× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αναβλήθηκε ξανά το Brexit, την ώρα που χιλιάδες διαδηλωτές ζητούσαν νέο δημοψήφισμα

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/10/2019

Αναβλήθηκε ξανά το Brexit, την ώρα που χιλιάδες διαδηλωτές ζητούσαν νέο δημοψήφισμα

Άλλη μια ταπεινωτική ήττα υπέστη στη Βουλή των Κοινοτήτων σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που είναι υποχρεωμένος τώρα να ζητήσει νέα παράταση για το Brexit, μολονότι επιμένει να επαναλαμβάνει πως δεν πρόκειται να το κάνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ήττα του έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και χειροκροτήματα από χιλιάδες διαδηλωτές που βρίσκονταν, την ίδια ώρα, στο κέντρο του Λονδίνου ζητώντας νέο δημοψήφισμα για την έξοδο ή την παραμονή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η διαδήλωση, οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν την τροπολογία του πρώην Συντηρητικού βουλευτή Σερ Όλιβερ Λέτουιν που προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία που έκλεισε με τις Βρυξέλλες ο Τζόνσον, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει την αναβολή του Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

Η τροπολογία πέρασε με 322 ναι έναντι 302 όχι, κι ενώ είχε προηγηθεί η ομιλία του υπουργού αρμόδιου για τις προετοιμασίες του Brexit, Μάικλ Γκόουβ, με την οποία και ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο κοινοβούλιο επί της πρότασης της κυβέρνησης για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Βρετανός υπουργός προειδοποίησε το Σώμα ότι εάν εγκριθεί η τροπολογία Λέτουιν, δεν θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο. Κάλεσε επίσης τους βουλευτές να βάλουν στην άκρη το «τέλειο Brexit» για το κοινό καλό και τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει -no deal- (μη συμφωνία) είναι να εγκριθεί η σημερινή πρόταση της κυβέρνησης για τη συμφωνία αποχώρησης.

Δεν έπεισε, όμως, την πλειοψηφία των βουλευτών που υποχρεώνουν, τώρα, τον Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει παράταση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2020.

Ο νόμος που είχε περάσει, πριν από λίγο καιρό (Benn Act) προέβλεπε ότι εάν δεν εγκριθεί μία συμφωνία έως τις 19 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να ζητήσει με επιστολή του στους Ευρωπαίους ηγέτες νέα τρίμηνη παράταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν θα διαπραγματευθώ μία καθυστέρηση με την ΕΕ και ούτε ο νόμος με υποστηρίζει να το πράξω» υποστήριξε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο, αμέσως μετά, την ψηφοφορία.

«Θα πω στους φίλους και τους συναδέλφους μου στην ΕΕ αυτά που έχω πει σε όλους τους υπόλοιπους, τις τελευταίες 88 ημέρες που υπηρετώ ως πρωθυπουργός: αυτή η περαιτέρω καθυστέρηση θα είναι κακή για τη χώρα αυτή, κακή για την Ευρωπαϊκή Ένωση και κακή για τη δημοκρατία».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι θα επαναλάβει στους 27 της Ένωσης πως η όποια καθυστέρηση θα ήταν επιζήμια, ενώ πρόσθεσε ότι θα φέρει τους εφαρμοστικούς νόμους στη Βουλή, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«H Βουλή μίλησε ξεκάθαρα» τόνισε, από την πλευρά του, ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος υπογράμμισε ότι οι βουλευτές δήλωσαν εμφατικά ότι δεν θέλουν -no deal.

«Ελπίζω και τη Δευτέρα να επανεβεβαιώσουν ότι δεν θα στηρίξουν τη συμφωνία, που έφερε πίσω (ο Τζόνσον), αλλά και θα διασφαλίσουν ότι δεν φύγουμε από την ΕΕ χωρίς συμφωνία» είπε.

«Ο πρωθυπουργός πρέπει τώρα να συμμορφωθεί με το νόμο. Δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί την απειλή μιας συντριβής μέσω της εξόδου χωρίς συμφωνία για να εκβιάσει τα μέλη του κοινοβουλίου να στηρίξουν τη συμφωνία που έφερε» σημείωσε ο Κόρμπιν.

«H απόφαση του σκωτσέζικου δικαστηρίου, που υποχρεώνει τον Μπόρις Τζόνσον να συμμορφωθεί με τον νόμο για το αίτημα παράτασης εξακολουθεί να είναι σε ισχύ» υπογράμμισε σε ανάρτησή της στο Twitter η βουλευτής του σκοτσέζικου κόμματος SNP, Τζοάνα Τσέρι. «Θα είμαστε και πάλι στο δικαστήριο τη Δευτέρα και ο πρόεδρος της Βουλής επιβεβαίωσε ότι θα υπογράψει την επιστολή παραίτησης εάν το δικαστήριο το απαιτήσει» συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου δήλωσε ότι θα αποφασίσει τη Δευτέρα αν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προτείνει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για τη συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον σχετικά με το Brexit. «Θα το σκεφθώ και θα δώσω αυτή που ελπίζω να είναι μια πλήρως μελετημένη απόφαση για το θέμα αυτό τη Δευτέρα» είπε.

Το 2016, το 52% των Βρετανών τάχθηκε υπέρ του Brexit και το 48% κατά. Μερικές δημοκοπήσεις δείχνουν ότι η τάση αυτή έχει ανατραπεί, όμως δεν είναι καθοριστική η αλλαγή και πολλοί ψηφοφόροι δηλώνουν ότι έχουν απηυδήσει με το Brexit.

Από τον Ιούλιο του 2017 έχουν γίνει 226 δημοσκοπήσεις στις οποίες οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να δηλώσουν αν στηρίζουν την Αποχώρηση ή την Παραμονή στην ΕΕ. Από αυτές, στις 204 ο κόσμος τασσόταν υπέρ της Παραμονής, στις 7 υπέρ της Αποχώρησης και στις υπόλοιπες το αποτέλεσμα ήταν ισόπαλο.

Άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι δεν έχουν αλλάξει άποψη: στη μεγαλύτερη που έχει γίνει από το 2016, από ο ινστιτούτο ComRes, οι μισοί (50%) θέλουν να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016, το 42% θέλει να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ και το 8% απάντησε ότι «δεν γνωρίζει’.

Οι υποστηρικτές του Brexit λένε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα εμβαθύνει τον διχασμό και θα υπονομεύσει τη δημοκρατία.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΛΛΑΔΑ

Όχι στον φασισμό και τον πόλεμο

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 – 1974 για την συμπλήρωση 57 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν για πλαστογραφία

Ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ταξίδευε με πλοίο από Μυτιλήνη προς Χίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Περιφερειακή Αρχή σε ρόλο πλασιέ των νησιών»

Αρνητική η Λαϊκή Συσπείρωση στη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση Real Estate Expo
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η βίζα των Τούρκων είναι δικό μας επίτευγμα»

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης μιλά στο «Ν» για την βίζα express, τις εξωστρεφείς δράσεις, τα μεγάλα έργα, τα ομοφοβικά σχόλια και τη μήνυση
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελεονώρα Μελέτη υποψήφια ευρωβουλεύτρια με τη Ν.Δ.

Η τηλεπαρουσιάστρια αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ
ΕΛΛΑΔΑ

Προειδοποιούν για την ασφάλεια των πτήσεων

Σε 14 αεροδρόμια της χώρας ανάμεσα τους και το αεροδρόμιο Μυτιλήνης οι έλεγχοι της εναέριας κυκλοφορίας θα γίνονται από εικονικούς πύργους ελέγχου
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή από την οικογένεια του