× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε 394.000.000 ευρώ για το Βόρειο Αιγαίο;

Εγκρίθηκε το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας που περιλαμβάνει καινοτόμες δράσεις για το Περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή. Σοβαρά ερωτήματα για την ετοιμότητα των φορέων να το υλοποιήσουν

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/8/2022

Θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε 394.000.000 ευρώ για το Βόρειο Αιγαίο;
' χρόνος ανάγνωσης

Αυξημένο κατά 125.000.000 ευρώ, συγκριτικά με το προηγούμενο,  είναι το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2021 -2027 το οποίο εγκρίθηκε την Δευτέρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βρίσκεται ουσιαστικά στη δεύτερη ομάδα περιφερειών που πήραν το πράσινο φως για την έναρξη της προγραμματικής περιόδου.

Σε συνέντευξη τύπου στα Μέσα Ενημέρωσης της Λέσβου, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες Παναγιώτη Χριστόφα και Πανάγο Κουφέλο και τον προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου Γιώργο Πλακωτάρη, παρουσιάσαν τους βασικούς άξονες του νέου ΕΣΠΑ σημειώνοντας παράλληλα ότι προηγήθηκε ένας κύκλος διαβουλεύσεων με όλους τους φορείς για τις δράσεις και τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος. Επισήμαναν δε, ότι θα ακολουθήσει νέος γύρος συζητήσεων μέσα στο Σεπτέμβριο όπου θα οριστικοποιηθεί το πλαίσιο των δράσεων με σαφείς οδηγίες για τον τρόπο γρηγορότερης υλοποίησης των προγραμμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά την παρουσίαση του βασικών αξόνων του προγράμματος ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Χριστόφας επισήμανε ότι δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε καινοτόμες δράσεις που αφορούν την Κλιματική Αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων καθώς και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Ειδικότερα συνολικά το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου είναι προϋπολογισμού 394.000.000 ευρώ και σύμφωνα με το Γιώργο Πλακτωτάρη είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ΕΣΠΑ για το βόρειο Αιγαίο με πρώτο και μεγαλύτερο το ΕΣΠΑ ’94 -99 που ήταν προϋπολογισμού 500.000.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι βασικοί στοχοι   στους οποίους εστιάζει το νέο ΕΣΠΑ είναι οι εξής:

- Ενίσχυση επιχειρηματικότητας – 50.000.000 ευρώ

- Προστασία περιβάλλοντος – Κλιματική Αλλαγή 80.000.000 ευρώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Ενίσχυση προσβασιμότητας – 30.000.000 ευρώ

- Ανάπτυξη κοινωνικών υποδομών (δομές υγείας, παιδείας κ.λπ.) 58.000.000

- Κοινωνικές δράσεις – 68.000.000 ευρώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Έργα Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης 102.000.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο στοίχημα για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τη Διαχειριστική Αρχή και τους φορείς των νησιών μας είναι η απορρόφηση των χρημάτων αυτών και η ετοιμότητα για τη δέσμευση πόρων.

Όπως τόνισε ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Γιώργος Πλακωτάρης, θα δοθούν οδηγίες στους φορείς να καταθέσουν σε πρώτη φάση τις ώριμες μελέτες ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος και στη συνέχεια να προχωρήσει ο σχεδιασμό των καινοτόμων νέων δράσεων.

Ο Γιώργος Πλακωτάρης δεν έκρυψε την ανησυχία του για τη δυνατότητα των φορέων των νησιών μας να υλοποιήσουν ένα τόσο απαιτητικό πρόγραμμα με αρκετές καινοτόμες δράσεις για τις οποίες απαιτούνται μελέτες και σχεδιασμός.

Ο Κώστας Μουτζούρης δε, παραδέχθηκε ότι το προηγούμενο ΕΣΠΑ είχε αρκετά προβλήματα και ότι οι φορείς δεν ήταν έτοιμοι να υλοποιήσουν το πρόγραμμα, γεγονός που προκάλεσε σοβαρές καθυστερήσεις στην πορεία.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

600 Αμερικανοί τουρίστες στη Μυτιλήνη

Με το κρουαζιερόπλοιο Explora που ήρθε την Κυριακή 27 Ιουλίου, στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση στη βουλή για την ευλογιά των προβάτων

Μετά από επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ και του βουλευτή Γιάννη Δελή
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κρούσματα ευλογιάς των προβάτων στις Σέρρες

Ασταμάτητη συνεχίζει η εξέλιξη της επιζωοτίας στην ηπειρωτική Ελλάδα
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της Ισπανίας από χαλαζοπτώσεις

Αυξημένες αποζημιώσεις κατά 7% για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβος και Σάμος μέτρησαν μείωση των αφίξεων

Μυτιλήνη, Σάμος, Σαντορίνη και Κάρπαθος είδαν στο τέλος του Ιουνίου μείωση των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια τους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές του ελαιολάδου στην Τουρκία

Νέα δεδομένα δημιουργούν στην αγορά οι άδειες δεξαμενές της Ιταλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν έδεσε στο Καρλόβασι το «Διαγόρας»

Αιτία οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο λιμάνι
ΕΛΛΑΔΑ

Μικρό το ενδιαφέρον για εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου

Το τίμημα της εξαγοράς υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών, με δυνατότητα εξόφλησης είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, είτε σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Aκόμη ένας δύσκολος Αύγουστος για τις μεταφορές του Βορείου Αιγαίου

Μόλις δύο δρομολόγιο πλοίου Ro – Ro θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του μήνα προς Χίο και Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταβλήθηκαν 28 εκατ. ευρώ σε 23.415 δικαιούχους

Πληρωμή υπολοίπων αγροπεριβαλλοντικών μέτρων του 2024
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 1η Αυγούστου

Θα καταβληθούν 2,4 δις ευρώ σε 4,36 εκατ. δικαιούχους
ΕΛΛΑΔΑ

Δεκάδες καταγγελίες για εξοντωτικές συνθήκες εργασίας

Λιποθυμούν ακόμη και οι επιθεωρητές εργασίας σημειώνει σε ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