× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Yπερκάλυψη 450% για το Τοπικό Πρόγραμμα LEADER/CLLD Λέσβου

Κατατέθηκαν 150 προτάσεις-αιτήσεις στήριξης από επιχειρήσεις του νησιού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/10/2019

Yπερκάλυψη 450% για το Τοπικό Πρόγραμμα LEADER/CLLD Λέσβου

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στις 3 το μεσημέρι η διαδικασία υποβολής προτάσεων στην 2η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, για το Τοπικό Πρόγραμμα LEADER/CLLD Λέσβου (παρεμβάσεις Ιδιωτικού χαρακτήρα), του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εικόνα που διαμορφώθηκε στην θετική της ανάγνωση υπερβαίνει κάθε προσδοκία, κάθε εκτίμηση, ίσως και πρόβλεψη. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που απέστειλε η ΕΤΑΛ «η ανταπόκριση στη Λέσβο ίσως πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο πολύ προσεκτικής εξέτασης. Θα ακολουθήσει προσεκτική ανάλυση και αξιολόγηση των στόχων και δεικτών του Προγράμματος γεγονός που χρειάζεται χρόνο και θα δημοσιοποιηθεί σε μεταγενέστερη φάση».

Σημειώνεται ότι η πρόσκληση αναφέρεται σε πράξεις Ιδιωτικού Χαρακτήρα και ενδιαφέροντος, με δυνητικούς δικαιούχους κυρίως Μικρές και Πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως ορίζονται και εξειδικεύονται ανά υποδράση στο Τοπικό πρόγραμμα.

Η Πρόσκληση είχε συνολικό αρχικό εγκεκριμένο ποσό 4.227.500€, και συνολικά υπεβλήθησαν 150 προτάσεις -αιτήσεις στήριξης ύψους 29.054.578,40€ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΑΙΤΟΥΜΕΝΟΥ ΠΟΣΟΥ και 19.023.795,99€ ΑΙΤΟΥΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ υπερκαλύπτοντας κατά 450% το αρχικά διατιθέμενο ποσό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημειώνει η ΕΤΑΛ «το αποτέλεσμα αυτό τουλάχιστον δείχνει με τον πλέον τεκμηριωμένο τρόπο το βασικό ενδιαφέρον της τοπικής επιχειρηματικότητας και τεκμηριώνει την αναγκαιότητα υποστήριξης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Λέσβο.

Οι προτάσεις παρουσιάζουν πολύ ενδιαφέρουσα διασπορά, ο μέσος όρος είναι πολύ χαμηλότερος του συνολικού επιτρεπόμενου ύψους γεγονός που ως μια πρώτη εκτίμηση δείχνει εξορθολογισμό σε σχέση με τα μεγάλα έργα του παρελθόντος. Αυτό ως άποψη πρέπει να διαπιστωθεί και με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Είναι πολύ σημαντικό να παρουσιάζεται έντονο ενδιαφέρον στη μεταποίηση-τυποποίηση εμπορία γεωργικών προϊόντων, των τοπικών μας προϊόντων που ενισχύουν την ταυτότητα της Λέσβου και την αγροτική οικονομία της αλλά και στις μικρές βιοτεχνικές επαγγελματικές δραστηριότητες.

Είναι - τουλάχιστον στατιστικά- από την πρώτη εικόνα που έχουμε σημαντικό να εκδηλώνεται ενδιαφέρον 72% στις υποδράσεις που τεκμηριώνουν περισσότερο τα ευρήματα της μελέτης της Λέσβου και διαμορφώνουν την Τοπική Αναπτυξιακή Στρατηγική σε σύγκριση με τον αρχικό δείκτη 65%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Λέσβος ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών και στην πρόσκληση της Τοπικής Στρατηγικής, γιατί προέρχεται "από κάτω προς τα πάνω", από πραγματική μακρόχρονη διαβούλευση.

Εκτιμούμε ότι στο αποτέλεσμα αυτό θα αναδειχθούν στην πράξη οι στόχοι του Τοπικού LEADER, όπως η ανάσχεση της από-επένδυσης, βελτίωση των επιχειρηματικών υποδομών, διαφοροποίηση, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τελικά καλύτερη ποιότητα ζωής στη Νησιωτική Λέσβο.

Η προσπάθεια της ΕΤΑΛ Α.Ε τα τελευταία χρόνια του σχεδιασμού του Τοπικού προγράμματος ήταν να εμψυχώνει συνεχώς τον τοπικό πληθυσμό, να διασφαλίσει ότι η πληροφόρηση είναι ευρεία, ανοικτή, σαφής και ουσιαστική (πέρα από τις αναπόφευκτες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις) για την Τοπική Αναπτυξιακή Στρατηγική του προγράμματος LEADER, τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αποτέλεσμα του ενδιαφέροντος όπως έχει καταγραφεί και από τις διαβουλεύσεις και ενέργειες ενημέρωσης, είναι μια απόδειξη ότι η τοπική κοινωνία όταν έχει ανοικτή και συγκροτημένη ενημέρωση μπορεί να εκφράσει τις ανάγκες της, τις ανάγκες της τοπικής κοινότητας.

Το αποτέλεσμα αυτό, ελπίζουμε να δικαιώσει τις προσπάθειες της ΕΤΑΛ Α.Ε. της Διοίκησης και των στελεχών της, που στήριξαν με όλες τις δυνάμεις τους όλη τη δύσκολη αυτή διαδικασία αντιμετωπίζοντας ερωτήματα, απορίες, ανάγκες διευκρινήσεων σε εξειδικευμένα θέματα αλλά και τεχνικές δυσκολίες όπως και την
προσπάθεια που έγινε να αποσβέσουμε ένα σημαντικό κομμάτι της αναμφισβήτητης γραφειοκρατίας που εμπεριέχεται σε προσκλήσεις για αξιοποίηση Δημόσιων Πόρων.

Αναπόφευκτα οι ευθύνη μας από εδώ και πέρα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο για την (με ρεαλισμό) έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και επιλογής πράξεων για χρηματοδότηση.

Η ΕΤΑΛ Α.Ε., θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την διασφάλιση νέων πόρων για την κάλυψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των ποιοτικών προτάσεων που έχουν εκφραστεί στο νησί μας.

Θα ακολουθήσει η τεχνική διαδικασία της υποβολής των Φυσικών Φακέλων, εντός προθεσμίας πέντε (5) εργάσιμων ημερών μετά την οριστικοποίηση χρονικά κάθε αίτησης στήριξης στην ηλεκτρονική εφαρμογή, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διαδικασία της Αξιολόγησης των Αιτήσεων σε επίπεδο επιλεξιμότητας και
κριτήριων επιλογής. Θα δημιουργηθεί πίνακας κατάταξης ανά υποδράση και θα ανακοινωθούν οι υπαγώγιμες προτάσεις.Οποιαδήποτε πληροφορία θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Εταιρείας [www.etal-sa.gr]».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεκίνησε στο Mythical Coast η ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό

Με προσκεκλημένους επιστήμονες και γιατρούς από όλη την Ελλάδα. Πρόεδρος της Ημερίδας ο Γιώργος Πατούλης τ. περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αποκρυπτογραφήσαμε τον σχεδιασμό του νέου ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου

Δείτε εδώ πως θα χρηματοδοτηθούν η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία και άλλες δράσεις -Συνέντευξη του προϊσταμένου της Διαχειριστικής Αρχής Γιώργου Πλακωτάρη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ελαφρά μείωση της δηλωμένης ανεργίας το Μάρτιο στο Βόρειο Αιγαίο

Γυναίκες το 65% των ανέργων της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Καμπάνες» σε 11 επιχειρήσεις για «μαϊμού» εκπτώσεις

Aνάμεσα τους και η επιχείρηση αθλητικών ειδών Cosmos Sport που έχει υποκατάστημα στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανω κάτω οι πληρωμές των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Έκλεισε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν πληρωμές αλλά θα ανοίξει ξανά για την υποβολή κι άλλων δικαιολογητικών. Δεν πιάνει τον στόχο καταβολής 700 εκατ. ευρώ ως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη