× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στόχος να μην υπάρξουν περιορισμοί λόγω πανδημίας το φθινόπωρο

Για τα σχολεία η λογική της κυβέρνησης είναι να πάμε σε όσο το δυνατόν πιο ήπιους περιορισμούς

Δημοσίευση 24/8/2022

Στόχος να μην υπάρξουν περιορισμοί λόγω πανδημίας το φθινόπωρο
' χρόνος ανάγνωσης

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην επαναληφθούν φέτος το φθινόπωρο και τον χειμώνα καταστάσεις τύπου lockdown, περιορισμού δραστηριοτήτων και κίνησης. Αυτό ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας πως για τα σχολεία η λογική θα είναι να πάμε σε όσο το δυνατόν πιο ήπιους περιορισμούς. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως οι συζητήσεις με το υπουργείο Παιδείας και τους ειδικούς για τις αποφάσεις θα γίνουν μέσα στις επόμενες μέρες.

Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας είπε (ΣΚΑΪ) πως υπήρξε ένα έντονο κύμα πανδημίας το καλοκαίρι, το οποίο όμως δεν οδήγησε σε βαριές νοσηλείες. Οι διασωληνωμένοι, πρόσθεσε, δεν ξεπέρασαν τους 130, ήταν δηλαδή απόλυτα διαχειρίσιμη η κατάσταση στο ΕΣΥ, με μεγάλη όμως πίεση στις απλές κλίνες. Ο υπουργός σημείωσε ότι βρισκόμαστε στην αποκλιμάκωση αυτού του κύματος και για τον Σεπτέμβριο ο σχεδιασμός προβλέπει ανάπτυξη κλινών, χωρίς όμως να περιοριστούν χειρουργεία, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ήπιο βαθμό

«Θεωρούμε ότι δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μέτρα, αλλά σε περίπτωση που χρειαστεί, ο οποιοσδήποτε προγραμματισμός θα είναι στον απόλυτο ήπιο βαθμό», τόνισε ο υπουργός. Σχετικά με τη χρήση μάσκας είπε ότι αν χρειαστεί τους χειμερινούς μήνες να επεκταθεί σε συγκεκριμένους χώρους, θα εξεταστεί. Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι ο στόχος είναι η υποχρεωτικότητα της μάσκας να είναι περιορισμένη, ενώ παράλληλα να υπάρχουν χώροι που θα συνιστάται η χρήση της. «Πάμε σε μια νέα κουλτούρα, σύμφωνα με την οποία θα συστήνουμε τα μέτρα προστασίας», είπε. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι σε Ευρώπη και ΗΠΑ στόχος είναι τα σχολεία να λειτουργήσουν χωρίς υποχρεωτικά μέτρα και θα γίνουν προσαρμοστικές κινήσεις αν υπάρξει σοβαρή επιδείνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα, οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας επιμένουν, όπως κατέδειξε το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ (15-21 Αυγούστου). Τη συγκεκριμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 258 θάνατοι ασθενών COVID-19 (25 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, -11% εβδομαδιαία μεταβολή), ανεβάζοντας στους 32.335 τους θανάτους από την αρχή της πανδημίας. Τα κρούσματα ήταν 55.769, με 491.401 τεστ και δείκτη θετικότητας 11,35%. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 132 ασθενείς, ενώ οι εισαγωγές σε πανελλαδικό επίπεδο τη συγκεκριμένη περίοδο διαμορφώθηκαν σε 1.527 και τα εξιτήρια σε 1.474.

Παρέμβαση για την πιθανή πορεία του κορωνοϊού το φθινόπωρο και τον ρόλο που μπορεί να έχει η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» ΒΑ.2.75 πραγματοποίησε χθες ο ΕΟΔΥ, προφανώς απαντώντας και σε απόψεις για δεδομένη επικράτηση του «Κένταυρου». «Ενα επερχόμενο κύμα είναι πολύ πιθανό να συμβεί κατά τη φθινοπωρινή – χειμερινή περίοδο, αλλά τα έως σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δεν παρέχουν τεκμηρίωση ότι αυτό θα συμβεί μετά βεβαιότητας», σημειώνουν από τον ΕΟΔΥ.

Ως προς το νέο, επικαιροποιημένο, εμβόλιο, θα καλύπτει –όπως όλα δείχνουν– τη νέα υποπαραλλαγή «Κένταυρος».
Οι παράμετροι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Οργανισμός επισήμανε ότι το νέο κύμα είναι πιθανό, καθώς τη μολυσματικότητα του ιού αυξάνουν οι κλιματολογικές παράμετροι (π.χ. κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα η μολυσματικότητα του κορωνοϊού αυξάνεται σημαντικά λόγω του ότι περνάμε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε εσωτερικούς χώρους), η ανάδυση νέων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, δηλαδή η δυνατότητα του ιού να μολύνει άτομα με ανοσία, και άλλες παράμετροι, όπως, για παράδειγμα, το αν ο ιός προσβάλλει το ανώτερο αναπνευστικό και συνεπώς μεταδίδεται πιο εύκολα κ.λπ. Παράλληλα, η ανοσία στον πληθυσμό εξαρτάται από το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, τη χρονική διάρκεια που έχει μεσολαβήσει από τον εμβολιασμό, το είδος του εμβολίου και τα στελέχη που περιλαμβάνει.

