× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Νοθεύουν το πολίτευμα»

Κατηγορίες της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως εναντίον των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/9/2022

«Νοθεύουν το πολίτευμα»

Η νέα αγωγή της Νίκης Κεραμέως και του υπουργείου Παιδείας κατά της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ), η οποία αποφάσισε απεργία / αποχή από από τις διαδικασίες που προβλέπονται για τον ορισμό του «Παιδαγωγικού Συμβούλου / Μέντορα» και του «Ενδοσχολικού Συντονιστή», κατηγορεί τους εκπαιδευτικούς για «νόθευση του δημοκρατικού πολιτεύματος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αποτυπώνεται στο απόσπασμα της αγωγής, η υπουργός Παιδείας προσπαθεί να ισχυριστεί πως η απεργία είναι πολιτική επειδή «στρέφεται όχι κατά του Κράτους ως εργοδότη, αλλά κατά των φορέων των συντεταγμένων πολιτειακών λειτουργιών και έχει ως κύριο σκοπό […] είτε τη μεταβολή κάποιου φορέως της πολιτικής εξουσίας, […] είτε την αποτροπή ορισμένου πολιτικού ή πολιτικοοικονομικού προσανατολισμού των κυβερνώντων».

Αξίζει να σημειωθεί πως η επίδοση του εξώδικου στα γραφεία της ΔΟΕ για την εκδίκαση της προσφυγής του υπουργείου Παιδείας έγινε στις 11:30 προκειμένου να εκδικαστεί στο Πρωτοδικείο στις 13:00. Όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί, η δικαιοσύνη επιδεικνύει τέτοια σβελτάδα μόνον όταν οι υποθέσεις αφορούν εργατικά σωματεία και εργασιακά δικαιώματα.

Η απεργία / αποχή των δασκάλων
Η Διδασκαλική Ομοσπονδία έχει κηρύξει απεργία / αποχή από τις υπουργικές αποφάσεις για τους μέντορες, ενώ παρόμοια απόφαση έλαβε και η ΠΟΣΕΕΠΕΑ (ομοσπονδία μελών ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού). Όπως τονίζουν, το υπουργείο Παιδείας προχωρά στην ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών με πρόθεση τη διαμόρφωση ενός ενδοσχολικού δικτύου ελέγχου και εποπτείας, την υποβάθμιση του συλλόγου διδασκόντων, την εντατικοποίηση της γραφειοκρατίας, την εμπέδωση κλίματος φόβου και τη διαμόρφωση ενός μοντέλου διοικητικής ιεραρχίας πρόθυμων να υλοποιήσουν άκριτα αντιεκπαιδευτικές πολιτικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα υπογραμμίζουν πως κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας επιδιώκουν να καταπατήσουν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και να στοχοποιήσουν το δημόσιο σχολείο έναντι των ιδιωτικών που διαφημίζει η υπουργός Παιδείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Την προσφιλή της τακτική του αυταρχισμού και της καταστολής, αντί της συνεννόησης και του διαλόγου, έχει επιστρατεύσει για μια ακόμη φορά η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στην αντιπαράθεσή της με τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης» σχολιάζει η Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Με ανακοίνωσή της η ΕΠΕΚΕ επισημαίνει «τα επίδικα προβλήματα που ταλανίζουν την εκπαίδευση με το άνοιγμα των σχολείων, σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο για τη λειτουργία τους, έχουν την αφετηρία τους στην πάγια τακτική της κυβέρνησης να νομοθετεί χωρίς κανένα ουσιαστικό διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα. Έτσι, μέτρα που επηρεάζουν καθοριστικά τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των σχολείων και επιβαρύνουν αφόρητα το έργο των εκπαιδευτικών, όπως αυτά που αφορούν τον «μέντορα» και τον «ενδοσχολικό συντονιστή», η κυβέρνηση επιχειρεί να τα επιβάλει διά πυρός και σιδήρου, δείχνοντας πάντα τη σταθερή προσήλωσή της στην επιλογή των δικαστικών προσφυγών και διώξεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


«Αλλά και σε αυτή την αυταρχική της επιλογή η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εξαντλεί κάθε επίφαση δημοκρατικότητας, όταν προωθεί διαδικασίες σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, που κινδυνεύουν να μετατρέψουν τη νομική παρέμβαση σε παρωδία. Επιπλέον, είναι καινοφανής και εξαιρετικά επικίνδυνος ο ισχυρισμός που περιλαμβάνεται στην αγωγή που άσκησε η υπουργός Παιδείας, ότι δήθεν η απεργία είναι πολιτική επειδή: «στρέφεται όχι κατά του Κράτους ως εργοδότη, αλλά κατά των φορέων των συντεταγμένων πολιτειακών λειτουργιών και έχει ως κύριο σκοπό […] είτε τη μεταβολή κάποιου φορέως της πολιτικής εξουσίας, […] είτε την αποτροπή ορισμένου πολιτικού ή πολιτικοοικονομικού προσανατολισμού των κυβερνώντων» προσθέτει η ΕΠΕΚΕ.

Όπως εξηγεί, «με παρόμοια επιχειρηματολογία, κάθε απεργία μπορεί να χαρακτηρίζεται ως πολιτική, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται συνολικά το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία. Η κυβέρνηση με αυτή την τακτική της είναι η ίδια που οδηγεί σε «νόθευση του πολιτεύματος», ενώ ταυτόχρονα δεν αφήνει καμία άλλη επιλογή στους / στις εκπαιδευτικούς από την οδό των κινητοποιήσεων και της απεργίας-αποχής».

Μάλιστα καλεί «την κυβέρνηση να εγκαταλείψει πάραυτα τις πρακτικές του αυταρχισμού και της αδιαλλαξίας, και να ξεκινήσει ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με τη ΔΟΕ για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, που θα διασφαλίζει τη δημοκρατία στο σχολείο και την παιδαγωγική καταλληλόλητα των όποιων μέτρων, και δεν θα επιβαρύνει αφόρητα το εκπαιδευτικό έργο χωρίς ουσιαστικό όφελος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ταυτόχρονα, επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά την ανάγκη να ασχοληθεί επιτέλους η κυβέρνηση και με τα πιο άμεσα και καυτά προβλήματα των σχολείων, όπως είναι η διασφάλιση της υγείας των παιδιών και των εκπαιδευτικών, η άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στο μορφωτικό έργο του σχολείου και η επείγουσα κάλυψη των σοβαρών διδακτικών κενών σε όλα τα σχολεία της χώρας» αναφέρει καταληκτικά η ΕΠΕΚΕ παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εδωσαν τρόφιμα σε πολίτες που έχουν ανάγκη

Δράση στον Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

40 μικροί «λογοτέχνες»

Στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εξι μήνες σε αναστολή γιατί… άνοιξαν λάκκο σε αρχαιολογικό χώρο

7 άτομα καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης για «εργασίες» στου Απελή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πασχαλινές εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Αφορά ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια που θα εκδοθούν για τις εορτές του Πάσχα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τραυματιοφορέας και ιδιοκτήτης γραφείου τελετών

Μετά την παρέλευση έξι μηνων αποφυλακίστηκαν με περιοριστικούς όρους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΥΓΕΙΑ

«Να τα βάλετε με τα αφεντικά σας κ. Καλλιάνε, όχι με τους γιατρούς»

Με μια συγκλονιστική ανάρτηση η Μυτιληνιά, Μίρνα Φαφουτέλλη, που έχασε τον άντρα της απαντά στο ξέσπασμα οργής του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καλλιάνου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη για ναρκωτικά στη Μυτιλήνη

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής