× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ελαιόλαδο: Ανεβαίνουν τιμές και κόστος παραγωγής

Αγοραπωλησίες έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία στα 4,23 ευρώ ανά κιλό

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 2/9/2022

Ελαιόλαδο: Ανεβαίνουν τιμές και κόστος παραγωγής

Στις 18 Αυγούστου εκτιμούσαμε πως η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου θα φθάσει στα 4,00 ευρώ ανά κιλό. Στο ίδιο άρθρο τονίζαμε πως ανεβαίνουν οι τιμές του ελαιολάδου σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου. Η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων πέντε αιώνων έχει μεγάλες επιπτώσεις και στην παραγωγή ελαιολάδου. Οι εκτιμήσεις για τον όγκο της παραγωγής συνεχώς αναπροσαρμόζονται προς τα κάτω σχεδόν για το σύνολο των ελαιοπαραγωγικών χωρών. Σε αυτή την καταστροφική χρονιά οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί φαίνεται να διασώζονται καθώς αναμένεται μια σχετικά καλή χρονιά.

Θεωρείται βέβαιο πως τη ελαιοκομική περίοδο 2022 - 2023 η παραγωγή ελαιολάδου θα είναι μικρότερη από την κατανάλωση. Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις αναφέρουν παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου κοντά στους 2,7 εκατ. τόνους. Η δε παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου αναμένεται να κυμανθεί κοντά στους 3,00 εκατ. τόνους. Αν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω εκτιμήσεις σημαίνει πως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, το 2023 θα μειωθούν δραστικά τα διαθέσιμα αποθέματα ελαιολάδου.

 

Ωστόσο αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι τα αποθέματα ελαιολάδου στο τέλος του Σεπτεμβρίου, δηλαδή τα αποθέματα του 2022. Τους προηγούμενους μήνες ήρθαν στην δημοσιότητα σειρά στοιχείων που κατέγραφαν μείωση της κατανάλωσης ελαιολάδου. Όμως όλες οι αναλύσεις έδειχναν πως στο τέλος της τρέχουσας περιόδου θα καταγράφονταν σημαντική μείωση των αποθεμάτων.

 

Κατά την άποψη μας η ελαιοκομική σεζόν 2022 - 2023 θα σφραγιστεί από την μεγάλη μείωση της παραγωγής, της κατανάλωσης και των αποθεμάτων. Η μείωση της κατανάλωσης θα έρθει ως συνέπεια της αύξησης των τιμών. Η προτίμηση σε χαμηλής ποιότητας ελαιόλαδα είναι κυρίαρχη τάση στην αγορά. Ωστόσο ο ρυθμός μείωσης της κατανάλωσης δεν είναι τέτοιος που να μπορεί να ανασχέσει την μείωση των αποθεμάτων. Συνεπώς υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συνεχιστούν οι ανοδικές τάσεις στις τιμές του ελαιολάδου, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς. Όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τα εμπορικά παιχνίδια προκειμένου να ανασχεθεί η ανοδική τάση των τιμών.

 

Πάνω από τα 4,00 ευρώ το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

 

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις δείχνουν πως σύντομα σε Ελλάδα και Ισπανία οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου θα ανεβούν πάνω από τα 4,00 ευρώ ανά κιλό.  Ήδη στην Ισπανία γίνονται αγοραπωλησία έξτρα παρθένου ελαιολάδου στα 4,23 ευρώ ανά κιλό, ενώ οι τιμές του παρθένου ελαιολάδου φθάνουν μέχρι και τα 3,94 ευρώ ανά κιλό. Τέλος για τον βιομηχανικό άσσο η τιμή του χθες Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου βρέθηκε στα 3,8 ευρώ ανά κιλό.

 

 

Τι θα γίνει με το κόστος παραγωγής

 

Η αύξηση των τιμών παραγωγού του ελαιολάδου είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής. Αιτία είναι η αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, των τιμών των υγρών καυσίμων και των αγροτικών εφοδίων.

 

Το πόσο μεγάλη θα είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής δεν το γνωρίζει κανείς ακόμη. Όμως είναι βέβαιο πως θα απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος της αύξησης των εσόδων των ελαιοπαραγωγών.

 

Στις 16 Αυγούστου αναλύσαμε τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που έδειχναν αύξηση στο κόστος παραγωγής κατά 28%.

 

Μεγάλο πρόβλημα για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς θα αποτελέσουν τα προβλήματα στην πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων. Διότι την στιγμή που θα χρειάζονται ρευστότητα για να πληρώσουν εργάτες και ελαιοτριβεία δεν θα έχουν το ζεστό χρήμα των επιδοτήσεων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ελαφρά μείωση της δηλωμένης ανεργίας το Μάρτιο στο Βόρειο Αιγαίο

Γυναίκες το 65% των ανέργων της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Καμπάνες» σε 11 επιχειρήσεις για «μαϊμού» εκπτώσεις

Aνάμεσα τους και η επιχείρηση αθλητικών ειδών Cosmos Sport που έχει υποκατάστημα στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανω κάτω οι πληρωμές των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Έκλεισε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν πληρωμές αλλά θα ανοίξει ξανά για την υποβολή κι άλλων δικαιολογητικών. Δεν πιάνει τον στόχο καταβολής 700 εκατ. ευρώ ως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία