× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μεσογειακή βραδιά ερευνητή στη Μυτιλήνη

Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της μεσογειακής βραδιάς θα κορυφωθούν στις 30 Σεπτεμβρίου με εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Ευρώπης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/9/2022

Μεσογειακή βραδιά ερευνητή στη Μυτιλήνη
' χρόνος ανάγνωσης

Η «Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητή» 2022 ξεκίνησε στο νησί της Λέσβου στις αρχές Απριλίου. Έκτοτε, οι εταίροι του έργου πραγματοποιούν παράλληλες δραστηριότητες στις διάφορες χώρες που εκπροσωπούν το Mednight. Παραδείγματα των δραστηριοτήτων αποτελούν τα πειράματα «Mind the Lab», η έκθεση «Mediterranean Faces of Science» ή «Ερευνητές Πίσω στο Σχολείο», που πραγματοποιήθηκαν στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η Μεσογειακή γιορτή για την επιστήμη θα κορυφωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Βραδιάς Ερευνητή». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Τουρκία και η Αίγυπτος είναι οι έξι μεσογειακές χώρες που απαρτίζουν τη «Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητή» ή απλά Mednight, ένα έργο που απευθύνεται στους νέους και στην κοινωνία γενικότερα. Ο κύριος στόχος είναι η προβολή της επιστήμης που λαμβάνει χώρα στην περιοχή της Μεσογείου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο των γυναικών ερευνητριών. Επιπλέον, μια έβδομη χώρα, το Βέλγιο, συμμετέχε στο έργο αυτό μέσω της European Women Rectors Association - EWORA.

Ως αποκορύφωμα αυτών των διακρατικών δραστηριοτήτων, το Mednight έχει προγραμματίσει για τις 30 Σεπτεμβρίου μεγάλες εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν τις περισσότερες από τις δραστηριότητες και τους ερευνητές την ίδια μέρα, στη Βαλένθια, το Αλικάντε, την Οριουέλα, την Τορεβιέχα, τη Μεσσήνη Ιταλίας, τη Μυτιλήνη, τη Λευκωσία, την Κωνσταντινούπολη και το Κάιρο. Σε κάθε πόλη θα υπάρχει χώρος με περίπτερα όπου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να παρακολουθήσουν εργαστήρια και δράσεις για να μάθουν από κοντά και να μυηθούν στην έρευνα η οποία πραγματοποιείται από τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα. Θα υπάρχει European Corner, όπου το κοινό θα μάθει για διάφορες δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάγκοι με πειράματα και άλλες ειδικά σχεδιασμένες δράσεις που αναδεικνύουν  τα οφέλη της Μεσογειακής Επιστήμης με ένα διασκεδαστικό, παιδαγωγικό και διαδραστικό τρόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιο συγκεκριμένα, ορισμένες από τις δραστηριότητες που έχουν προγραμματιστεί για τις 30 Σεπτεμβρίου, στο κέντρο της Μυτιλήνης, από την Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo, με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Λέσβου, είναι η πραγματοποίηση πειραμάτων “Mind the Lab”,  η προβολή της έκθεσης "Mediterranean Faces of Science", η διεξαγωγή εργαστηρίων από τα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ.ά. Ακόμη, θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο στα πλαίσια του European Corner για ενημέρωση των συμμετεχόντων σε σχέση με πληθώρα ζητημάτων που αφορούν την ευρωπαϊκή επιστήμη και όχι μόνο.Επιπλέον, στις 20 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα του Mednight TV 2022, ενός καναλιού με βίντεο που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το Mednight, το περιεχόμενο του οποίου σχετίζεται με τους 4 τομείς προτεραιότητας που καλύπτονται από τη Μεσογειακή Επιστήμη: η θάλασσα και η ρύπανση», «το κλίμα και η καθαρή ενέργεια», «η διατροφή» και «η υγεία».

Μία από τις κύριες δραστηριότητες, η Mediterranean Science Team 2023, μόλις άνοιξε τις αιτήσεις συμμετοχής, η ομάδα της οποίας θα ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο κατά τη διάρκεια του gala που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη που συμπίπτει με την ημέρα των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη. Στο gala που πραγματοποιήθηκε στο Casa Mediterráneo το 2021 στο Αλικάντε συμμετείχαν ο πρώην Πρόεδρος της Ισπανίας, Jose Luis Rodriguez Zapatero και επιλεγμένοι ερευνητές από την Τουρκία, τον Λίβανο, την Αίγυπτο, την Τυνησία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο και την Ελλάδα. Στη φετινή κριτική επιτροπή συμμετέχουν προσωπικότητες όπως ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας και ο Gulsun Saglamer, Πρόεδρος της EWORA.

