× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το «Ν» στη Διεθνή Εβδομάδα Δημοσιογραφίας!

«Είναι ζήτημα εμπιστοσύνης», η θεματολογία του iMedD επέλεξε την ηλεκτρονική μας εφημερίδα να συμμετέχει ως ομιλητής από το Βόρειο Αιγαίο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/9/2022

Το «Ν» στη Διεθνή Εβδομάδα Δημοσιογραφίας!
' χρόνος ανάγνωσης

Ξεκινά την Τετάρτη η Διεθνής Εβδομάδα Δημοσιογραφίας που πραγματοποιείται από το iMEdD από τις 5 ως τις 9 Οκτωβρίου 2022 στην καρδιά της Αθήνας, στο εμβληματικό κτίριο του Ωδείου Αθηνών.

Καλεσμένη εκπροσωπώντας το Βόρειο Αιγαίο στο πάνελ, αναγνωρίζοντας την έγκυρη και αξιόπιστη δημοσιογραφική μας δουλειά είναι η ηλεκτρονική εφημερίδα μας, Stonisi.gr με ομιλία της συναδέλφισσας Ανθής Παζιάνου στη θεματική: «Τοπική ειδησεογραφία: Χτίζοντας εμπιστοσύνη, αλληλεπιδρώντας με τις κοινότητες. Oι προβληματισμοί και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικοί δημοσιογράφοι και οι τοπικοί ειδησεογραφικοί σταθμοί και δοκιμασμένες καινοτόμες λύσεις που μπορούν να ενδυναμώσουν την ενημέρωση και να θεμελιώσουν μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των τοπικών μέσων και του κόσμου.» Η ομιλία θα γίνει το Σάββατο 8 Οκτωβρίου και θα μεταδίδεται και online ζωντανά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για πρώτη φορά, θα παρουσιαστούν δύο έρευνες πανελλαδικής εμβέλειας που διεξήγαγε η Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης & Αγοράς του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, για λογαριασμό του iMEdD και εντοπίζουν ενδιαφέροντα σημεία σχετικά με την άποψη του κοινού για τη δημοσιογραφία, αλλά και την άποψη των ίδιων των δημοσιογράφων για τη δημοσιογραφία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενώ το 89,5% των πολιτών αποκρίνεται ότι η δημοσιογραφία είναι απαραίτητη για τη δημοκρατία, το ίδιο το κοινό παράλληλα απαντά ότι δεν εμπιστεύεται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με το ποσοστό δυσπιστίας απέναντί τους να φτάνει το 67,5% –συγκριτικά, πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο, μετά το ποσοστό δυσπιστίας απέναντι στα πολιτικά κόμματα, το οποίο ανέρχεται στο 77,5%. Ταυτόχρονα, σύγκλιση κοινού και δημοσιογράφων φαίνεται να υπάρχει στο ζήτημα της λογοκρισίας καθώς το 83,5% των πολιτών θεωρεί ότι οι δημοσιογράφοι «λογοκρίνονται από τους προϊσταμένους τους» και η δημοσιογραφική κοινότητα το επιβεβαιώνει με μόλις τρεις ή τέσσερις στους δέκα δημοσιογράφους (ανάλογα με τα επιμέρους κίνητρα ή αιτίες των παρεμβάσεων)  να δηλώνουν ότι δεν λογοκρίνονται «ποτέ» από ιεραρχικά ανώτερους.

Τα ευρήματα της έρευνας θα συζητηθούν αναλυτικά την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στις 18:00 στο πάνελ Zήτημα Εμπιστοσύνης: Η Οπτική του Κοινού, στο οποίο συνομιλητές θα είναι και το κοινό που μπορεί να παραβρεθεί μέσω ηλεκτρονικής εγγραφής εδώ, και την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου στις 18:30 στο πάνελ Ζήτημα Εμπιστοσύνης: Η οπτική των δημοσιογράφων.

Στη διάρκεια του πενθημέρου, πρόκειται να συμμετάσχουν περισσότερα από 500 μέλη της δημοσιογραφικής κοινότητας και 100+ καταξιωμένοι Έλληνες και διεθνείς ομιλητές, και εκπρόσωποι ανεξάρτητων Οργανισμών, όπως η Christiane Amanpour – Επικεφαλής διεθνών ειδήσεων του CNN, ο Jamie Angus – Chief Operating Officer του Al Arabiya και ο Pavol Szalai – Επικεφαλής του Γραφείου ΕΕ/Βαλκανίων στο RSF.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οργανισμοί όπως οι: BIRNEDJNetEuropean Press PrizeICIJSolomon, και Reporters Without Borders θα συμμετέχουν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Media Village ενώ θα μπορέσουν να επιμεληθούν ξεχωριστά sessions για το όραμα και τις δράσεις τους.

Για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική εγγραφή. Μπορείτε να εγγραφείτε στο https://forum.imedd.org επιλέγοντας την ημέρα ή τις ημέρες που επιθυμείτε να παραβρεθείτε. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Δείτε το πρόγραμμα και τους ομιλητές και εγγραφείτε εδώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχετικά με τη Διεθνή Εβδομάδα Δημοσιογραφίας 2022 από το iMEdD:

Η Διεθνής Εβδομάδα Δημοσιογραφίας είναι μια πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού Oργανισμού iMEdD και αποτελεί την τέταρτη διοργάνωση μιας ετήσιας συνάντησης της δημοσιογραφικής κοινότητας. Κάθε χρόνο δημοσιογράφοι και επαγγελματίες των Mέσων από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, συναντιούνται για να συζητήσουν για νέες μεθόδους και εργαλεία, καθώς και να ανταλλάξουν ιδέες και προβληματισμούς με στόχο τη δημιουργία μιας ισχυρής κοινότητας για μια ποιοτικότερη δημοσιογραφία.

Η επιθυμία του iMEdD είναι η φετινή διευρυμένη διοργάνωση να πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία. Για τον λόγο αυτό, ο Οργανισμός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και την ασφάλεια στο χώρο διεξαγωγής, ακολουθώντας όλα τα προτεινόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Παραμείνετε συντονισμένοι στο forum.imedd.org

Για πληροφορίες και διευκρινίσεις, επισκεφθείτε την κατηγορία FAQ εδώ ή επικοινωνήστε μαζί μας στο info@imedd.org.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η κοινωνική οικονομία σε πρώτο πλάνο

Στους χώρους του μοναδικού δημοσιογραφικού συνεταιρισμού στο Αιγαίο ξεναγήθηκαν Visit Agiasos, Καλοτρόπιο, ViModo και Business Incubator Gotse Delchev στο πλαίσιο του έργου ELCSEE
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: 10 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης στη Λέσβο

Τιμούν την επέτειο με μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο πόδι το ΠΕΚ και τα σωματεία της Λέσβου

Περιοδείες, συζητήσεις και πανό σε όλη τη Μυτιλήνη για την απεργία της 16ης Δεκεμβρίου και της συγκέντρωσης έξω από τα δικαστήρια στις 9:00 το πρωί
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΛΜΕ Λέσβου: Κυλιόμενες στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή στην παλλεσβιακή κινητοποίηση

Στο δρόμο την 16η Δεκεμβρίου για προϋπολογισμό και διώξεις συνδικαλιστών. Κάλεσμα αλληλεγγύης σε αγρότες και εργαζόμενους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη σκύλου–οδηγού στο 12ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης

Μάθημα ενσυναίσθησης και συμπερίληψης για τους μικρούς μαθητές
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρωτιά για την Αγωνιστική Συσπείρωση στην ΕΛΜΕ Λήμνου‑Αγίου Ευστρατίου

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των πρόσφατων αρχαιρεσιών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου συμμετέχει στην κινητοποίηση της Τρίτης 16 Δεκεμβρίου

Καλεί σε συγκέντρωση στις 9 το πρωί στα Δικαστήρια Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Ερυθρός Σταυρός δίπλα στους πλημμυροπαθείς της Καλλονής

Κουβέρτες, ρουχισμός, τρόφιμα και είδη υγιεινής διανεμήθηκαν σε οικογένειες που επλήγησαν στις 11 Νοεμβρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Το άστρο των Χριστουγέννων» στη Μυτιλήνη

Μια μοναδική αστρονομική αφήγηση για μικρούς και μεγάλους στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βήματα ζωής για τα παιδιά της Παναγιούδας μέσα από το «Kids Save Lives»

Μαθητές εξασκήθηκαν σε τεχνικές Βασικής Υποστήριξης της Ζωής με ειδικές κούκλες προσομοίωσης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τέσσερις συλλήψεις στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Ανήλικοι με ξένα δελτία ασύλου και 22χρονος με πλαστή άδεια διαμονής