× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ένταση στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Η δίκη διακόπηκε για τις 7 Οκτωβρίου οπότε και θα ξεκινήσει η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα την οποία κάλεσε στο βήμα η πρόεδρος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/9/2022

Ένταση στη δίκη της Χρυσής Αυγής
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Ένσταση με την οποία ζήτησαν να κριθεί η έφεση του εισαγγελέα για επιβολή μεγαλύτερης ποινής, υπέβαλε στο δικαστήριο της Χρυσής Αυγής ο Ηλίας Κασιδιάρης με το σκεπτικό του οποίου συντάχθηκαν και οι άλλοι κατηγορούμενοι που τους αφορά η εισαγγελική παρέμβαση.


Οι ενστάσεις, που απορρίφθηκαν από το δικαστήριο, αφορούσαν 12 από το σύνολο των κατηγορουμένων για τους οποίους το δικαστήριο εξετάζει την έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών μετά την πρωτοβάθμια καταδικαστική απόφαση ζητώντας μεγαλύτερες ποινές.


Η έφεση την οποία ζήτησαν να απορριφθεί σήμερα ως απαράδεκτη οι κατηγορούμενοι, ασκήθηκε λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης δίκης, από τον εισαγγελέα Εφετών Στέλιο Κωσταρέλλο, αναπληρωτή εισαγγελέα στο πρώτο δικαστήριο, και αφορά τους επτά καταδικασθέντες σε ποινές έως 13 έτη τής διευθυντικής ομάδας, αλλά και τους πέντε καταδικασθέντες για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάραγκ.


Να σημειωθεί ότι ο κ. Κωσταρέλλος, αναφέροντας πως τα μέλη του Διευθυντηρίου «ασκούσαν πλήρη κυριαρχία σε όλα τα εγκληματικά γεγονότα» που διέπραττε η Χρυσή Αυγή, εκτίμησε πως οι επιβληθείσες ποινές θα έπρεπε να είναι αυστηρότερες . Αντίστοιχα ζητά μεγαλύτερες ποινές και στους δράστες της επίθεσης κατά των Αιγυπτίων ψαράδων, κρίνοντας πως το δικαστήριο δεν στάθμισε σωστά ούτε τον βαθμό της εγκληματικής τους διάθεσης, ούτε την άνευ αφορμής επίθεση που έκαναν αλλά ούτε και τα ταπεινά τους κίνητρα ως υποτακτικοί της διευθυντικής ομάδας.


Η υπεράσπιση του Ηλία Κασιδιάρη, αρχικά, και εν συνεχεία ο ίδιος ο άλλοτε βουλευτής της Χρυσής Αυγής, είπαν στο δικαστήριο πως η έφεση του κ. Κωσταρέλλου πρέπει να κριθεί απαράδεκτη καθώς στερείται, όπως ισχυρίζονται, ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας μη αναφέροντας συγκεκριμένα προσωποποιημένα ζητήματα. «Δεν υπάρχει διακριτή αναφορά στο πρόσωπο του κ. Κασιδιάρη αλλά μια γενική αναφορά στους καταδικασθέντες» ανέφερε η συνήγορος του καταδικασθέντα η οποία συμπλήρωσε πως στην έφεση γίνεται επίκληση μίας δήλωσης από την επίσημη σελίδα της Χρυσής Αυγής μετά την δολοφονία Φύσσα, την οποία ο κ. Κωσταρέλλος θεωρεί ως "δήλωση Κασιδιάρη".


Λαμβάνοντας τον λόγο ο ίδιος ο πρώην βουλευτής είπε στο δικαστήριο ότι ο ίδιος είχε καταδικάσει αμέσως το έγκλημα σε βάρος του Παύλου Φύσσα. «Δεν είναι δική μου η δήλωση που αναφέρει ο κ. εισαγγελέας. Εγώ καταδίκασα το έγκλημα και στη Βουλή και σε δηλώσεις μου. Να κρίνει το δικαστήριο σας ηθικά απαράδεκτη την έφεση του κ. εισαγγελέα διότι βασίζεται σε ψεύδη που θα δούμε στη συνέχεια».


Με την ένσταση περί απαράδεκτης εισαγγελικής έφεσης συντάχθηκαν μετά τον κ. Κασιδιάρη και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες ως διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση, Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Παναγιώταρος, Νίκος Παππάς, Ιωάννης Λαγός, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Γιώργος Γερμενης, ενώ ακολούθησαν και οι πέντε καταδικασθέντες για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Αιγύπτιου αλιεργάτη.


Το δικαστήριο απέρριψε τις ενστάσεις αποδεχόμενο αντίστοιχη εισαγγελική πρόταση η οποία τόνισε πως νομίμως και με εμπεριστατωμένη αιτιολογία άσκησε ο κ. Κωσταρέλλος τη δυνατότητα που του δίνει η νομοθεσία.


Μετά την απόρριψη της ένστασης που έθεσε πρώτος ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο καταδικασμένος σε πρώτο βαθμό πρώην βουλευτής έλαβε τον λόγο δηλώνοντας πως αρνείται και αποκρούει την κατηγορία την οποία χαρακτήρισε «ανυπόστατη, αβάσιμη, κακόβουλη που προσβάλλει την προσωπικότητα μου και τους κανόνες Δικαίου». Διαβάζοντας κείμενο που είχε προετοιμάσει, ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε σε «πολιτική διαχείριση ποινικής υπόθεσης» και υποστήριξε ότι στόχος τής όλης υπόθεσης είναι να πλήξει τις φωνές που θίγουν εθνικά θέματα.


Τον λόγο έλαβε και ο Γιάννης Λαγός ο όποιος διά της υπεράσπισης του ζήτησε και πάλι αναστολή εκτέλεσης της ποινής του. Αναφέροντας πως γνωρίζει ότι η αίτησή του θα απορριφθεί, ο κρατούμενος ευρωβουλευτής, χρησιμοποιώντας σημειώσεις που είχε, επανέλαβε και πάλι τους ισχυρισμούς του περί πολιτικής δίκης. Είπε επίσης πως οικειοθελώς παρέμεινε στο σπίτι του στις Βρυξέλλες, μετά την καταδίκη του, «ενώ θα μπορούσα να έχω διαφύγει¨, και οδηγήθηκα στις φυλακές Δομοκού παρόλο που ζήτησα να πάω στον Κορυδαλλό ώστε να μπορώ να ασκώ τα καθήκοντα μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε σε περιστατικά που εμποδίστηκε να ασκήσει τα καθήκοντά του κάνοντας λόγο για «πολιτικές παρεμβάσεις» με στόχο να φιμωθεί. Δήλωσε αμετανόητος για όσα έχει κάνει και αρνούμενος τις κατηγορίες.


Νωρίτερα δεν ευδοκίμησε η ένσταση ακυρότητας της κλήσης του καταδικασμένου ως διευθυντή εγκληματικής οργάνωσης στη δίκη της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, η οποία αν γινόταν δεκτή από το δικαστήριο θα οδηγούσε σε αναβολή της δίκης ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών.


Ο απών κατηγορούμενος, μέσω του συνηγόρου υπεράσπισής του Δημήτρη Παπαδέλη, υπέβαλε ένσταση ακυρότητας της κλήσης για το δευτεροβάθμιο δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι αυτή επεδόθη τη χρονική περίοδο που ο Νίκος Μιχαλολιάκος βρισκόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω κορονοϊού. Επιπλέον, προβλήθηκε και ένσταση πλαστότητας επισημαίνοντας ότι δεν είναι η δίκη του υπογραφή αυτή που περιέχεται στο έγγραφο επίδοσης.


Το δικαστήριο ομόφωνα μετά από πρόταση της εισαγγελέως Κυριακής Στεφανάτου απέρριψε το αίτημα Μιχαλολιάκου, ο οποίος από την αρχή της δευτεροβάθμιας δίκης φαίνεται να επιδιώκει την αναβολή της.


Η δίκη διακόπηκε για τις 7 Οκτωβρίου οπότε και θα ξεκινήσει η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα την οποία κάλεσε στο βήμα η πρόεδρος. Η κατάθεση ωστόσο δεν μπορούσε να ξεκινήσει σήμερα καθώς δεν λειτουργούσαν τα μικρόφωνα και μετά από διαμαρτυρίες δικηγόρων και δημοσιογράφων ότι δεν μπορούν να ακούσουν, η πρόεδρος έδωσε διακοπή της συνεδρίασης.


Μετά τη διακοπή και ενώ μεταφέρονταν οι Κασιδιάρης και Λαγός από τους αστυνομικούς, οι οπαδοί τους άρχισαν να χειροκροτούν. Ακαριαία η απέναντι πλευρά άρχισε να φωνάζει αντιφασιστικά συνθήματα. Η ανταλλαγή των συνθημάτων τελείωσε σχεδόν αμέσως καθώς οι αστυνομικοί άρχισαν να οδηγούν το κοινό της κάθε πλευράς προς τις εξόδους της αίθουσας.

[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο συλλήψεις στη Σάμο για μετακίνηση με ταυτότητα άλλου προσώπου

Ένας 28χρονος φέρεται να επρόκειτο να ταξιδέψει αεροπορικώς στην Αθήνα με ξένο έγγραφο – Αναζητείται ακόμη ένας 42χρονος.
Δύο συλλήψεις στη Σάμο για μετακίνηση με ταυτότητα άλλου προσώπου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αγιασμός για τη νέα οδηγική χρονιά στη Μυτιλήνη

Το Τοπικό Τμήμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού καλεί παιδιά, νέους, γονείς και φίλους την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο
Αγιασμός για τη νέα οδηγική χρονιά στη Μυτιλήνη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Δυνατή αντιφασιστική φωνή στη Μυτιλήνη 13 χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα

Πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία Σαπφούς, στέλνοντας ισχυρό αντιφασιστικό μήνυμα 13 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Δυνατή αντιφασιστική φωνή στη Μυτιλήνη 13 χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από τη Θερμή βραβεύονται για την «Αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία»

Η ομαδική δημιουργία μαθητών του Δημοτικού Σχολείου είχε διακριθεί στον πανελλαδικό διαγωνισμό He Art of Europe – Η βράβευση θα γίνει στις 28 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
Μαθητές από τη Θερμή βραβεύονται για την «Αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Εκπαιδευτική δράση για τον Μίκη Θεοδωράκη στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας

Μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου συνθέτη μέσα από ψηφιακά μέσα και διαδραστικά παιχνίδια – Δωρεάν συμμετοχή με κράτηση θέσης
Εκπαιδευτική δράση για τον Μίκη Θεοδωράκη στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

18χρονος συνελήφθη στη Μυτιλήνη για διακίνηση πλαστών ταυτοτήτων

Συνελήφθη και 16χρονος στο αεροδρόμιο – Η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι στην υπόθεση εμπλέκονται τουλάχιστον ακόμη τρία άτομα
18χρονος συνελήφθη στη Μυτιλήνη για διακίνηση πλαστών ταυτοτήτων
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι πολύτεκνοι της Λέσβου ζητούν ίση έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Ο Σύλλογος Πολυτέκνων Νομού Λέσβου επισημαίνει ότι η έκπτωση στις καμπίνες φτάνει το 50% στις γραμμές της Κρήτης, ενώ περιορίζεται στο 25% για τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου
Οι πολύτεκνοι της Λέσβου ζητούν ίση έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
ΥΓΕΙΑ

«Παγώνει» το Αυτόνομο Κέντρο Εμφύτευσης Βηματοδοτών στο Βοστάνειο

Το Νοσοκομείο Μυτιλήνης αναφέρει ότι οι υφιστάμενες συνθήκες δεν επιτρέπουν την έναρξη λειτουργίας του
«Παγώνει» το Αυτόνομο Κέντρο Εμφύτευσης Βηματοδοτών στο Βοστάνειο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση της στέγης στο Δημοτικό Σχολείο Καλλονής

Έργο προϋπολογισμού 192.000 ευρώ-Τον Φεβρουάριο είχαν πέσει σοβάδες στο γραφείο των εκπαιδευτικών
Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση της στέγης στο Δημοτικό Σχολείο Καλλονής
ΥΓΕΙΑ

Η καρδιά στο επίκεντρο με πανευρωπαϊκή εκστρατεία πρόληψης

«Γνώρισε τους αριθμούς σου» το μήνυμα της δράσης για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς - Έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση των καρδιαγγειακών παθήσεων
Η καρδιά στο επίκεντρο με πανευρωπαϊκή εκστρατεία πρόληψης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Μυτιλήνη ψάχνει δρόμο για περισσότερο ποδήλατο

Η βιώσιμη μικροκινητικότητα στο επίκεντρο της επιστημονικής ημερίδας στο Κάτω Κάστρο - Προτάσεις για μια πόλη λιγότερο εξαρτημένη από το αυτοκίνητο
Η Μυτιλήνη ψάχνει δρόμο για περισσότερο ποδήλατο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί της Λέσβου δίνουν το «παρών» ενάντια στον φασισμό

Κάλεσμα της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών στη σημερινή συγκέντρωση, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς, για τα 13 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί της Λέσβου δίνουν το «παρών» ενάντια στον φασισμό