Video teaser link:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τα social media του οργανισμού Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo και του έργου Mednight.

SciCo social networks:

Web - https://scico.gr/

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Instagram - https://www.instagram.com/scicogreece/

Facebook - https://www.facebook.com/Making.Science.Simple

Mednight social networks:

Web - https://mednight.eu/

Twitter - https://twitter.com/mednighteu

Instagram - https://www.instagram.com/mednighteu/

Facebook - https://www.facebook.com/mednight2021/

YouTube - https://www.youtube.com/channel/ucdk5tmcua9-hibadpefdbhw

Στοιχεία επικοινωνίας

Λιλή Μπακογιάννη, [email protected], 210 6775892

Γωγώ Λουκαΐδου, [email protected], 210 6775892

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΚΕ: «Όχι» στη συγκάλυψη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Μαρία Κομνηνάκα χαρακτήρισε πλυντήριο την πρόταση της κυβέρνησης για την συγκρότηση εξεταστική
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αναφορά στη Βουλή για τη στέγαση αγροτικών ιατρών στη Λήμνο κατέθεσε η Κομνηνάκα

Το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ και βουλευτές του κόμματος ζητούν από την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της 2ης ΥΠΕ και να επαναφέρει το επίδομα στέγασης και σίτισης για την ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού στο νησί.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πάμε βόλτα με τα νέα ηλεκτρικά ποδήλατα της Μυτιλήνης

Εφτά σταθμοί φόρτισης στην πόλη. Ξεκίνησε η τοποθέτηση των ποδηλάτων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εργασίες ανακαίνισης σε 3ο Γυμνάσιο ‑ 4ο Λύκειο Μυτιλήνης

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης επισκέφθηκε το κτίριο των δύο σχολείων μαζί με τον αντιδήμαρχο Παιδείας, τον πρόεδρο της κοινότητας Μυτιλήνης και τον Πρροϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τεχνητή νοημοσύνη και ιατρική μπορούν να συμβαδίσουν;

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διοργάνωσε θερινό σχολείο για τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ιατρική με συμμετοχή 40 επιστημόνων από όλη την Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αποκατάσταση προβλήματος έκδοσης Αδειών στη Διεύθυνση Μεταφορών

Η έκδοση αδειών κυκλοφορίας οχημάτων και αδειών οδήγησης είναι πλέον εφικτή.
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Συκαμνιά πλημμύρισε με τραγούδια, χορούς και μνήμες

Mια παραδοσιακή πατινάδα από το Σύλλογο Γυναικών του χωριού ξεχύθηκε στα καλντερίμια, ταξιδεύοντας κατοίκους και επισκέπτες σε παλιές εποχές και ζωντανεύοντας την αυθεντική παράδοση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

80% επιτυχία στις πανελλαδικές για το 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης

Πολλοί μαθητές κατάφεραν να εισαχθούν στην πρώτη ή δεύτερη επιλογή τους, σε σχολές όπως Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Οικονομικά, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Κοινωνιολογία κ.α.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Καλοκαιρινό καλλιτεχνικό εργαστήρι από την Poliana

Την Πέμπτη 31 Ιουλίου στις 6:30 μ.μ περάστε ένα δημιουργικό απόγευμα. Δηλώστε συμμετοχή !
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει ο Αγιος Στέφανος πίσω από το νοσοκομείο Μυτιλήνης

Την Παρασκευή και το Σάββατο 1 και 2 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν εσπερινός και Θεία Λειτουργία
ΘΕΑΤΡΟ

Μεγάλη απώλεια για τα θεατρικά σωματεία της Λέσβου

Η ανακοίνωση της ΘΕΣΙΣ για τον θάνατο της Νίκας Γεωργή
ΧΩΡΙΑ

Στην αφθονία υποσχέσεων, στη δίψα ο Πολιχνίτος

Καφέ νερό, άδειοι πυροσβεστικοί κρουνοί και το χωριό στα όρια της επιβίωσης, ενώ οι υποσχέσεις του Δήμου Δυτικής Λέσβου για συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μετατίθενται «μετά τον Δεκαπενταύγουστο» -Συνέντευξη με τον Αργύρη Τσιτσάνο