× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία που μας ταξιδεύουν σε νησιά και θάλασσες!

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 20/8/2022

Βιβλία που μας ταξιδεύουν σε νησιά και θάλασσες!

Το μυστικό του Ίκαρου, το μυθολογικό μυθιστόρημα της Μαίρης Κωστάκη, για όλες της ηλικίες θα έλεγα, μας ταξιδεύει με έναν αλλιώτικο μα και συναρπαστικό τρόπο σε νησιά και θάλασσες της ελληνικής μυθολογίας! Με ιστορίες ηρώων να μπλέκονται μέσα από τους δρό-μους της αγάπης και της φιλίας, έτσι τα πάντα γίνονται πιθανά! Το ξεχώρισα, σας το προτείνω! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος! Στο οπισθόφυλλο του διαβάζουμε: Ένα αγόρι, ο Ίκαρος, που παράκουσε τις εντολές του πατέρα του. Ένα κορίτσι, η Έλλη, που ακολούθησε στη θυσία τον αδερφό της, και ο γιος του Νηρέα, που φυλακίστηκε σε ένα κοχύλι. Η Μοίρα είχε ο-ρίσει γι’ αυτούς σκληρό και άδικο τέλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι έχει συμβεί όμως; Ποια είναι η αλήθεια; Πώς θα μπλεχτούν οι ζωές τους; Τι είναι αυτό που ορίζει πραγματικά τη μοίρα των ανθρώπων;
Ένα διαφορετικό ταξίδι στην ελληνική μυθολογία. Ένα ταξίδι στην παιδική αθωότητα, εκεί που μόνο η φιλία και η αγάπη έχουν αξία και μπορούν να κάνουν θαύματα. ( Από 9 έως 99 ετών).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θάλασσα μόνη, ένα βιβλίο γεμάτο με συναρπαστικές θαλασσινές ιστορίες, της Ελένης Παπαδοπούλου, το ξεχώρισα και σας το προτείνω! Επίσης, ένα βιβλίο που κατά την γνώμη μου είναι για σχεδόν όλες τις ηλικίες. Μας ταξιδεύει με μπουνάτσες και μποφόρ, στις θάλασσες του κόσμου μας, με μια ποιητική διάθεση τολμώ να πω! Διαβάστε το, χαρίστε το, αξίζει! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Στο οπισθόφυλλο του γράφει: Ποικίλες διηγήσεις και σχόλια ανοίγουν χάρτες και γυρεύουν φάρους. Στον Πειραιά, στον Βόσπορο, στη Μασσαλία, στην Αμβέρσα, στην Μπανγκόκ… στις γέφυρες των καραβιών, με όλους τους καιρούς. Σε πλεούμενα των μύθων, σαν τη φελούκα του Παπαδιαμάντη και τα καράβια του Ομήρου. Αλλά και πέρα από μύθους, όπως στο τάνκερ Tina Onassis. Και πού να φανταστούμε ότι το Κώστας Καβάφης είναι ένα πολυταξιδεμένο φέρι;

Πόσο βαρύ φορτίο είναι ο θρόνος του Όθωνα που από βασιλιάς γίνεται εν πλω ένας απλός επιβάτης; Μαζί με τον Τιτανικό ναυαγεί ένα ολόκληρο ταχυδρομείο. Πώς θα πληρωθούν οι ναύτες σε ένα πλοίο που ταξιδεύει με 13 μποφόρ και φέρει το όνομα Χρυσούς Αιών;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποια δικαιοσύνη κρίνει ένα δουλεμπορικό που ρίχνει τους δούλους στον Ατλαντικό; Ποια είναι πιο παράξενη και τρομερή: μια γοργόνα, μια μέδουσα ή μια φάλαινα σε ενάντια ρεύματα; Περαστικοί σαν τα ρεύματα οι ναυτικοί μελαγχολικοί έρωτες στο μπαρ La vache qui rit. Περαστικά τα θαλασσινά νιάτα, εκείνο το όμορφο τρεχαντήρι τους και οι πόθοι τους που «πέφτουν» καταμεσής στο Αιγαίο πέλαγος… Θαλασσινές ιστορίες. Αναγνωρίζουμε συχνά σε αυτές τη μοναχικότητα του ταξιδευτή, που αναμετριέται με το ανυπέρβλητο υγρό στοιχείο και τους απρόβλεπτους ορίζοντες. Αλλά και τη μοναδικότητα της δοκιμασίας αυτής. Η θάλασσα φαίνεται μόνη. Είναι και μοναδική. Στον αφρό των κυμάτων έχει και τη χαρά της…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ στο ΝΗΣΙ, είναι ο τίτλος ενός βιβλίου και μάλιστα του πρώτου σειράς περι-πέτειας για παιδιά, από την συγγραφέα Ένιντ Μπλάιτον. Διακοπές, ανεμελιά, φιλίες και το αναπάντεχο που φέρνει τα πάνω κάτω στις διακοπές τους στο νησί! Αν αγαπάτε την περιπέ-τεια και το μυστήριο αναζητήστε την σειρά! (Για παιδιά από 7 ετών). Στο οπισθόφυλλο του διαβάζουμε: Το πρώτο βιβλίο της σειράς περιπέτεια από την πιο αγαπημένη συγγραφέα των παιδιών όλου του κόσμου.

Ο Τζακ, η Λούσι-Αν, ο Φίλιπ και η Ντάινα είναι τέσσερα καθημερινά παιδιά που περνούν ξέγνοιαστα τις διακοπές τους στην Κορνουάλη. Η ανεμελιά και τα παιχνίδια στην παραλία θα διαταραχτούν αναπάντεχα τη στιγμή που θα αντιληφθούν ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει στο μυστηριώδες Nησί του Σκότους. Χωρίς ενδοιασμούς και με μπόλικο θάρρος αποφασίζουν να εξερευνήσουν το νησί. Τι θα ανακαλύψουν στα ερειπωμένα ορυχεία του νησιού; Τι κρύβεται στις σήραγγες κάτω από τη θάλασσα;Είστε έτοιμοι για… περιπέτεια;

Η καπετάνισσα Λιχούδω και ο Ναύτης Αετομάτης, το διάβασα γέλασα, το ευχαριστήθηκα και σας το προτείνω! To ταξίδι εδώ, σε τούτη την περίπτωση είναι αλλιώτικο! Ο θησαυρός που ψάχνουν είναι… πεντανόστιμος, το πλοίο το έχουν σπίτι τους! Αξίζει να ταξιδέψετε μαζί τους! Συγγραφέας Orial Garsia Molmosa, απόδοση Αντώνης Παπαθεοδούλου. Εκδόσεις Δεσύλλας.

Περιγραφή: Για να αφηγηθούμε μια πειρατική ιστορία, χρειαζόμαστε ένα πλοίο, έναν χάρτη θησαυρού και ένα πλήρωμα πρόθυμο να ζήσει περιπέτειες. Μια γενναία καπετάνισσα, ένας έξυπνος ναύτης και ένα καράβι από χαρτόνι μόλις απέπλευσε. Λένε ότι ψάχνουν για έναν μεγάλο θησαυρό… Θέλετε να συμμετάσχετε; Ένα διασκεδαστικό βιβλίο που προσκαλεί τα παιδιά να ταξιδέψουν στις θάλασσες και να ζήσουν εκπληκτικές περιπέτειες. (Για παιδιά από 4 ετών).

Η γη είναι το σπίτι μας, μας τονίζουν από τις εκδόσεις susaeta, και μας προτείνουν μα και μας βοηθούν να μάθουμε να προστατεύουμε τα ΖΩΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Πρόκειται για μια σειρά βιβλίων από ανακυκλωμένο χαρτόνι και δημιουργικές κατασκευές, με αυτοκόλλητα 200 τον αριθμό! Το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον και σας το προτείνω! Για παιδιά από 5 ετών.

Περιγραφή: Ο πλανήτης μας είναι το σπίτι εκατομμυρίων ειδών ζώων. Κι όμως, οι δραστηριότητες ενός από αυτά –του ανθρώπου– επηρεάζουν αρνητικά όλους τους υπόλοιπους ζωντανούς οργανισμούς. Ο τρόπος ζωής μας τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να επιβαρύνει και να καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον, απειλώντας πολλά είδη με εξαφάνιση. Τα ζώα του κόσμου χρειάζονται τη βοήθειά μας και τη χρειάζονται ΤΩΡΑ. Όμως, για να μπορέσουμε να τα σώσουμε, πρέπει πρώτα να τα γνωρίσουμε. Σε αυτό το βιβλίο θα βρεις πολλές πληροφορίες, δραστηριότητες, πρωτότυπες κατασκευές από ανακυκλωμένο χαρτόνι, πάνω από 200 αυτοκόλλητα, αλλά και πολλές ιδέες για το πώς μπορείς να βοηθήσεις τα ζώα και τον πλανήτη μας... από το σπίτι σου!

*Η Αθανασία Δαφιώτου είναι θεατρολόγος-δημοσιογράφος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης