× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τα μυστικά του νέου ΠΕΠ βορείου Αιγαίου

Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός ξεκλειδώνει την υλοποίηση έργων και την απορρόφηση των πόρων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/9/2022

Τα μυστικά του νέου ΠΕΠ βορείου Αιγαίου

Μια πρώτη παρουσίαση του νέου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος του βορείου Αιγαίου έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο αργά το απόγευμα της Τετάρτης 28 Σεπτεμβρίου.

Νέο στοιχείο, που παίζει καθοριστικό ρόλο για την απορρόφηση των 394 εκατ. ευρώ του προγράμματος είναι να υπάρχει συνολικός αναπτυξιακός σχεδιασμός ώστε να επιμέρους έργα που θα χρηματοδοτηθούν να συνδέονται με άλλα έργα και δράσεις κι όλα μαζί να οδηγούν σε συγκεκριμένα αναπτυξιακά αποτελέσματα. Παράλληλα οι τοπικοί φορείς κάθε περιοχής θα πρέπει να κατανοήσουν και να αποδεχθούν τις κατευθύνσεις του προγράμματος. Εκτίμηση των κοινοτικών αρχών είναι πως μόνο έτσι θα έρθει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.


Το δεύτερο βασικό χαρακτηριστικό του νέου προγράμματος είναι ο ανταγωνισμός. Οι Δήμοι, η Περιφέρεια και οι άλλοι φορείς απορρόφησης των χρηματοδοτικών προγραμμάτων θα λαμβάνουν τις χρηματοδοτήσεις αν έχουν έτοιμες και ανταγωνιστικές μελέτες. Δηλαδή η κατανομή των κονδυλίων δεν θα γίνεται με βάση πληθυσμιακά κριτήρια. Αυτό σημαίνει πως οι φορείς που έχουν ισχυρότερες τεχνικές και διοικητικές υπηρεσίες για να υποστηρίξουν την υλοποίηση δράσεων και έργων θα απορροφήσουν τους περισσότερους πόρους.


Νέο στοιχείο, που επιβάλλεται από τις κοινοτικές αρχές, είναι η χαρτογράφηση υποδομών και η ιεράρχηση των αναγκών όταν πρόκειται για έργα υγείας και παιδείας. Στόχος είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων.


Το νέο πρόγραμμα, περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, απορρόφησης των πόρων. Για παράδειγμα προβλέπεται πως για το 2025 θα πρέπει να απορροφηθούν 53 εκατ. ευρώ. Όταν μέχρι τώρα σε μια καλή χρονιά η απορρόφηση πόρων στο βόρειο Αιγαίο μπορούσε να ανέλθει στα 35 εκατ. ευρώ. Κατά την διάρκεια υλοποίησης του νέου ΠΕΠ θα πρέπει η απορρόφηση να φθάσει ως τα 70 εκατ. ευρώ.


Βασική κατεύθυνση του προγράμματος είναι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και η κάλυψη κοινωνικών αναγκών που δημιουργούνται από τις αλλεπάλληλες κρίσεις (οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή κλπ.). Ένα κονδύλι 70 εκατ. ευρώ προέρχεται από το κοινωνικό ταμείο της Ε.Ε., όμως οι πόροι του ταμείου αυτού ουσιαστικά θα κατευθυνθούν σε δράσεις που σχεδιάζονται και υλοποιούνται κεντρικά από την Ελληνική κυβέρνηση.

Οι προτεραιότητες του προγράμματος είναι:

-  Προτεραιότητα 1 «Μετασχηματισμός της οικονομίας της Περιφέρειας, με αύξηση του μεγέθους και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων, κυρίως μέσω και της έξυπνης εξειδίκευσης»
- Προτεραιότητα 2 «Προστασία του περιβάλλοντος και των πόρων της Περιφέρειας – Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή – Πρόληψη και διαχείριση κινδύνων»
 - Προτεραιότητα 3 «Ενίσχυση της προσβασιμότητας των νησιών της Περιφέρειας»
- Προτεραιότητα 4 «Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής- Ανάπτυξη Κοινωνικών Υποδομών»
- Προτεραιότητα 5 «Κοινωνική Ένταξη και Αντιμετώπιση της Φτώχειας»
- Προτεραιότητα 6 «Ενίσχυση της Χωρικής Συνοχής των νησιών της Περιφέρειας μέσω ολοκληρωμένων και βιώσιμων στρατηγικών και με την συμμετοχή των πολιτών»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ελαφρά μείωση της δηλωμένης ανεργίας το Μάρτιο στο Βόρειο Αιγαίο

Γυναίκες το 65% των ανέργων της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Καμπάνες» σε 11 επιχειρήσεις για «μαϊμού» εκπτώσεις

Aνάμεσα τους και η επιχείρηση αθλητικών ειδών Cosmos Sport που έχει υποκατάστημα στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανω κάτω οι πληρωμές των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Έκλεισε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν πληρωμές αλλά θα ανοίξει ξανά για την υποβολή κι άλλων δικαιολογητικών. Δεν πιάνει τον στόχο καταβολής 700 εκατ. ευρώ ως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία