× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στον τουρισμό οι νέες θέσεις εργασίας στο βόρειο Αιγαίο

Μόλις μια στις πέντε θέσεις δημιουργήθηκαν στην Λέσβο. Περίπου οι μισές θέσεις δημιουργήθηκαν στην Σάμο, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη»

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 24/9/2022

Στον τουρισμό οι νέες θέσεις εργασίας στο βόρειο Αιγαίο

6.289 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείου Εργασίας, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022. Σχεδόν οι μισές θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στην Σάμο (2.922). Στο μεγαλύτερο νησί της περιφέρειας, σε πληθυσμό και σε έκταση, την Λέσβο δημιουργήθηκαν μόλις 1.228 θέσεις εργασίας. Εντυπωσιακό είναι πως στην Λήμνο δημιουργήθηκαν 1.160 θέσεις εργασίας. Στην Χίο δημιουργήθηκαν 502 θέσεις και στην Ικαρία 477 θέσεις εργασίας.
 

Στην μεγάλη τους πλειοψηφία οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν αφορούν τον τομέα του τουρισμού και είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας. Δηλαδή από τον επόμενο μήνα, με την δημοσιοποίηση των στοιχείων του Σεπτεμβρίου θα αρχίσει η καταγραφή της μείωσης των θέσεων εργασίας, όπως γίνεται κάθε χρόνο.

 
Τα παραπάνω στοιχεία δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξέλιξη της ανεργίας στα νησιά του βορείου Αιγαίου, ωστόσο είναι ένα ενδιαφέρον στοιχείο που δείχνει την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης και τον δυναμισμό του τουριστικού τομέα σε κάθε ένα από τα μεγάλα νησιά της περιφέρειας. Σταθμίζοντας, το μέγεθος και τον πληθυσμό κάθε νησιού η Σάμος είναι ο σημαντικότερος τουριστικός προορισμός του βορείου Αιγαίου. Η Λήμνος είναι ένας δυναμικά αναπτυσσόμενος προορισμός. Η Λέσβος συνεχίζει να εμφανίζει στον τομέα του τουρισμού πολλά από τα προβλήματα των προηγούμενων ετών. Στους δικούς τους ρυθμού κινούνται η Χίος και η Ικαρία.

 

Τα πανελλαδικά στοιχεία

 Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Αύγουστος 2022, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.917.971 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.680.746, εκ των οποίων οι 954.080 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 726.666 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου οκταμήνου του έτους 2022 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 237.225 νέες θέσεις εργασίας.  Επίσης παράλληλα με τις ηλεκτρονικές υποβολές εντύπων προσλήψεων – απολύσεων μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη» υπάρχει και ένα ιδιαίτερα μικρό ποσοστό επιχειρήσεων που προέβησαν αναγκαστικά σε χειρόγραφες υποβολές εντύπων στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, λόγω είτε περιπτώσεων εκπρόθεσμων υποβολών, στις οποίες επιβάλλονται και τα προβλεπόμενα πρόστιμα, είτε ειδικών ελάχιστων περιπτώσεων επιχειρήσεων που αδυνατούν να υποβάλλουν τα στοιχεία ηλεκτρονικά.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται το ισοζύγιο μελιού

Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να μπει φρένο στις ελληνοποιήσεις μελιού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μυρσινιάς και Κουτουλάκης στην γενική συνέλευση του INSULEUR

Συζήτηση για την διαμόρφωση νησιωτικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκίνησε η πληρωμή των αγροπεριβαλλοντικών επιδοτήσεων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ η πληρωθεί θα ολοκληρωθεί τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας
ΕΛΛΑΔΑ

Μπάχαλο οι πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων

Παραιτήσεις στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ από θέσεις ευθύνης. Τρέχει για να πληρώσει όπως όπως τα αγροπεριβαλλοντικά ο Γεωργαντάς
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Tην επόμενη εβδομάδα οι αιτήσεις για την επιδότηση ζωοτροφών

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει τα Διαχειριστικά Σχέδια Βοσκοτόπων που δεν έχουν ολοκληρωθεί
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Χάθηκαν 3.660 θέσεις εργασίας στο βόρειο Αιγαίο τον Οκτώβριο

Μείωση θέσεων εργασίας στη Λέσβο το δεκάμηνο Ιανουάριος - Οκτώβριος 2022
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Εορταστικό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Από 15 Δεκεμβρίου θα εφαρμοστεί φέτος το εορταστικό ωράριο με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης
ΕΛΛΑΔΑ

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα αλιείας 2021‑2027

Χρηματοδοτήσεις 296,95 εκατ. ευρώ για την βιώσιμη αλιεία και 130,4 εκατ. ευρώ για τις υδατοκαλλιέργειες
ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο ΓΕΩΤΕΕ

Τέσσερα ψηφοδέλτια διεκδικούν την εκπροσώπηση τους στη Διοικούσα Επιτροπή του παραρτήματος Αιγαίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Προτεραιότητα η επισιτιστικής επάρκειας

Ο Γεωργαντάς στο συνέδριο του Economist: «Σε τέτοιες ανορθόδοξες καταστάσεις, απαιτείται εθνική συνεννόηση και συλλογική ανταπόκριση και όχι υπονόμευση του κοινού καλού για κομματικά ή προσωπικά οφέλη»
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

1.129 Τούρκοι επισκέπτες της Λέσβου το Νοέμβριο

Σταθερή επιλογή το νησί της Λέσβου για χειμερινές αποδράσεις για ένα αξιόλογο αριθμό επισκεπτών από τις πόλεις των Τουρκικών παραλιών στο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΓΕΥΣΗ

Τρία χρυσά και τρία χάλκινα βραβεία για τα γευστικά, ποιοτικά προϊόντα «Σελάχας»

Μεγάλες διακρίσεις για την επιχείρηση πέντε γενεών που επεκτείνεται στην Έκθεση Μeat Grill and Days