× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τις αλυκές επισκέφτηκε η Μαρία Κομνηνάκα

Στην επιφάνεια τα ζητήματα που σχετίζονται με την παραγωγή του αλατιού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/10/2019

Τις αλυκές επισκέφτηκε η Μαρία Κομνηνάκα
' χρόνος ανάγνωσης

Επίσκεψη στις αλυκές του νησιού πραγματοποίησε η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα συνοδευόμενη από το δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Δυτικής Λέσβου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σταύρο Βαξεβάνη και άλλα μέλη της Κομματικής Οργάνωσης Λέσβου.

Την ξενάγηση στο χώρο των αλυκών, που καταλαμβάνουν 2.750 περίπου στρέμματα, έκανε ο Παναγιώτης Χρήστου, μηχανολόγος μηχανικός και διευθυντής των αλυκών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ετήσια παραγωγή αλατιού, που χαρακτηρίζεται από την ποιοτικότερη σύνθεση, όπως επεσήμανε ο κ. Χρήστου, όχι μόνο της εγχώριας παραγωγής, αλλά και του εισαγόμενου, είναι περίπου 44.000 τόνοι. Οι μόνιμοι εργαζόμενοι που απασχολούνται, από Δεκέμβρη μέχρι Μάρτη που αρχίζει η συγκομιδή, είναι 4, για τους υπόλοιπους μήνες είναι 50 συμβασιούχοι (εποχικοί), που δουλεύουν τρεις βάρδιες.

Ενα από τα σημαντικότερα προβλήματα που ανέφερε για τις αλυκές ο κ. Χρήστου ήταν ο τρόπος που μεταφορτώνεται το αλάτι που πάει προς πώληση. «Από τη στιγμή που η μεταφόρτωση γίνεται με φορτηγά για το λιμάνι της Πέτρας ή του Περάματος και όχι όπως παλιά απευθείας από τον Κόλπο Καλλονής, γιατί χρόνια τώρα η προβλήτα είναι στην κυριολεξία κατεστραμμένη, ανεβαίνει το κόστος και καθιστά το αλάτι μη ανταγωνιστικό, με αποτέλεσμα η χώρα μας να κάνει εισαγωγή, σαφώς υποδεέστερης ποιότητας αλατιού, από την Αίγυπτο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επισημάνθηκε ακόμα κατά τη συζήτηση, ότι παραμένει προς υλοποίηση το διαχρονικό αίτημα της στοιχειώδους τυποποίησης ή έστω ενσακισμού του αλατιού, κάτι που εκτός των άλλων θα δημιουργούσε και επιπλέον θέσεις εργασίας.

Η βουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε ότι η ανακατασκευή της προβλήτας του Κόλπου Καλλονής, είναι ένα έργο απαραίτητο για την περιοχή, η κατασκευή του οποίου πρέπει να γίνει, με ευθύνη είτε απευθείας του κράτους είτε μέσω χρηματοδότησης προς το Δήμο Δυτικής Λέσβου, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα το δημόσιο χαρακτήρα τέτοιου είδους χρήσιμων για τον τόπο υποδομών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νεκρός στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Εντοπίσθηκε το πρωί του Σαββάτου από στελέχη του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει το παρεκκλήσι των Αγίων Ακινδύνων στη Μυτιλήνη

Διαβάστε εδώ πότε χτίστηκε το παρεκκλήσι που βρίσκεται δίπλα στον ναό του Αγίου Θεράποντα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκόπελο της Γέρας

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου από τις 9.30 ως τις 13.30
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισχυροί νοτιάδες και καταιγίδες στο ανατολικό Αιγαίο

Άνεμοι μέχρι 8 μποφόρ θα επικρατήσουν την Δευτέρα αναφέρει ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Η Καλλονή στα ροζ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στον Ροζ Περίπατο, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και ενημέρωσης από το θεματικό πάρκο Βασιλειάδη
ΧΩΡΙΑ

Κουταλέλης: Τιμώ το έργο του Κώστα Ρούσσα

Ο νέος πρόεδρος της Αγιάσου γυρνά σελίδα μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και δηλώνει πως η Αγιάσος αξίζει ενότητα, συνεννόηση και δημιουργικό πνεύμα
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πρώτη γνωριμία και προπόνηση για την Ακαδημίας Ποδηλασίας

Μικροί και μεγάλοι αγκάλιασαν την δράση του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Ο Μουτζούρης «βάζει πλάτη» για το λιμάνι του Μολύβου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη επέκτασης του προσήνεμου μόλου
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακό δείπνο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Δέχθηκε βροχή από αβγά μέσα σε γνωστό εστιατόριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Ο Μόγλης στο Νησί»: η επιστροφή της παρέας στον αέρα

Θοδωρής Χατζημήτρος, Ανθή Παζιάνου και Νικόλας Αθανάσης στήνουν ραδιοφωνικό κύκλο με μνήμη, χιούμορ και ματιά στο σήμερα