τους πολέμους τους για την προώθηση των γεωστρατηγικών τους σχέσεων.
Οι κεφαλαιοκράτες -όπου γης- με την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών (πετρέλαιο, διαμάντια, πολύτιμα μέταλλα κ.α.) που δημιουργούν φτώχεια εξαθλίωση και μετανάστευση.


Η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» που προωθούν για να πετύχουν πιο εύκολα τους σκοπούς τους και οδηγεί σε εμφύλιους πολέμους δεκάδες χώρες, και κατ’ επέκταση σε μεταναστευτικά κύματα.Η πολιτικής της Ευρωπαϊκής άρχουσας τάξης που βλέπει σε αυτούς τους ξεριζωμένους τους σύγχρονους σκλάβους, το φτηνό εργατικό δυναμικό που έχουν ανάγκη για την μεγιστοποίηση των κερδών τους. Αυτοί πορωθούν την κατασκευή των κέντρων κράτησης στην χώρα μας για να πραγματοποιείται το σύγχρονο σκλαβοπάζαρό τους.

Η πολιτική της άρχουσας τάξης της χώρας μας προωθεί τα σχέδια της, συμμετέχοντας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς (π.χ. Ουκρανία, Υποσαχάρια Αφρική κ.α.) ελπίζοντας να κερδίσει ένα κομμάτι της πίτας για τον εαυτό της.
Η πολιτική της άρχουσας τάξης της Τουρκίας που εκμεταλλεύεται τον πόνο και την ανάγκη αυτών τω ξεριζωμένων για να υλοποιήσει τα επεκτατικά της σχέδια στο Αιγαίο και αλλού.Ο λαός μας δεν έχει να κερδίσει τίποτα από αυτές τις πολιτικές, μόνο δυστυχία, φτώχεια και θάνατο.


Τώρα είναι η ώρα να καταγγείλουμε τους ιμπεριαλιστές και την πολιτική τους.
Τώρα είναι η ώρα να σταματήσουμε τα σχέδια τους, να βάλουμε φρένο σε αυτή την πολιτική θανάτου, να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για ειρήνη στον κόσμο και στην περιοχή μας.Τώρα είναι η ώρα να κινητοποιηθούμε μαζικά ενάντια στα νέα στρατόπεδα των σύγχρονων σκλάβων που θέλουν να φτιάξουν στην Βάστρια και αλλού.Τώρα είναι η ώρα ενός ρωμαλέου, φιλειρηνικού κινήματος με μπροστάρηδες τους νέους, τους εργαζόμενους, τις γυναίκες στης χώρας μας.

Τώρα είναι η ώρα του λαού μας, η ώρα της αλληλεγγύης και του αγώνα για:

  • Να καταργηθεί το νομικό πλαίσιο που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες εδώ.
  • Να σταματήσει αμέσως κάθε εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και αλλού.
  • Να μην χρησιμοποιούνται οι στρατιωτικές υποδομές της χώρας μας για τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, με κίνδυνο να γίνουμε στόχοι της γενικότερης σύρραξης.
  • Να επιστρέψουν τώρα και να μην σταλούν άλλα τμήματα των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων εκτός συνόρων.

Καλούμε όλο τον Λεσβιακό Λαό, την νεολαία, τις γυναίκες τα σωματεία, σε εκδήλωση διαμαρτυρίας και αγώνα, στην Πλατεία Σαπφούς στις 19:30.

Στην συγκέντρωση της Πλατείας Σαπφούς εξάλλου συμμετέχει και ο φοιτητικός σύλλογος του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Σήμερα άλλο ένα πολύνεκρο ναυάγιο προστέθηκε στο κεφάλαιο του προσφυγικού.
Καλούμε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες σήμερα στις 19.30 στην πλατεία Σαπφούς για να καταδικάσουμε όσους έχουν μετατρέψει τον τόπο που σπουδάζουμε σε φυλακή ψυχών και τη θάλασσα του Αιγαίου σε υγρό "τάφο" κατατρεγμένων από τους πολέμους, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, αντί για θάλασσα Ειρήνης.

Δεν ανεχόμαστε τη βία, τον ξεριζωμό, τη προσφυγιά, τη φτώχεια και την εξαθλίωση που βιώνουν πρόσφυγες και μετανάστες με ευθύνη της ΕΕ και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων!
Είναι οι ίδιοι που βάζουν εμπόδια στις σπουδές, στα όνειρά μας και στη ζωή με δικαιώματα!

Κόντρα στην "κανονικότητα" του θανάτου, κόντρα στη βία και στους δολοφονικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, διαλέγουμε τον δρόμο της αλληλεγγύης, της διεκδίκησης και του αγώνα!
Απαιτούμε να καταργηθεί η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκιας». 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Παράταση για τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες

15 Ιανουαρίου 2023 η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των δηλώσεων από τους υπόχρεους
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο στην προκυμαία Μυτιλήνης

Τραυματίστηκε ένας 53χρονος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη με 19,8 γραμ. κάνναβης και ζυγαριά ακριβείας

Κατηγορείται για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών ο συλληφθείς
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ενημέρωση σπουδαστών για την βία κατά των γυναικών

Δράση της ΕΠΑΣ Μαθητείας Μυτιλήνης και του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε 250 λίτρα λάδι

Στην Μυτιλήνη εκτός από ελιές κλέβουν και ελαιόλαδο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λήμνος: Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη

Ταυτοποιήθηκε ο δράστης που πήρε τα 3.700 ευρώ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Έρχονται οι ημέρες ποδηλάτου

Πρωτοβουλία της ΑΜΚΕ Αστερίας σε συνεργασία με το Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

«Σπάσε τη σιωπή – Είμαστε εδώ»

Ενημερωτική δράση της Αστυνομίας στη Μυτιλήνη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών
ΔΡΑΣΕΙΣ

Συνεχίζονται τα σεμινάρια από Αστερία και ΣΥΝLESVOS

28 Νοεμβρίου, στο χώρο Openspace στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

43 υποθέσεις ενδοοικογενειακής διαμεσολάβησης από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Απολογισμός στα πλαίσια της σημερινής Παγκόσμιας ημέρας εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών
ΥΓΕΙΑ

Περισσότερες από χίλιες επισκέψεις στο Ιατρείο Πόνου

Ολοκληρώνεται την Παρασκευή η επίσκεψη της αναπληρώτριας Καθηγήτριας Αναισθησιολογίας, Αθανασίας Τσαρουχά στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

«Tο ακτινολογικό τμήμα σε άθλια κατάσταση από πλευράς στελέχωσης»

Καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης