× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε 394.000.000 ευρώ για το Βόρειο Αιγαίο;

Εγκρίθηκε το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας που περιλαμβάνει καινοτόμες δράσεις για το Περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή. Σοβαρά ερωτήματα για την ετοιμότητα των φορέων να το υλοποιήσουν

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/8/2022

Θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε 394.000.000 ευρώ για το Βόρειο Αιγαίο;

Αυξημένο κατά 125.000.000 ευρώ, συγκριτικά με το προηγούμενο,  είναι το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2021 -2027 το οποίο εγκρίθηκε την Δευτέρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βρίσκεται ουσιαστικά στη δεύτερη ομάδα περιφερειών που πήραν το πράσινο φως για την έναρξη της προγραμματικής περιόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε συνέντευξη τύπου στα Μέσα Ενημέρωσης της Λέσβου, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες Παναγιώτη Χριστόφα και Πανάγο Κουφέλο και τον προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου Γιώργο Πλακωτάρη, παρουσιάσαν τους βασικούς άξονες του νέου ΕΣΠΑ σημειώνοντας παράλληλα ότι προηγήθηκε ένας κύκλος διαβουλεύσεων με όλους τους φορείς για τις δράσεις και τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος. Επισήμαναν δε, ότι θα ακολουθήσει νέος γύρος συζητήσεων μέσα στο Σεπτέμβριο όπου θα οριστικοποιηθεί το πλαίσιο των δράσεων με σαφείς οδηγίες για τον τρόπο γρηγορότερης υλοποίησης των προγραμμάτων.

Κατά την παρουσίαση του βασικών αξόνων του προγράμματος ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Χριστόφας επισήμανε ότι δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε καινοτόμες δράσεις που αφορούν την Κλιματική Αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων καθώς και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Ειδικότερα συνολικά το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου είναι προϋπολογισμού 394.000.000 ευρώ και σύμφωνα με το Γιώργο Πλακτωτάρη είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ΕΣΠΑ για το βόρειο Αιγαίο με πρώτο και μεγαλύτερο το ΕΣΠΑ ’94 -99 που ήταν προϋπολογισμού 500.000.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι βασικοί στοχοι   στους οποίους εστιάζει το νέο ΕΣΠΑ είναι οι εξής:

- Ενίσχυση επιχειρηματικότητας – 50.000.000 ευρώ

- Προστασία περιβάλλοντος – Κλιματική Αλλαγή 80.000.000 ευρώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Ενίσχυση προσβασιμότητας – 30.000.000 ευρώ

- Ανάπτυξη κοινωνικών υποδομών (δομές υγείας, παιδείας κ.λπ.) 58.000.000

- Κοινωνικές δράσεις – 68.000.000 ευρώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Έργα Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης 102.000.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο στοίχημα για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τη Διαχειριστική Αρχή και τους φορείς των νησιών μας είναι η απορρόφηση των χρημάτων αυτών και η ετοιμότητα για τη δέσμευση πόρων.

Όπως τόνισε ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Γιώργος Πλακωτάρης, θα δοθούν οδηγίες στους φορείς να καταθέσουν σε πρώτη φάση τις ώριμες μελέτες ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος και στη συνέχεια να προχωρήσει ο σχεδιασμό των καινοτόμων νέων δράσεων.

Ο Γιώργος Πλακωτάρης δεν έκρυψε την ανησυχία του για τη δυνατότητα των φορέων των νησιών μας να υλοποιήσουν ένα τόσο απαιτητικό πρόγραμμα με αρκετές καινοτόμες δράσεις για τις οποίες απαιτούνται μελέτες και σχεδιασμός.

Ο Κώστας Μουτζούρης δε, παραδέχθηκε ότι το προηγούμενο ΕΣΠΑ είχε αρκετά προβλήματα και ότι οι φορείς δεν ήταν έτοιμοι να υλοποιήσουν το πρόγραμμα, γεγονός που προκάλεσε σοβαρές καθυστερήσεις στην πορεία.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

1.115 ήταν οι αφίξεις με τσάρτερ τον Απρίλη

Χωρίς εκπλήξεις το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου του 2024 για τη Λέσβο
ΚΟΣΜΟΣ

Αντέχουν οι Ισπανικές εξαγωγές ελαιολάδου

Μέτρια αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας την ελαιοκομική περίοδο 2024 - 2025
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξησε τις εξαγωγές τυριών η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023

Μικρή αύξηση της παραγωγής αναμένεται για το 2024, σύμφωνα με τις εαρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπή για την αγροτική οικονομία της Ε.Ε.
ΑΓΡΟΤΕΣ

20.000 ευρώ για υποστήριξη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας

Τεχνική σύμβουλο με απευθείας ανάθεση προσέλαβε η Περιφέρεια
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παραγωγή ελαιολάδου με βελτιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Καινοτόμο πρόγραμμα παραγωγής ελαιολάδου από εκπυρηνωμένη ελιά πριν την έκθλιψη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην έκθεση ακινήτων οι μεσίτες της Λέσβου

Με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών- Νωρίτερα ο Σύλλογος Μεσιτών κάνει εκδήλωση και υπογράφει για τη δημιουργία νέας πανελλήνιας ομοσπονδίας του κλάδου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βάνδαλοι έβαλαν στόχο τα νέα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου

Μελανό σημείο της μεγάλης απήχησης των νέων εγκαταστάσεων από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας τους είναι οι ζημιές που προκάλεσαν άγνωστα άτομα πέντε φορές στον εξοπλισμό των λουτρών
ΕΡΓΑΣΙΑ

Υποχρεωτική η δήλωση απασχόλησης για κάθε συνταξιούχο με αγροτικό εισόδημα

Στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 80.000 συνταξιούχοι που εργάζονται
ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγγελίες εργασίας για το κέντρο «The Beauty House»

Αναζητούνται έμπιστοι συνεργάτες με όρεξη στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πλέκοντας ξερολιθιές – κεντώντας λιθόστρωτα»

Βιωματικό εργαστήριο με Δωρεάν Συμμετοχή στις 25 &26 Μαΐου , στην Ανεμώτια Λέσβου από την ΚΟΙΝ.ΣΕΠ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!