× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα

Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για την προστασία των εργαζομένων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/8/2022

Οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα
' χρόνος ανάγνωσης

Την προσοχή των πολιτών, ιδιαίτερα όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, εφιστά η Πολιτική Προστασία, ενόψει του καύσωνα που αναμένεται τις επόμενες μέρες, καλώντας τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε μια σειρά οδηγιών για τους κατοίκους των περιοχών όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, ενώ όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται μετά την υποχώρηση του καύσωνα, με καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, από την ΓΓΠΠ συνιστάται στους πολίτες:

- Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

- Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

- Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

- Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και την ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας:

https://bit.ly/3zUyA5G   &  https://bit.ly/3JYbVKq

 

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

 

- Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

 

- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

- Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

 

- Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

 

 Τι προβλέπεται για την προστασία των εργαζομένων

 

Τις προβλέψεις της εγκυκλίου, που έχει εκδοθεί στις 15 Ιουνίου 2022 και είναι αναρτημένη στον δικτυακό τόπο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, υπενθυμίζει το υπουργείο, σε συνέχεια του δελτίου που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για επικράτηση πολύ υψηλών θερμοκρασιών τις επόμενες ημέρες. 


Η εγκύκλιος αναφέρει τις υποχρεώσεις των εργοδοτών (προσδιορισμός των εργασιών και των χώρων εργασίας όπου ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης αναμένεται αυξημένος, λήψη των κατάλληλων κατά περίπτωση τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, χορήγηση στους εργαζόμενους κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας, κ.ά.), καθώς και τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία όσων ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. 


Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στα μέτρα για την ελάττωση της θερμικής καταπόνησης και της προστασίας της υγείας των εργαζομένων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η μόνωση των κτιρίων και των θερμών επιφανειών, η εξασφάλιση επαρκούς αερισμού, η χορήγηση διαλειμμάτων, η μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες), καθώς και στην ύπαιθρο μεταξύ των ωρών 12:00 - 16:00, ο προγραμματισμός κατά το δυνατόν των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση σε ώρες όπου οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες, κ.ά.. 


Τέλος, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τονίζει ότι οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας σε όλους τους εργασιακούς χώρους, όπου αναμένεται μεγαλύτερη θερμική καταπόνηση, θα είναι εντατικοί και η ανταπόκριση σε περιπτώσεις καταγγελιών άμεση. 

 

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Στον Μεσαγρό, η αλληλεγγύη γίνεται πράξη για τη μικρή Αγγελική

Μπαζάρ την Κυριακή 22 Μαρτίου από τις μαμάδες του χωριού
Στον Μεσαγρό, η αλληλεγγύη γίνεται πράξη για τη μικρή Αγγελική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ένα ξεχωριστό περιοδικό για την ειρήνη

Κυκλοφόρησε το νέο ενημερωτικό τεύχος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
Ένα ξεχωριστό περιοδικό για την ειρήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές γνώρισαν από κοντά τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Βιωματική δράση στο πλαίσιο του προγράμματος GOV4ALL με συμμετοχή 5 σχολικών μονάδων και επισκέψεις σε ελαιοτριβείο και βιολογικό κτήμα
Μαθητές γνώρισαν από κοντά τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Λέσβος παίζει σκάκι και γράφει τη δική της στρατηγική ιστορία

Η Κυριακή 15 Μαρτίου 2026 φέρνει στο 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης το 23ο Σχολικό Πρωτάθλημα με ατομικές και ομαδικές αναμετρήσεις για όλες τις βαθμίδες
Η Λέσβος παίζει σκάκι και γράφει τη δική της στρατηγική ιστορία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές χτίζουν γέφυρες γνώσης και φιλίας στη Λέσβο

Εκπαιδευτική επίσκεψη και αδελφοποίηση του 5ου ΓΕΛ και του 3 ου Γυμνασίου Μυτιλήνης με επίκεντρο φύση και ιστορία
Μαθητές χτίζουν γέφυρες γνώσης και φιλίας στη Λέσβο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Drone πάνω από τις κατολισθήσεις στον δρόμο Καλλονής – Σιγρίου

Μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο πεδίο με σύγχρονη τεχνολογία και χαρτογράφηση πραγματικών κινδύνων
Drone πάνω από τις κατολισθήσεις στον δρόμο Καλλονής – Σιγρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Όταν η ευαισθησία γίνεται πράξη στη Λέσβο

Δυο τραυματισμένα άγρια ζώα βρήκαν φροντίδα και ελπίδα χάρη στη συνεργασία Προσκόπων και επιστημόνων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Όταν η ευαισθησία γίνεται πράξη στη Λέσβο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανοιξιάτικη συγκομιδή πορτοκαλιών από τους μαθητές της Λ. Θερμής

Τα πορτοκάλια θα γίνουν γλυκό του κουταλιού και λικέρ για τους επισκέπτες του σχολείου
Ανοιξιάτικη συγκομιδή πορτοκαλιών από τους μαθητές της Λ. Θερμής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τρεις τραυματίες από τροχαίο ατύχημα στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Το περιστατικό ανέδειξε για ακόμη μία φορά την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου του κόμβου στην είσοδο και έξοδο του αερολιμένα του νησιού
Τρεις τραυματίες από τροχαίο ατύχημα στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη 35χρονος για τρεις διαρρήξεις στην Αγιάσο

Έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αστυνομικές αρχές
Συνελήφθη 35χρονος για τρεις διαρρήξεις στην Αγιάσο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι μαθητές του 15ου Δημοτικού Σχολείου μελετούν τη θερμική νησίδα στη σχολική αυλή

Η ΣΤ1 τάξη χαρτογράφησε 12 σημεία, κατέγραψε θερμοκρασίες και πρότεινε λύσεις για μια πιο δροσερή και φιλική προς το περιβάλλον αυλή στο πλαίσιο πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού
Οι μαθητές του 15ου Δημοτικού Σχολείου μελετούν τη θερμική νησίδα στη σχολική αυλή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από τη Λέσβο στους εθνικούς τελικούς της Ολυμπιάδας Αγγλικών

Επιτυχία για μαθητές της Α’ τάξης του Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης
Από τη Λέσβο στους εθνικούς τελικούς της Ολυμπιάδας Αγγλικών