Μάλιστα, αναφορικά με την υποπαραλλαγή «Κένταυρος» ΒΑ.2.75, τα μέλη του ΕΟΔΥ τονίζουν πως «έχει αναδυθεί εδώ και μερικούς μήνες, προς το παρόν παρουσιάζει αυξητική τάση μόνο στην Ινδία και σε καμία άλλη περιοχή, χωρίς συνεπώς να υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να κυριαρχήσει έναντι της ΒΑ.5. Αυτό μεταφράζεται στο ότι η δυνατότητα κυριαρχίας σε περιοχές όπως στη χώρα μας, που υπάρχει σε μεγάλα ποσοστά η ΒΑ.5, δεν είναι δεδομένη».

Υβριδική ανοσία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ΕΟΔΥ σημειώνει επίσης πως «τα μεγάλα ποσοστά υβριδικής ανοσίας στον πληθυσμό και η μεγάλη ένταση του πρόσφατου κύματος με την υποπαραλλαγή ΒΑ.5 καθιστούν όχι απόλυτα προβλέψιμη την πορεία του κορωνοϊού στο άμεσο μέλλον. Αυτό που είναι σχεδόν βέβαιο είναι ότι η προστασία που μας παρέχει το εμβόλιο έναντι σοβαρής νόσου είναι σημαντική και ότι ο κορωνοϊός, παρότι συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά αναφορικά με τις ιδιότητες του ιού, προκαλεί σε μικρότερα ποσοστά σοβαρή νόσο σε σχέση με το παρελθόν». Και καταλήγει τονίζοντας πως «η τήρηση των μέτρων προστασίας, ο εμβολιασμός, η έγκαιρη διάγνωση και σε κάθε περίπτωση όχι η καλλιέργεια πανικού αποτελούν τα όπλα μας για την αντιμετώπιση» του κορωνοϊού.

Ως προς το νέο, επικαιροποιημένο, εμβόλιο, θα καλύπτει –όπως όλα δείχνουν– τη νέα υποπαραλλαγή «Κένταυρος». Αναμένεται μέσα στο φθινόπωρο και τότε θα δοθούν και οι επικαιροποιημένες οδηγίες για τη χρήση του.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ψηφιακά εργαλεία και στοχευμένες διασταυρώσεις στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής σε Βόρειο - Νότιο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά
Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Προσφορά στο Κοινωνικό Παντοπωλείου του Δήμου Λήμνου

Από τον Σύνδεσμο Φιλάθλων Παναθηναϊκού του νησιού
Προσφορά στο Κοινωνικό Παντοπωλείου του Δήμου Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρίτη 27 Ιανουαρίου στις 6.00 το πρωί αναχωρεί το Super Star από την Καβάλα

Δείτε εδώ που διαμορφώνεται το πρόγραμμα δρομολογίων του πλοίου
Τρίτη 27 Ιανουαρίου στις 6.00 το πρωί αναχωρεί το Super Star από την Καβάλα
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στη Βιολάντα με πέντε νεκρές εργαζόμενες

Εντοπίστηκε και η πέμπτη σορός στα ερείπια του εργοστασίου στα Τρίκαλα
Τραγωδία στη Βιολάντα με πέντε νεκρές εργαζόμενες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μάχη για αεροπορική σύνδεση Θράκης, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης

Πίεση Μουτζούρη προς το Υπουργείο για ίση μεταχείριση των νησιών στις μεταφορές
Μάχη για αεροπορική σύνδεση Θράκης, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Συνολικά βεβαιώθηκαν 10 παραβάσεις
Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στα Τρίκαλα με 3 γυναίκες νεκρές μετά από φωτιά σε εργοστάσιο

Συνεχίζονται οι έρευνες της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό 2 ακόμη αγνοουμένων εργαζομένων
Τραγωδία στα Τρίκαλα με 3 γυναίκες νεκρές μετά από φωτιά σε εργοστάσιο
ΕΛΛΑΔΑ

Σκότωσε τον πατέρα του 12 χρόνια μετά το φονικό της μάνας του

Σοκ προκαλεί στη Γλυφάδα η δολοφονία 80χρονου άνδρα από τον 46χρονο γιο του. Ο καθ' ομολογία δολοφόνος είχε καταδικαστεί για τον φόνο της μητέρας του το 2014
Σκότωσε τον πατέρα του 12 χρόνια μετά το φονικό της μάνας του
ΚΟΣΜΟΣ

Ράλι χωρίς προηγούμενο για χρυσό και ασήμι με τιμές κοντά σε νέα ρεκόρ

Οι επενδυτές στρέφονται μαζικά στα πολύτιμα μέταλλα καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις και η νομισματική πολιτική ενισχύουν την ανασφάλεια στις αγορές
Ράλι χωρίς προηγούμενο για χρυσό και ασήμι με τιμές κοντά σε νέα ρεκόρ
ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ στη Μινεάπολη νέα δολοφονία πολίτη από ομοσπονδιακούς πράκτορες

Οργή κατά της κυβέρνησης Τραμπ, φόβοι για κλιμάκωση και κύμα αντιδράσεων μετά το αιματηρό περιστατικό
Σοκ στη Μινεάπολη νέα δολοφονία πολίτη από ομοσπονδιακούς πράκτορες
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory

Συναυλία με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο
«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory