× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ξαναζεσταμένο φαγητό οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τους αγρότες

Κανένα μέτρο στήριξης για τους νησιώτες και ετεροεπαγγελματίες αγρότες

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 10/9/2022

Ξαναζεσταμένο φαγητό οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τους αγρότες
' χρόνος ανάγνωσης

Τα μέτρα που έχει θεσπίσει ως σήμερα η κυβέρνηση για τον αγροτικό χώρο παρουσίασε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το πρώτο στοιχείο που παρατηρεί κανείς είναι πως οι φοροαπαλλαγές αφορούν τους μεγαλοαγρότες. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Βεσυρόπουλος έχει θεσπιστεί φορολογικός συντελεστής 9% για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα και αποκομίσουν κέρδη μέχρι 10 εκατ. ευρώ!!! Το δεύτερο στοιχείο που χαρακτηρίζει τις κυβερνητικές ανακοινώσεις είναι πως δεν υπάρχει κανένα νέο μέτρο, γι' αυτό και ο υφυπουργός επανέλαβε τα μέτρα που είχαν θεσπιστεί τα προηγούμενα χρόνια. Τρίτο και εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις είναι πως δεν υπάρχει κανένα μέτρο στήριξης των μικρών αγροτών και των ετεροεπαγγελματιών αγροτών, δηλαδή την πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου της νησιωτικής Ελλάδας.



Ο υφυπουργός κ. Βεζυρόπουλος ανέφερε πως έχει θεσπιστεί από την κυβέρνηση απαλλαγή για πρώτη φορά από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 50% για άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Όμως το μέτρο αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, είτε αυτοί δραστηριοποιούνται μεμονωμένα εφόσον συνάπτουν έγγραφη σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας, είτε είναι μέλη συλλογικών αγροτικών σχημάτων. Δηλαδή την φοροαπαλλαγή δεν μπορούν να αξιοποιήσουν οι μεμονωμένοι αγρότες και οι αγρότες που συμμετέχουν σε συλλογικά σχήματα ή συμβάσεις συμβολαιακής γεωργίας αλλά δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Το μέτρο αυτό έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2022.



Επίσης ο υφυπουργός υπενθύμισε τη θέσπιση,από την 1η Ιανουαρίου 2022, μηδενικού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία και τόνισε ότι «ήδη στις 31 Αυγούστου 2022, αντί του Νοεμβρίου που είχε αρχικά προγραμματιστεί, πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών η επιστροφή του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης για αγροτική χρήση». Κι αυτό είναι ένα μέτρο που δίνει πολύ λίγα χρήματα, ενώ άνω του 50% των αγροτών δεν είναι δικαιούχοι. Τέλος οι πληρωμές που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες αποδείχθηκαν εξαιρετικά προβληματικές.



Ακόμη ο υφυπουργός θύμισε μέτρα που έχουν θεσπιστεί όπως είναι:

-Η επαναφορά στο 55%, από το 100%, της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, για τα φυσικά πρόσωπα, σε μόνιμη βάση από το φορολογικό έτος 2020. Μέτρο αδιάφορα για την πλειοψηφία των μικρών αγροτών που δεν αποκομίζουν κέρδη από την παραγωγική διαδικασία.



-Η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα από το 13% στο 10% και τη μείωση, και μάλιστα σε μόνιμη βάση.



- Η μείωση του ΦΠΑ για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα από το 13% στο 6%. Πρόκειται για μέτρο που οι κτηνοτρόφοι το χαρακτηρίζουν ανεπαρκές για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους των ζωοτροφών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

172 νέα προϊόντα στη Λέσβο με την στήριξη του Leader

Ο γενικός διευθυντής της ΕΤΑΛ Α.Ε. Τάσος Περιμένης μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό 99 fm ΣΤΟΝΗΣΙ για τα προγράμματα Leader και το πως αξιοποιούνται για την στήριξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωή των χωριών του νησιού
172 νέα προϊόντα στη Λέσβο με την στήριξη του Leader
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει
ΑΓΟΡΑ

Μεγάλες εκπτώσεις στο Εκπτωτικό Market στην Παγανή έως 7 Φεβρουαρίου

Πλούσιες προσφορές σε τρόφιμα και είδη καθημερινής χρήσης με έμφαση στη σταθερά χαμηλή τιμή
Μεγάλες εκπτώσεις στο Εκπτωτικό Market στην Παγανή έως 7 Φεβρουαρίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ολοταχώς για 13 ώρες εργασίας από 16 Φεβρουαρίου

Δείτε όλες τις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος στις εργασιακές σχέσεις
Ολοταχώς για 13 ώρες εργασίας από 16 Φεβρουαρίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory

Συναυλία με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο
«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση για την επιχειρηματικότητα στον Αγιο Ευστράτιο

Ενημέρωση για χρηματοδοτικά εργαλεία και προβλήματα των επαγγελματιών την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026
Συνάντηση για την επιχειρηματικότητα στον Αγιο Ευστράτιο
ΕΛΛΑΔΑ

Υπερφορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών διαπιστώνει αυτό που οι εργαζόμενοι στη χώρα βιώνουν από την εφαρμογή των μνημονίων ως σήμερα
Υπερφορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 30 Ιανουαρίου

Θα καταβληθούν 2,47 δις ευρώ σε 4,31 εκατομμύρια δικαιούχους
Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 30 Ιανουαρίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ημερίδα για τη νησιωτικότητα στη Μυτιλήνη

Το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου με διοργανωτές τα Ινστιτούτα ΕΝΑ, ΙΝΕΡΠΟΣΤ και Νίκος Πουλατζάς
Ημερίδα για τη νησιωτικότητα στη Μυτιλήνη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια του «Αδαμάντιος Κοραής» λόγω κακοκαιρίας

Δεν θα εκτελεστεί τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου το σκέλος Σαμοθράκη – Λήμνος, κανονικά τα δρομολόγια από Τρίτη και η αναπλήρωση την Τετάρτη
Αλλαγές στα δρομολόγια του «Αδαμάντιος Κοραής» λόγω κακοκαιρίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μειώθηκαν τα κρούσματα της ευλογιάς

Στα 472.928 ανέρχονται τα ζώα που θανατώθηκαν στο πλαίσιο των προσπαθειών εκρίζωσης
Μειώθηκαν τα κρούσματα της ευλογιάς
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συμπληρωματική πληρωμή αγροτικών επιδοτήσεων από την ΑΑΔΕ

Πληρώθηκαν περί τα 28 εκατομμύρια ευρώ σε 24.000 δικαιούχους.
Συμπληρωματική πληρωμή αγροτικών επιδοτήσεων  από την ΑΑΔΕ