× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βατερά: Αμεση ανάγκη παρεμβάσεων για να αποφευχθούν νέες καταστροφές

Τα 2/3 των κρατικών χρηματοδοτήσεων πηγαίνουν στο Δήμο Μυτιλήνης και μόλις 1/3 στο Δήμο Δυτικής Λέσβου. Χρονοβόρα η διαδικασία των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 26/8/2022

Βατερά: Αμεση ανάγκη παρεμβάσεων για να αποφευχθούν νέες καταστροφές
' χρόνος ανάγνωσης

Με πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου και των μαζικών φορέων Βρίσας και Βατερών, την Πέμπτη 25 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα Βατερά, με θέμα την αποζημίωση των κατοίκων που πλήγηκαν από την πυρκαγιά, την λήψη μέτρων για να αποφευχθούν νέες καταστροφές από τις πλημμύρες και την ανασυγκρότηση της περιοχής.

Στην σύσκεψη ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος ανέφερε πως έχει καταθέσει αίτημα για έκτακτη χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που δημιουργήθηκαν από την πυρκαγιά. Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης δήλωσε πως η Περιφέρεια θα δώσει 750.000 ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα (πχ καθαρισμοί χειμάρρων). Επίσης έχουν ζητηθεί 5 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών για έργα αντιπλημμυρικά έργα και για βελτίωση του οδικού δικτύου της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης εμφανής ήταν η δυσφορία, που εκφράστηκε από πολλές πλευρές, για το ότι η κρατική χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς κατά τα 2/3 κατευθύνεται προς το Δήμο Μυτιλήνης και μόλις κατά 1/3 στο Δήμο Δυτικής Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάηκαν 35.000 ελαιόδεντρα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι φορείς της Βρίσας και των Βατερών, κατά την διάρκεια της σύσκεψης, εξέφρασαν την αγωνία των κατοίκων για την ανάγκη να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις, ιδιαίτερα για να αποφευχθούν πλημμύρες τους επόμενους μήνες. Επίσης πολύ έντονη ήταν η ανησυχία τους για το πως θα αποζημιωθούν οι αγρότες που έχασαν το φυτικό κεφάλαιο (ελαιόδεντρα) και την φετινή παραγωγή ελαιοκάρπου. Αλλά και πως θα χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση των ελαιώνων είτε με αναβλάστηση, είτε με την φύτευση νέων δέντρων.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως χάθηκαν 35.000 ελαιόδεντρα, ωστόσο οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ που θα κάνουν εκτίμηση της ζημιάς θα φθάσουν στην Βρίσα την άνοιξη του 2023. Ώστε κατά τους ελέγχους να μπορέσουν να δουν πόσα δέντρα έχουν αναβλαστήσει. Οι αγρότες της περιοχής ανησυχούν, όπως ανέφερε στο «Ν» ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρισαγωτών Λέσβου, πως οι αποζημιώσεις θα δοθούν πολύ αργά και παράλληλα θα είναι πολύ μικρότερες από εκείνες που απαιτούνται για να ανασυσταθεί ο ελαιώνας της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι φορείς της Βρίσας και των Βατερών τις επόμενες ημέρες θα δώσουν στην δημοσιότητα τα στοιχεία για την υφιστάμενη κατάσταση αλλά και τις ανάγκες που υπάρχουν.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης