× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία για όλους!

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΟΥ*

Δημοσίευση 24/9/2022

Βιβλία για όλους!

Πόσο τυχεροί είμαστε μικροί και μεγάλοι στις μέρες μας σχετικά με τα βιβλία που κυκλο-φορούν! Πόσο εύκολα μπορούμε να βρούμε αυτό που ψάχνουμε και πόσο πιο εύκολα να μά-θουμε μέσα από βιβλία υπέροχα φτιαγμένα! Όπως αυτά που σας προτείνω παρακάτω!

Ο άτλαντας του κόσμου, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, βοηθά τα παιδιά μέσα από τους αναδι-πλούμενους χάρτες που περιλαμβάνει να εξερευνήσουν τον κόσμο! Ο τρόπος που είναι γραμμένο το βιβλίο, είναι εξαιρετικός! Είναι γεμάτο πληροφορίες για όλα όσα αφορούν κάθε ήπειρο και κάθε χώρα, τον πολιτισμό, την αρχιτεκτονική, τα φυτά, τα ζώα και άλλα πολλά! Έξυπνα κείμενα, όμορφες εικόνες και ένθετα, κάνουν την μελέτη διασκεδαστική και ουσια-στική! Το προτείνω λοιπόν ανεπιφύλακτα! Προσθέτω την περιγραφή από τον εκδοτικό οίκο: Σπουδαίοι πολιτισμοί, ανυπέρβλητα μνημεία, εντυπωσιακά φυτά και ζώα, υπέροχα φυσικά τοπία ξεπροβάλλουν μέσα από τον Άτλαντα του κόσμου, βοηθώντας μέσα από αναδιπλούμενους χάρτες να ανακαλύψεις πράγματα θαυμαστά και να γνωρίσεις τον κόσμο με τρόπο ψυχαγωγικό!

Επειδή η γεωγραφία είναι πολύ ‘’κουλ’’, σας προτείνω το βιβλίο με τον ελκυστικό κατά την γνώμη μου τίτλο, Γεωγραφία για εντελώς αγεωγράφητους! Όταν διάβασα τον τίτλο είπα, αυτό το βιβλίο πρέπει να το διαβάσω! Ε, λοιπόν, μου έλυσε και τις απορίες που δεν ήξερα ότι είχα! Ψυχαγωγήθηκα και παράλληλα έμαθα και θυμήθηκα! Επειδή το ευχαριστήθηκα, σας το συστήνω! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις δίοπτρα, και στην περιγραφή του διαβάζουμε: ΣΚΕΨΟΥ ΓΡΗΓΟΡΑ: ΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ ΕΙΝΑΙ ΝΗΣΙ; Η ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΟΣ; ΕΙΝΑΙ «ΜΑΛΔΙΒΕΣ» Ή «ΜΑΛΒΙΔΕΣ»;
Αν ζορίστηκες λιγάκι να απαντήσεις, αλλά σίγουρα θα ήθελες να αποκτήσεις μια καλύτερη ει-κόνα σχετικά με το ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ πάνω σε τούτο τον πλανήτη (πού είναι τι, ποιος ζει πού κ.λπ.), τότε αυτό το βιβλίο είναι για σένα! Μέσα από κατατοπιστικούς χάρτες και διαγράμματα πιάνουμε τα πράγματα από την αρχή και τα βάζουμε σε μια σειρά! Ξεκινάμε με τα βασικά (ηπείρους, χώρες, ωκεανούς), λύνουμε συχνές γεωγραφικές απορίες και παρεξηγήσεις και κλείνουμε με ένα κεφάλαιο γεμάτο εξυπνάδες κι ενδιαφέρουσες ιστορίες!

Σε τι τμήματα χωρίζουμε τον πλανήτη Γη ώστε να συνεννοούμαστε μεταξύ μας;
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Αγγλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Μεγάλης Βρετανίας;
Αφού η Κασπία Θάλασσα έχει γύρω γύρω ξηρά, δεν είναι λίμνη;
Γιατί δεν υπάρχουν τα ίδια ζώα και τα ίδια φυτά σε όλες τις ηπείρους;
Έχουμε ερήμους στην Ευρώπη;
Γιατί δεν βρίσκω την Τσεχοσλοβακία στο Google Maps;
Τελειώνοντας την ανάγνωση αυτού του βιβλίου, δεν θα έχεις λύσει απλώς όλες τις παραπάνω απορίες, αλλά θα σου ανοίξει η όρεξη να λύσεις άλλες τόσες!

Ας κάνουμε στη συνέχεια τον γύρω του κόσμου με παραμύθια, με 365 Ιστορίες για Καληνύχτα, διότι όπως θα θυμάστε οι ωραιότερες καληνύχτες λέγονται με ένα παραμύθι! Τα παρα-μύθια μας κοιμίζουν γλυκά, μα δεν μας αποκοιμίζουν, αντιθέτως μας ‘ξυπνούν’! Σε τούτο τον τόμο παραμυθιών, όλα μπλέκονται όμορφα, μύθοι, θρύλοι, παραμύθια, από τα πέρατα της γης! Και είναι τόσα που θα σας καλύψουν για έναν ολόκληρο χρόνο! Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις susaeta, και στην περιγραφή του αναφέρει: Μύθοι, θρύλοι και λαϊκές αφηγήσεις από όλο τον κόσµο µπλέκονται μαζί µε κλασικά παραµύθια και διάσηµα µυθιστορήµατα σε ένα πολύχρωµο γαϊτανάκι αφηγήσεων, που θα γεµίσει τα όνειρά σου µε ει-κόνες από κάθε γωνιά της Γης.

Ας κάνουμε τωρα ένα διαφορετικό ταξίδι, ένα ταξίδι διερεύνησης, μέσα από ένα διαφορετικό βιβλίο! Ένα βιβλίο –εργαλείο θα τολμούσα να πω, είναι το Εγώ και η φωνή μου! Της Μάρως Θεοδωράκη, από της εκδόσεις Μίνωας. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ταξίδι διερεύνησης πάνω στην ανθρώπινη φωνή και στις ανάγκες της. Χρήσιμο το βιβλίο τούτο για όποια και όποιον θέλει να κερδίσει χρόνο, μέσα από το διάβασμά του, και να βελτιώσει την τεχνική του, κατά την ομιλία του, ειδικά αν η φωνή του είναι εργαλείο δουλειάς! Αν είναι πχ. ηθοποιός, αφηγητής, τραγουδιστής, κλπ, ας το αναζητήσει και ας ανακαλύψει πως θα χρησιμοποίει την φωνή του πιο αποτελεσματικά!

Ας διαβάσουμε την κατατοπιστική περιγραφή του: Το βιβλίο αυτό είναι ένα ταξίδι διερεύνησης πάνω στην ανθρώπινη φωνή και στις ανάγκες της. Ένα πολύτιμο εγχειρίδιο για τον ηθοποιό, τον τραγουδιστή, τον performer, τον μουσικό, τον λογοθεραπευτή, τον εκπαιδευτικό, τον πολιτικό, τον δημοσιογράφο, τον νομικό, τον ψάλτη, τον δημόσιο ομιλητή, τον επικοινωνιολόγο, αλλά και όποιον θέλει να μάθει περισσότερα για το πιο αυθεντικό μουσικό όργανο: την ανθρώπινη φωνή!

Η Μάρω Θεοδωράκη, μέσα από την πολυετή της εμπειρία, φωτίζει έννοιες και πτυχές που αφορούν την άρθρωση, την αναπνοή, τη βελτίωση της τεχνικής, την ακουστική αντίληψη, την ερμηνεία, τη μουσική ακρόαση, την επικοινωνία, την παραγωγή λόγου. Η ίδια η φωνητική πράξη είναι μια μέθοδος μουσικοθεραπείας, αφού αποτελεί ένα άριστο εργαλείο κατανόησης του εαυτού μας και του περιβάλλοντός μας. Ας το ανακαλύψουμε!

Κλείνω σήμερα τις βιβλιοπαρουσιάσεις μου, με ένα βιβλίο ποίησης, μια μικρή ποιητική συλ-λογή! Πρόκειται για της συμπατριώτισσας μας, (και συγκεκριμένα με καταγωγή από τον ό-μορφο Σκουτάρο), Στέλλας Πετρίδου. Σονέτα της αγάπης, ονόμασε την 12 ποιητική της συλλογή, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις αλφα πι! Έχει γράψει επίσης και ένα μυθιστόρημα! Είναι εντυπωσιακό όταν βλέπει κανείς μια τόσο νέα γυναίκα, να έχει προλάβει να γράψει και εκδώσει τόσες ποιητικές συλλογές! Όντας εργαζόμενη, με καριέρα, και μητέρα τριών παιδιών!

Κάποια από τα ποιήματα της και από τούτη τη συλλογή θα μπορούσαν να γίνουν τραγούδια, άλλωστε έχει γράψει τραγούδια. Την απασχολούν τα πάθη των ανθρώπων, οι πόθοι, ο έρωτας και η αγάπη, όπως μαρτυρά και ο τίτλος! Πριν περάσω στην περιγραφή από τις εκδόσεις, θα μοιραστώ μαζί σας κάποιους από τους αγαπημένους μου στίχους από τούτη την ποιητική συλλογή.

Σεπτέμβρης πρόβαλε στο παραθύρι
κι απ’ τα πατζούρια του στάζουν εικόνες.
Για μιας ψυχρής αγάπης το χατίρι
τα καλοκαίρια ντύνονται χειμώνες.

Το Σονέτο, που μεταφράζεται και ως «τραγουδάκι», είναι ένα ποιητικό είδος που αποτελείται από 14 στίχους. Γι’ αυτό και συχνά αποκαλείται και δεκατετράστιχο. Γεννήθηκε και καλλιερ-γήθηκε στην Ιταλία τον 13ο αιώνα μ.Χ., ενώ αργότερα άνθισε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Διακρίνεται σε δύο βασικές μορφές σονέτων: το ιταλικό ή αλλιώς το κλασικό σονέτο και το αγγλικό. Η συλλογή «Σονέτα της αγάπης» περιέχει τριάντα ποιήματα της Στέλλας Πετρίδου, που ακολουθούν την ακουστική ομορφιά και την αρχιτεκτονική δομή άλλοτε της ιταλικής και άλλοτε της αγγλικής μορφής του σονέτου. Κεντρικός πυρήνας αυτής η αγάπη, το συναίσθημα που γεννιέται αυθόρμητα, ανθίζει και καρποφορεί στην ψυχή του ανθρώπου διακριτικά και που σε κάθε ευκαιρία του αποδεικνύει με τον πιο γλυκό, τον πιο όμορφο και τον πιο συναρπαστικό τρόπο την ανυπολόγιστη αξία της ύπαρξής του στη δική του ζωή.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

(Απόσπασμα από το ποίημα της συλλογής «Μεθυστικός Αυθορμητισμός»)
"Τα σ’ αγαπώ ξυπνούν με το φεγγάρι κι υψώνουν την ανάσα τους στ’ αστέρια.
Αχ, νιότη, δες! Ο πόθος σου σαλπάρει, να σφίξει τη χαρά στα δυο του χέρια!"

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι δημοσιογράφος-θεατρολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Κι άλλα σημαντικά ευρήματα από την ανασκαφή στην αρχαία Αντισσα

Ταινία της Εφορείας Αρχαιοτήτων δημοσιοποιεί την εύρεση κεφαλής μαρμάρινου αγάλματος της Υγείας του 3ου αιώνα π. Χ και σιδερένιο σφενδοβόλο όπλο του 14ου αιώνα από την πολιορκία του κάστρου των Αγίων Θεοδώρων από τους Οθωμανούς
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Στο σφυρί» άλλα δυο έργα του Θεόφιλου

Πουλιούνται σε δημοπρασία στην Αθήνα την ερχόμενη Τετάρτη 30 Νοεμβρίου με τιμή εκκίνησης 20 με 30 χιλιάδες ευρώ
ΒΙΒΛΙΟ

Πολύ ενδιαφέροντα βιβλία

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Μανάβικο στη Μυτιλήνη» έναντι 189.375 ευρώ

Στα ύψη η τιμή πώλησης έργου του Γιάννη Τσαρούχη με.... Μυτιληνιό ενδιαφέρον. Τι τιμές έπιασαν σε δημοπρασία στο Παρίσι, τρία έργα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Πρώτη προβολή για το φιλμ «Umwelt» του Ιωάννη Παναγιώτου

Στο μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Τεριάντ την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στις 7.30 το απόγευμα
ΒΙΒΛΙΟ

Το «Οικογενειακό άλμπουμ αγάπης» ταξιδεύει στο Πλωμάρι

Η παρουσίαση του παιδικού βιβλίου της Νάσιας Δαφιώτη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στις 5.30 το απόγευμα στο βιβλιοπωλείο Riverbook
ΜΟΥΣΙΚΗ

Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

Συναυλία από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «ο Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Εκλογές στο Θεατρικό Σωματείο «οι Αστεγοι»

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η «Συνεξέλιξη» εμπιστεύτηκε τη μουσική για τη θεραπεία των μελών της

Το έργο της Αννίτας Ματζουράνη οδήγησε και στην είσοδο των ανθρώπων με αυτισμό στο Ωδείο Σκαλκώτα
ΜΟΥΣΙΚΗ

Συναυλία του Παναγιώτη Μάργαρη με τον π. Στρατή Γιουσμά

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Αλλο ένα έργο του Θεοφίλου Χατζημιχαήλ σε δημοπρασία στο Παρίσι

50.000 με 70.000 ευρώ η τιμή πρώτης προσφοράς για άλλο ένα έργο του λαικού ζωγράφου της Μυτιλήνης, που εικονίζει τη μάχη της Καλαμπάκας