× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ξαναζεσταμένο φαγητό οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τους αγρότες

Κανένα μέτρο στήριξης για τους νησιώτες και ετεροεπαγγελματίες αγρότες

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 10/9/2022

Ξαναζεσταμένο φαγητό οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τους αγρότες

Τα μέτρα που έχει θεσπίσει ως σήμερα η κυβέρνηση για τον αγροτικό χώρο παρουσίασε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το πρώτο στοιχείο που παρατηρεί κανείς είναι πως οι φοροαπαλλαγές αφορούν τους μεγαλοαγρότες. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Βεσυρόπουλος έχει θεσπιστεί φορολογικός συντελεστής 9% για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα και αποκομίσουν κέρδη μέχρι 10 εκατ. ευρώ!!! Το δεύτερο στοιχείο που χαρακτηρίζει τις κυβερνητικές ανακοινώσεις είναι πως δεν υπάρχει κανένα νέο μέτρο, γι' αυτό και ο υφυπουργός επανέλαβε τα μέτρα που είχαν θεσπιστεί τα προηγούμενα χρόνια. Τρίτο και εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις είναι πως δεν υπάρχει κανένα μέτρο στήριξης των μικρών αγροτών και των ετεροεπαγγελματιών αγροτών, δηλαδή την πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου της νησιωτικής Ελλάδας.



Ο υφυπουργός κ. Βεζυρόπουλος ανέφερε πως έχει θεσπιστεί από την κυβέρνηση απαλλαγή για πρώτη φορά από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 50% για άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Όμως το μέτρο αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, είτε αυτοί δραστηριοποιούνται μεμονωμένα εφόσον συνάπτουν έγγραφη σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας, είτε είναι μέλη συλλογικών αγροτικών σχημάτων. Δηλαδή την φοροαπαλλαγή δεν μπορούν να αξιοποιήσουν οι μεμονωμένοι αγρότες και οι αγρότες που συμμετέχουν σε συλλογικά σχήματα ή συμβάσεις συμβολαιακής γεωργίας αλλά δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Το μέτρο αυτό έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2022.



Επίσης ο υφυπουργός υπενθύμισε τη θέσπιση,από την 1η Ιανουαρίου 2022, μηδενικού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία και τόνισε ότι «ήδη στις 31 Αυγούστου 2022, αντί του Νοεμβρίου που είχε αρχικά προγραμματιστεί, πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών η επιστροφή του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης για αγροτική χρήση». Κι αυτό είναι ένα μέτρο που δίνει πολύ λίγα χρήματα, ενώ άνω του 50% των αγροτών δεν είναι δικαιούχοι. Τέλος οι πληρωμές που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες αποδείχθηκαν εξαιρετικά προβληματικές.



Ακόμη ο υφυπουργός θύμισε μέτρα που έχουν θεσπιστεί όπως είναι:

-Η επαναφορά στο 55%, από το 100%, της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, για τα φυσικά πρόσωπα, σε μόνιμη βάση από το φορολογικό έτος 2020. Μέτρο αδιάφορα για την πλειοψηφία των μικρών αγροτών που δεν αποκομίζουν κέρδη από την παραγωγική διαδικασία.



-Η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα από το 13% στο 10% και τη μείωση, και μάλιστα σε μόνιμη βάση.



- Η μείωση του ΦΠΑ για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα από το 13% στο 6%. Πρόκειται για μέτρο που οι κτηνοτρόφοι το χαρακτηρίζουν ανεπαρκές για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους των ζωοτροφών.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά