× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Φρενάρει η οικοδομική δραστηριότητα στο βόρειο Αιγαίο

Μείζον πρόβλημα για τον κλάδο η αύξηση του κόστους των οικοδομικών υλικών

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 31/8/2022

Φρενάρει η οικοδομική δραστηριότητα στο βόρειο Αιγαίο

Κατά 20,9% μειώθηκε ο όγκος των νέων οικοδομών στα νησιά του βορείου Αιγαίου την περίοδο Ιανουαρίου -  Μαϊού 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Σε απόλυτους αριθμούς η συνολική οικοδομική δραστηριότητα το πρώτο πεντάμηνο του 2022, ανήλθε σε 121.204 κυβικά μέτρα (κ.μ.) στα νησιά της Περιφέρειας.  Το ίδιο διάστημα του 2021 η συνολική οικοδομική δραστηριότητα σε όγκο ήταν 153.171 κ.μ. Οι οικοδομησιμές επιφάνειες το πρώτο πεντάμηνο του 2022 ήταν 34.552 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.), την αντίστοιχη περίοδο του 2021 ήταν 36.964 τ.μ. Το ποσοστό μείωσης του οικοδομήσιμων επιφανειών ανήλθε στο 6,5%. Οι νέες οικοδομικές άδειες το πρώτο πεντάμηνο του 2022 ήταν 245 το 2022, ενώ το 2021 ήταν 239. Δηλαδή καταγράφηκε μια μικρή αύξηση των νέων αδειών κατά 2,5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Σε πανελλαδικό επίπεδο, η οικοδομική δραστηριότητα το πρώτο πεντάμηνο του 2022, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, παρουσίασε αύξηση μόλις κατά 1,6% ως προς τον όγκο των νέων οικοδομών.Οι οικοδομήσιμες επιφάνειες μειώθηκαν κατά 8,6% και οι νέες οικοδομικές άδειες κατέγραψαν οριακή αύξηση κατά 0,9%.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο όγκος των νέων οικοδομών, το πρώτο πεντάμηνο του 2022 εκτός από το βόρειο Αιγαίο παρουσίασε μείωση κατά 44% στην δυτική Μακεδονία, κατά 61,2% στην Ήπειρο, κατά 45,3% στα Ιόνια νησιά, κατά 37,5% στη δυτική Ελλάδα κατά 34,2% στην Πελοπόννησο και κατά 3,6% στην Κρήτη.

 

Η αύξηση του κόστους των οικοδομικών υλικών φαίνεται πως είναι ένας από τους βασικούς λόγους φρεναρίσματος της οικοδομικής δραστηριότητας, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

1.115 ήταν οι αφίξεις με τσάρτερ τον Απρίλη

Χωρίς εκπλήξεις το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου του 2024 για τη Λέσβο
ΚΟΣΜΟΣ

Αντέχουν οι Ισπανικές εξαγωγές ελαιολάδου

Μέτρια αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας την ελαιοκομική περίοδο 2024 - 2025
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξησε τις εξαγωγές τυριών η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023

Μικρή αύξηση της παραγωγής αναμένεται για το 2024, σύμφωνα με τις εαρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπή για την αγροτική οικονομία της Ε.Ε.
ΑΓΡΟΤΕΣ

20.000 ευρώ για υποστήριξη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας

Τεχνική σύμβουλο με απευθείας ανάθεση προσέλαβε η Περιφέρεια
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παραγωγή ελαιολάδου με βελτιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Καινοτόμο πρόγραμμα παραγωγής ελαιολάδου από εκπυρηνωμένη ελιά πριν την έκθλιψη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην έκθεση ακινήτων οι μεσίτες της Λέσβου

Με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών- Νωρίτερα ο Σύλλογος Μεσιτών κάνει εκδήλωση και υπογράφει για τη δημιουργία νέας πανελλήνιας ομοσπονδίας του κλάδου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βάνδαλοι έβαλαν στόχο τα νέα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου

Μελανό σημείο της μεγάλης απήχησης των νέων εγκαταστάσεων από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας τους είναι οι ζημιές που προκάλεσαν άγνωστα άτομα πέντε φορές στον εξοπλισμό των λουτρών
ΕΡΓΑΣΙΑ

Υποχρεωτική η δήλωση απασχόλησης για κάθε συνταξιούχο με αγροτικό εισόδημα

Στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 80.000 συνταξιούχοι που εργάζονται
ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγγελίες εργασίας για το κέντρο «The Beauty House»

Αναζητούνται έμπιστοι συνεργάτες με όρεξη στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πλέκοντας ξερολιθιές – κεντώντας λιθόστρωτα»

Βιωματικό εργαστήριο με Δωρεάν Συμμετοχή στις 25 &26 Μαΐου , στην Ανεμώτια Λέσβου από την ΚΟΙΝ.ΣΕΠ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!