× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στις ΗΠΑ διώκεται η αλληλεγγύη προς τους μετανάστες

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ Δημοσίευση 13/2/2019

Στις ΗΠΑ διώκεται η αλληλεγγύη προς τους μετανάστες

Στην κατάμεστη δικαστική αίθουσα, ο δικηγόρος υπεράσπισης, Chris Dupont, ρώτησε τον Michael West, έναν υπάλληλο στο εθνικό καταφύγιο άγριας ζωής «Cabeza Prieta» στην έρημο της Αριζόνα των ΗΠΑ, εάν γνώριζε ότι έπεφταν νεκροί πεζοί μετανάστες από τη δίψα. «Ναι» απάντησε δεν γνώριζε όμως τον ακριβή αριθμό των θυμάτων.

Ωστόσο, το αμερικανικό δικαστήριο καταδίκασε τους εθελοντές της ανθρωπιστικής οργάνωσης «No More Deaths» που εδρεύει στην Αριζόνα, επειδή άφηναν νερό και φαγητό στη διαδρομή του θανάτου που ακολουθούν οι μετανάστες για να περάσουν στις ΗΠΑ μέσα από την κοιλάδα Γκράουλερ.

Οι εθελοντές είχαν βρει μέχρι τώρα 32 νεκρούς και καταδικάστηκαν επειδή εισήλθαν χωρίς άδεια στο καταφύγιο Άγριας Ζωής από 4 έως 6 μήνες στη φυλακή.

Η ομάδα υπεράσπισης του Dupont ισχυρίστηκε ότι οι ειλικρινείς αξίες των εθελοντών τους υποχρέωσαν να βοηθήσουν τους μετανάστες που πεθαίνουν και ότι δεν ήξεραν ότι η αλληλεγγύη είναι αδίκημα που μπορεί να διώκεται στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



Συνολικά, στις μεθοριακές περιοχές των ΗΠΑ με το Μεξικό έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 7.000 θάνατοι (συντηρητική εκτίμηση) από τότε που η κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον ανέπτυξε για πρώτη φορά την ισχύουσα στρατηγική αποτροπής εισόδου μεταναστών από τα σύνορα το 1994.

Περισσότεροι τοίχοι, περισσότερο ανεπτυγμένες τεχνολογικά συσκευές επιτήρησης και περισσότεροι ένοπλοι άνδρες στα σύνορα (από 4.000 το 1994 – 21.000 το 2014) εμποδίζουν την πρόσβαση σε μετανάστες πιέζοντας τους απελπισμένους αυτούς ανθρώπους να κάνουν πιο μακρινές διαδρομές μέσα από έρημες περιοχές, όπως η «Cabeza Prieta».

Σύμφωνα με τον ανθρωπολόγο Jason De León, ο οποίος είναι επικεφαλής της έρευνας: «Μετανάστευση χωρίς χαρτιά» «δεν υπάρχει κανένας τρόπος να μεταφέρουν αρκετό νερό για να κρατήσει έξι ημέρες μέσα στην έρημο. Θα έπρεπε να κουβαλούν τουλάχιστον 10 γαλόνια» λέει, και «τα περισσότερα που μπορούν να μεταφέρουν είναι τέσσερα».

Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργήθηκαν από το 2004 εθελοντικές ομάδες για να παρέχουν άμεση βοήθεια και να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για την διαδρομή του θανάτου στα σύνορα των ΗΠΑ.

Περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα, η συνοριοφυλακή άνοιξε το Camp Grip, με βάση το καταφύγιο της Cabeza Prieta, και άρχισε να συνεργάζεται στενότερα με στελέχη του Fish and Wildlife όπως η West. Τα φορτηγά F-150 της Frontier Patrol και τα ATV άρχισαν να διασχίζουν την προστατευμένη περιοχή άγρια ζωής και ο οργανισμός εγκατέστησε ένα δίκτυο κάμερας. Ήταν μία από αυτές τις κάμερες που ειδοποίησε τη West για το λευκό φορτηγό των εθελοντών της «No More Deaths» το 2017.

Οι τέσσερις εθελοντές στάθμευσαν το φορτηγό και άρχισαν να προχωρούν στην έρημο, μεταφέροντας βαριά σακίδια γεμάτα νερό και κουτάκια φασολιών στην ανυπόφορη ζέστη των 45 βαθμών Κελσίου.

Δεν μπορούσαν να καθίσουν για να ξεκουραστούν αφού το έδαφος ήταν ζεστό και οι κάκτοι τρυπούσαν τα παπούτσια τους αναγκάζοντας τους να σταματούν αρκετές φορές για να βγάλουν τα αγκάθια.

Μερικές μέρες αργότερα, τον Ιούνιο του 2017, άνδρες της εταιρίας φύλαξης West μπήκαν στα γραφεία της ανθρωπιστικής οργάνωσης και πήραν τους 4 εθελοντές που είχαν δει στις κάμερες να αφήνουν νερό και τρόφιμα.

Η δίκη τους έγινε τον περασμένο μήνα στην Αριζόνα.



Στις 18 Ιανουαρίου, ο δικαστής Bernardo Velasco έκρινε ότι οι τέσσερις εθελοντές ήταν ένοχοι σε όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν επειδή κακοποίησαν μια «παρθένα φύση» και αυτή η δίκη ήταν η πρώτη από τις τέσσερις υποθέσεις της οργάνωσης «No More Deaths» που κρίθηκαν φέτος καταδικάζοντας στην ουσία την αλληλεγγύη προς τους μετανάστες.

Ένας εναγόμενος, μάλιστα, ο Scott Warren, αντιμετωπίζει κατηγορίες κακουργήματος με ποινή έως 20 χρόνια φυλάκισης για παροχή ιατρικής βοήθειας.

«Δεν είχα καταλάβει» δήλωσε μια εθελόντρια κατά τη διάρκεια της απολογίας της «ότι η ανθρωπιστική βοήθεια είναι έγκλημα».

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΛΛΑΔΑ

Όχι στον φασισμό και τον πόλεμο

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 – 1974 για την συμπλήρωση 57 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν για πλαστογραφία

Ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ταξίδευε με πλοίο από Μυτιλήνη προς Χίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Περιφερειακή Αρχή σε ρόλο πλασιέ των νησιών»

Αρνητική η Λαϊκή Συσπείρωση στη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση Real Estate Expo
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η βίζα των Τούρκων είναι δικό μας επίτευγμα»

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης μιλά στο «Ν» για την βίζα express, τις εξωστρεφείς δράσεις, τα μεγάλα έργα, τα ομοφοβικά σχόλια και τη μήνυση
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελεονώρα Μελέτη υποψήφια ευρωβουλεύτρια με τη Ν.Δ.

Η τηλεπαρουσιάστρια αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ
ΕΛΛΑΔΑ

Προειδοποιούν για την ασφάλεια των πτήσεων

Σε 14 αεροδρόμια της χώρας ανάμεσα τους και το αεροδρόμιο Μυτιλήνης οι έλεγχοι της εναέριας κυκλοφορίας θα γίνονται από εικονικούς πύργους ελέγχου
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή από την οικογένεια του