× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και θα πρέπει η ίδια να φυλάει τα σύνορά της»

Δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη σε συνέντευξη με τους δημοσιογράφους της Χίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/10/2022

«Η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και θα πρέπει η ίδια να φυλάει τα σύνορά της»
' χρόνος ανάγνωσης

Ανοιχτή συζήτηση με δημοσιογράφους της Χίου πραγματοποίησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης, το πρωί του Σαββάτου.

Στην συζήτηση, η οποία οργανώθηκε σε τρεις θεματικές, τέθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν την τοπική κοινωνία αλλά και αυτά που κυριαρχούν στην επικαιρότητα. Μεταξύ άλλων ο κ. Μηταράκης ξεκαθάρισε πως «το 2023 θα είμαι υποψήφιος βουλευτής ΝΔ στη Χίο», ενώ έθεσε ως προβληματισμό το ότι σύμφωνα με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο η χώρα θα πρέπει να έχει για σχεδόν δύο μήνες υπηρεσιακή κυβέρνηση, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει αυτοδυναμία με το πέρας της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τα ελληνοτουρκικά ζητήματα και τις απειλές και τις προκλήσεις της 'Αγκυρας, λέγοντας πως η χώρα μας είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, υπενθυμίζοντας την αναβάθμιση της αμυντικής θωράκισης την οποία έχει κάνει πράξη η Νέα Δημοκρατία, επισημαίνοντας ωστόσο πως ο ίδιος εύχεται αυτά τα όπλα να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ. Αντιστοίχως ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και θα πρέπει η ίδια να φυλάει τα σύνορά της.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως ήδη από τον Μάρτιο του 2020 αποτέλεσε μία υβριδική απειλή. «Η Τουρκία είναι μία ασφαλής χώρα, μία από τις 26 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης και δεσμεύεται από τις ευρωπαϊκές αρχές», σημείωσε. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι το μεταναστευτικό ως ζήτημα δεν θα τελειώσει, θα συνεχίζεται επί δεκαετίες, όπως συνέβαινε δεκαετίες τώρα. Μιλώντας δε για στοιχεία, τόνισε πως οι αφίξεις στη χώρα μας είναι σε ιστορικό χαμηλό, με τις περσινές να είναι οι λιγότερες της δεκαετίας και οι φετινές να είναι οι δεύτερες καλύτερες. Παράλληλα, τόνισε ότι βασική θέση, την οποία θα θέσει και ως ζήτημα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ύπατης Αρμοστείας στη Γενεύη, αποτελεί το γεγονός ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα στο θέμα της νόμιμης μετανάστευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στη διαχείριση του μεταναστευτικού στη Χίο, επεσήμανε πως οι ροές είναι πλέον κάτω από 1.000 κατ' έτος όταν επί ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν περίπου στις 5.000, κάτι που υποδεικνύει μία μείωση έως και 90%. Όπως είπε, οι βασικοί στόχοι του υπουργείου από την επανασύστασή του ήταν η μείωση των ροών και η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες. «Και οι δύο επετεύχθησαν. Στη ΒΙΑΛ για παράδειγμα δεν υπάρχουν περιστατικά που να απασχολούν καθημερινά την τοπική κοινωνία», είπε. Στο ερώτημα για το αν η ΒΙΑΛ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή, απάντησε ότι χρειάζεται περισσότερος χώρος αλλά και συνολική αναβάθμιση.

Στην συνέχεια η συζήτηση επικεντρώθηκε στη θέμα της κατασκευής κλειστής δομής στη θέση Θόλος και την νομική αντιπαράθεση του υπουργείου με τον δήμο. «Κατ' αρχήν να πω ότι στόχος μας είναι να κλείσει η ΒΙΑΛ και να μεταφερθεί εκτός αστικού ιστού. Τέθηκε το θέμα της ιδιοκτησίας, στα ασφαλιστικά μέτρα έκρινε το Πρωτοδικείο ότι ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο. Το ζήτημα που έχει προκύψει αφορά στο κομμάτι που βρίσκεται στον δρόμο και το κατά πόσο αυτό ανήκει στον δήμο ή στο Δημόσιο και επιτρέπει την πρόσβαση στην περιοχή που έχει καθοριστεί να είναι η δομή. Σε κάθε περίπτωση εμείς θέλουμε να το λύσουμε το θέμα νομικά», είπε. «Έχω το μοντέλο των τεσσάρων δομών στα άλλα νησιά, και ό,τι έχουμε πει έχουμε δικαιωθεί στην πράξη. Η ουσία είναι, ό,τι έχει πει η κυβέρνηση έχει δικαιωθεί», ξεκαθάρισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η «HELP» Λέσβου παρουσιάζει τον ετήσιο απολογισμό

Εκδήλωση το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Elysion με παρουσίαση του κοινωνικού έργου της Οργάνωσης
Η «HELP» Λέσβου παρουσιάζει τον ετήσιο απολογισμό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Όταν η πράσινη επιχειρηματικότητα γίνεται πράξη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Φοιτήτριες και φοιτητές παρουσίασαν καινοτόμες προτάσεις για βιώσιμα νησιά-Νέες ιδέες για το μέλλον των νησιών από το Τμήμα Περιβάλλοντος
Όταν η πράσινη επιχειρηματικότητα γίνεται πράξη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό ‑ Συνταξιοδοτικό από το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών

Μέσω της μέσω της πλατφόρμας Zoom την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα
Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό ‑ Συνταξιοδοτικό από το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συλληψη 17χρονου με πλαστό διαβατήριο

Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου το βράδυ στο αεροδρόμιο του νησιού
Συλληψη 17χρονου με πλαστό διαβατήριο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Συνολικά βεβαιώθηκαν 10 παραβάσεις
Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συλλυπητήριο μήνυμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού

Για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
Συλλυπητήριο μήνυμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Όταν η γνώση γίνεται ασπίδα για την ψυχική ανθεκτικότητα της κοινωνίας

Θετική ανταπόκριση στην εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών Ψυχικής Υγείας από τον Ερυθρό Σταυρό
Όταν η γνώση γίνεται ασπίδα για την ψυχική ανθεκτικότητα της κοινωνίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη